Wednesday, June 3, 2015

3 Insiden Suam-suam Kuku Kemarahannya!

Salam kawan-kawan!

Apa ni MD, baru hari Rabu dah marah-marah! Tak baik marah-marah selalu nanti cepat berkedut atas dahi nun ~_^

Alright, I tak marah! Lagipun ini kisah semalam, bukan pagi ini ^_^

Sumber : Google


Kes 1

Semalam waktu memandu balik dari pejabat, sampai aje satu simpang ni, I tengok sebuah kereta dok tekan brek tak lepas. Kereta ni (pemandu A lah yerk kita namakannya) paling depan di simpang tiga. Depan I pulak ada satu van dan my car of courselah di belakang van!

Pemandu van dan Cik Kiah bergetah yang memandu di belakangnya ni kiranya orang-orang yang sabarlah yerk. Kami tunggu jerk kereta A ni tadi nak bergerak. Ingatkan si pemandu A ni baru dapat lesen, tak reti nak keluar simpang. Gayat katanya bila tengok kereta datang bertujai-tujai gitu....

Tapi.... habis dah kereta lalu si pemandu A tetap tak keluar simpang. Dok tekan brek memanjang buat apa! Cik Kiah bergetah dah tak sabar jadinya. Tertengok-tengok dari dalam kereta. Takkan nak minta bantuan I, wanita Melayu terakhir ni, keluar dari simpang! Pemandu van di depan pun dah terteleng-teleng kepala.

Bila tengok tiada kereta yang datang dari arah bertentangan, I kasi potong itu van dan kereta si A ni. 

You know what I saw last hujan turun semalam?

Si pemandu A ni, seorang lelaki Arab tengah bergayut kat he-ho (erkkk...smartphonelah!) sambil sengih-sengih. Ohhh... menyirap-nyirap darah Cik Kiah bergetah menengokkannya tau! Tapi demi menjaga ketatasusilaan, kesopanan dan keayuan wanita Melayu terakhir, I tak hon pun si bengap ni (yes, bengap bukan typo error for baq hang okey!) *modemarahlahni*

Pemandu van yang memintas pun dok teleng kepala menjeling pemandu ni (I guess) tapi I tak dengar pun bunyi hon ditekan. Itu tandanya kami memang insan insan pemandu-pemandu terpilih yang menjaga tatatertib bila memandu ~_^ Marah macam mana pun kami tetap cool di luar, membara di dalam tanpa sesiapa pun yang nampak *_*

Kes 2

Yang ini memang keraplah terjadi sejak I pandai merangkak memandu kereta. Dekat dengan roundabout Kampung Pandan yang luas terbentang itu. Selalu sangat orang yang dari lane paling kiri memintas sepanjang bulatan untuk ke lane paling kanan. Mereka rasa macam hebat kot dapat bawa kereta dari paling kiri ke paling kanan/vice versa dalam bulatan macam tu. Terasa macam dalam litar lumba kereta jerk, I guess.

Semalam I berada di lane paling kiri kerana I nak membelok ke kiri. Tetiba datang satu kereta ni bukan main alahai dari kanan nak ke kiri, nak masuk depan kereta I lah tu tanpa beri signal (weyh, signal kereta dia mahal weyh, sekali nyala habis minyaknya RM10 gitu.... Eh, I pun tak tahu apa kena mengena minyak dengan signal keretalah!) 

Sebaik aje pemandu ni dapat masuk depan I, tak sampai 10 saat dia beri signal nak ke kanan semula! Wah, I is sakit hatilah! Kalau nak ke kanan tu, duduk diam-diam bawa kereta kat lane yang sama. Jangan ke kiri mendengki pemandu lain pastu tetiba masuk kanan semula! Lu fikir ini bulatan lu punya abah turap jalan ke? Wa tak nampak pun nama lu punya abah kat atas jalan tu. Anyway, Happy Father's Day buat lu punya abahlah! Kesian ada anak below than amateur racer macam lu, lah.... Berhati-hati di jalanraya okey! Malang no smell-smell delicious mencucuk lubang hidung. Tau-tau aje sudah kena panggil  tow truck angkat lu punya keletalah! Itu pun light-light case aje kereta masuk workshop!

Kes 3

Kiranya bila nak sampai rumah  tu, hati dah cool downlah. Maklumlah Cik Kiah bergetah ni perempuan Melayu terakhir katanya. Tak baik marah-marah berpanjangan. Remember! Nanti berkedut seribu muka tu! Kalah nenek kebayan pulak.... Eh, apahal sampai nenek kebayan pun masuk dalam cerita? Itu cerita lain, di entri yang lainlah yerk ~_^

Sampai kat traffic light berhampiran rumah tetiba keluar satu lelaki bawa helmet kat tepi jalan. Tetiba keluar pulak seorang perempuan berjalan hampir dengan tengah jalan di mana kereta nak lalu-lalang. 

Weyh, weyh, kalau ya pun pasangan bercinta/suami-isteri ni nak bergaduh in public (again,  I guess....) silalah bergaduh tepi jalan. Sayang weyh punggung tu kalau terlanggar. Dahlah awak tu kurus. Daging part mana tu nanti kita nak operate kasi tampal itu punggung yang kena sondol dengan kereta nanti? 

Selamba aje perempuan tu jalan tertonggek-tonggek punggung (Cik Kiah is jealouslah tu kotnya tengok punggung melentik....) dan kita yang bawa kereta ni pulak kena mengelak dari terlanggar punggungnya tu!

Oh, auwww! Rasa nak aje turun kereta dan bercakar-cakaran dengan perempuan tu di tepi jalan sambil dok argue kenapa pilih cara ini kalau ya pun nak kena langgar depan boyfriend/suami! Tapi apa motif jadi gila macam tu? Buang masa aje. Sekali lagi, perempuan Melayu terakhir cuma marah dalam hati sambil membebel-bebel sendirian dalam kereta ~_^

Bagus tak perempuan Melayu ni?

Mestilah baguskan....

Tengok! Dia cuma membebel dalam blog jerk! Dah katanya tak mahu panjangkan cerita dua hala. Lagipun you don't know me, I don't know you, mah! Wasting time jerk nak gaduh-gaduh sampai viral masuk teletubbies youtube! Marah sehala sorang-sorang aje cukuplah...

Okey, dah habis cerita! 

Bye bye yerk! Nanti-nanti kita membebel lagi @_@








28 comments:

  1. pepagi dapat aura lain macam pula ni
    wei kak ton...daku pun lesen P, tapi definitely tidak seperti mereka yang disebutkan di atas
    kasi cepuk lah lain kali, baru syok sikit..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aih....dalam entri ni takda Kak Ton. Ada Cik Kiah bergetah jerk *_*

      Cik Kiah bergetah kata orang yang baru dapat lesen P, bukan yang dah lama bawa kereta dengan lesen P, Kak YY ~_^

      Ish, jatuh maruah kalau main cepuk-cepuk tepi jalanraya. Nanti semua orang nampak, jadi viral. Kita juga yang malu. Kalau ngumpat dalam blog takdalah malu sangat ^_^

      Delete
    2. sudah tukar nama ka???
      cik kiah bergetah? awat meremang bulu tengkung jadinya

      Delete
    3. Hahaha... Jealouslah tu, jealouslah tu!

      Ikut mood sebenarnya hari ni nak jadi apa. Kak Ton tu dah terkenal sangatlah pulak. Perasan selebriti Hollywood jerk. Semua orang kenal. Kenalah disguise gitu.....

      Delete
  2. he he he macam-macam kisah..cool MD coooooolllll

    ReplyDelete
    Replies
    1. MD memang very cool. Cik Kiah aje yang selalu over nak marah *_*

      Delete
  3. lumrah kehidaupan MD bergetah hehee
    kadang kita je yg selalu dok ikut aturan di jalan raya, tapi orang lain habuk pun tarak..
    sabo je lah ye
    mesti makin bergetah bila banyak menahan sabo tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakNoor, Cik Kiah tu bukan MD. Hahaha.....

      Kita ikut pun susah. Kita tak ikut lagilah susah. Pendekata kena sentiasa berhati-hati di jalanraya. Terlalu berhati-hati pun tak guna juga!

      Dah kurang dah getahnya bila marah, KakNoor *_*

      Delete
  4. hahaahah membebel2 dlm blog nampaknye lieya laa kene dengar akak membebel nie...mujur kene bace jek...kalo betul2 kene dengar mau cair taik telinga ni kak heheheeh...tapi ye la kan kak, takkan kite nak jadi org tak bermoral mcm dieorg tu kuar keter ngamuk2 kan...ape pun tahan jek laa dlm hati....

    kak, ape2 pun bersabar key...dirve hati2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan siapa lagi akak nak mengadu nasib, Lieya. Dengan kawan-kawan alam mayalah. Akak ni di alam nyata bukannya seorang yang suka cari gaduh. Propa aje lebih. Hahaha....

      Asyik-asyik kita je yang kena bermoralkan, orang lain tidak. Apa, mereka tak belajar pendidikan moral ke dulu-dulu masa sekolah?

      Eh, Eh... kita pun tak belajar jugakan..... ^_^

      Delete
  5. Dua tiga hari ni banyak pulak baca pasal pemandu yang tak berapa nak berhemah dekat jalan ni. Tapi kalau yang kes firt tu memang nyirap rasaa. Nak nak kalau tengah tengah hari panas pehh memang sakit hati. Hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ni kira pemandu yang sabar, Nani. Bebel sorang-sorang jerk dalam kereta tu. Kalau kena dengan Cik Bibah ke, Kak Jah ke yang main hentak kereta pakai stereng, tak ke kes viral jadinya!

      Kalau hari panas bawa kereta memanglah banyak sakit hati. Berpeluh ketiak menahan amarah tau. Kah3x.

      Delete
  6. memang cik Kiah bergetah wanita Melayu terakhir kerana berjaya menahan kemarahan...tepuk tangan sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepuk tangan kuat-kuat! Ahah, macam tulah baru namanya penyokong, Sal *_*

      Cik Kiah bergetah kalau marah pun tak lama. Tak tahan Cik Kiah nak berdiam diri lama-lama ~_^

      Delete
  7. aduhai tension btul tu driver mcm ni. kot yer nak bergayut even nak dating nak marah ker hape, tolong lah pg tepi or tempat lain. Klu lyn, lyn dah hon dah. Tak kuasa nak bagi muka. Gerammmmmmm!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamba aje dia tekan brek tak lepas sambil bercakap sengih-sengih kat telefon! Yang lelaki dan perempuan yang akak rasa bergaduh tu pun satu hal. Kalau ya pun nak minta kena langgar punggung lentik tu, silalah jangan buat di depan akak. Kesian akak ni tau, dahlah pemandu bermoral tinggi katanya!

      Delete
  8. Naik minyak nampak!!! Hihi..... ada benda tak settle ke hihi....

    Bila masa tukar nama Cik Kiah bergetah pulak ni? Mentang mentang ler nama tu tak yah kena register.....

    Baguslah kalau tahap kesabaran kak Ton dah tinggi.....senang le mak nak menyakat kak Ton. Walaupun wajah keibuan mak ni terserlah tp mak mmg tak mampu nak sabar mcm kak Ton tau. Kalau mak, sure dah hon keta depan tu. Suka suka pulak buat onar atas jalan sambil nyusahkan hidup kita....haih....

    Kalau dah bergaduh tepi jalan, minah tu mmg mintak punggung lentik dia ditarah ngan kak Ton tu, kasi repair. Lain kali jangan segan silu yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak minyak dalam sensorang jerk, Mak...

      Oh, itu memanglah nama gelaran kita yang baru! Ada masa-masa tertentu aje Cik Kiah bergetah akan keluar. Kenapa? Mak jealous eh? Mak pi lah cari nama gelaran baru. Tak payah registerkan!

      Mak ni, tak akanlah tak kenal Kak Ton. Kak Ton ni memang penyabar orangnya. Setakat usik mengusik, sakat menyakat tu tak menjadi nanah dalam hatilah!

      Kalau Kak Ton pakar bedah plastik, memang Kak Ton langgar je. Lepas tu Kak Ton bagi kad nama mana tau dia nak engage Kak Ton tampal daging kat punggung yang rebeh tu!

      Delete
  9. cik Kiah bergetah pulak..aritu kak ton..dah tukaq identity pulak dah.haha..

    bawak mengaku sajalah yg kakton ni bukanlah penyabar mana..Bab pemandu tak berhemah ni semua orang pernah alami..so bawak2 redha je la.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maklumlah I kan artis glamour katanya....

      Tak payahlah nak jealous sangat, PK. Begitulah MD ni....Hahaha....

      Eh, penyabarlah tu! Mana ada Kak Ton naik angin in public. Kak Ton kalau nak naik angin pun sentiasa cover tau! Hahaha!

      Delete
  10. Hahaha kes 3 buat akak ketawa besar MD..
    mana Daging nak tampal punggung tu Kalau dah kena langgar ye tak MD..
    aduh sepanjang jalan balik ada jer kes ye MD..
    sama gak dgn akak ni.. bebel. dlm kereta jer..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal! Dahlah awak tu kuruskan. Pening kepala doktor bedah nak ambil daging part mana nanti.... Tak sayang body pulak jalan hampir ke tengah jalan!

      Kadang-kadang tu memang tension kalau drive sepanjang pergi dan balik kerja. Sebab itu kalau berjalan sekeluarga saya suruh HD aje drive. Seronok jadi mem kat belakang *_*

      Delete
  11. alahai macam macam kan.pemandu dan penunggang di jln raya ni. letih mata nengok gelagat memasing.

    nasib le cik kiah ni baguih orangnya. pemandu berhemah. gituu -_*

    ni nak citer ni..
    bru ni saya tgk aksi ni pon kecut perut juga. dkt jalan berdekatan menara celcom.saya nk mnghala ke kg baru.kiranya di lane kiri lah. depan saya pon kereta juga. entah mcm mna kan lps aje traffic light hijau.. elok semua keta begerak tetiba sebiji moto dari lane kiri pintas kereta hadapan saya tu belok ke kanan nk menghala ke IJN.. kalau keta depan saya tu x sempat brek mmg melambung le moto tu. ngam ngam j. kengkonon nak kona baring la kot..
    nasib tak terbaring atas jalan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kalau hari-hari memandu, macam-macam kerenah kita boleh tengok. Adakalanya kelakar tapi mostly memang buat menyirap darah. Lagi satukan, bila kita nak cepat. Memang ada aje pemandu lain di atas jalanraya nun yang buat hal sampai kita jadi lagi lambat dari sepatutnya. Itu yang lagi mendidih darah nak terexplode gitu...

      Itu memang minta dilanggarlah. Kalau saya ni yang masin mulut, cakap sikit jerk ada juga yang tertonggeng kang... Hehehe....

      Delete
  12. Memang macam2 ragam pemandu kan MD. Segelintir pemandu kat malaysia ni memang suka berahsia kan. Nak masuk simpang tak bagi signal. Nak potong pon tak bagi signal. Berahsia sangat. Lepas tu kan. bukan jer suka berahsia, gatal plak tu. Suka sangat follow keta dekat². Dah macam nak cium vontot keta kita plak. Nak potong² jer lah. Lagi ko rapat, lagi aku slow. Tak tau ker jarak kenderanan depan belakang 5 meter *klo salah betulkan*

    Tapi MD memang penyabar yerp. Kalau kita dah hon2 sambil bagi jelingan maut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah secretive sangat tau. Main last minute aje. Takda belajar kesopanan dan kesusilaan langsung! Sayakan kalau orang follow rapat-rapat, saya lagi lambat. Suka betul tekan brek petanda yang kita suka difollow gitu *_*

      Oh, I ni kan MD! Memang penyabar orangnya. Maklumlah perempuan Melayu terakhir katanya. Hahaha!

      Delete
  13. kalaulah pada ketika itu tingkap keta dibuka , confirm seantero kl dengar bebelan MD ni ... hehehee ... tapi mmg gelagat mrk itu bikin panas hati . sebelum diri kena maki org , lbh baik diam je kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun, Vee. Tapi sebenarnya di alam nyata, saya kurang naik angin depan public. Menjaga ketatasusilaan katanya... Hahaha!

      Sakit hati sekarang ni kalau memandu di jalanraya. Nak memandu di tepi jalan, lambat pulak sampai pejabat nanti!

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...