Friday, February 5, 2016

Jauh datangnya dari Kazakhstan ^_^

Salam 26 Rabiul Akhir dan salam Jumaat ya kawan-kawan!

Apa nak cerita ya hari ini? Macam takda mood pulak sebabnya dunia alam maya terasa sunyi-sepi sempena nak raya Cina ni ^_^

Masing-masing sibuk bercuti gamaknya, tak pun balik kampung! I pulak takda plan terancang mahu pun plan mengejut sempena cuti 4 hari ni. Si Bubbly Abanglah paling untung, straight cuti seminggu! Malangnya kami takda plan!

Nak plan mengejut pergi Cameron Highland ke, Genting Highland ke, pergi pantai ke, jalan makan-makan jauh sikit sampai ke selatan, rasa macam takda mood pulak. Tentu ramai orang bercuti, maklumlah namanya pun public holiday! 

Tengoklah mood esok pagi apa ceritanya. Kalau tidak, kita lepak kat shopping mall aje, tak pun berjemaah tengok movie back to back.

Amboi! Plan semuanya hal duniawi ~_^

Mehlah kita cerita pasal coklat pulak ^_^ 

Macam biasalah, asal coklat dari jauh weyh! Bukan dari Uzbekistan tapi dari negara seangkatan dengannya. Anak kawan HD baru balik dari Kazakhstan, so apa lagi, kita mintalah coklat!

Minta ya! Bukan orang beri. Minta suruh belikan (tapi akhirnya dapat percumalah ^_^)

Nah! Tengok gambar sambil jeling-jeling manja! Nak rasa memang tak dapatlahkan. Lainlah kalau bawa satu tan, boleh juga kita sedekah-sedekah beri kawan-kawan! Setakat banyak ni, kejap aje habis ...     





For me, memang sedaplah coklat ni semua tapi kalah mati kalau bertanding rasa dengan coklat yang kami dapat sebelum  tu. Alah, yang I kata dapat 4-5 kg tu! Yang itu memang marbeles sangat rasanya. Dahlah besar, rasa pulak ala-ala Ferrero Rocher! Tidur malam sampai termimpi-mimpi beli coklat tau bawa balik naik kapal tau ~_^

Nanti-nantilah eh, kalau rezeki murah mana tau akak jadi pemborong coklat. Nanti kita beri rasa kat kawan-kawan pulak. Ini bukan janji, tapi doakan ajelah ya. Kalau I dapat banyak coklat, you all mesti dapat merasa punya. Pepandailah nak ambil hati I ni. Bukan susah pun. Puji sepatah dua perkataan jerk, terus melambung  tinggi I bangga diri. Terus I pos coklat tau ^_^

Okeylah! I nak sambung kerja! Malasnya alahai nak kerja hari ni. Sunyi sepi betul rasanya di luar sana ^_^

  

44 comments:

  1. eh, pendek nau entry ni..cepat habis, nak gi sambung makan cekelat ke?haha.memanglah kak, dunia alam maya lately sunyi sepi je.semua blogger macam malas, termasuklah saya..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini entri penghangat nama diberi, Sal ^_^ Kalau rajin nanti kita up. Tapi sendu aje alam maya ni, malas pulak akak nak berceloteh! Mood bercuti merasuk gamaknya ni semua!

      Coklat makan sambil tengok cerita Koya jerk kat rumah ^_^ Tak bawa pi kerja. Bawa pun limited edition punya, terhad jerk yang dapat merasa ^_^

      Delete
  2. YE LA KAK....budak2 sampai seminggu cuti hah..... ramai gak member opis sambung cuti rabu sampai jumaat tu...tapi lieya tak plan lagi...bukan nak kemane pun.....lehjimat cuti ekekeekekeke.....tapi betul kak...nak pi cameron ke genting ke kene tgk tu....kalo nak selamat pi awal sikit...kalo tak adoiii tak tahan pungkook dok dlm keter jem lama2...lieya ni nak pi penang cuti cny ni...adik bertunang...adoiii ntah bape jam le hazab dlm jem ni...dah pesan kat mak cari date lain...idoknyeee mauuu...huhuhuhu

    wow kak sedapnye cekelat overse....dpt sebijik due pun jadi le kak...buat2 jamah celah gigi eheheheeheheh...lieya suke kalo org pi bercuti overse bagi ole2 fm ngan cekelat.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak memang tak cuti sebab takda plan. Rugi aje buang cuti macam tu. Dahlah cuti secoet aje. Oh, ingat juga Lieya kata nak pi Penang. Bolehlah enjoy sakan. Bertunang sekejap je majlisnya tu. Lepas tu merewanglah sepanjang di Pulau Pinang tu ya! Oh, ya awak nak pi Autumn in My Heart nanti ek. Bilalah tu agaknya ^_^

      Akak rasa tak kot ke CH. PD pun tak mungkin. Sure umat manusia ramai ni. Akak laki bini kan celeb, mana boleh orang kerumun ramai-ramai. Tak biasa arghhh... Kah3x.

      Lain kalilah ya. Nanti kalau dapat banyak akak pos kat you all tapi tak tahulah bilanya Lieya. Susah tau nak bawa coklat banyak-banyak macam ni!

      Delete
  3. Hihi....ckp bab coklat tetiba mak teringat kontena tau! Tp bab tu biarlah jadi rahsia mak dgn bakal pemborong katanya hihi...

    Hihi.... nak mengirim tu sebenarnya acah acah je kan.Taktik sungguh tau Kak Ton ni!

    Org yg suka makan Coklat dlm rumah ni Pak Jilap dengan anak anak dia, mak makan jugaklah tp tak delah sampai sawan. Dlm esbok ada lagi coklat Daim dah lam jugak belinya tp tak termakan makan...Agaknya boleh makan lagi tak Kak Ton. Diaorg ni mengelat sungguh, benda dah lama tak mo makan....

    Kalau tak de mood, tido jer bawah meja Kak Ton hihi....kan ramai cuti hari ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shhhh...biarlah rahsia. Banyak kerenahlah Mak nak menguruskannya. Entah dapat ke tidak. Susah tau. Pening kepala memikirkan. Kepala HDlah, bukan saya. Saya tabur duit aje taunya. Tambah pelaburan tak tahu!

      Tengoklah expiry date. Kalau tak expire, telan ajelah. Kalau dah tak suka, buat apa beli banyak-banyak. Pencinta coklat lainlahkan.

      Tapi Mak... perasan tak? Bila nak bulan penuh, tiba-tiba jadi hantu coklat. Kak Tonlah tu. Mak pulak Kak Ton tak tahulah sama ke tidak bertukar jadi hantu coklat sebulan sekali!

      Jatuh water face, seri muka Kak Ton tau kalau tidur berlingkar bawah meja. Apalah Mak ni...

      Delete
    2. Ada ek? Entahlah, tak perasan pulak. Yelah kak Ton kan suka coklat, so bila bulan penuh jadilah hantu coklat. Mak ni dah katanya tak berapa suka coklat takkan tetiba suka pulak,mcm tak kena pulak jadinya, lainlah ada tambi itu dlm hihi....

      Delete
    3. Soalannya, Mak tak menopause lagi ke? Hahaha!

      Selalunya saya macam tulah. Bila nak dekat bulan penuh, masa tulah datangnya kepingin nak makan coklat macam-macam. Manalah tak bambam jadinya. Kata aje nak diet tapi selalu aje diet terabai tau!

      Delete
  4. Amboi kemain meriah. Kenduri coklat ke kak. Kikiki...Ada satu coklat tu pathci kot, kawan aina bawak balik dari obesi. fuh kak sedap nya.
    Nanti free jom lunch date keyelcc. hIhihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang macam tulah, Aina ^_^ Patchi memang sedap Aina oi. Akak kalau dapat memang tak mahu share dengan sesiapa. Akak ni bukan peminat coklat tegar tapi adalah certain coklat tu memang sedap sungguh. Rugi kalau tak makan. Yang kat depan Isetan tu,Royce sedap juga tau!

      Delete
  5. SA pun dapat gak choc baru2 ni..dapat 3 biji je ada kawan balik dari obersea...luar choc dalam nya ada filling peanut butter campur strawberry filling yang aduhaiiii...awesomenya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dapat coklat dari obersi, sebiji pun jadilah, SA. Buat lepas kempunan. Bukan senang nak dapatkan.

      Oh, baru-baru ni saya dapat berkilo yang jenis macam tu - luar coklat, dalam mocha/kelapa/strawberi/hazelnut dan macam-macam lagi. Kenyang makan coklat hari-hari!

      Delete
  6. wah meriahnya dengan coklat. saya penggemar coklat, kadang harga mahal pun saya beli juga. jauh coklat tu datang kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke? Ni macam potential buyer ni. Hahaha!

      Sedap-sedap coklat ni memang takdalah dijual di sini. Kali pertama dapat tu panjang-panjangkan juga pemberiannya kepada kawan-kawan dan keluarga. Kali ni dapat tak banyak mana, makanya makan anak beranak ajelah ^_^

      Delete
  7. Wahhhhhhhh dpt free mmg rezeki tu MD. syukur. Sedap lak tu.


    Errr klu yg 4-5 kg rasa ala2 ferrero rocher LM rasa klu LM lah wajib sorok dua genggam sbb takut ank abiskan. Ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bekerja keras kami anak beranak nak habiskan coklat yang ada ni, LM. Tak pernahlah pulak rasa coklat macam ni kat sini, so sesekali dapat yang lain, memanglah tak ingat dunia makannya. Tau-tau jarum penimbang jauh terlajak!

      Delete
  8. sedappnyer ... saya pon hantu coklat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada penggemar coklat, percayalah kata saya... coklat ni memang sedap ^_^

      Delete
  9. dapat kat asben saya ni memang pagi petang siang malam dia hadap macam esok tak boleh nak makan coklet lagi dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, suami Mar peminat coklat rupanya! Ni kalau bagi berkil0-kilo, mahu tak keluar rumah ni. Lebih-lebih lagi musim bola. Minat bola, minat coklat. Memang sesuailah sangat ^_^

      Delete
  10. Bestnya dapat coklat MD..
    CH bila pergi Langkawi jer borong coklat byk2 ni..
    Kat sini beli mana yg teringin jer..

    dari dulu CH nak nak tanya MD ni..
    Jangan jatuh water face ye..
    MD pernah tak pergi kampung halaman HD tu..
    Entah2 CH tahu ada entri MD ditanah air HD tersayang tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...tanyalah! Tak jatuh water face pun. Bukan orang nampak pun kalau water face jatuhkan. Hihihi!

      Saya pernah ke negara HD. Lama dulu. Lama juga dah tak balik. Dah suami sendiri pun tak ingat nak balik kampungkan!

      Delete
  11. Bukan takat puji siap buat entry khas lagi nanti.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, kena puji sepatah dua perkataan dulu! Barulah boleh hantar coklat ke rumah. Lepas tu memang wajiblah puji melambung sampai kena buat entri khas tau ^_^

      Delete
  12. Meriahlah cuti raya cina ni makan coklat. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nak habis pun coklat yang ada. Tak sempat nak beraya Cina katanya ^_^

      Delete
  13. saya klu coklat mmg x tolak tepi atau tengah . dah pakai kaut ala tebar jala ikan tau ... hahahaaa ... ada ke coklat tak sedap . janji masuk perut . hah , dahsyat tak ... lagi dahsyat , saya mkn sikit -sikt sebab takut cepat habis ... bhahahaaa . p/s ; bila nak share dgn saya ... ahaks .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. ramai rupanya peminat coklat di kalangan kawan-kawan alam maya ya! Saya ni atas pagar aje. Kejap minat, kejap tak minat. Bergantunglah kepada kesedapan dan kemahalan coklat tersebut. Hahaha!

      P.S. Nanti kalau dapat 1 lori, saya kongsi ramai-ramai. Kita kenduri coklat aje!

      Delete
  14. Emmmm... saya bukan peminat coklat walaupun ada sijil dlm pembuatan coklat.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Bestnya ada kepakaran macam ni. Bolehlah buat coklat kat rumahkan? Best! Best! Tak payah susah-susah beli coklat!

      Delete
  15. alahai, kita pun suka coklat...banyak2 coklat...coklat vochelle dan van houtan memang melekat di hati hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka Van Houten tau. Tak kiralah coklat lain tu lagi sedap dan mahal, Van Houten juga tetap menjadi pujaan di hati!

      Delete
  16. Wahhh bestnya dpt coklat.. nyum nyum.. entri pendek... bru sgmt nk bce

    selamat bercuti semua !!

    Jom vote blog acik di MSMW 2016 : Cara mengundi di sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... silap timinglah! Selalunya entri tak pernah pendek. Inilah sekali-sekala tertulis pendek-pendek!

      Delete
  17. Banyaknyaaaa dapat buah tangan dari sana. Sedap lah makan coklat saje :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best Nani. Asal terasa lapar aje, cari coklat. Memang memanjang aje kalau kat rumah bantai makan coklat! Bulat dah ni!

      Delete
  18. MD, tolong la jadi pemborong coklat. I doakan utk u ni. Boleh la i merasa juga nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, thank you! Minta-minta termakbullah doa you, Lyd. Nanti bila I dah jadi pemborong coklat berjaya, I akan buat parti liar ek, parti coklat dan jemput kawan-kawan okey ^_^

      Delete
  19. Sama kes dgn kami ni.. mula2 mmg xda plan apa2 utk raya cina, fikir2 seminggu sblm cny tu akhirnya decide jalan sekitar kl je.. tak tahu pula ada kejadian tak disangka maka ke kampungla kami tuju.. benda yg kita tak jangka itulah takdirnya kadang2 ya..

    Jauh datangnya coklat tu. Ai.. kena habiskan tau, jangan membazir.. tp 5 kg banyak gak tu.. ai, sila jg gigi anda ye.. haha.. ayat org jeles ni.. meh la sikit kongsi2.. dapat dua biji pun padanla dapat gak merasa.. org kata coklat boleh tenangkan emosi.. mood sedih ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 kali cuti panjang kami takda plan. Kali pertama tu memang pure tak tahu nak pergi mana. Maklumlah kalau cuti panjang, tentu tempat-tempat menarik pun ramainya alahai orang. Kita duduk rumah lagi best. Cuti panjang kali kedua memang Adik Cute demam. Maka malaslah nak bawa dia ke sana-sini berjalan. Cuti CNY ni ingat nak balik kampung tapi berbolak balik takut jalan jem teruk. Akhirnya kita duduk kat rumah ajelah...

      Kali pertama tu yang banyak. Kali kedua ni tak banyak mana pun AN. Itulah kalau nak bagi kena sama rata, tak boleh pilih bulu ^_^ Nak tak nak, kita makan sendiri dululah. Lain kali kalau ada rezeki kita perpanjangkan pulak ^_^

      Delete
  20. Wah kenduri coklat... sedap nampaknya tu...

    Kan tak sangka pulak sekolah cuti seminggu... encik hubby saya pun cuti seminggu.. tapi kami pun xde plan kemana2... tetiba ada plan mengejut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kenduri habis-habisan! Kat rumah tu minat makan coklat bermusim. Bila takda musim, memang takda siapa pun usik apa-apa pun coklat yang ada. Kena tengok musim kalau nak beli coklat. Hahaha!

      Anak saya memang sejak awal tahun dah tahu sekolah hantar surat katanya cuti CNY dan Hari Raya nanti memang mereka nak 'bantai' seminggu terus!

      Delete
  21. akak tulis pun Lyn dah rasa sedap. Blm rasa lagi, mau termimpi2 macam akak kot.
    akak jd lah supplier, Lyn beli. Boleh lah Lyn rasa coklah dorang plak..yummyyyy!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, mana tahu murah rezeki tetiba jadi pemborong coklat. Nanti beli tau. Hahaha! Disuruhnya beli, bukan nak beri percuma ^_^

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...