Wednesday, March 9, 2016

Kisah hari Sabtu lagi ^_^

Salam 29 Jamadil Awal kawan-kawan!

Tak habis-habis lagi berkisar tentang aktiviti hari Sabtu lepas ^_^ Maklumlah I sibuk  semalam, tak dan nak menaip entry of the day! 

Half of the pagi Sabtu punya story, di entri kelmarinlah ~_^

Selesai sesi bertemu dengan teacher di tadika, HD ajak balik rumah. Tapi, I ni tetiba aje tak rasa nak duduk di rumah aje tau. Maklumlah cuaca nampak indah sangat di luar (padahal panas macam apa!)

Bubbly Abang ajak ke IOI Mall Putrajaya dan HD pun teruslah memandu nak keluar dari KL ni kononnya. Dalam hati I kalau lepas ke Putrajaya, boleh juga terus bersiar-siar di Cyberjaya pulak tapi dalam hati I ajelah, takda pun I luahkan ~_^

Tetiba lepas aje keluar tol Sg Besi tu, terpacul pulak kata-kata,

Dear, tak nak pergi Mitsui Outlet Park ke?

Nak ke?

Eh, nak juga kalau you rajin!    

Sorry boy! Mommy nak pergi Mitsui Outlet Park!

Mengeluh terus si Abang yerk ^_^  

Eh, I pun tak fahamlah kenapa si Abang ni suka nak pergi IOI Mall pulak... Macam dia nak bershopping jerk kekdahnya! Padahal pagi tadi masa di Aeon Maluri, kita dah pun shoppingkan untuknyakan!

Mommy depa ni pun satu. Kalau pergi Mitsui ni (this is my third or fourth or fifth time, I can't remember!) bukan I membeli pun. Kita beli untuk 3 beranak tu tapi I satu apa pun takda yang berkenan! Selalu pun macam tu! Lagi pun I memang jarang beli barang sendiri kalau berjalan dengan family. Maklumlah nak cover line buas katanya! Hahaha!

Tapi dah katakan, kami ni memang tak tetap pendirian. HD pulak entah apa mimpinya suka tau bawa jalan-jalan hirup angin. HD drove us sampai ke Nilai. Tetiba I teringat nak juga ajak menyinggah ke Nilai 3 walaupun tau takda benda pun kat sana. Maklumlah naluri kewanitaan memang menyerlah bab-bab merewang macam ni tau! Nasib baiklah bila HD tanya, I jawab tak payahlah ke sana. I cuma gatal-gatal mulut menyebut aje!

Dear, lain kali kalau Ngah tanya 'korang kat mana nih?' I patut jawab macam nilah, 'Kita orang tidur kat (budget) hotel! Bila Ngah tanya kat mana, I jawablah, 'Kat Nilai......'

Nanti Ngah tanya buat apa tidur hotel kat Nilai?

Sebab nak beli kain langsir. Tak boleh buat pilihan, itu yang kena tidur kat hotel, esok lepas check out nak survey kain langsir lagi.... 

Berdekah-dekah kami empat beranak ketawa! 

Memanglah takda kerja sangat nampaknya sampai kena tidur kat hotel sebab tak boleh buat pilihan dalam masa sehari!

Okey, sambung cerita ...

Sampai di Mitsui, dekat pukul  2 petang. Selalu sangat bila ke sini, I ajak HD pergi solat kat masjid yang ada tu tapi selalu tak kesampaian. Kali ni pun sama akhirnya HD kata takpalah, solat kat dalam Mitsui ajelah! 

Bukan itu sahaja. Masa lalu nak ke Mitsui, nampak orang jual pisang goreng menambun baru goreng. Yalah, baru start berniaga agaknya! Tapi nun di seberang jalan. Baru I kata 'Oh, sedapnya pisang goreng!' HD dah tanya,

Nak patah balik ke sana ke?  

Ish, takkanlah kan! Takpalah, simpan aje rasa teringin tu. Biasalah macam tu, kalau nak tak dapat, kalau tak nak melambak nampak depan mata! Kita kenalah dulukan mana yang patut dilakukan dulu ...

Selesai solat, kami pun jalan round and round and round and round kat Mitsui yang luas tu! Tetiba ada budak ni stopped me suruh apply credit card! Eh, berkurun I tak guna credit cardlah! 

Tapi, tapi, tapi... dia kata,

Miss, kalau apply sekarang, dapat tak dapat, tetap akan dapat transformer ni!

Apa???

Anak-anak I dah jeling manja ~_^

Maka, demi anak-anak, Queen of Freebies pun sign uplah dengan kata-kata, 

You sure eh I dapat transformer ni. Itu je yang penting!

Lepas sign up, dapatlah satu ~_^ Lupa nak snap gambar ^_^

Cheapskate aje produknya tapi takpalah janji anak-anak gembira dapat transformer tanpa sebab! Padahal, mereka bukan minat sangat pun dengan transformer! Acah-acah aje!  

I did the same thing before bila salesperson kat Aeon offered me voucher RM10 ~_^ Hahaha!

Lepas tu kita sambunglah lagi jenjalan kat dalam Mitsui ni.... 

Berbanding dengan last trip, kali ni nampak banyak jugalah outlets baru. Kira okeylah kalau setakat nak jalan-jalan tengok itu, ini. Kalau nak kira harga, takdalah murah mana pun. Pilihan pun tak berapa banyak sebenarnya... 

'Mommy, beli topi Upin Ipin ni boleh?' Eh, tak kuasa Mommy tau! 'Kalau macam tu ambil gambarlah, Adik pakai sekarang!'

'Mommy! Snap gambar satu!' Lepas aje kita snap gambar, siap nak tengok tu okey ke tidak. Kalau tak okey, dia suruh snap lagi!


Beli apa?

Biarlah rahsia ~_^

Keluar dari Mitsui dah pukul 4 petang kalau I tak silap.  Macam biasalah, HD nak memandu terus balik rumah tapi isteri mithali buka mulut sekali lagi ...

Dear, kita ni tak makan apa-apa since breakfast pagi tadi! Kasihan budak-budak!

Mereka tak kata lapar pun. Jangan-jangan you ada intention nak makan kat tempat baru tak?

Uhuh, pandainya meneka!

Jom kita pergi Pantai Dalam! (sambil keluarkan salinan 10 restoran western yang ohsem di Kuala Lumpur!)

Hajat di hati nak pergi makan kat satu restoran western ni tapi malangnya, I lupa nak check pukul berapa ia mula beroperasi. So bila sampai di sini, restorannya tutup lagi. Checklah balik ngan pakcik google. Rupa-rupanya waktu beroperasi pukul 6 petang. Oh, tak boleh tunggulah! Kita dah keluar rumah sejak pukul 9.30 pagi tadi!

Maka, kita redah ajelah mana gerai berhampiran yang nampak bersih menawan!

Nama gerai ni Laman Aina kalau I tak silap (Maklumlah  rabun, baca signboard dengan tulisan sambung pun kecik besar, kecik besar anak mata nak figure out). Meh tengok makanan yang kami pesan ...

Nasi goreng ayam dipesan oleh Daddy dan juga anak bujang tersado, Bubbly Abang

Mi sup dah tentulah milik Adik Cute. Kejap dia nak makan mi sahaja, kejap kuah sup saja, kejap ayam saja! Pitam melayan si kecil ni!

Gambar dah gigil ni maknanya tuan punya blog dah laparlah ^_^ Nasi goreng belacan nama diberi. Nampak tak belacannya? Hahaha! Nasib baiklah lambat sikit sampai. Dapatlah makan dengan aman setelah settledkan urusan makan-makan Adik Cute!



Ingatnya bila my makanan sampai paling last, bolehlah I makan dengan aman damai tapi tak juga. Baru dua, tiga suap tetiba Adik Cute bersuara, rasa macam nak pee pulak! Aduh! budak kecil ni! I pun makanlah dengan lahapnya kerana nak cepat! Sampai nak tercekik-cekik (macam selalu)! 

Urusan anak-anak ni memang biasanya dipikul oleh Mommy mereka. Sekali-sekala kalau HD rasa nak pikul tanggungjawab, barulah diuruskan ^_^ Maklumlah Mommy depakan supermak! Bila kita dah nak tercekik, barulah Adik Cute kata, 'Takpalah, tak rasa macam nak pee pulak! Adik boleh tahan...'

Aduh!

Kesimpulan, makanannya sedap juga tau walaupun gerai biasa-biasa aje. Yang penting kebersihan tu nampak memuaskan dari luar. Bab dapur takdalah I nak check. Kalau 'mengharukan' ada yang termuntah nanti. Nak selamat, asal luar nampak bersih, kita anggaplah dapur pun bersih ya ^_^

Harga pun murah aje. Kalau tak silap I, hanya RM22.50 aje jumlah keseluruhan termasuk minuman empat beranak! Okeylah tu! Kalau makan kat western restaurant, mahu berlipat kali seganda atau berganda-ganda ^_^


Lepas makan malam di awal petang, kami pun baliklah ke rumah. Penatlah merewang dari pagi sampai ke lewat petang. Ada pasar malam berhampiran dan HD doklah tanya kotnya I nak singgah tengok-tengok. Eh, tak payahlah! Tak akanlah nak cari makanan lagi! Takda apa pun I nak cari kat pasar malam tu! Kita baliklah ke rumah. Penat dah!

Esoknya hari Ahad, kami merewang lagi ~_^

 
   

 

        

    

   
     

 


38 comments:

  1. Mitsui x pernah sampai lagi...
    dah kilauan emas ni memang malas nak jalan2.. suka dok rumah je..
    Kalau berjalan pun sebab kesian kat Nafisah..asyik terperap di rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pergi pun tak menyesal, Makchaq. Takpa, takpa, tak payah pergi. Jauh! Hehehe!

      Delete
  2. Hihi topi boboiboy! Klu syafiq nmpk merengek la dia nk

    Wahhh ada org dh mula fikir2 langsir raya .. Ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia nak suruh belikan juga tu tapi saya malaslah. Tak kuasa nanti dia nak pakai topi tu berjalan-jalan. Budak-budak ni bukan boleh, kalau dah suka, itu ajelah yang dipakainya!

      Hahaha...contoh aje! Contoh ayat jerk tu ^_^

      Delete
  3. seronok baca catatan perjalanan di hari sabtu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penuh satu hari, Lea. Nasib baik jugalah malam tu takda teringin nak ke mana-mana. Tapi eh, eh, eh...rasanya macam malam tu saya pergi beli barang dapur kat Hero kot. Hahaha!

      Delete
  4. Kemain kak... busy betul sabtu tu ye. Hihi Laman Aina. eh eh nama iols. Haha dkt kampung baru ada gerai Laman Aiman. Makan sana blh menghadap view klcc. Cun betul waktu malam. =D Mitsui aina pergi 2 kali je.. Tak dan nak sampai ke sepang tu kak kalau tak ye ye.. Awal awal dulu tempat nya x byk brg. Tp kedai perfume bersepah.. harga not bad la. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali-sekala je Aina keluar berjalan dari pagi sampai ke petang. Itu pun nasib baik tak sampai ke malam. Kotlah tetiba nak tengok air pancuran warna-warni kat KLCC ^_^

      Ah, akak ni sebenarnya tak nampak jelas tulisan bersambung tu... Laman Aina ke, Laman Aiman ke, entahlah. Maklumlah rabun teruk katanya! Kalau takda spek mata memang tak boleh membaca dengan baik!

      Kedai perfume tu banyak kali jugalah akak terjah tapi perfume yang akak suka takda!

      Delete
  5. berjalan je dia... ishk2..
    bab benda free, x berubah2 lagi peragai..ishk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... ingat pulak ya you bab-bab tu! Maklumlah siapa tak suka benda free, PB? Cer habaq sikit sapa yang tak suka tu!

      Delete
  6. Satu hari sabtu melenjan ye MD..
    Mahu sakit kepala lutut CH macam tu..
    Tapi MD steady lagi ye..
    Ahad pun merewang lagi..
    Huhuhu memang super power punya mommies la ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lenguh juga kaki, CH tapi apakan daya, kalau dah suka berjalan, memang berjalanlah sesaja. Dah sampai rumah nanti barulah start mengeluh sakit sana sini. Aha, nak ngelak kena masaklah tu ^_^

      Delete
  7. Fuh.. jauh berjalan.. ;)
    Kalau ai.. jalan puas2.. balik rumah anak-anak confirm rehat puas2.. mak paknya barulah dapat 'rehat' dengan aman.. krik krik.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak saya pulak lain macam. Tak reti penat. Kalau dah penat berjalan pun, balik masih lagi aktif bergaduh! Manalah dapat peluang 'rehat'nya, Aiza ^_^

      Delete
  8. tak pernah pi mitsui, sebab dok rasa jauh. tapi best tak MD?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa aje, Raihanah. Takda apa sangat yang menarik. Tapi dah namanya kaki merewang tu, suka-suka aje bazir minyak nak pergi Mitsui ^_^

      Delete
  9. masa lyn pergi hari tuh pun dorang offer transformer klu sign up cc. Ulang alik tu gak yg di promote yer. Malas nak layan. Lyn & my friend ckp no thx jer. i tak pakai cc. Senang.
    Tapi act mitsui biasa2 jer kak.. tak tau lah klu dah byk kedai lain skrg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... akak tengok cc tu tak heran tapi bila dengar dapat transformer, anak-anak dah terkebil-kebil. Naklah tu...

      Takda apa pun kat Mitsui ni bagi akak. Biasa-biasa sahaja, sebab itulah bila ke sini akak jarang membeli. Takda yang berkenan walaupun sikit punya luas tempat ni!

      Delete
  10. Elehhhh takut le tu nak gi IOI Putrajaya takut jumpa kita. Macamlah tak tau helah dia. kan....kan....
    Tapi minggu lepas mak mmg tak jejak mall pun. Anak ada bengkel sampai ptg pas tu esoknya sesi melawat PIL.... habislah hari minggu.

    Sampai la mmg ak pernah gi Mitsui ni. Apa ada kat dalam tu pun mak tak tau. Belum teringin nak pergi Mungkin sebab dah tau kat situ mcm JPO yg barang branded branded kot. Tu yg malas nak pergi tu. Rugi jugak tak dpt beli benda apa apa.

    Kak Ton ni kan kerjanya duk order aje tau nak ke sana sini, nasiblah HD tu mau ngikut jer, maklumlah sayang bini katanya.... oklah...oklah...
    Nasi Goreng ayam tu nampak sedaplah Kak Ton...sambal dia tu menaikkan nafsu mak pulak hihi.... Nafsu makanlah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada takutnya... Mak pergi melawat PIL ke hujung minggu lepas? Nasib baik tak bertembung. Jenuh nak bergusti lengan ^_^

      Mitsui tu takda apalah, Mak tapi tau ajelah saya ni kan kaki jalan. Jalan-jalan aje. HD pun kalau nak beli barang berkira sebab tak berapa berkenan rasanya. Nak kata up to date pun tak juga. Kalau tak pergi, no hal punyalah!

      Nasib baiklah suamiku rajin Mak oi. Kalau tidak, tak tahulah nak kata apa. Memang kena marah jerk asyik berubah-ubah haluan ikut arah angin bertiup ^_^ Adakalanya HD marah juga. Tapi yang itu takdalah ceritakan *_*

      Delete
  11. kakkkkkkkkkkkkkkk...same laa kisah offer transformer tu hahaahahahah..... tersignup gak gara2 nak kan bendealah tu hahaahahaah...adoiiii ...semua pasal anak2 tauuu....ehh boleh plak salahkan anak2 yeee hahaahahaha...

    suke tgk akak, jalan tu jauh2 terus hah...tetibe ke mitsui pastu ke nilai plak hah..... menjadi je kan plan akak n hubby..... lieya skrang dah leh kire ngan jari pi jalan mall nie...kalo tak semata pi beli groceries atau pi tgk wayang mmg tak le sampai ke mall.....

    ok kak, cepat up citer merewang ahad plak...kemane plak destnasi tuuuu heheeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Ada juga rupanya yang 'sengal' macam akak ek! Keranamu transformer percuma, sanggup sign up ^_^

      Dah tak tahu sebenarnya kat KL ni mana lagi kita nak terjah. Ingatkan kalau Sabtu Ahad tu lamakan, ada juga keluar daerah tau!

      Akak dah up pun cerita merewang hari Ahad. Lieya yang tak sampai-sampai sini. Hahaha!

      Delete
  12. hu hu hu aida x pernah gi mitsui tu .
    lalu lalang aje.
    ni skang tgk aim nak gi freeport a'famosa.
    walaupun dekat yg amat, tapi da berminggu tak gi jugak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, ya Freeport tu saya tak sampai lagi! Entah bila pulak agaknya nak terlepas ke Melaka. Last pergi, 2 tahun lepas kot. Nak juga mengulang ke JPO tapi itulah, kampung sendiri pun malas nak balik, ada hati nak pergi JPO ^_^

      Delete
  13. Bagusnya la MD ni..kalau saya bila ank kata nak buang air saya buat tak dengar je..siap bagitau, cakap.."lain kali sebelum keluar rumah buang semuanya siap2"..hahah...sebab tu agaknya anak2 saya kalau keluar tak ajak pi tandas kedai..kalau dia tk tahan sangat dia pi sendiri je..ekeke..malas nak dengar ibu membebel kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HD kan kata saya ni hidup hanya untuk anak-anak! Hahaha!

      Saya memang tak boleh, anak baru 'erk' sikit, saya dah lebih-lebih! Itu yang selalu kena marah dengan bapaknya, kalau nak taulah!

      Ikut HD senang aje. Nanti on the way singgah mana-mana stesen minyak. Padahal kat tempat makan tu ada public toilet (tapi saya takdalah nak masuk). Kalau singgah stesen minyak pun, saya yang kena bawa. Oh, tidak sanggup rasanya!

      Delete
  14. Betol2 punye rewang tu dik..dari pagi membawak ke petang...bole pulak budak cute tu main2 kan mommy dia yek..jap nak pee jap bole tahan pulak...hahaha...sian mommy dia makan sampai tercekik cekik...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali-sekala ikut kaki melangkah... Eh, bukan! Sesekali driver F1 datang kerajinan berlebihan ^_^ Apa salahnyakan! Kalau ikutkan hati nak sampai tengah malam tapi sedar diri pulak usia dah tak berapa muda sangat! Hahaha! Kang esok paginya tak boleh merewang sebab sakit kaki!

      Delete
  15. byk impromptu nye plan ek sis hehehehe
    bagus gak u byk idea...
    kalo me jawapan standard malas pikir "ikut u lah"
    hahhahahahaha...
    i gi mitsui dah 3x...
    utk diri sendrik kiranya i masih suci,
    lum tercemar lagi hehehehe
    tapi rembat utk anak2 ada ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I memang banyak idea tak berapa bernas tau, sis! Tapi nasib baiklah my 'partner' ni rajin alahai bab memandu anak-anak dan isteri mithali ke mana-mana! Nanti-nanti bila pemandu dah penat, takdalah kita orang merewang sana-sini. I kalau drive, tempat very limited aje I sanggup pergi. Suruh terjah-terjah ni I tak berapa gemar. Maklumlah I pemandu yang cukup berhemah di jalanraya ^_^

      Amboi, sucinya! Samalah kita. I pun belum pernah lagi tercemar pakai/guna produk beli dari Mitsui ni tau! Hahaha!

      Delete
  16. ehh sy pun kena masa kt baby kidz fair haritu..daftar jer dulu katanya..nasiblah masa tu tak bawa ic..tinggal dlm kereta.takdelah transformers free.hehe


    memang selalu cmtu restoren yg biasa2 ni biasanya lg sedap dr yg mahal2 tau.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Janji dapat barang free. Kad tu peduli apa. Lepas tu boleh cancel ^_^

      Delete
  17. Mitsui tu shopping mall ke? sumpah kira ingatkan kedai khas jual barang jepun ke makanan jepun. dah nama ala-ala jepun!!! miahahahahaha.

    ktorg pulak terbalik. urusan anak-anak serah dekat abi dorang. dengan alasan "anak tu nak manja2 dengan abi. yela dulu kan pjj x dapat nak manja2 sgt" nasib anak pun memang melekat je dengan abi dia miahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah tu, Kira. Premium outlet macam di Johor tu. Barang kat sini konon-kononnya ada jenama sikit tapi takdalah up to date mana pun. Akak kalau ke sini tak tahu nak beli apa tau! So, tak datang melawat pun takpa!

      Oh, akak pulak memang akak ajelah yang menguruskan! Bapaknya rileks aje. Kalau sesekali nak tolong, ditolonglah ^_^

      Delete
  18. bestnya…x pernah sampai lg Mitsui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa-biasa aje tempat ni, Lya. Tempat makan pun takda. Hari tu nampak juga satu restoran rasanya restoran Melayu, apa namanya yerk... Hidang, cam tulah. Tapi akak belum mencuba lagi. Kalau datang sini, cuci-cuci mata, beli apa patut, lepas tu balik!

      Delete
  19. nampak cam best..tapi saya belum tergerak hati ke sana
    lagipun jenis kami ni, maleh beno nak jalan jauh..hehe
    kalau jalan jauh, confirm tido kat hotel bajet juga...
    tak larat nak balik katanya...haha

    tapi nampak cam bestlah tempat tu...nak kena ajak cik abang juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cam tu memang kena tidur hotel juga ni, YY. Jauh tu nak ke Mitsui dari tempat awak. Eh, jauh ke? Pada saya kalau dari Klang tu kira jauhlah ^_^

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...