Thursday, January 14, 2016

Sepetang di MidValley ^_^

Salam 4 Rabiul Akhir kawan-kawan!

I ni kan kalau memandu kereta, memang tak toleh kiri-kanan. Kalau ada kenalan ke, saudara mara ke yang hon kereta sebab ternampak I, I buat derk aje. Sebabnya masa memandu tu selalunya I sibuk berangan ^_^ 


Sila jangan ikut my perangai! Bahaya tau memandu sambil berangan. Tak alert jadinya!

So, semalam masa balik kerja, sedang asyik I memandu menuju Jalan Loke Yew, tetiba I ternampak plate number yang familiar sangat! Terus terberhenti berangan! 

Nak tahu kereta siapa yang baru memotong my car?

Siapa lagi kalau bukan suami sendiri, Hubbydearie ^_^

I pun cepat-cepat gagau telefon nak call, lah kononnya. Nak tahu ke mana pulak cik abe tu menuju. Maybe nak balik rumah jugalah kot. Sebabnya dalam hati I dah plan nak merewang kat kedai depan rumah jerk tapi sebab nampak kereta HD, langsung tak jadi. Kalau HD dah sampai rumah, pengsanlah I nanti kena interrogate kenapa tak sampai-sampai sedangkan berselisih di jalanraya baru sebentar ^_^

Bila I called, HD pun mulalah komplen ~_^

Apalah you ni! I hon dua, tiga kali pun you tak nampak suami sendiri. Tekun betul nampak bawa kereta! Dari I kat belakang you sampai terpaksa I potong kereta you!

Eleh, HD ni! Memang pun selalu bawa laju. Tak payahlah kata terpaksa potong kereta I kononnya... Tu nak beritahulah tu I bawa kereta macam kura-kura. Eh, better than that actually ^_^
 
Hahaha...biasalah I memang 'tekun' dalam apa-apa hal sekali pun ^_^

Lepas Maghrib semalam, HD ajak ke MidValley ada urusan sikit. Pucuk dicita, ulam mendatanglah. Siapa yang tak suka keluar rumah. Lagi pun gas yang habis tak beli-beli lagi dek kerana takda orang di rumah nak menerima ketibaan gas tu nanti ^_^ Maka, makan luarlah kami semalam!

My anak-anak bujang pulak sekarang ni tak suka keluar rumah melenjanlah. Mereka dah penat. Katanya semua shopping malls pun dah bosan. Lebih-lebih lagi si kecil tulah. Memang memanjang nak duduk rumah aje, tak mahu keluar!

Adik tak mahu pergilah, Mommy! Adik penat!

Okey, takpa! MommyDaddy dan abang pergi. Nanti Mommy kunci rumah, Adik duduk diam-diam kat rumah tau. Tengoklah Robocar Poli sampai penat. Jangan kata takut ya!

Okeylah! Okeylah! Adik pergilah.... Kenapalah kita mesti nak keluar ek!Duduk rumah aje tak boleh ke? (nampak sangat penuh keterpaksaan bunyinya...)

Bubbly Abang pula setakat ni redha ajelah ikut arahan Mommy. Mesti dalam hati dah terdetik, nanti-nanti kalau dah independent, tak mahulah ikut MommyDaddy keluar lagi! Hehehe ...

Sampai di MidValley, kebetulan ada sort of Home Entertainment Carnival. Gitulah kot bunyinya. Banyak betul DVD movies dijual dengan harga RM21.90 kot. Kalaulah si gadis makbudak melekat-lekit tu datang dan nampak ada DVD cerita seram sejuk, mesti diborongnya ^_^ Tapi I takdalah kuasa nak membelek apa yang dijual. I sibuk menurut perintah si bujang kecil tu nak posing di sini (ke Mommy yang over sebenarnya suruh anak-anak berposing ni? hehehe...)

Handsome Superman! Seksi betul!

Nampak tak kesadoan dan kecomelan my anak-anak bujang? Hahaha.. Mommy perasan memang macam nilah gayanya. Jangan ngengada nak muntah kaler-kaler pulak!

Adik Cute risau Hulk tengah marah. Ditanya to me, kenapa sampai koyak bajunya?

My anak-anak tak minat toys yang ada di sini tapi tetiba pulak nampak Tobot kat kedai depan tu. Jenuhlah I berdolak-dalik tak mahu melayan!

Selesai urusan HD, kita pergi makan di Burger King. Jadi isteri mithali, bila suami kata teringin nak makan sushi, berlarilah dari hujung Burger King ke hujung Aeon nun nak belikan suami sushi. Lepas makan burger tetiba aje teringat gas dah habis di rumah tu, makanya kenalah beli something untuk buat bekal si Adik Cute. Lari balik I ke bakery depan Aeon tu bersama Bubbly Abang. Adik Cute ikut Daddy masuk kereta sebab Daddy dah penat!

Dalam pada nak ke kedai roti, sempat lagi singgah mencari barang keperluan diri ^_^ Bengang aje anak bujang I ke hulu ke hilir ikut Mommynya! 

Sebab dah lewat, sosej bun yang Adik Cute suka pun dah habis! Terjeling kejap I pada cheese cake yang famous di bakery ni. Terkejut chimpanzee sekejap! I memang peminat cheese cake dan selalu juga membeli cheese cake di sini. Paling murahkan! Tapi itulah dari harganya RM9.90, naik ke RM10.90, lepas tu up lagi sikit ke RM12.90 dan sekarang ni melonjak terus jadi RM14.70! Dahsyatkan harga barang sekarang ni! Takda yang turun harga, semuanya naik harga. Gaji aje yang naiknya macam kura-kura panjat busut belakang rumah emak I tau! 

Nak tunggu gaji naik 200% macam dalam angan-angan Mat Jenin aje! Hai.. kena buat bisnes macam Dato' Vidalah kalau nak gaya hidup mewah ^_^

Dan, situasi yang paling best sekali ni I nak cerita ...

Lepas 'berulang-alik' dari hujung sini ke hujung sana di MV sebanyak 2 kali, tetiba aje my right leg cramped! Aduhai, menahan sakit berjengkit jalan macam nenek tua tau menuju ke kereta. Ingat nanti masuk aje kereta, nampak aje HD teruslah nak menitiskan air mata tak tahan sakit! Belum sempat kita berlakon, dah kena gelak!

Apalah you ni... baru 2 round berjalan dah sakit kaki! Betul-betul dah tua Mommy korang ni!

Huhuhu..... terus bergenang air mata! Bukan sebab sakit tapi sebab kena gelak dek suami sendiri!

Sampai rumah terus tidur, malas nak peduli kat mereka bertiga!

Keh3x! 

Rasakan!

 

 
  

   

     

    


24 comments:

  1. hehehe. gigih baca entry ni.rasa lea ke mid valley juga. hehehe. kalaulah gaji naik 200% terus lompat bintang. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, ya ke? Pukul berapa tu semalam? Saya ada je kat sana lepas Maghrib membawa kepada lepas Isyak ^_^ Jarang sebenarnya pergi MV midweek ni tapi kalau dah diajak, tak akanlah nak kata tak nak! Rugi weyh ^_^

      Kalau gaji naik 200%, saya akan bekerja dengan penuh khusyuk ^_^

      Delete
  2. ehh kite same kak...kalo bawak keter tak pasan kiri kanan hahahaahh tapi lieya bukan kuat berangan mcm akak, lieya lebih pada leka...mls amik port toleh kiri kanan keter org....heheheheeh.....

    tegelak lieya tang gas abis kak..same laa kite ...lieya abis awal bulan ari tu...tensen betul kan kak....lari semua mood masak....gatal tgn je nak install salur gas tu...senang tak yah risau abis2 gas dah pasnie....

    kak, tang superman seksi tu aku gelak kak...mampusssss siap betul2 patung tu dibuat gitu...terbonjol2 hah area situ...auwww...maluwwwww ekekekekeek.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaslah nak tengok kiri-kanan, kecuali masa membelok ^_^ Berangan lebih afdal. Macam-macam drama pendek keluar dalam kepala ni tau. Silap haribulan siap satu entri panjang untuk blog. Kah3x.

      Tak beli lagi, Lieya. Hari ni sebelum HD keluar, akak suruhlah suami tercinta uruskan. Tadi akak called, katanya gas dah terpasang. Yeah! Boleh sambung masak! Jangan tak tahu, akak is rajin tahun baru ni. Kotnyalah awal-awal tahun jerk!

      Dahlah handsome, sado pulak! Beria-ialah mereka buat superman ni. Nak juga cari spiderman, takda pulak alahai!

      Amboi, Lieya! Ralit dok perati nampak ^_^

      Delete
  3. Sian akk sampai cramped kaki. nampak nau MD banyak jalan ni. Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...bukan jalan banyak pun, Aina. Dah tua! Ngaku ajelah sebelum kena gelak! Sedih tau tetiba aje cramped tak memasal. Kalau zaman '20-ang' dari Jalan Silang akak boleh catwalk ke Sogo tau! Rileks aje. La ni suruh akak catwalk dari Mydin Jalan Silang ke Kotaraya tu, memang lagi afdal akak bawa kereta jerk!

      Delete
  4. wah bestnya jenjalan tu, terapi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul. Kalau dah penat, dapat berjalan terus lupa penat tu. Samalah juga kalau sakit. Masa berjalan, hilang sakit. Datang balik bila dah sampai rumah ^_^

      Delete
  5. kadang2 jalan2 camni boleh memberikan ketenangan kepada kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah hari-hari buat benda rutin, sesekali terkeluar dari rutin best jugakan!

      Delete
  6. Cutenya Adik Cute, Abang pun makin macho gitu... :)

    Kakcik adalah sekali dua ke MV tu, tapi memang tak sangguplah kakcik nak berjalan dari hujung ke hujung. Surrender!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengoklah anak sapa, Kakcik... Hahaha! Aduhai, jangan dilayan sangatlah perahsantan saya ni ya, Kakcik. Lagi-lagi masa bos takda, lagi teruk perangai meroyan baik di alam maya mahu pun di alam nyata!

      Saya pun tak sanggup dah Kakcik. Padahal semalam tu bersandals aje pun!

      Delete
  7. Rugi betullah tak dpt skodeng jiran sebelah lari lari anak mcm bersaie mlm tadi.....

    Apalah agaknya yg diberangankan dlm keta tu sampai tak sedo cinta hati hon...

    Tp betullah Kak Ton ada kalanya mak pun dah mcm adik, mls nak panjat turun mall ni, bukan apa mls nak solat kat mall....maklumlah kalau berjalan tu pakej sekali solat pun 5 waktu pun kat luar, nasiblah subuh, mall belum bukak....huh....

    Bila kak Ton ckp lutut sakit, tadi kan lutut mak pun mcm tetiba urat tersimpul. 2 kali tau. Tetiba jer sakit...huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian Mak kita sibuk bersai'e sampai kejang kaki! Itulah umur dah meningkat tapi perangai masih tak berubah, ginilah jadinya. Hehehe...

      Kita memang selalu pun berangan, Mak. Kalau Mak drive sebelah, main hon pastu lambai-lambai tangan kat kita pun kita buat derk aje walaupun kita toleh kat Mak. Sebabnya kita memang kuat berangan, Mak!

      Saya pun lagi suka solat kat masjid daripada surau shopping mall. Selalunya memang bajet keluar lepas waktu solat. Kalau ya pun kena solat, satu waktu aje pun. Kalau dah sampai 5 waktu solat kat luar rumah, memang gigillah kaki saya ni, Mak oi!

      Maklumlah Mak..kala dah 'senja' memang beginilah jadinya. Tetiba aje penyakit datangkan... kesian kat geng-geng kita :(

      Delete
  8. Adik mungkin dah malas sekarang, sejak-sejak gi sekolah ni..tu yang nak duduk rumah je tengok robocar poli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum sekolah lagi dah malas, Sal. Kalau kita kata nak keluar, mulalah dia buat muka. Nak minta dok rumahlah, itulah, inilah. Akak sergah sikit aje nak kunci pintu rumah dan tinggalkan dia seorang diri, takut dah ^_^

      Delete
  9. MD ni macam suami sayalah
    orang kat sebelah pun dia tak perasan tau...menci
    saya plak jenis memang keliling dok perhati
    maklumlah P lagi....hati suci lagi katanya...haha

    wah...tu kalau afif nampak tu
    lupa terus jalan pulanng
    bukan boleh tengok benda gitu...semua nama hafal tu
    kalau aisyah, benda tu tak bergerak dia okay lagi
    cer kalau bergerak...meraung tak hingat dunia
    macam time nak tengok transformer tu lah
    sabo ajelah...asyik dok ajak balik sebab tatut katanya

    kalau saya suami saya gelakkan pun saya majuk
    haha...ada orang sakit lagi dia ejek
    pastu bukan reti nak pujuk...lagi kuat dia gelak
    bolehlah suh HD kawan dengan suami saya...dasar lelaki! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kat sebelah tu maksudnya dalam kereta yang sama ke atau di luar kereta ni? Hahaha.... Saya kalau ada orang sebelah dalam kereta yang sama, saya ulit-ulit tau. Kalau di luar kereta, honlah bagai nak rak, memang saya buat derk sebab saya tengah berangan!

      Saya tak tahulah sampai bila, YY cuma kebetulan masa pergi ke MidValley ternampak pulak. Teruslah Mommy mereka ni lelaju suruh anak-anak bergambar. Bengang aje si Bubbly Abang. Adik Cute takpalah, dia memang sukarelahati dan jiwa raga minta kita ambil 'pose-pose istimewa' katanya!

      HD kan kalau saya mengadu sakit memang digelakkan dulu. Mulalah kata saya ni dah tua, apalah itu, ini sikit dah sakit. Itu yang lagi rasa nak terkeluar lambakan air mata ni tau!

      Delete
  10. Memang cute2 pon dua hero ko ni dik...tak di nafikan lagi...best la ek dpt kulurkilir dalam mall...akak pon sejak purba2 ni jln lama sikit terus sakit tangkap kat tumit...akak kalau berat badan naik memang terua sakit tumit tau...sian tumit terseksa tanggung beban agaknye...tapi ape bole buat badan ni rajin beno nak naik...ce turun sekali sekala kan takde la sakit sana sini...ok la nak makan jap sambil pikir camne nak kurus...ta..ta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasihlah, 'Kak Jah' oi ^_^ Itu mesti ada sipi-sipi gene comel Mommy menurun pada anak-anak. Ni kalau HD dengar, semua nak diclaimednya gene dia sesaja. Maklumlah gene dia memang bergetah katanya *_* Nyampah I ...

      Itulah bila dah masuk usia senja (kah3x) memang macam nilah agaknya sakit. Saya ni selepas kena cucuk epidural kali pertama dulu, teruslah kena sakit sendi maha agung kesakitannya. Tak tahulah apa punca sebenar tapi nasib baiklah hilang juga. Ada tu tetaplah ada cuma datangnya ikut suka hati aje bila nak!

      Delete
  11. Haha.. kemain ya berangan sampai tak perasan orang sebelah lalu lalang..mengarang entry sambil drive ya Kak Ton?

    Ai, syokla kalau kedua2 si comel tu tak berapa gemar tawaf mall.. kalau saya sukala sangat .. nazif ni masih lagi anggap weekend wajib ke mall.. mulala buat hal kalau dh petang sabtu tapi kami masih melepak kat dlm rumah.. mcm sabtu haritu, abis fikir bw dia ke ioi mall, dlm kereta dah senyum dan elok mood.. rupanya nak ajak keluar.. alahai..

    Kami bukan apa, kes malas lalu kat tempat penuh mainan macam tu la.. tau tau jelah, mana ada kwsan mall yg tak jual mainan.. paling x mainan lego rm 5.90 dia akan beli.. tu kalau sebelum tu dlm masa terdekat ddh dpt mainan mahal.. adoi, xtau mcm mana nk atasi keinginan suka beli mainan ni.. org lain kata ajar anak dgn kata mama xda duit, xjalan pun dgn naim setakat ni.. abis kuat semangat pun, tahan dgr dia nangis sampai 2-3 jam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah saya ni, AN. Saya memang berangan lebih kalau memandu. Siaplah satu drama sebabak! Lagi-lagi kalau dengar radio (bukan syarahan agama ya...) memang lagilah kuat berangannya! Nasib baiklah masih boleh kawal kenderaan katanya!

      Anak-anak saya dah kuranglah AN nak berjalan-jalan ni. Kalau kita bersiap aje, tentu si kecil tu tanya nak pergi mana. Duduk rumah aje tak boleh ke! Si Abang okeylah lagi. Dia ikut sahaja walaupun tak berapa suka. Tapi kalau pergi shopping mall yang tak pernah terjah, teruja juga dia ^_^ Samalah macam Mommykan...

      Ahah, bab bagi alasan takda duit, belum gaji tu saya pernah guna! Lepas tu habislah saya merah padam muka. Bila dia berkenan aje dan saya tak bagi beli, kuat-kuat dia cakap, "Eh, tak boleh belilah sebab Mommy takda duit!", "Eh, nantilah kita beli sebab Mommy belum gaji, takda duitlah!"

      Hahaha.... tahan ajelah okey kerenah anak dah dia pun bukan faham sangat alasan yang kita beri!

      Delete
  12. yelah, brg semua naik skrg ni. tapi gaji tak naik2. eh tak baik plak kata gitu, nnti org kata tak bersyukur pulak kan.

    pakai heel ker yg sakit kehulu kehilir tu kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heel apanya Lyn. Pakai sandals aje. Itu pun entah kenapa tetiba aje boleh rasa nak cramp kaki. Nampak sangatlah usia dah lanjut. Hahaha!


      Ish, tak baik cakap macam tu! Kita ni kena bersyukur selalu. Kalau rasa tak cukup, kerjalah lebih masa bagi cukupkan!

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...