Thursday, May 7, 2015

Bila Si Shizuka bertemu Kak Ros *_*

Salam kawan-kawan!

Hari ni hari apa?

Hari Khamis cikgu....... 

Wah, lamanya cikgu tak tekan keyboard mengajar tulis novel! Tak rindu ke? ~_^

Fuhhh, fuhh...fuhhh.... berhabuknya rumah I hari ni. Maklumlah seminggu tak berkemas. Bukannya malas, bukannya sepi dengan idea-idea merapu tapi I sibuklah di pejabat. Biasalah lepas cuti panjang. Asal cuti panjang je, balik mesti sibuk. Asal tak sibuk, buat-buat sibuk. Eh, apakah ini..... *_*

Oh, by the way, siapa yang main kutu kata I dok pi jenjalan makan angin mengejut masa cuti baru-baru ni memanglah mati kutu jadinya ya! I tak ke mana-mana. Bergolek-golek empat beranak di rumah. Best tau!

I pi check spesies batu-batuan yang digunakan di shopping mall -takda ambil gambar kejadian!

I pi buat grocery shopping - takda ambil gambar kejadian!

I pi makan-makan di luar - takda ambil gambar kejadian!

Dan event yang paling penting - majlis pertunangan my nephew pun I tak ambil gambar kejadian!

I ditimpa penyakit malas dan tak teringat pun I ni spesies blogger tegar gitu ~_^

Maka takdalah ceritanya yerk ^_^

Okey, ni baru nak bercerita berkaitan dengan tajuk! Maklumlah dah lama tak bercerita, haruslah korner baring plotnya mengancam sampai menguap-nguap orang membacanya....

You all tak tahu ke Shizuka tu siapa? 

Dia tu girlfriend si Nobita and Nobita ni pulak best buddy kepada Doraemon. Ahah, kalau sebut Doraemon jerk mesti taukan....

And Kak Ros tu of courselah karakter ahkak-ahkak dalam Upin Ipin *_*

But, wakil-wakil karakter yang berkaitan tu adalah I sebagai Kak Ros dan Shizuka tu of courselah bos perempuan hamba ~_^

You all tau ajelah bila ayam dan itik bercakap, memang menjadi masalah negara walaupun akhirnya kata sepakat ditemui!

I punya bos ni sangat pandai berbicara dalam Mandarin. Berbanding dengan Bahasa Jepun, beliau lagi suka 'berborak' dalam Mandarin. Dah kemaruk apa, I pun tak faham! I pulak of courselah bercakap dalam bahasa omputeh tapi my bos tak berapa nak faham. Makanya kalau ditinggalkan kami berdua terapung layu di tasik madu, memang parahlah!

Banyak dah insiden tersayat hati, tercuit rasa berlaku kalau I bertemu muka dengannya dan ada masalah yang perlu diselesaikan. Kadang-kadang, soalan I  tu dua patah perkataan jer dan jawapannya seharusnya 'yes' or 'no' sahaja. Tapi my boss punyalah berkerut muka, tergaru-garu kepala yang tak gatal, sambil membebel-bebel dok bercakap dalam bahasa ibunda. I of courselah kejang jerk kat situ. Nak ketawa tak sampai hati sebab dua-dua pun sama jek darjah kedunguan nampaknya (Hah!) 

Same goes kalau my boss kena explain something to me. Beliau punya terujanya nak bercakap (tapi tak terkata apa sebab perkataan yang sepatutnya tak timbul-timbul dalam akal fikiran) sampaikan I tak faham satu apa pun. Dan akhirnya, untuk meng-CPR-kan kedua-dua 'wanita anggun' ini (Jangan jealous! Silalah bayangkan Che Ta dan Nanako Matsushima tengah berbual 'blur-blur' gitu ~_^) kita panggil aje penterjemah tak berbayar. Adakalanya penterjemah pun jadi blur dok di tengah-tengah tau!

Walau apa sekalipun, I sangat gembira sekarang bekerja dengan bos perempuan. Nampak gaya bos I ni pun okeylah. Suka gelak besar orangnya. Sama ajelah macam MD, kan. Sikit-sikit nak gelak, sikit-sikit nak gelak! 

Sama-sama kahwin lambat. Anak lelaki pun sebaya. Sama-sama spouse pun berbeza benua. Hahaha.... nak juga mention! Ketuk kang baru tau! Over jerk!

Okeylah, I nak sambung reply komen! Kalau tak reply, rasa parah jerk dalam hati ni tengok orang komen kita tak jawab balik tau!
 

Ini first entry di bulan May. Kena catch up cepat-cepat supaya dapatlah bulan ni 30 entri sebulan. Lagi banyak lagi bagus. Ada juga bahan you all nak buat gelak. Gelak itu awet muda. Kalau tak percaya, silalah tanya kat si awet muda tu...

Malas nak link nanti dia over-over, 10 kali datang baca siap tolong jawab komen lagi ~_^



32 comments:

  1. Elok sangat tu MD.. kata orang2 tua.. Itik dgn ayam bercakap lah tu.. yg satu patuk, yg satu lagi menyudu.. penyudah nya cari angsa untuk terjemahkan .. pun blur gak...sampai bila pun tak faham.. hahhahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Itik, ayam dan angsa. Padanlah semua kerja tak jalan! Tapi nak buat macamana, dah semua pun sama jerk keras hati tak mahu belajar bahasa lingua franca katanya. Hiks!

      Delete
  2. Haha.. saya rasa kena kesabaran yang tinggi bila dalam situasi macam tu kan.. nak gelak tak sampai hati tp nk menolong pun belum tentu membantu banyak. Moga fasa penyesuaian diri berlalu dengan baik.. akhirnya kedua2 berharap sangat dengan MD ni.. kan?

    Wah..30 entry sebulan tu target.. bagus2.. tak mustahil kalau Kak Ton rajin dan fokus.. kacang je tu.

    Ingat nk tepek gambar kenduri.. tak happy ke pegi kenduri? Kalau saya mana kenduri yg gembira tu saya masuk je gambar dlm blog.. kalau x da tu adalah sesuatu.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang saya nak gelak tapi tahankan ajelah. Kadang tu tension juga sebab kita kalau boleh nak buat kerja cepat-cepat siap. Selalu jadi blur bila ada discussion dengan bos ni. Dulu pun saya pernah juga kena macam ni. Adalah 2,3 kali juga sebenarnya dengan bos-bos lama. Tapi itulah, tak nak berubah. Saya tanya kat HD patut ke saya belajar Bahasa Jepun. Tau apa jawabnya? Tak payah, dah terlambat. Kalau nak, dari dulu dah belajar. Ni dah 10 bos baru teringat nak belajar bahasa. Lupakan ajelah. Pagi dengan malam pun selalu je silap sebut :)

      Majlis bertunang tu memanglah saya tak tempek dalam blog gambar2 keponakan ni semua. Lagipun kami belah lelaki, jadi takdalah meriah mana pun. Meriah jadi tetamu kat rumah belah perempuan je. Tapi makan memang marbeles tau *_*

      Delete
  3. hehehhe ptt sunyi je blog nih... jenguk2 tp sama je... rupenyer kene serang penyakit yek tuan nyer blog nih...

    tak terkata gelak je baca ntry nih psl ayam ngn itik tuh... yelah kan...
    tp bos tu mmg tak reti speking english ke? mandarin pandai lak dia kecek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bos cakap omputih sepatah-sepatah. Kalau berpatah-patah perkataan bos cakap, teruslah saya tak faham sepatah pun! Hahaha....

      Tuan blog kalau menyepi lama tengoklah nanti apa dia buat. Mahu banyak karya teragung yang keluar lepas ni. Hahaha!

      Delete
  4. Mana pergi Sal ni? Cuti kawen ke? Kan mak dah duk carta teratas yehaaa.....
    Eleh.... cakap jer org menghilang....dia pun sama menghilang jugak.... Tetiba tak de idea nak komen sebab terpikir nak masak, nanti dtg lagi ar.... Balik dulu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal kena telan jerung, Mak. Ni nak pi bagi CPR kejap lagi....

      Eh, Mak tak suka ke duduk kat carta teratas dalam hati MD? Eh, eh....

      Mak tu menghilang entah apa sebabnya pun tak pasti. Kalau ikutkan sawan selfie, memang hari-hari nak tempek gambar selfie dalam blog. Ni langsung tak reply komen. I is so tensionlah cakap sorang-sorang dalam blog Mak :( Cuba Mak istighfar banyak-banyak, kembali ke pangkal jalan dan mengarang entri merapu lagi! Barulah dunia kita berwarna-warni kembali!

      Delete
    2. Hihi.....pelan pelan kayuh nak kembali ke pangkal jalanlah ni Kak Ton....

      Pelik ar nape kak Ton tak tangkap gambo sepanjang cuti ni....Sawan ek ke rindu ngan mak tak tertahan sampai tak lalu nak ambik gambo? Kikiki....

      Habis tu Kak Ros tak teringin ke nak belajar bahasa Jepun ke Mandrin kalau dah cenggitu punya gayanya. Taulah kak Ton mmg tak minat nak belajar bahasa ni tp takkan nak jadi mcm ayam ngan itik sepanjang hayat. Berat tu....

      Wow....kalau dah ada keserasian dgn Shizuka nampaknya tahun depan lebatlah bonus kak Ton ek....

      Ni ha ...ketawa ketawa jugak, masa ketawa tu jangan lupa tegangkan bhg mata....kang cepat kedut pulak....

      Delete
    3. Wah..bijak Okje.. betul gak ya.. kawan kita ni orang penting jadi mesti lebat bonus dia tahun ni..

      Delete
    4. ehem...ehem..ada orang seru nama saya ye! Takde maknanya cuti kawen kakak-kakak ku..time public holiday pun I olls keje. sibuk ngan pesta buku kekdahnya.. hihihi. pekerja berdedikasi macam kak MD jugak. walaupun bos I bukan Nanako...apatah lagi Takeshi Kaneshiro.

      Nanti nak gi terjah blog hakak awet muda tu. Sabaq na..

      Delete
    5. Mak, kalau kayuh tu jangan pelan sangat nanti tak sampai-sampai ke tepian *_*

      Entahlah tak tahu kenapa tetiba jerk malas nak ambil gambar semua. Gambar dari kamera orang lain adalah tapi kalau kita ambil gambar pun, tak akan mungkin gambar pertunangan anak saudara tu masuk dalam bloglah, Mak. Macamlah tak tahu kita nikan low profile, down to earth gitu. Keponakan pun kita tak benarkan bergambar masuk blog. Hahaha!

      Itulah....selalu juga tanya kat HD patut ke kita belajar bahasa Jepun ke, Mandarin ke tapi HD kata tak payah sudah terlambat. Memalukan kaum je. Bertahun dok kerja dengan company Jepun, pagi dan malam pun masih lagi konpius dalam bahasa Jepun. Huhuhu..... Kita ngakulah bab bahasa kita memang lembap tapi entah mengapa hati ni memberontak meronta-ronta macam nak belajar je Bahasa Jepun. At least nanti bolehlah sakat Mak over time sikit *_*

      Delete
    6. Hahaha... AN! Harapnya betullah sangkaan AN tu ya. Kalau lebat, siapa yang untung. MD jugak...

      Delete
    7. Mestilah 'kakak mertua' takut kalau Sal ambil cuti kahwin. Katanya sibuk nak booked anak jejakanya si SA tu. Penatlah akak masuk jarum supaya dia setuju tetiba Sal pi cuti nak kahwin. Haruslah kena nih nanti :)

      Akak mana ada dedikasinya, Sal. Ada masa dengan bos-bos pun akak ngumpat gak *_*

      Delete
  5. Hahaha mcm x caye g majlis tak ambik gmbr? G sopink x ambik gmbr? Ehem2 nape MD?

    Err ayam itik? Aduh duhh ingatkan sy je ngan indon kat umah ni klu bercakap payah beno nk bg dia phm. Nk suruh ambik bra lita pun dia x paham. Baju dlm x reti, coli x tau.. . Last2 dia kata... Ooo ni beha. Cehh lantak ko la beha ke apa. Aku panggil bra. Ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malas tetiba, LM. Lagipun pergi tempat yang sama je, makan di restoran yang sama juga. Malaslah nak cerita duplohlapankali dalam blog. Bab majlis bertunang tu, tengah syok makan pun ya juga. Orang ramai. Makanya takdalah nak sibuk ambil gambar. Bergambar dengan tunang si nephew pun tidak. Selesai majlis, selesai makan, kami balik dan tidur terbongkang. Uh, nikmat sungguh *_*

      Cakap kat dia kalau kat sini Beha tu dipanggil Beya, anak angkat kepada penyanyi Stacy. Huahahaha!

      Delete
  6. takpelah takde bukti kejadian pun,,sbb dah tau MD pakar mengarang novel..takda gambar pun ada je idea nak mengcorner baring cerita,huhu..

    adoi nasiblah klu bercakap bak ayam n itik..kena byk sabaq..klu sy gelak kan aje..mula2 cover dalam hati pastu gelak guling2.haha..

    klu tak petik link nama pun tau dah siapakah gerangan si awek muda itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalahkan... saya kan pakar bab-bab motivasi merapu dan mengarang novel teragung. Samalah macam PK yang pakar dalam DIY kat dapur. Hahaha!

      Kadang memang nak gelak. Kalau teringat pun gelak. Sekarang ni kalau ada masalah dan perlu explain panjang-panjang, saya tulis kat kertas suruh bos baca. Lepas tu dia pun explainlah campur-campur English-Jepun. Lepas tu saya pun kejung kat tepi mejanya sebab tak faham! Hahaha!

      Delete
  7. Wah... kakcik ingatkan kakcik yang sibuk sangat sampai tak nampak catatan terbaru MD. Kiranya, memang MD lama juga bertapa ya...

    Kebelakangan ini, kakcik kemaskini blog pun ikut suka juga. Mujur juga ada modal model cilik tu...dah tak tahu sangat nak letak cerita apa, letak je gambar dia. Biarlah sampai orang jemu pun... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seminggulah kiranya bertapa kat Bt Caves tu, Kakcik. Ikut perarakan kavadi katanya. Hahaha....

      Nasib baik ada model cilik. Kalau guna model tak berapa nak cilik, haruslah orang tak klik sudah *_*

      Delete
  8. Keluar jugak la kan MD..tak de golek2 je 4 beranak he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rutin biasa tu tetap berlaku, Acik tapi takdalah jenjalan makan angin ke, ukur jalan luar kawasan ke... Itu yang tetiba malas nak petik gambar sebab tempat sama jerk. Tapi asal balik rumah je, bergolek empat beranak. Itulah yang paling best *_*

      Delete
  9. hahaha..mesti comel che Ta ngan Nanako berborak-borak bagaikan ayam dan itik. kalau bubbly Abang tau mesti dia akan paksa kak MD kursus bahasa Mandarin ngan dia.

    tapi agak pelik orang Jepun lagi suka cakap Mandarin. bukan orang Jepun ngan China tak berapa ngam ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bayangkan memang comellah, Sal. Si Nanako cakap Jepun sopan-sopan, si Che Ta cakap Melayu loghat Kedah, memang ohsem. Memang cute sangat *_*

      Laki bos orang China. Sebab itulah dia suka betul cakap Mandarin. Kalau dengar dia bercakap Mandarin memang fasih. Kalau tak tengok muka memang fikir orang China juga!

      Eh, itu dua negara yang tak ngam. Mereka laki bini ngam aje. Ada pun satu anak lelaki baya si Bubbly Abang :)

      Delete
  10. Kalau dengan ai, ai guna bahasa Melayu, kau cakaplah bahasa omputih.. bukan kau tak faham bahasa Melayu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bos I ni pelik sikit. Orang Jepun tapi excited nak cakap Mandarin. Pernah sekali kita keluar makan dengan semua Jap bosses dan locals yang boleh cakap Jepun kecuali I sorang, tetiba dia minta my friend translatekan Mandarin ke Japanese. Tidak ke haru-biru situasi gelak sakan masa tu!

      Pastu I ni speaking Spanish retilah (silalah jangan percaya) tetiba dia nak cakap Mandarin dengan I. Memanglah I buat kejang otot muka jerk kat depan dia.... Hahaha....

      Delete
  11. alahaiiii mcm kes lyn minggu lepas lah kak.. our biz partner dtg visit my office.. yg bos duk assume lyn pandai japanese... dulu pandai lah gak tapi dah lama tak practice terus terlupa. but boleh lah skit2 communicate dgn dia. Tapi bila dah lost kena speaking. dia plk tak berapa nak faham english, terus lah dua2 cam lost gitu... mcm ayam dgn itik.. ternsion betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah kalau deal dengan Japanese ni. Memang macam ayam dengan itik aje kekdahnya. Tapi sekarang not bad tau Lyn, ramai juga yang pandai speaking London. Tidaklah susah mana macam dulu-dulu masa akak baru masuk kerja. Kita cerita lain, dia cerita lain lepas tu sama-sama gelak. Rupanya masing-masing gelak tentang tajuk yang jauh berbeza *_*

      Delete
  12. nampaknya MD kenalah ambil kelas mandarin dgn abang . pastu abg dok bising2 susah nak ajar mommy ... heheheee , sesuka je buat andaian ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malu pulaklah, Vee. Hahaha....

      Selalunya marah anak bila mengajar, silap haribulan nanti kalau Abang ajar saya Mandarin, saya pulak yang banyak kena marah!

      Delete
  13. Assalam sis,
    he3
    jenuh la nak wat koje kalo soper itu yer dop he3
    iols pun sama macam sis
    kalo tak reply komen ghaser semacam ja kan3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam!

      Hehehe... dah terbiasa sangat guna bahasa isyarat kat pejabat ni. Itulah hasilnya kalau dua-dua bingai ~_^

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...