Monday, April 27, 2015

Milan(o), aku datang *_*

Salam Isnin kawan-kawan!

Hujung minggu ni kami tak ke mana-mana pun kerana kaum kerabat ramai yang naik ke Kuala Lumpur. Makanya kita berkumpul dan mengumpat berjemaah ~_^

By the way, tak ke mana-mana tu mengikut definisi kamus dwibahasa Tamil yang I ada, tidak termasuk grocery shopping, melawat shopping mall dan makan di luar *_* Jangan salah faham pulak ~_^

Hari Sabtu kami keluar membeli barang keperluan rumah. Dari Aeon ke Wangsa Walk ke MidValley kami melenjan. Itu nanti kalau rajinlah cerita. Kalau tidak, tak payah ceritalahkan. Panjang weyh nak cover ~_^

Pagi Ahad bangun aje tidur teruslah terfikir nak breakfast di KLCC. Sanggup tu tahan lapar sampai pukul 11 pagi demi nak makan kat foodcourt KLCC tu. I ni kalau sebut KLCC asyiklah teringat pada Pizza Milano. Apa lagi kalau bukan nak makan spaghetti olio. Tak kiralah pagi, petang, siang mahu pun malam, janji dapat makan olio ~_^

Oh, nikmatnya.....
Gambar lama ni. Pagi Ahad tetiba keluar gambar ni dalam kepala *_*


My superheroes lagi baik. Malam sebelumnya I pujuk mereka tidur cepat sikit supaya - 'Esok pagi kita pergi Restoran Ceria untuk breakfast, okey!' (Restoran ni keluar dalam JJCM TV3 Ahad minggu sebelumnya ~_^)

Makanya bila bangun je pagi buka mata teruslah datang kat Mommy sambil tanya,

Mommy, hari ni kita nak pergi Restoran Ceria eh? Kita nak breakfast kat sana eh? kata si Adik Cute *_* 

Walaupun tak jadi, kita tetap akan breakfast di luar rumah kerana Mommy mereka ni memang terkenal dengan ketidakserasiannya di dapur *_* Makanya berkelanalah kami ke KLCC semata-mata nak breakfast di sana katanya....

Bila bersama superheroes, memanglah kena mendahulukan mereka berbanding dengan tembolok sendiri. Dah namanya emak budak, kenalah act pun like emak budakkan... Tak akanlah nak berebut dengan anak-anak bila menghadap makanan. 

Pusing punya pusing sekeliling tetiba aje tekak western menghilang dan kembali ke alam nyata jadi Melayu sejati ^_^  I pun orderlah ini...

Fresh orange untuk HD, Bubbly Abang dan Adik Cute
Teh tarik kecil untuk beloved Mommy ~_^
 
Pizza saiz personal untuk Adik Cute. Satu slice je pun dia makan lepas tu dok hentam sushi my niece!

Siapa punya ni? Tak payah teka dah tahu *_* Abang cuma mengerjakan ayam goreng, nasi lemak dan sambal aje. Ini pun dah berharga RM10.60


Mommy yang dok pujuk ajak pergi KLCC sebab nak makan spaghetti olio tetiba terpedaya dengan LONTONG *_* Takdalah sedap mana pun tapi bolehlah....


Hubbydearie dok mengutuk I sebab katanya punyalah beria-ia nak pergi ke KLCC tapi lontong juga yang dicari. Lebih baiklah breakfast kat kedai akak belakang rumah yang kami selalu pergi breakfast tu ^_^

Eh, memanglah pagi-pagi tadi teringat olio je masa bangun tidur. Lepas tu tetiba je terasa nak makan lontong sebab dah lama tak dapat merasa....

Masa pergi belikan pizza Adik Cute pun I dah berangan nak buat kerja gila. I dok fikir patut tak kalau I tapau satu carbonara, satu olio dan dua piza berlainan topping untuk makan petang! Hahaha....nafsu kalau dah menggoda, memang ternodalah jadinya ^_^ Melampau sungguh!

And for Daddydearie, bila tengok makanan yang I beli teruslah say no to pelawaan I untuk membelikan untuknya. Yalah, selalunya HD bila dah duduk memang berat punggung. Makanya isteri mithali inilah yang selalu belikan makanan. Of course I tahulah apa my hubby suka makankan... kahwin pun dah lama ~_^

But this time, HD nak pergi beli sendiri sebab kononnya semua makanan ni tinggi kolesterol, banyak lemak, dan tidak sesuai dengan diet beliau. Tapi, tapi, tapi akhirnya HD pulang ke meja kami dengan nasi beriani kambing ~_^

Tak beranilah I nak snap foto mengumpat lebih-lebih. Ada kang kena hemps dengan kerusi meja. Hahaha....

Selesai makan, kita jalanlah sekejap meninjau apa yang patut. Believe me, I tak beli apa-apa pun. Masuk satu kedai ni asalnya saja nak tengok-tengok tetiba ada orang tu, tersuka kat sehelai T-shirt. Okeylah dear, belilah t-shirt tu. Nanti kalau tak beli I pulak kena ungkit - Kalau sendiri jalan bukan main buas, bila orang nak beli t-shirt sehelai pun dah naik kening macam Ziana Zain! Eh, your money, you belilah... I tak kisah pun duit you yang melayang terbang masuk mesin juruwang tu *_*

Si Bubbly Abang dan Adik Cute masa sampai je tadi dah 'pow' kakak sepupunya siap-siap suruh belikan Jelly Bean dan entah apa-apa. Semalam masa kami keluar, dia dah kata nak beli tapi Daddynya as usual vote for 'No' makanya tak merasalah. Kalau Mommy sorang aje, kemungkinanlah dapat sebab Mommy ni tak sampai hati memanjang tengok anak-anak terkilan!

Ingatkan lepas selesai 'memenuhi kehendak Daddy' bolehlah pulang tetiba aje si Bubbly Abang ajak pergi Toy 'R' Us. Katanya dia ada tiga hajat bulan ni - nak beli kasut atau jam tangan atau Lego! Wah, bukan main lagi padahal semalam masa berjalan, 'habuan' si Abanglah paling banyak! 

Sebab dah banyak kali ajak, I pun ikut ajelah bila HD beri green light. Sebelum masuk, janjinya nak tengok aje. Tak beli pun takpa. Janji dapat tengok. Keluar dari situ, aduhai ucap terima kasih bukan main lagi dua beradik ni sebab dapat 'pow' MommyDaddy. Haruslah ucap  terimakasih 28kalikan...

Oh, I nikan pandai pulak badan terasa penat bila berjalan dan pulang dengan tangan kosong*_* I memang tak beli apa-apa pun tapi tahu apa HD cakap,

Ni mesti esok dia pergi balik KLCC ni beli apa yang dia tak dapat beli! Am I right? You have intention to come here tomorrrow, right......

Segan pulak nak ngaku ~_^

Oh, nak tayang juga...



Dalam GarrettPopcorn ni ada cheese corn & caramel crisp tapi I tak suka. Nasib baik bukan I beli. Yang ini ex-bos beli sebelum balik ke Jepun hari Jumaat lepas. Ingatkan masa di KLCC I nak beli caramel crisp tu lagi sebab yang itu memang sedap tapi, tapi, tapi... I is takut kalau suami den ada di sebelah. Mahu kena marah bila over in everything tak sudah-sudah ^_^

Okey, itu aje nak cerita hari ini! Sambung telenovela lain hari pulak ya!

P.S. Nampak tak betapa tak kreatifnya tajuk dengan isi drama hari ni? Tapi, ada kukisah? Hahaha....








32 comments:

  1. hahaha... habis round jugak tu weekend..makan pun nampak sodap... pandai juga penat bila balik tangan kosong..hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, kalau balik tangan kosong memang terasa penat sangat badan tau :)

      Itu namanya 'tak jalan-jalan'. Kalau jalan-jalan, lagi penat *_*

      Delete
  2. Sedapnya makan-maKan.. Lama tak mkn speghati tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olio paling sedap yang saya rasa. Kalau tau mana lagi sedap, silalah roger *_*

      Delete
    2. i buat sedap. tp my tok laki x nak mkn...mkn sikit je, dia ckp bukan xsedap.. dia memng x makan benda ni.. huhu..

      oh bukan olio..
      spegeti sesuka hati aku..

      Delete
    3. Hahaha...So ni you nak pelawa I datang rumah makan spaghetti ke, PB? I tak kisah janji orang pelawa I datang *_*

      Delete
    4. tulis boleh lah md... kan ajak makan x pasal2 kena review..
      habislah keterroaan i terserlah.

      Delete
    5. Hahaha! Pandai pun takut eh :)

      Delete
  3. Hahahah bertukar selera pulak ye MD..
    Layan lontong selalunya sedap di gerai kampung jer MD..
    Ehh tiba2 CH pun nak mencari lontong jugak lah ..
    Selalunya CH layan Lontong Klang..
    Tapi dah ada cawangan nya di Shah Alam..
    Pergghh memang sedap CH..
    Dari solo smpi lah CH dah beranak 3 ni..
    Lontong ni lah yg ngam kat selera CH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya belum jumpa lagi lontong yang betul-betul sedap kat KL ni. Dulu ada satu tapi makin lama makin tak sedap. Kotnya dah tukar management dari emak kepada anak, itu yang kurang sikit rasanya. Wah, ada lontong sedap kat Shah Alam ke? Awat tak beritahu kat mana. Kalau tidak memang saya terjah. Saya rajin tau bersarapan kat Shah Alam :)

      Delete
  4. Biasa kalau ronda2 macam tu memang habuan untuk diri sendiri tarak.. anak2 and hb yang didahulukan..
    Dah lama tak makan Garrettpopcorn tu.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kalau dengan suami dan anak-anak memang takdalah habuan untuk diri sendiri. Kalau keluar sendirian, itulah paling best. Semua nak dapat beli. Tinggal nak beli dengan tidak aje *_*

      Delete
  5. meronda klcc poket kena tebal gak..ahaksss..
    dah lama kitorang tak gi klcc..
    jauh pon jauh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dekat tulah saya selalu pergi, Zee. Kalau tidak, takda maknanya hujung minggu nak ke KLCC. Dah hari-hari dok ngadap bangunan tu, takda selera nak masuk lagi. Hehehe....

      Delete
  6. MD ni memang hantu spaghetti olio eh..takde menu lain dia ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pergi makan western food, memang saya terjah olio dulu. Tak kiralah apa signature dish yang restoran tu ada, saya tetap dengan olio saya *_*

      Delete
  7. Dah... dah.. lain kali tak payah pasang angan-angan mengidam nak makan apa. Jalan dulu tengok mana yg terpikat baru masuk dan makan. Macam anakanda abang bagus senang makan itu tak sudah (tak jemu pulak abang ni makan ayam kan..)

    Anak dara kakak no. 2 macam MD sukanya spaghetti sebab itu kat rumah kakak kena ready stock. Cuma nasib baiknya dia masak sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sesekali mengidam kak, apalah salahnya :)

      Saya memang suka sangat olio. Kalau pergi makan western kat restoran yang pertama kali masuk, memang saya minta olio dulu. Steak ke apa, saya tak peduli. Kalau olio sedap, boleh datang lagi beli olio. Eh, bukan! Bolehlah datang lagi try menu lain pulak!

      Kat rumah saya ni pun stok spaghetti dan adik beradiknya tak pernah takda, kak! Asal tak tahu nak makan apa, merendam spaghettilah jawabnya *_*

      Delete
  8. Hahahah. napsu makan sokmo berubah ubah kan. Kejap nak makan ni kejap nak makan tu. Hahah. tak tahan part yang HD cakap datang KLCC makan lontong. Ihiksss. Tengok jugak JJCM pasal restoran ceria tu. kaki ni rasa ringan jugak nak pegi. Hahhaha. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulahkan... walaupun dah banyak kali katanya Tipah Tertipu dek JJCM TV3 tu, tetap juga ringan jerk kaki ni nak menyinggah. Psstt.... akak siap tulis dalam buku nota nama-nama restoran yang masuk JJCM tu. Tapi itulah satu jerk yang membantutkan langkah kakiku ini - takut terkena lagi. Yang tak sedap katanya sedap!

      Lontong pun makan kat KLCC tau. Nampak tak tahap selebritinya level mana... Hahahah!

      Delete
  9. Mak aiii mkn lontong la dia. Area umah LM
    Ni payah nk carik warung2.. Mmg xde kot. So x merasa la makanan johor ni. Balik segamat baru merasa.

    Klu dpt duduk area melayu atau jawa best gak. Selalu gak merantau ke dengkil carik lontong. Hehe.. Merantau la sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah LM. Area rumah saya pun sikit punya susah nak jumpa lontong. Kuih-muih Melayu ni pun susah. Asyik-asyik karipap je, jemulah!

      Dulu ada juga satu gerai jual lontong sedap tapi sekarang ni dah makin tak sedap jadinya. Tak tahulah mengapa...

      Delete
  10. kita orang perempuan ni memang selalu macam ni. dari rumah kemain eksaited nak makan yg itu. nak beli yang ini. tapi sampai tempat kejadian terus tukar 360 darjah!!! kahkahkah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dasar perempuankan, suka berubah-ubah. Kejap nak itu, kejap nak ini. Tapi tiba masa itu tak, ini tak, lain pulak jadinya. Itulah istimewanya jadi perempuan ni - 1 akal 9 nafsu. Hahaha!

      Delete
  11. Ermmm untung lah dpt pergi breakfast kt KLCC..
    kita ni breakfast kat rumah jer.. Spaghetti olio tu nampak sedap.. ermm bila lah nak pi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...Foodcourt je tu... Bukan breakfast kat The Apartment ke, Ben ke.... Apa yang untungnya Lyn...

      Spaghetti olio kat Milano memang sedap. Kalau tak percaya, silalah datang ke KLCC. Tapikan Lyn, kalau tembolok kecil macam Lyn yang tak kuat makan ni, memanglah kena makan berempat sepinggan ^_^

      Delete
  12. Seronoklah mengumpat berjemaah. Mentang mentang ler family sendiri....hihi....

    Kak Ton ni mmg kurlas tau......bekfes pun citarasa omputih tak padan asal Batu Berpahat hikhik..... Sesekali jangan lupa pekena Mee Racun tau, mak nak ingatkan aje, mak takut Kak Ton lupa rasa dia camne pulak kang...

    Weyh Kak Ton....mak mmg lama tak pergi KLCC, tak tau nak cari apa kat sana..... Nak window shopping pun seram!

    Dah katanya belahan jiwa sekatil sebantal, tau jer isi hati bini dia. So akhirnya jadi ke, ke KLCC balik esok lusanya? Tp mmg betul pun Kak Ton kalau boypren ada mmg tak puas kita nak melayan nafsu mata yg serajah ni hihi.....Nasiblah mak tak berduit sendiri, kalau tidak 2 x 5 jer macam Kak Ton!

    Garret tu tak pernah rasa tp org kata sedap, nanti nak pau Pak Jilap jugaklah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa... Mak ni macam tak tahu! Mak pun kalau balik Muo jumpa kakak-kakak, mesti banyak mengumpat berjemaah daripada dengar tazkirahkan.... Huhuhu....

      Dah lamalah Mak tak makan olio kat KLCC tu. Asal pergi je time lunch, tak sempat nak makan. Yalah, lunchbreak 1 jam je. Mana sempat nak jenjalan riang-ria di pagi raya dan makan-makan!

      Window shopping jerk bukan kena bayar. Bayar parking ajelah RM4 sejam atau kurang *_*

      Keh3x... mana ada! Hajat di hati memang nak pergi tapi dok kenangkan malas nak heret diri memandu, Kak Ton makan maggi jerk kat pejabat. Jimat kos sara hidup *_*

      Kak Ton kalau bab popcorn ni suka caramel je. Cheese corn tu macam rasa serbuk twisties je di anak tekak omputih 50-50 Kak Ton ni tau!

      Delete
  13. tak dapat bayangkan bila bulan puasa . apa agaknya selera MD ni . harus penuh satu meja gamaknya ... heheheee ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... kalau dulu ada 'tukang masak' (emak dan kakak) memanglah besar nafsunya kalau bulan puasa. Sekarang sejak jadi mak-mak, takda besar mana pun nafsu. Meja pun tak penuh kalau bulan puasa sebab takut membazir jer nanti. Yang makan tiga setengah orang jerk. Adik Cute tu setakat jamah sana-sini, kecah itu ini dah siap makan.

      Delete
  14. aahh memang jauh menerawang ke Milan entry ni,hakhak..

    hohoi sedapnya lontong..tetiba rasa macam nak masak lontong pulak!sudah katanya rajin masak, bukan macam kakton, tau order ja!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergilah PK masak lontong..... Awak kan rajin! Asal orang sebut je, awak ngidam, awak pi dapur campak baling lanting, siap! Kalau kita ni ngidam, memang terus ambil kunci kereta start enjin, cari tukang masak berkaliber. Hahaha.....

      Delete

JJCM : Ana Ikan Bakar Petai

Salam kawan-kawan! Apa khabar semua? Seronoklah ya bercuti panjang hujung minggu baru ni. I lagilah panjang setengah hari sebabnya hari...