Monday, January 18, 2016

Locked Away




Salam kawan-kawan!

Tetiba ajekan pagi ni bertajuk omputih. Padahal bukan apa pun, tajuk lagu aje ^_^

Hai, MD... dah masuk tahun baru, masih lagi teruja dengar lagu ya! 

Apa nak buatkan! I ni kalau suruh berlagak ala orang muda, memang dialah yang teruja padahal kalau ikut kata omputih, 'dah senja dah pun' dan kalau ikut bahasa sastera Melayu, 'tak sedar diri' katanya. Keh3x!

Nak berlagak ala-ala muslimah sejati pun tak pandai. Tapi lebih baiklah jangan berlakonkan, jadilah diri sendiri walaupun ramai yang mengutuk. Yang penting kita sedar diri dan tahu kedudukan kita di mana ^_^

Sekarang ni sejak my anak bujang tersado  si Bubbly Abang suka mendengar muzik, memang dialah sumber lagu-lagu baru semuanya! Kalau tetiba dengar lagu dan tak tahu siapa penyanyinya, silalah hum-hum aje kat si Bubbly Abang, kejap aje dia mencari tajuk lagu dan liriknya. Itu pun kalau dia sendiri tak tahulah. Kalau dia tahu, sekejap jugalah dia beritahu siapa penyanyi.

Macam lagu yang featuring Adam Levine ni, I tahulah itu si Adam Levine punya suara tapi tak tahu pulak apa tajuknya. Laju weyh anak bujang I beritahu siapa penyanyinya dan bila lagu ni dah on air ^_^ Maklumlah, dia memang ambil berat sikit kalau penyanyi ada sipi-sipi namanya baik Adam Levine mahu pun Adam Lambert ^_^ 

Tetiba pulak tersuka lagu ni ... sama genre pulak dengan kesukaan anak bujang I tu. Si kecil Adik Cute tu tak payahlah cerita ya. Dia masih lagi minat nursery rhymes dan sesekali aje tersasar kepada lagu orang dewasa! Sekarang ni tengah sibuk mixing lagu Old Mc Donaldlah, Baa Baa Black Sheeplah, Fingers Familylah dan entah apa-apa lagi. Kalau dia start mixing the rhymes, memang sakit weyh telinga mendengarnya! Selalu aje lari lirik!

Back to this song, mehlah I letak lirik lagu ya!  Sekadar suka-suka. Kalau tak suka, tak payahlah ikut terminat sama ya ^_^

"Locked Away" (R.City feat. Adam Levine)

(Adam Levine:]

If I got locked away

And we lost it all today...
Tell me honestly...
Would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly
Would you still love me the same?

[R. City:]
Right about now...
If a judge for life me...
Would you stay by my side?
Or is ya gonna say good-bye?
Can you tell me right now?
If I couldn't buy you the fancy things in life
Shawty, would it be alright
Come and show me that you are down (ah-ha)

Now tell me would you really ride for me? (would you really ride for me?)
Baby, tell me would you die for me? (tell me would you die for me?)
Would you spend your whole life with me? (what's up?)
Would you be there to always hold me down?
Tell me would you really cry for me? (would you really cry for me?)
Baby, don't lie to me (baby, don't lie to me)
If I didn't have anything... (what's up?)
I wanna know would you stick around?

[Adam Levine:]
If I got locked away
And we lost it all today...
Tell me honestly...
Would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly
Would you still love me the same?

[R. City:]
Skiddly-dong-dong-dong dang
All I want is somebody real who don't need much
A gal I know that I can trust...
To be here when money low
If I did not have nothing else to give but love...
Would that even be enough?
Gal, meh need fi know (ah-ha)

Now tell me would you really ride for me? (would you really ride for me?)
Baby, tell me would you die for me? (tell me would you die for me?)
Would you spend your whole life with me? (what's up?)
Would you be there to always hold me down?
Tell me would you really cry for me? (would you really cry for me?)
Baby, don't lie to me (baby, don't lie to me)
If I didn't have anything... (what's up?)
I wanna know would you stick around?

[Adam Levine:]
If I got locked away
And we lost it all today...
Tell me honestly...
Would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly
Would you still love me the same?

[R. City:]
Tell me, tell me, would you want me? (want me)
Tell me, tell me, would you call me? (call me)
If you knew I wasn't ballin'
'Cause I need a gal who's always by my side...
Tell me, tell me, do you need me? (need me)
Tell me, tell me, do you love me yea?
Or is ya just tryna play me?
'Cause I need a gal to hold me down for life...

[Adam Levine:]
If I got locked away
And we lost it all today...
Tell me honestly...
Would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly
Would you still love me the same?

If I got locked away
And we lost it all today...
Tell me honestly...
Would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly...
Would you still love me the same?

Would you still love me the same?
 

Would you? Would you?  

Zaman sekarang zaman materialistik. Tak mainlah setakat ada cinta aje dalam hati, okey ^_^    

https://youtu.be/6GUm5g8SG4o

18 comments:

  1. Waaa..ayat dua perenggan pertama tu mcm ada makna tersirat je.. hihu..walau apa pun, moga Kak Ton kita sentiasa ceria dan bahagia dengan cara tersendiri ya.. insyaAllah kita paling tahu apa yg terbaik untuk diri kita, doa yang baik2 selalu moga kita buat pilihan yang baik setiap hari.. cewah, pagi2 jadi ustajah pulak saya.. huhu..mohon maaf ya buk..

    Lagu apa ni Kak Ton weh.. saya ni sejak dua menjak ni layan lagu tema dilwale je.. bahasa hindustan xfaham pun tapi rasa sedap je lagu tu di telinga.. cek hp ye..saya fwardkan ke Kak Ton sama.. semalam dh fward ke Okje..dah tahu si dia tu jiwang, pasti suka lagu tu.. terus2 okje kata best lagu tu buat ulit tidur.. haha..

    Ceria rumah bila anak2 main sambil menyanyi tu.. syokla ada hiburan original..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish, takdalah, AN. Saja aje suka-suka. 'Amaran' pada diri sendiri sebenarnya. Janganlah ikutkan sangat hati muda tu. Kalau ikut usia, dah patut-patut insaf dah ^_^

      Saya ni memang spesies ceria tak sedar diri tapi itulah, tak juga awet muda macam kakak sebelah rumah tu ^_^ Tapi takpalah, yang penting hati kita ceria, tak melara aje kerjanyakan!

      Takpalah nak berdakwah kat saya. Saya jenis tak kisah. Orang nak jadi ustazah, kita dengar ajelah. Yang elok, kita cuba ikut. Yang rasa-rasa tak elok (mana ada ustazah beri dakwah tak elokkan... ), kita pura-pura tak dengar ajelah. Hahaha!

      Tetibalah AN tersuka lagu ni. Melodinya asyik bangat. Dilwale tu saya sekali pun belum pernah dengar. Movienya lagilah belum tertengokkan. Anak saya kata dah lama lagu ni on air, Mommy! Hihihi... apa nak buat, Mommy sekarang tak up to date gayanya ^_^

      Jiran sebelah rumah saya tu memang jiwang. Kalaulah boleh dia tempek video berlagu, memang video dia berselfie ajelah yang keluar dalam blog.

      Oppss... termengumpat! Habislah kalau dia nampak komen ni, AN!

      Delete
  2. Hihihi.. selamat pg MD.! singgah sini sat.
    Okay aina pun melayan lagu Locked away pepagi ni. 1st time dengar terus suka lagu ni. Hihihi. Btw, statement jadi diri sendiri tu suka sangat. sokong 100% (^__^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan lagu ni. Terbawa-bawa pulak dalam lagu. Keh3x!

      Kalau kita tak jadi diri kita sendiri, siapalah agaknya yang nak jadi macam diri kitakan. Kalau kita ni jenis ceria, rugilah hilang seorang yang ceria di muka bumi ni dah kita decided tak mahu jadi diri sendiri. Hahaha!

      Delete
  3. eh samalah. saya pun suka dengar lagu ni
    dulu selalu dok dengar lagu omputih semata-mata nak improvekan BI
    cari lirik, pastu translate sendiri
    tapi ianya usaha yang berbaloi, walau ada yang kata xde kerja.haha

    ala, peduli apa kata orang MD
    saya pun selalu juga buat gitu
    satu bentuk hiburan mudah untuk diri sendiri
    kadang kat opis pun saya selamba badak dengar online radio
    lagu tu sumber inspirasi tau
    sebab tu saya dah terbiasa dengar bukan setakat dengar

    aisyah semua lagu kat radio yang dia suka boleh nyanyi
    kadnag tak paham pun dia nyanyi apa
    tapi cite didi n friends tu dia minat sangat
    ari2 dok nyanyi, smapai mama pun terikut! haha
    B.I.N.G.O nama saya BINGAO!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...BINGAO! Itu tak tahulah kan Bangau ke, Bingau ke, kan! Anak saya lagilah balik sekolah katanya kawan sekolah tu selalu cakap 'perpek'. Saya ni dok gelaklah sambil betulkan cakapnya tu, "Perfect, Dik! Bukan Perpek!" Tapi rupa-rupanya Mommy pun salah. Kata abangnya apa yang adiknya maksudkan tu 'Puppet' bukan 'Perfect'!

      Punyalah hebat pronunciation si kecil nikan! Nak gelakkan kawan dia padahal dia pun sama aje kekdahnya!

      Saya setakat ni masih lagilah suka dengar lagu. Bukan apa, bila melody dan lyricsnya catchy, tetiba terasa lega kepala otak. Tetiba mood happy datang menyerang!

      Delete
  4. lagu ni comel kat part dong-ding-dong tu..boleh bayangkan abang nyanyi..

    entahlah, kalau kita da xde apa2, masih adakah yang sudi menyayangi.ewah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak menyanyi, Sal tak nak bayangkan ke? Lagi comel tau ^_^ Lebih-lebih lagi masa ada jerawat pemanis kat dagu ni. Comelnya alahai, tak dapat nak dibayangkan! Hahaha!

      Amboi, statement! Buat tersayat hati aje yang mendengarnya!

      Delete
  5. Wahhh dengar laguu Adam Levine tuu. Hehehe. Lepas ni nak try dengar lah kot kot boleh suka pulak dengan lagu ni. Ishh payah betul nak move on dengan lagu Janam Janam. Hahahahahahah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetibakan akak rasa tersuka pulak kat Adam Levine ni. Suaranya alahai... ~ time nyanyi lagu Locked Away nilah ^_^

      Best Nani lagu ni. Sekali dengar, nak dengar lagi dan lagi!

      Delete
  6. hahahaaha sama macam uwais skang ni. kadang tengah nyanyi lagi papaku pulang dari kota tu tetiba termasuk lagu tayar bus pusing2. pastu pandai pulak tu tukar lirik ikut keadaan semasa. kadang nak pening kadang nak gelak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak fahamlah lirik rhymes dia orang ni. Jauh berbeza daripada yang kita tahu. Kah3x.

      Tapi memang betul Kira. Kalau dengar memang nak gelak. Macam lagu Old Mc Donald tu...boleh pulak jadi 'Old McDonald heli farm!' Pening oi nak tangkap lirik!

      Delete
  7. budak2 skrg mmg senang dpt apa yg dibelajarnya. but2 lagu mmg no 1. takpelah asalkan dia tak leka sudah. sesekali nak gak berhibur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab lagu ni senang nak hafal sebab itu mereka suka. Tapi bagus juga. Boleh belajar cakap sambil-sambil nyanyi tu ^_^ Jangan nak jadi penyanyi bila dah besar sudahlah ...

      Delete
  8. Boleh kongsi minat dgn ank kira okey la tu MD. entri ni mesti dpt view tinggi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan pulak. Itu tandanya anak bujang pun dah besar :(

      Kalau orang rajin mencari dan hitsnya tinggi mungkinlah kot viewnya tinggi ^_^ Tapi pageview blog saya ni saya pun jenis tak kisah, LM. Bukan tinggi mana pun sebenarnya!

      Delete
  9. Laaaa...lagu ni rupanya, selalu jer dengar tp mana tau tajuk weyh....

    Nak kenakan gaya dgn anak, mak pun kena pandai jugak nyanyi rap tau! Ha, cap rappers tu dah ada lum? Kalau lum baik cari sekarang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow! Dahsyatlah Mak ni dengar lagu orang muda-muda rupanya! Maklumlah awet muda katanya! Bergaul pun dengan anak-anak dara. Padanlah tau lagu ni. Ingatkan Mak tahu lagu Modern Talking ke, Richard Marx ke. Adam Levine dibantainya! Keh3x.

      I pandai rap tapi kena kat dapurlah. Kalau kat tempat lain kita rap takut pulak orang mengata sampai terberdosa pulak ^_^

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...