Friday, July 3, 2015

Pelbagai jenis coklat

Salam 16 Ramadhan kawan-kawan!

Lambat sikit bersiaran hari ini kerana sibuk melayan perasaan dan juga melayan kerenah bos yang kena sawan ni... Letih pulak di bulan puasa kena melayan kerenah orang. Tapi nak buat macamana, namanya pun manusia. Mengeluh tetap juga. Merungut pun ada juga. Namun, kena teruskan langkah ke depan. Kalau makin ke belakang, nampaknya memang susahlah nak beradaptasi dengan keadaan semasa ~_^

Marilah kita bercerita pasal coklat ^_^ Yang sebenarnya di bulan yang baik ni, I kalau boleh tak mahu letak gambar makanan langsung. Tapi kalau yang I masak tu mungkin juga akan bertempek sana-sini sikit. Sebabnya bukan pro yang masak siapalah yang teruja. Lagipun citarasa I si minah kentang nikan berbeda dengan si pemakan sayur di luar sana ~_^

Ada satu entri tentang buffet Ramadhan yang kami pergi minggu sudah tetapi terus-terang, kali ni memang I tak ambil gambar pun. Kalau ada pun gambar, my nephew aje yang snap menggunakan smartphonenya. I kena penyakit malas. Malas sungguh nak snap gambar! Kalau pun I up entri tu, bertabahlah membaca tanpa gambar. Kurang sikit rasa terliur sebab tak nampak buffet counter yang penuh makanankan!

Okey, berbalik tentang coklat! Kebetulan Mami datang bawa buah tangan. Di antaranya coklatlah. Penuhlah coklat dalam peti sejuk rumah kami. Lepas tu kebetulan pula anak kepada kawan HD di Kazakhstan yang belajar di Malaysia pulang dari 'home country'nya dengan membawa coklat juga untuk kami sekeluarga. Lumayanlah superheroes makan coklat di bulan puasa...

HD kata yang ini dari Belarus ke atau Kazakhstan, I pun lupa! Memang sedap sebab dalamnya ada vanila macam aiskrim. Memang tak jumpalah kat Malaysia ni yerk ~_^ Satu lagi yang di dalamnya ada marshmallow dan vanilla, sudah hilang pulak gambarnya entah di mana...
Yang ini serius cakap, memang sedap bangat! Sorrylah tak dapat mempelawa kawan-kawan merasa sama. Tak cukup pun untuk kami sekeluarga. Mami beli pakai kilo aje!

Yang dua ini dari Kazakhstan, dibawa oleh anak kawan HD. Ada 5 stacks setiap satu. Makanya ada 10lah kesemuanya. Dalam tu pulak penuh coklat. Marbeles rasanya tau!

Hari Isnin lepas I pulak pergi jumpa my friend yang ada company kat belakang rumah I tu kan, dan  diberi hamper raya.  Again, dapat coklat! Memang mewahlah kami sekeluarga makan coklat sesaja!






Memang sekarang ni kalau I tengok coklat pun jadi muak. Itu pun si bujang senang kat rumah a.k.a Adik Cute, setiap hari pun bila telefon pesan suruh belikan coklat lagi. 'Janji tau, Mommy! Jangan lupa!' Itulah pesannya setiap kali bercakap di telefon dengan Mommy. Tapi, I buat-buat lupa aje ~_^

I simpan separuh coklat ni dalam kereta. Masuk dalam fridge di pejabat. Habis kerja, I bawa balik semula dan beri padanya ~_^ Adik Cute bukan perasan pun coklat tu memang ada kat rumah!

Tapikan dalam banyak-banyak yang I suka, nak tau apa?

Ini...... ~_^




Bakul untuk hamper coklat yang my friend beri ~_^

Comel aje tau... Cute aje kalau tengok berbelas kali ^_^

I buat bakul letak separuh alat makeup I di rumah @_@





38 comments:

  1. ish..ish..teringin nak rasa.nampaknya tak jadiklah misi kuruskan badan di bulan puasa kalau dok makan coklat je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik akak tak letak target nak kurus di bulan Ramadhan, Sal. Sebabnya tau memang tak turun pun walau 10 gram ~_^

      Delete
  2. I is jeles sebab I is hantu coklat. Sedap nya coklat2 tu. Sedekah lah sikit kat orang yg hantu cekelat nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...silalah jangan jealous, Fiza! Itulah kalau dekat sebelah rumah ke, sebelah pejabat ke, senang sikit unjuk sekotak coklat tau :)

      Delete
  3. Sabar ajelah mak kena layan kerenah manusia.....kang kalau kena layan kerenah haiwan kang....Sapa yg susah? Tak ke mak jugak yg susah.....sure meraung membingitkan telinga jiran tau hihi....

    Amboiiii ingat kedai coklat tadi....Bukan main lagi menayang pelbagai coklat. Jual kat Param mesti laku ni Kak Ton.....maklumlah lain brand. Jauh datangnya tuuuu.Mak suka gak makan coklat tapi tak delah tahap melahap hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerenah haiwan tak payah dilayan dah namanya haiwan. Hehehe.... Amboi, Mak... baru sekali pinjam telinga dah bingit rupanya. Sedih Kak Ton tau.. nak lari keliling pokok semalu macam ni ~_^

      Ha'ahlah... kenapa ek Kak Ton tak ingat. Kalau tau buka gerai jual coklat di bulan Ramadhan ni. Letaklah nama-nama tajuk drama Melayu pukul 7 malam, tentu laku nih *_*

      Delete
  4. Lupa lak nak komen pasal bakul.... Mak pun sama kak Ton, kalau dapat hamper tertunggu tunggu bakul dia, suka kumpul. Terutama yg cantik cantik tu . Kecualilah bakul merah plastik tu....hihi Yg tu tak pandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang paling bestkan...Semalamkan masa belek suratkhabar nampaklah Aeon buat promosi hujung minggu. Kita ni suruhlah kawan pejabat dok teka dalam banyak-banyak barang yang dipamerkan, apa yang kita minat? Semua tunjuk baju kurunglah, barang rumahlah...

      ...padahal yang sebenarnya kita minat nak dapatkan beg shopping percuma dari Aeon ~_^

      Delete
  5. Sedapnye nampak coklat2 kat atas tu, dulu hantu cadbury but after insiden bhn ade b*bi tu terus was2 n dah x mkn coklat dah, agak2 coklat mcm kt atas ni naik harge ke after GST hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, coklat yang dari Kazakhtan dan Uzbekistan tu takda di pasaran Malaysia. Kami kirim mak mertua minta tolong bawakan dan pemberian dari rakan suami saya. Yang dalam hamper tu pulak tak tahulah ada naik harga ke tidak lepas GST sebab saya tak perasan pulak harganya dulu dan selepas.

      Delete
  6. punya banyak coklat..bakul. yg buat dia Teruja.hahaha

    meriah la rumah depa dengan coklat..jeles kita..klu kt rumah sy ni kejap je kosong peti ais tu..semua pun hantu coklat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, kita memang berbeza ~_^ Bakul juga yang nampak cute di mata ^_^

      Banyak sangat coklat yang ada, tak larat nak dok menghabiskannya. Memang buat juadah hari rayalah nampaknya. Maklumlah tahun ni beraya di 'obersi' katanya....

      Delete
  7. Mak ai.. banyak betul coklatnya tu.. semua pun saya tak pernah makan dan tengok tu.. haha.. nampak sangat takut kegemukan melanda ya.. tak tau jenama coklat walaupun yang gambar coklat mesia tu.

    Syokla dua beradik tu makan coklat beranika dan sedap pulak tu ya. Tapi Mommy dia teruja dengan bakul je? Ye ke tu? Ke sama je dgn anak2, berebut makan coklat tu? Haha

    Penatkan melayan karenah manusia? Ai.. me too.. jumaat yang rasa penat sb jumpa pelbagai pael manusia yang entah nk kata apa. Takpe2, Allah mmg tahu semuanya.. insyaAllah ada balasan baik kalau kita buat baik.. kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni pun bukan hantu coklat. Yang paling saya suka pun cuma Van Houten aje, dari dulu sampailah sekarang. Cakaplah apa jenama coklat sedap di pasaran, memang saya tak hairan pun! Anak-anak saya sukalah!

      Ada banyak lagi dalam peti sejuk. Saya tak sentuh pun, AN. Paling-paling saya makan satu je, lepas tu terasa macam manisnya alahai... Saya tak berapa suka. Kalau Van Houten tu memang saya tak share dengan orang lain ~_^

      Nak bertahan jadi orang yang sabar dan tak memarahi mahupun berdendam itulah yang paling sukar. Harapnya berbaloilah apa yang kita lakukan walaupun sesekali terlepas juga rungutan dan keluhan ~_^

      Delete
  8. Hamper raya yang sampai kat office, ai dulu yg amik bakulnya.. hehehe.. sampai dah takde tempat nak letak.. pulak tu jenis yang besar2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Saya pun kalau dapat hamper, memang tuju bakulnya dulu. Kalau cantik memang jadi rebutan sayalah ~_^

      Delete
  9. Raya ni hidang Coklat tu je MD Kalau dah byk sgt.. hehehe..
    pandai juga MD ni main kan si cute tu.. tak tahu dia Coklat dlm freeze tu ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, CH. Silap haribulan boleh jadi juadah hari raya nampak gayanya ^_&

      Adik Cute bukan analisa pun coklat dalam peti sejuk tu. Makanya, saya bawalah balik rumah satu demi satu. Yang ada pun tak terhabis lagi. Malas sebenarnya saya nak bawa masuk coklat yang ada ni!

      Delete
  10. Fuh....memang sedap coklat tu....jelesnya....nak.jugak...waaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. .kesian alahai! Ini bahana berpuasa tu. Cuba datang balik ke sini lepas berbuka. Tentu dah tak hairan dah tengok gambar coklat ^_^

      Delete
  11. Wehhh sedapnyaaa cokelat. Hihihi. Nani hantu cokleat dengan eskrem. Baru ni jenjalan Mid tengok BR makk aihhh sedapnyaa lahai. Hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jamulah mata Nani kalau sedap. Akak ni coklat tak berapa sangat. Kalau makan pun takdalah sampai tak mahu berkongsi dengan orang ^_^

      Delete
  12. Wah.. Semua coklat yg lain dr yg lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul... yang atas-atas semua coklat 'import' *_* Hehehe...

      Tapi sampai ke hari ini masih banyak dalam peti sejuk tu. Yang dalam kereta pun tak keluarkan lagi!

      Delete
  13. alaaaa akak ni tak baik tau.. tgk jer dah terliur. blm mkn lagi..
    I kan hantu choc. Ishhh nak pi beli ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alalala.... ingatkan dah tua-tua kuat iman tu, Lyn. Akak pun lupalah terletak pulak gambar coklat banyak-banyak. Hehehe... Sorrylah yerk buat gegar iman ~_^

      Delete
  14. haaa saya pon suka bakul tu mommy
    alahai suka nya dpt coklat saya peminat coklat.
    jauh datang nya coklat coklat itu

    ada yg x pernah makan pon lg

    sian bujang senang
    adik tertipu.hikhik

    ps: mommy, buat sekut raya ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab bakul aje yang kita selalu terjah bila dapat hamper ni, Ciksu~_^ Tapi bakul plastik tu tak mahulah. Itu pun kalau dapat, sayang juga nak buang. Tahan simpan selit kat mana-mana celah rumah yang dapat ^_^

      Yang atas-atas tu memang tak kedapatan di sinilah, Ciksu. Bawa dari belah-belah kawasan HD. Yang bawah-bawah tu saya ada ternampak jual kat Aeon baru-baru ni. Takdalah mahal mana pun...Boleh cuba kalau nak!

      Saya dah lama pencen buat biskut raya, Ciksu. Sejak zaman anak dara lagi. Main tunjuk aje ikut sedap tekak saya sebabnya sayalah yang akan perabiskan kuih raya kalau tak habis nanti ^_^

      Delete
  15. mcm2 jenis haaaa. raya nanti kalau tak habis lagi boleh hidang dekat tetamu. tapi nanti mesti adik cute jeling mommy sebab habiskan coklat dia ekekek.

    pandai mommy pyhscho. kalau ikut kan beli lain jenuh pulak tak boleh letak benda lain dalam peti ais tu kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak rasa pun begitulah, Kira. Buat 'kuih' rayalah nanti gamaknya. Nak habiskan semua, tak larat sungguh. Banyak. Itu pun bila pergi hypermarket/supermarket, superheroes minta juga coklat lagi. Pening kepala!

      Dia bukan tahu pun baca. Asal kita bagi bila balik kerja, ingatnya kita baru belilah ~_^

      Delete
  16. punya la banyak coklat nya..bakul jugak yang dia minat..orang perempuan macam tu la..selalu suka benda yang tak disangka2..hahahah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... saya memang macam tu. Orang sibuk belek benda-benda penting, saya ambil benda yang tak penting aje :)

      Delete
  17. coklat buat anak anak lemahh.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak saya pun suka makan coklat. Kena pantau kalau tidak, meriah mereka makan coklat di rumah!

      Delete
  18. sabar ajelah org puasa ni kan baca entry coklat ... bila baca mcm best je . dalam ada vanilla dan marshmallow ya ... saya ni memang peminat tegar coklat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, saya pulak tak minat marshmallow! Jadinya takdalah saya teruja sangat tengok coklat ni. Saya dah kata, saya minat Van Houten aje ~_^

      Delete
  19. lama rupanya tak jengah rumah u MD
    entry posa, baru ni dapat baca
    sib baik juga baca sekarang, tak adalah buat adegan tenung coklat lelama =)
    saya suka juga coklat, tapi idaklah tegar sangat
    anak saya pelik, makan coklat boleh luahkan balik
    sama aje afif dengan aisyah

    bakul tu memang cantiklah...kalau tak nak bagi saya lah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maklumlah orang sibuk katanya, YY. By the way, dah siap ke belum photobook yang diusahakan tu? Katanya kena tekun membuat sampai tak sempat nak update blog. Ahah, dah dah dapat dah? Bila nak tunjuk dalam blog pulak photobook yang dah siap tu? Teringin juga nak tengok ~_^


      Saya pun bab coklat ni tak berapa sangat. Paling saya suka setakat Van Houten jerk. Punyalah low classkan... Anak-anak sekarang ni tengah bermusim minat makan coklat tapi saya pulak kurang membelinya sebab gerun tengok Abang terlebih sado!

      Haip, bab bakul biasanya memang saya sembunyikan dulu! Nak buat apa pun tak tahu. Kakak saya minta pun saya tak bagi. Lepas tu bersepah bakul dalam rumah tak tahu apa nak dibuat ~_^

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...