Friday, September 18, 2015

Buah hati dinda ^_^

Salam 4 Zulhijjah kawan-kawan!

Amboi, bersiaran sekali lagi nampaknya hari ni! Maklumlah big boss takda katanya pergi outstation ke selatan, maka apakata all girls group dalam pejabat ni berjimba ^_^

Lamakan tak menatap wajah kesayangan hamba dalam blog ini? 

Eh, lama ke?

Lama jugalahkan.... dek jerebu gambar semua kelam tak dapat masuk blog ~_^ 

Oh, takda maknanya! Mommy mereka ni spesies pemalas nak watermark gambar, itulah puncanya!

Nah, di hari yang mulia ini (macam nak sambut raya pula dah...) marilah tengok bakal menantu kome, manalah taukan kotnya satu hari kita terberbesan pulak. Jangan pura-pura tak kenal MD siapa pulak (masa rombongan kita masuk meminang bunga sekuntum di taman larangan) padahal dulu-dulu masa anak-anak masih kecil bukan main lagi mak-maknya datang baca blog terkekeh-kekeh hari-hari tak miss! (Minah ni kalau perasan ramai peminat memang over tak boleh dipujuk, maafkanlah aje yerk kalau rasa nak termuntah!) 

Mari kita tengok gambar bakal ustaz dulu ^_^

Bakal ustaz bukan main lagi dengan kopiah bagai nak 'sholat' katanya tapi berseluar pendek. Si abang kata kena pakai seluar panjang!

Nama aje nak solat tapi tanda peace tetap tak pernah miss bila diambil gambar ^_^ Maklumlah bakal ustaz baru belajar agama katanya. Tak habis belajar lagilah ni...

Masa ni bakal ustaz minta abangnya ajar 'sholat' supaya senang nak solat sekali. Yang benarnya si Bubbly Abang suruh adik belajar solat supaya masa dia tengah bersolat Adik takkan terkekeh-kekeh ketawa mengganggu kekhusyukan abang yang tengah bersolat! Abang bukan boleh tahan geli hati kalau adik dah buat kerenah cute mutenya tepi sejadah!



Ni kiranya bukan masa Adik tengah bersolat. Kalau tidak takkanlah camerawoman snap gambar dari depankan! Ni dia tengah belajar solat atas perintah si abang tersayang ~_^

Bila I kata gambar 'gegar', tau apa Adik Cute jawab?

Takpa, Mommy! Adik buat sekali lagi nanti Mommy ambil betul-betul eh....!

Bila 2,3 kali I nak snap tapi tak menjadi, mulalah dia dah 'patah semangat' nak berposing macam ni ^_^ Penat katanya ....

Berpuluh kali I ambil tapi dia tetaplah kecoh gerak sana-sini. Makanya gegar juga (eleh alasan sebenarnya... Mommy memang tak pandai ambil gambar pun!)

I cuma berhenti snap bila terkesima dengan kata-kata anak bujang tersado, si Bubbly Abang...

Alaaaa... Mommy ni semua pun nak snap photo! Mesti Mommy nak letak dalam blogkan?

Oh, malu pulak ~_^ 

Dan ini pulak gambar bila bakal ustaz bertukar kepada mat romeo ^_^




Adik Cute ni bagus tau, kalau nak keluar rumah mesti dia minta ambil gambar dulu. Kononnya dialah yang paling fotogenik. Si Bubbly Abang pulak sekarang ni kena paksa baru nak bergambar. Penat dah dia nak melayan kerenah Mommynya yang over tak bertempat ni!

Oh, ya dalam entri sebelum ni memang rambut Adik Cute nampak lain sikit. Baru kena taram dengan Daddynya. Itu pun lepas mandi, I sisirlah ke belakang. Boleh pulak dia komplen tak cun! Nak diserkupnya dengan topi macam selalu! 

Tapi sayang pulak rambutnya sebelum ini yang I rasa lagilah comel. Huhuhu....



Daddy macam biasalah lepas trim rambut anak selalu aje kata itulah latest hairstyle yang mengancam. Suruh budak-budak ni percaya pada kata-katanya sebab Daddylah yang paling handsome seantero dunia Uzbek dulu. Maka kalau nak jadi handsome macam Daddy, kenalah ikut aje apa Daddy kata! Kata-kata Mommy tak boleh pakai sebab Mommy pun 'mengalah' dengan Daddy sebab kehenseman Daddylah kononnya (padanlah alahai...lakibini kuat perasan ^_^)

Tengoklah apa jadi kat rambut anak I lepas kena trim (ini yang dikatanya boleh jadi handsome kalau style rambut macam ni...)



I akur ajelah. Dah namanya suamikan. Syurga isteri kat mana? 

Aha, sendiri mahu ingatlah beb ~_^

Okeylah, kita akhiri entri kali ini dengan gambar my superheroes baru habis belajar 'sholat' 

Disebabkan adik nak pakai kain pelikat macam abang tapi not available kat rumah, maka abang bagi suggestion yang sungguh bernas - pakai ajelah seluruh pendek abang! Makanya, dah macam pak uzbek dah anak I ni dengan seluar pendek abangnya yang sampai ke buku lali ^_^
 
Selamat berhujung minggu ya semua dan selamat bercuti sekolah buat mak-mak budak yang over teruja berbanding dengan anak-anak yang bercuti ^_^






















28 comments:

  1. Replies
    1. InsyaAllah. Begitulah kehendak hati Mommynya *_*

      Delete
  2. Daya kepimpinan abang dah terserlah. Adik nak terkekeh-kekeh pun dia tetap nak ajar adik solat juga. Tak kisahlah tak ada kain pelikat pakai seluar abang pun tak ada masalah. Suruh abang baca kuat sikit bagi adik dengar. Budak macam adik ni kalau selalu dengar cepat tangkap MD. Bila anak-anak dah pandai solat kita yg lega. Tinggal ingatkan aje bila tiba masuk waktu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak tahan kak si adik main aum chak belakang pintu bila dia tengah solat. Kalau diajak bersolat, si adik yang menegur si abang sebab laju sangat! Itu yang disuruhnya belajar solat. Sampai seluar pun dipinjamkan padahal ada aje adik tu seluar panjang!

      Adik ni mana tak gelak. Kalau Daddynya tengah solat, dia terdengar surah yang Daddy baca, dia ikut kuat-kuat. Manalah kita ni tak khusyuk jadinya mendengar bacaannya pulak!

      Delete
  3. kan betul you did something to his hair
    nasib nampak cute juga...
    alahai...cair hati dok tengok kecomelan adik cute ni
    buat peace tu dah macam dak aisyah plak
    trademark aisyah sekarang, ambil gambar ada peace
    cam sehati sejiwa pula kan...hehe
    berlebih plak mama sorang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not me, Daddynya punya angkara ^_^

      Eh, ni kan anak MD mestilah cute, YY! Ikut emaknya... hehehehe.... silalah muntah, ada kita kisah? Macam dia aje yang muda semanjang @_@

      Ahah, you jangan! You jangan! Aisyah tak buat peace pun you kata Aisyah suka buat peace. I knowlah the motive yang tersirat ^_^ Sajalah tu nak kata macam sama jerk perangai ^_^

      Well, kan dah kata... mak-mak memang over melampau. Anak-anak rileks aje, tak kenal pun!

      Delete
  4. olololo.. comelnya bakal imam ni heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakal imam kalau time tengah alim memang nampak cute jerk. Kalau time tengah berjimba pun cute juga. Hahaha!

      Delete
  5. Assalamualaikum... Lama sungguh tak mai singgah sini...bagus la abang nak ajar adik solat...si kembar saya pulak yang seorang rajin mengikut, yang sorang kalau solat lama sangat mula la bosan..nanti macam2 gaya la dia buat..camna la mama diorang ni nak khusyuk hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lama tak nampak kelibat Ida di sini. Saya pun lama tak mai sanakan....

      Oh, memanglah kalau mereka dah mula buat aksi, mana nak khusyuknya solat kita. Memang sedikit sebanyak terganggu jugakan....

      Delete
  6. Ehem! Saja je nak bagitau kat mak bakal ustaz, kat rumah ni ada bakal ustazah. Ingat2 lah ye 20 tahun akan datang bila time nak mencari bunga untuk kumbang.... ehehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, mak bakal ustaz memang nak cari besan yang pandai memasak, pandai membaking, pandai menjahit supaya senang hidup anak-anak lelaki kita. Hahaha....

      Nanti jangan lupa ya isi registration form ^_^

      Eh, perempuan ke lelaki yang kena isi form ni? I dah konpius pulak nah....

      Delete
  7. Alahai macam2 gaya adik cute belajar solat..baguslah ada abg boleh tunjuk ajar adik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang paling rajin masa sujudlah. Sebab paling senang dia nak terjun tiruk dari rukuk ke sujud tu....


      Abang time baik datang naklah berkawan dengan adiknya. Time sikap ganasnya membuas, memang habislah adik kena slap kiri, slap kanan. Maka hiruk pikuklah rumahtangga kami ni....

      Delete
  8. alolo..comel aje Adik n Abang ni..bagus Adik ni, memahami yang Mummy dia perlukan modal nak update blog. Semoga rajin sholat ye sayang-sayang..I ada 3 orang anak sedara perempuan, nanti boleh suggest kakak datang bawak tepak sirih nak meminang kumbang di taman..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah untungnya ibu-ibu bekerjaya yang ada menjadi penulis blog sampingan takda gaji ^_^ Kalau dah takda idea boleh aje cedok kerenah anak-anak tu dibuat modal tulis blog. Ramai jerk yan suka :)

      Ni akak kurang faham sikitlah, Sal. Ni tradisi belah mana ni? KL ke apa? Kome nak menyunting kumbang seekor di taman larangan belakang rumah akak? Yang itu kena tengok moodlah yerk, kalau mood tengah berdeting marah, jangan bawa rombongan. Belum sempat loceng rumah berbunyi dah kena reject. Kah3x.

      Delete
  9. alahaiiii comelnya bakal ustaz tuh.. rasa nak cubit2 jer pipi dia.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik pipi bakal ustaz gebu, bolehlah cubit sekali-sekala ^_^

      Delete
  10. Tak dapat tempah buat anak, tempah buat cucu boleh tak kak Ton?..... Hihi.... masa tu si adik cute dah established sangat dah. Duit bekodi kodi sebab femes mcm Ustaz Kazimkan....Senang le Nek Mommy nak tumpang senang hihi...
    Masa tu boleh le kita sembang puas puas ek Kak Ton..... Live gitu hihi
    Nampaknya terpaksalah menerima dengan redho dapat bakal cucu menantu yang confirmed perahsan mcm mak paknya ekekeke....

    Suka tengok adik cute yang rambut tutup dahi sambil pegang menu tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, melampaulah kalau nak tempah untuk buat menantukan, Mak. Anak perempuan(s) Mak tu dah berapa umurnya? Nanti bersuami mudalah pulak ^_^ Okeylah, tempah untuk bakal cuculah. Tapi sebab panjang masanya, silalah Mak prepare segala keperluan cukup-cukup ya. Kalau boleh rumah banglo sebiji hadiah untuk cucu tu. Senang anak kita cuci kaki jerk masuk rumah. Tak perlu membazir nak cari rumah sendiri!

      Kalau dah suka, redha ajelah, Mak. Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasikan... Bukan anak aje ikut Mommynya, cucu si nenek tu pun sama jerk kekdah ikut jiran sebelah I tu tau... Jangan-jangan lagi kuat selfienya... Itu ajelah yang macam seriau sikit nak fikir!

      Delete
  11. Hensemnyaaaa pakai kopiah. Cair hati ahkak ni tengok. Hahahah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nani minta maaflah memang tak boleh masuk senarai meminang. Kak Nani dah terlebih umur yang dibenarkan untuk 'meminang kumbang di taman larangan'. Hahaha...

      Gurau aje yerk, Nani. Jangan pulak kecil hati. Kumbang bukan seekorkan ^_^

      Delete
  12. Comelnya bakal ustaz tu. Melting nengok. Bagus abang ajar adik solat. Smoga menjadi anak yg soleh ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang mood mengajar tengah bagus. Hari-hari Abang ajar Adiknya berbuat baik. Senang sikit hati Mommy ni. Kalau tidak, hari-hari bertempik dengar suara mereka bertengkar!

      Delete
  13. gebunyaaaaaaa haaaa budak sorang ni. dengan putih melepak ye tu. haishhhhhhh melting auntie tau. nasib auntie dah kawen ada anak. kalau tidak bukan besan mommy tapi menantu mommy pulak nanti. kahkahkah

    larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.....ada hati pulak tu nak jadi menantu MD! Biar benar ni, Kira. Ngadu kat suami nanti baru tau ^_^

      Kalau ada anak perempuan bolehlah masuk senarai menunggu bakal dipinang. Kah3x.

      Delete
  14. Abang bertambah bam bam nampak tu MD..
    Adik dah macam alah2 ustaz tu..
    InshaAllah jadi ustaz tu adik..
    Masa tu ustaz don pun boleh kalah tau dek..
    Sebab adek tersangatlah hensemmmm :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang CH. Berpantau ni makannya. Takda dah junk food kat rumah tu. Tapi itulah bila kita takda aje, pandai dia mengorek cari makanan. Nak dilarang terus, tak sampai hati pulak. Rumah saya sekarang ni memang air manis dah takda. Pandai-pandailah kalau haus minum plain water aje!

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...