Tuesday, April 28, 2015

Jalan-jalan hujung minggu dulu-dulu *_*

Salam kawan-kawan!

Ahah, ini bukan cerita hujung minggu yang terbaru! I pun dah lupa dua minggu lepas atau pun seminggu yang lalu. Maklumlah dah tak berapa bagus ingatan katanya, memanglah koala cute ni cepat lupanya *_*

Masa tu kalau tak silap my sister pepagi dah call adiknya ni nak beritahu yang beliau tinggal sendirian di rumah. Makanya kalau nak berjalan ke mana-mana, silalah bawa sekali. Oh, okey! Jomlah ikut kami 'merayau' mengukur jalan  mana patut!

Mula-mula of courselah kami pergi breakfast dahulu tapi bila tengok dalam folder, takda pulak gambar makanan mahu pun restoran tempat makan. Ini mesti kes pergi tempat yang dah biasa. Makanya tidaklah terliur nak memetik gambar lagi ~_^

Lepas  tu, Hubbydearie bukan main sibuk nak ajak my sister ni pergi ke Setia City Mall. Katanya  tentu my sister suka sebab tak pernah pergi. Kalau ikutkan hati I, memang malas. Setakat shopping mall ni, kat KL melambaklah. Apa yang takda... 

Tapi dah suami tersayang kata 'jomlah tunjuk kat kakak you' dengan senyuman menggoda laksana kali pertama kita bertentang mata terus terpikat sampai berjanji sehidup semati..... 

Eh, apakah ini.... ~_^ *malu pulak tetiba*

I ni kalau dah start menaip memang otak tak boleh nak kawal apa yang ditaip dek kerana akal fikiran terus-terusan mengeluarkan sel-sel idea merapu ~_^ 

Makanya dipendekkan cerita, ke Setia City Mall akhirnya kami sekali lagi....

Dear, nanti kalau Mami datang you jangan nak ngengada suggest pi SCM ni lagi okey! (berani sound dalam hati jerk ~_^)

Dekat depan pintu lif pun jadilah, Abang & Adik... Kalau ikutkan Mommy dalam lif pun nak ambil gambar juga tapi takut pulak gambar terpantul balik. Habis kedivaan Mommy semua orang nampak nanti. Mommy bukan hantu selfie  ^_^

Adik Cute kalau baru bangun tidur memanglah over keletahnya. Very demanding gitu!


Baru aje nampak bangunan SCM tu tetiba my sister bersuara,

Eh, bukan ke akak pernah pergi sini dengan kau dulu?

Eh, ya ke? Orang baru sekali jerk rasanya kat sini!


Until now masing-masing tak terjawab soalan ni sebab masing-masing dah kena penyakit alzheimer kot....

Whatever it is, kita masuk jugalah jenjalan barang sejam dua....

Tengok gambar ajelah senang, tak payah susah-susah hati I nak berbicara dalam diam dok menekan keyboard ni. My jari jemari is sakit sekali, dong *_*

Masa ni ada event Honda kot. Ternampak Liza Hot FM jadi pengacara atas pentas tapi den tak kuasa sibuk nak posing-posing nih.

Berpuluh kali pujuk Adik nak snap photo tapi dia pusing lari keliling tunjuk sisi jerk!



Bukan main 'mantops' lagi badan si Bubbly Abang masa ni. Ni masa tengah happy sebab hati senang. Sekarang ni kena pantau makan *_*

Rasanya kalau HD ajak I ke SCM ni lagi tak mungkinlah I nak pergi. Terasa macam jauh jerk. Lagipun kalau jalan-jalan shopping mall dengan HD bukan best mana pun. Balik mesti tangan kosong. Tapi masa ni I ingat ada jinjit shopping bags sebabnya my sister adakan, so I ada 'pelepasan'. Selalu juga bila beli pakaian superheroes bersama my sister, I gunakan namanya - 'Dear, Ngah nak belikan budak-budak ni!', 'Dear, Ngah suruh I beli!'.... Padahal, sendiri ngengada meninjau, sendiri pilih dan sendiri bayar *_*

By the way, sekarang ni mood mengukur jalan dan kawasan macam  tak membuak-buak datangnya! Penangan GST kot! Memang terasa pelik! And as usual, bila ada cuti panjang, cuti umum atau cuti sekolah, kami sekeluarga memang takda buat plan nak ke mana-mana. So cuti empat hari ni takda apa-apa yang dirancang but then, one of my nephews nak bertunanglah..... 

Tengoklah apa ceritanya nanti ~_^










30 comments:

  1. I ni kalau dah start menaip memang otak tak boleh nak kawal apa yang ditaip dek kerana akal fikiran terus-terusan mengeluarkan sel-sel idea merapu (copy paste ayat tuan tanah)...hahaha...
    eh! boleh percaya ke tu cuti 4 hari tak kemana2?? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul... silalah percaya! Memang takda plan nak ke mana-mana. Kita ni memang biasanya adhoc ajelah. Sebab itu bila cuti panjang ke, cuti umum ke tak dan nak jalan jejauh sebab takda tempat bermalam :)

      Itu statement kalau dah biasa dengan tuan rumah memang akan selalu terjadi kejadian yang tak diingini nih ~_^

      Delete
  2. selalunya pergi shopping mall mesti tetiba jadi single sebabnya bapak & anak mesti membawa haluan berbeza dengan mak budak.. Almaklum la anak jenis tak reti nak diam even gugirl pun. so bapak akan bawak ke tempat yang sepatutnya sementara mak budak menghabiskan duit hahahhaa... Yelah kan dah tetua ni kekadang jemu jugak asal keluar masuk Mall katanya hahaha.. tapi entah la nak kata jemu macam setiap kali masuk rasa excited jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, untung kalau gitu tau! Akak ni walaupun HD kata kena jalan like raja and permaisuri - raja 1 m di depan, permaisuri dan anak-anak 1 m di belakang of course, tetap juga tak dapat nak 'lari dari suami' kalau keluar bersama.

      Kalau nak bebas membeli-belah, kenalah pergi sendirian barulah dapat beli Bio Essence *_*

      Statement tu biasalah... kata je jemu tapi kalau masuk ada je benda-benda yang tak jemu dipandang dan terambil tau :)

      Delete
  3. Nani kan masa mall sekarang cuci mata je. Hahahha. minggu lepas masuk Paradigm jalan jalan keluar. Buat "terapi" kaki je masuk situ. Seronoklahh berjalan jalan weekend ehh. Nani sekarang keluar weekend makan aje. Nak beli barang napsu tak dek sebab mahal. Hahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak selalunya terapi mata dan minda, Nani. Hahaha....

      Yalah tu keluar makan jerk. Ni tengah mengumpul kenangan bersama rasa-rasanya nih ^_^

      Delete
  4. salam singgah sini. saya pun cuti 4 hari tak tau nak kemana. suami kerja.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah ~_^

      Saya memang jarang buat plan bila ada cuti umum macam ni. Ad hoc ajelah nanti :)

      Delete
  5. md, nati md buat satu post berkenaan mall2 kat kl & selangor. yg best dan x best.. rasanya cam semua mall md dah pergi kan..
    boleh kasi review semua..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. You sanggup ke nak baca? Satu mall je dah berjuta-juta patah perkataan dan gambar. Kalau semua mall kat KL ni, I takut you muntah kaler-kaler pulak masa membaca, PB. You tell melah, mall mana yang you nak tahu sangat tu. Senang sikit. Hahaha!

      Delete
    2. alah, brief dah lah md. malas nak bca bnyk2. apa yg best dan tak best dahlah..
      senang kalau tersangkut kat mall tu, tahulah nk buat apa.

      Delete
    3. Hahaha... I baru je nak mengarang drama cinta seratus episod kat mall di kawasan sekitar tetiba you suruh brief ajek. By the way, I punya 'briefing' pun kurang-kurang 10 000 patah perkataan, macamana tuan editor? Setuju?

      Delete
  6. assalam ,terimakasih singgah blog kakak atau boleh juga panggil makcik ...selalu juga baca komen kat blog hainomokje...kadang buat kakak tersenyum sorang dengan celoteh mummydearie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa' alaikum salam!

      Padanlah tadi bila baca tengok macam biasa jer tapi rasanya macam tak pernah sampai lagi ke teratak akak tu (akaklah, makcik tu macam eh.... saya pun tak muda lagi nih walaupun jenuh kuat ketawa!)

      Oh, saya dengan jiran sebelah tu sebenarnya seteru alam maya. Hahaha!

      Delete
  7. Lepas ni gi bercuti Melaka lagi lah MD..
    Cuti 4 hari ni..
    Rugi tak mengukur jalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak saudara saya bertunang 2 Mei tu. Mereka ni selalu tau pilih tengah-tengah cuti. Tak dan kita nak pi merayau-rayau *_*

      Delete
  8. Adik cute x meragam klu br bgn tido kira okey la. klu syafiq mak aiii mau2 dia tergolek2 situ. Syafiq ada maap gak qila lg lah kuat merepek sejak sek ni.

    Err abg tu nnt makin besar susut la sket badan dia kot. Maisarah dulu mmg bambam sejak kecik. Jenuh gak nak bg susut badan. Dia ada asma. Doc kata klu bambam salutan pernafasan dia lg sempit. Last2 masa kat doha tu LM paksa dia ngan ad swimming smgu tiga-empat kali gak . Kejap je kot dlm dua bulan mmg susut bdn dia. Nak2 baka tinggi.. Bila dia membesar ummi dia pulak yg gerun. Tinggi besar.. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok juga, LM. Kalau mood memang terganggu mulalah tu buat kerenah. Adik ni pulak kalau dalam kereta, kena je aircond dia nak landing tapi tak tidur. Asal nak dekat sampai je destinasi, mulalah dia bantai tidur. Itu yang buat dia meragam tahap menyirap darah dalam badan!

      Tak tahulah, LM. Dulu pun selalu orang cakap bila dah sekolah nanti susutlah. Saya takut tak susut sampai besar. Aduhai... memang kesian pulak nanti! Ni tengah pantau makannya. Takdalah menghalang terus cuma saya hadkan makan dan set time aje...

      Delete
  9. kan? tak suka nak jenjalan dalam mall. letih mengejar hero sorang tu pun ye. semua benda dia nak merasa pegang. sel otak tengah berhubung katakan =.= kalau pegi tempat lapang boleh jugak bebas dia lari sana sini. kita takde penat nak kejar dia je, takde penat nak jerit panggil2 huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak akak yang kecil tu dalam fasa tak teruja nak menyentuh, mencuba bagai lagi. Dia dah pandai bawa diri sendiri tapi bila masa moodnya tak bagus, itulah yang parah. Nak berdukunglah. Nak merengeklah. Dia ingat dia ringan sangatlah nak minta dukung. Nak patah pinggang Daddynya, Mommynya apatah lagi....

      Setakat jerit pekik ala bini tarzan tu memang dah biasa buat pun, Kira *_*

      Delete
  10. omg kak..I was there too. Pergi event Honda jugak. Nasib baik tak jumpa. Klu tak, pecah rahsia kak ton. Hehee. Tapi sekejap jer pun. Then lepak dlm SCM pulak, coffee2 & dinner dgn my friends.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... masa baca entri Lyn hari tu pun akak dok fikir, adakah kita berada di tempat yang sama pada masa yang lebih kurang sama? Kalau tidak, jenuh Kak Ton nak lari celah-celah kerusi meja kat KepCi tau :)

      Akak jenjalan tingkat bawah jerk. Lepas tu keluar tengok ikan, tengok event tu sekejap pastu pergi taman. Tak ingatlah Lyn pukul berapa masa tu.

      Delete
  11. Abang nampak kuruslah pulak dlm gambar ni....abg dah semakin tinggi kot.
    Selalu bukan ke abg tak suka tight in? Ni bukan main smart lagi abg......

    Hihi.....punyalah banyak org tu tawaf shopping mall sampai lupa dah pergi ke belum ek.... Apa yg HD suka sangat gi situ tu Kak Ton....apa yg best? Mami bawak jer gi taman sudah! Hihi.....tengok kehijauan pokok mesti mami suka!

    Eh? Sapa yg jaga mak Kak Ton? Bukan Ngah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang ni kalau naik je badan, tang nipple tu yang ketara. Ini pun dah susut sikit. Sikit ajelah. Saya pantau juga makannya. Kalau tidak lagi membuak. Tapi bab pakai baju slim fit ni memang favoritenya. Inilah 3 helai baju t-shirt yang dia dok ulang tayang... Suka betul!

      HD suka kat area tu sebab katanya macam aman makmur je. Pada saya kalau namanya shopping mall, sama ajelah kat mana-mana pun. Mami kalau nak melawat shopping mall biarlah pergi dengan anak lelakinya aje. Saya letihlah jalan dengan mereka dua beradik. 'Makan angin' jerk....

      Ngahlah yang jaga tapi hujung minggu adik beradik yang lain ambil. Saya ni kan tinggal dekat dengan Ngah. Kalau mak ikut saya hujung minggu, dah tentu-tentu mak sibuk nak balik rumah Ngah. So selamatlah saya tak dapat buat pahala banyak....

      Delete
  12. saya klu masuk mall suka je . mesti ada benda baru yg saya beli . kekadang tu saja nak beli sbb nak pergi situ lagi ... ngah ni penyelamat dr kena bebel hd lah ye ... bijak2 ...heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dulu, saya memang teruja aje bila masuk mall. Kalau nampak sale, lagilah teruja. Sekarang ni dah banyak kurang. Adakalanya meninjau sana-sini tapi tak beli pun. Time kita teruja nak beli, tak dapat beli. Time kita tak teruja, masa tulah benda yang kita cari tu ada melambak!

      Delete
  13. amboi untunglah jadi ngah..asyik nama ngah je naik bila dia nakkan sesuatu..nmpk kesadoan badan Abang tu..apalagi bila pakai baju ketat ala ahli bina badan.samalah anak kita pun.hehe..

    kita sejak gst ni jangan kata shopping mall..pasaraya depan kem yg selalu dok lepak tu poun takut nak jejak.hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang selalu pun saya manipulasi nama kakak saya. Itu yang paling senang. Asal tak nak berterus-terang jerk, memang nama Ngahlah yang naik. Ngah suruh itu, Ngah suruh ini. Semua pun Ngah. Pernah juga saya beli mainan mahal untuk superheroes lepas tu saya cakap Ngah bayar. Hahaha....

      Delete
  14. Ai abang sado baju biru.. ini macam kalau dah besar nanti jaga badan mau beratur anak dara menunggu nk jadi gf ni.. MD dah bersedia ke nak tepis2 mana2 calon yang tak sesuai tu..

    Eh.. komen pasal lain pulak.. macam mana boleh tak perasan pernah pergi sana dgn kakak tu? Haha.. biaslaah ya.. sb dah banyak sangat jalan2 kan. Tak perasan tu..

    Saya tahun ni tak sebab gst pun dah kurang terjah mall ni ...hihi..ada target sesuatu.. insyaAllah.. maklumla cikgu kan tak banyak mana gajinya.. kalau ada target kena save sikit bahagian beli tdung beli baju ni.. kena pulak kawan cuti bersalin..ai jimat sakan walaupun ada masanya rasa bosan tak meronda mcm biasa sebelum mula kelas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu tak tahulah apa perkataan sesuai nak guna, AN. Sado ke, sadok ke, sendat ke... Hahaha....

      Itulah...rasa macam pernah pi Daiso dengan Ngah dan menunggu HD solat tapi langsung tak ingat betul ke Daiso itu yang kami pergi. Seingat saya, memang sekali aje saya ke sana dengan HD dan superheroes! Ini kes dah lanjut usialah ni, banyak yang lupa!

      Nak buat apalah tu ya? Nak besarkan rumah lagi ke, AN? Ke nak beli rumah baru? Baguslah... at least bila kita save untuk something big, hati puas. Kalau dok spend sana-sini lepas tu tak nampak apa barangnya yang dibeli, lagi haru-biru tau!

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...