Friday, May 22, 2015

Hola! Hola! Hola!

Salam kawan-kawan!

Gembiranya bukan main lagi MD ni sampai nampak jelas, terang dan nyata pada tajuk entri! Maklumlah hari ini hari Jumaatkan ~_^

Oh, ya... kepada kawan-kawan yang mengenali MakJilapah, mana pi Neneng NekMummy ni? Pergi honeymoon ke-111 kali ke apa nih! Lama menyepi tau. Kalau datang pun dah macam langsuir, tengah malam baru ketuk pintu! Orang dah nak tidur lakibinilah, Mak. Janganlah kacau daun datang singgah pulak!

Kotnya kena sawan malas tahap Jaws terperangkap dalam gua sekalipun, silalah muncul sekali-sekala sedut oksigen. Mak, tahu tak oksigen tu apa? Nak  Kak Ton ajar? Ahah, kalau takut diajar Cikgu Ton, jangan bermain di dalam gua! Golap Mak oi...

Okey kita lupakan MakJilapah dan konco-konconya itu buat masa sekarang ni. Kalau by next Monday tak muncul juga, Kak Ton nak buat report polis Jilapah hilang kat BMC nun. Kena buat report ni, takut jauh hilangnya nanti kalau tak dipegang tangan tulus mulus awet 18 tahun tu katanya!

Meh tengok ni...


I sekarang pepagi dah sampai pejabat. Selalunya kereta I jerk dok parking kat sini. Yang lain kosong lagi. Kalau sampai cepat pun bukan boleh masuk pejabat. Kena tunggu sampai pukul 7.45 pagi barulah boleh bercanda di dalam pejabat. Sadiskan...

Dan ini pulak, hadiah untuk guru-guru anakanda sulung yang sibuk dok telefon semalam supaya Mommynya tak lupa nak beli coklat.




Hadiah untuk setiap guru subjek sempena sambutan Hari Guru di sekolahnya hari ni. Untunglah korang, Laoshi ~_^ (Eh, ada 's' tak kalau ramai cikgu terlibat? Keh3x...) 

Dan yang paling penting, untuk membuktikan sekali lagi memang I rajin ke dapur lately, mehlah tengok menu simple ni yang pakar masak memang  tak akan tunjuk pun dalam blog mereka sebab malu senang sangat nak membuatnya ^_^





Hahaha.... kesian betul tukang masak tak bertauliah yang baru rajin masuk dapur ni. Ini pun nak tunjuk dalam blog. Apa dah....

Eh, layan jerklahkan! Hari Jumaat tak boleh komen negatif. Nanti kang tuan rumah tersayat hati, mahu merajuk nak berhenti berblogging katanya. Huahaha....

By the way, ini entri pemanas semangat untuk menulis manuskrip agung katanya. Apa yang agung sangat tak tahulah. Silap haribulan dia terlupa nak menulis ideanya yang mencurah-curah bak hujan lebat berserta ribut petir di langit ~_^


P.S. Ini entri tiada arah tujuan sebab terlalu gembira kerana hari ini hari Jumaat. Tahap kecerianess MD sekali lagi teroverdose hari ini ~_^




36 comments:

  1. Untung jadi cikgu ni sokmo dapat banyak hadiah. Hikssss. Akak tayang makanan dekat dekat lunch hour ni memang buat perut berjoget joget. Hahahah. Lapar nyaaa pagi tadi sarapan karipap dua biji aje :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahun sekali dapat hadiah, Nani. Tapi jadi ibu lagi untung tau. Hari jadi dapat, Hari Ibu dapat. Takda hari istimewa pun selalu dapat hadiah istimewa daripada anak-anak. Cubalah nanti ya!

      Delete
  2. nak menjelang tenghari baca entri terus rasa lapar macam sejak seminggu lalu tak makan.. almaklum sorang2 kat umah sengsiang ni jarang nak masak berat2.. malam pun jarang masak. ikut reuqest jer nak masak. Almaklum la isteri mithali.. suami minta baru masak. kalau tak minta maknanya makan bungkus jer la.. almaklum kerana GST katanya.. kos masak jadi lebih tinggi berbanding kos beli 2 bungkus makanan. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai Suria... bukan ada makanan best jerk. Basic instinct jerk omputih kata. Hahaha!

      Macamanalah boleh terliur nih... Ni mesti kes dah lama tak masak sbb suami tak request. Huhuhu!

      Delete
  3. Selamat berhujung minggu MD.

    Eh...MIL dah datang ke belum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same to you, Kakcik. Minggu ni buat apa pulak?

      Jomlah kita JJCM bersama-sama. Makan banyak-banyak pastu nyesal tetiba jerk nak diet :)

      Alahai, kak...malas nak buka cerita. Katanya nak datang maybe masa puasa ~_^ Nanti dah sampai baru saya buka cerita ya. Kali ni saya belajar masakan Uzbek pulak supaya dapat menonjolkan skil dalam blog tercinta aka tunjuk pandai ^_^

      Delete
  4. Dah biasa dah baca n3 tiada arah tujuan dari MD he he..
    Senyum manis MD jangan mare.
    Betul la MD mak jilapah tu seru acik..lepas tu dia pulak hilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sajalah tu nak hint sekali lagi. Manalah tahu kotnya lupa pastu tanya apa motif lagi. Susah saya nak menjawab soalan bermotif ni, Acik :)

      Taklah, saya mana marah orang kalau setakat gurau kat blog. Kalau nak tengok saya marah, gurau kasar kat alam nyatalah. Hahaha!

      Jilapah sorang tu memang Acik. Baru je gosip tadi...Mak okey jerk..maklumlah Mak nak jadi isteri termithali dalam dunia katanya ~_^

      Delete
  5. Replies
    1. Salam hujung minggu buat Bonda sekeluarga juga *_*

      Delete
  6. Untungnya dpt cokelat...utk LM debab ni xde ke MD?

    Weee ada cendawan gorenggg ke tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip, orang lepas bersalin tak boleh makan coklat sampai baby berumur 2 tahun. Kah3x. Senang cerita, malas nak pos! Hahaha!

      Ahah...cendawan goreng tu masa goreng masa tu juga dah separuh. Entah bila pinggan nak penuh pun tak tahu. By the highway, jangan pulak rasa hairan saya makan cendawan walaupun saya tak makan sayur *_*

      Delete
  7. wah wah happy benor ni nampaknya MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tiba Jumaat jerk, memang happy memanjang,CikSiti ~_^

      Delete
  8. Assalam sis,
    iols pun paling sooooookaaaaaa ari JUMAAT :)

    p/s: santekla adiah hari guru itu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam!

      Memanglah hari Jumaat paling best. Lagilah untuk mak-mak berkerja ni. Selain ulit anak, boleh juga melingkar atas katil lama sikit. Hehehe...

      Delete
  9. MD..cendawan goreng tu MD boleh buat entry resepi tau..sebab memang ramai google resepi cendawan goreng..kat label tu pun jangan lupa tulis resepi cendawan goreng yang sedap atau pun resepi cendawan goreng simple dan mudah..heheh..saja la ajar MD main SEO petang2 nih..ilmu ni..sila serap..


    hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, ya ke? Saya ni bab-bab SEO memang tak reti. Ni maknanya lain kali kena buat satu entrilah pasal cendawan goreng yerk *_*

      Nanti kalau saya buat cendawan goreng sekali lagi, saya up entri resepilah yerk. Thank you, Diana ajar for free. Kalau nak harapkan saya ni buka buku belajar pasal teknik SEO ni memang tidaklah.... 'Sibuk' ~_^ Hahaha!

      Delete
  10. ai langsung tak sempat nak sediakan hadiahutk hari guru sebab ai berada diluar kawasan ketika itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini pun first time I buat, Aiza. Anak I ni selalunya Hari Guru dia tak teruja mana sebab katanya gegirls jerk yang sibuk nak bagi cikgu hadiah. Dia boboi *_*

      Delete
  11. nasib baik dah discharged. kalau tak, hanya mampu telan air liur sebab hari2 makan bubur nasi kosong tanpa aksesori..huhu.
    bravo..bravo..moga MD terus istiqamah rajin di dapur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah Anim dapat bersihkan perut makan bubur aje. Lepas keluar hospital, agak-agak dah baik bolehlah pulun lagi. Hehehe...

      Harapnyalah yerk tapi macam tak boleh harap jerk suruh saya rajin dok kat dapur nih ^_^

      Delete
  12. tgk gambar lauk pauk tu , baru teringat hari ni saya breakfast kul 11 . sampai la ni masih tak mkn berat lagi . laaa , confirmlah terus lapar tgk gambar tu . nasib baik last entry i baca ni ... makan ! makan ! makan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya anak beranak kalau hujung minggu selalu sarapan lewat. Kiranya sarapan tu merangkap makan tengaharilah. Lepas tu malam nanti barulah dapat makan lagi. Maklumlah hujung minggu kalau melenjan memang tak ingat masak punya. Kesian anak-anak dapat Mommy macam ni, kenyang makan angin kat luar rumah jerk :(

      Apa susah Vee... kalau lapar, pi dapur tengok apa ada. Kalau takda apa-apa, apalagi... jadilah chef segera *_*

      Delete
  13. Gambar makanan yang ptama tu apa benda? Kambing bakar ke daging goreng? Ke dua-dua pun salah tekaan ku? Haha.. amboi2 makin banyak up gambar makanan sendiri masak nampaknya.. haha.. syokla makan ye..

    Tulah..mana la pergi kakak comel tu ya.. saya bg msj tanya pun dia tak jawab bab kenapa tak menulis dia duk cerita hal lain.. moga semuanya ok kat BmC sana tu ya.. kita doakan jelah ya.. insyaAllah ok je..

    Bestnya cikgu abang dapat coklat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... kambing black pepper nama diberi. Saya cuba lupakan yang itu kambing dan cuba makan tapi tak berjaya juga. HDlah yang makan sorang. Yang last sekali tu sepatutnya ayam masak kurma tapi dek kerana anak-anak tak suka ayam putih aje, saya goreng sikit ayam tu. Dah tenggelam pun dalam gambar. Itu, 2,3 hari pun masih bersisa dalam peti sejuk. Macam biasalah nak buang sayang, tak dibuang, dok ajelah dalam peti sejuk. Mana larat nak makan habis sorang-sorang. Kalau ada geng, bestlah juga!

      Oh, katanya lappy buat hal lepas tu rasa macam banyak masa terbuang dok ngadap blog aje. Kalau buat kerja rumah, banyak benda dah siap*_*

      Kita bekalkan 6 pek tapi 3 pek jerk dapat bagi cikgu sebab lagi 3 cikgu takda dalam bilik guru masa sesi memberi 'makan' berlangsung *_*

      Delete
    2. Haha.. rugi sangat geng tak makan kambing..sebab daging kambing ni sedap...menjilat jari tau..

      Ai..adalah masanya macam tu kan.. terasa tak terluah apa yang terbuku padahal ada je macam2 yang berlaku mcm biasa. Moga cepat berlalu fasa mendiam Okje ni..

      Ala..yang 3 pek lagi tu posla ke sini..huhu

      Delete
    3. Tahu memang sedap AN tapi itulah asal terbayang dalam kepala kambing sedang meragut rumput hijau tetiba kena sembelih tak tentu pasal (hahaha.... verangankan....) tetiba aje terus tak lalu makan. Dah cuba banyak kali lepas tu masa suap masuk mulut tu siap cakap lagi dalam hati jangan ingat, jangan ingat tapi tak bolehlah.... Huhuhu....

      Entah bila Okje ni nak buat kemunculan semula. Tak sempat nak tengok kat sidebar hari ni ada up entri ke tidak....

      Huhuhu...dah habis dimakannya dua beradik AN lagi 3 pek yang tak bagi cikgu tu *_*

      Delete
  14. Aah ye nek mommy dah hilang dari radar la..kisah kehilangannya telah di ceritakan dalam entry MD hari Jumaat. Sekian cerita!hahahaha

    amboi MD ni Kira hebat dah ni, sy pun tak up menu camni dalam blog.haha Bukan perli tp serious, cendawan Goreng tu sy tak pernah buat ok.yg lain2 tu besalah especially ikan Goreng.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, dok kata dia sibuk buat 'homework' (kerjarumah) Yalah surirumah mithalilah katakan...

      Serius ni PK cendawan goreng yang mudah (ehem nak eksyen sikit) PK tak pernah buat. Macam tak percaya pulak dah.... Ini kalau berkali-kali beritahu orang pun orang geleng kepala tak percaya tau. Yang kita rasa susah, dia campak baling jerk!

      Ikan goreng tu menu harianlah kiranya...Itu pun kena ingat, kunyit tak main kat rumah ni. Kalau nak main-main, gorenglah dengan kunyit. Harus tak siapa makan pun :)

      Delete
  15. erm, misteri gak kakak mertua I tu gi manalah agaknya.

    wah, sikit lagi blog ni boleh lawan blog kak Noor dan PK.sampai tahap 'main campak-campak je dalam periuk'.. bak kata bebudak sekarang, kipidap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakak mertua sihat wal afiat. Sibuk dengan kerja rumah katanya. Lappy pun buat hal, tak nak geng dengan tuannya. So, ni kira time berhibernasilah. Entah nak keluar ke tidak, tak tahulah MakJilapah nih! Best ni kalau ngumpat, memang dia tak menjawab punya~_^

      Ish, takdalah sampai tahap macam tu, Sal. Akak ni baru bertatih jerk... nak lawan depa tu melampaulah. Hahaha...

      Delete
  16. Wah dah rajin memasak MD skrg ye.. good job dear ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... mood memasak tengah over-over ni, CH. Lebih baik kita masak. Kalau tidak, simpan jerk resepi yang ada semua tu ~_^

      Delete
  17. untung cikgu cikgi skrg murid2 belikan hadiah untuk dorang. zaman kita dulu, alahaiiii payahnya nak mintak duit beli itu ini nak bagi cikgu...

    ermm tapi ada dgr jugak, cikgu yg melebih2 mintak hadiah. over sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman kita dulu bagilah pensil ke, pemadam ke kan kat cikgu. Nak minta duit takut betul tengok bapak *_* Budak-budak sekarang siap demand lagi nak apa bagi cikgu. Yalah, setahun sekali. Kita ikutkan ajelah...

      Delete

Lada

Salam kawan-kawan! Nampak tak moodnya ke mana? Pilih tajuk pun bukan main senang cerita 😊 Tapi, jangan bimbang! I bukannya nak men...