Monday, April 25, 2016

Musim bertopeng pra-jerebu katanya...

Salam 17 Rejab kawan-kawan!

Aduhai, cepatnya masa berlalu! 

Tahu-tahu dah nak dekat Ramadhan. Walaupun Ramadhan menjelma awal bulan Jun nanti, sekejap aje tu putaran masa berlalukan...

Puasa ganti dah habis kawan-kawan?

Kalau belum, usahakanlah sementara cuaca tak terik ni. Kalau dah panas terik nanti, ada yang merangkak atas lantai tak tahan. Hahaha!

Katanya hujung minggu baru ni tak nak ke mana-mana. Nak spring clean rumah dan duduk depan TV tengok GoShop tak sudah-sudah. Tapi, nak dijadikan cerita, one of my sisters nak belanja makan tengahari di Cozy House, Great Eastern Mall

Tak akan nak tolak mentah-mentahkan....

Makanya kami pun keluarlah rumah. Pukul 10 pagi dah menghalau diri keluar dari rumah! Nak ke Ampang Point sekejap sebab ada urusan. Bila selesai urusan, tengok jam dah pukul 11 pagi. Sedang elok ni kalau ke GEM, sebab janji makan tengaharinya pukul 12 tengahari.  Kami empat beranak pun mengosongkan perut dengan tak ambil breakfast. Nak brunch lepas tu makan tengahari rasa macam rugi pulak.

Sampai aje di GEM dah pukul 11.30 pagi dan tetiba my Ngah telefon katanya plan makan tengahari dipostpone ke pukul 12.30 pulak! 

Aduh! Nak buat apalah kat GEM ni. Bukan ada apa-apa pun yang menarik. So, kita bawalah anak-anak ke hulu ke hilir sebelum merelakan kaki melangkah ke Toy'R'Us.  Macam biasalah kalau masuk ke sini, memang tak ingat pukul berapa. Kalau bolehlah nak juga mereka 'bermalam' aje di dalam ni. 

Sebelum masuk tetiba si abang bertanya kepada adik kesayangannya...

Adik! Adik ingat last time kita datang sini Adik pakai kasut sebelah lain?

Alaa... tak payahlah cakap lagi pasal tu. Bosanlah! .... jawab si Adik Cute ^_^

Si kecil ni memang sekarang ni, pandai malu kalau orang bercerita 'kelemahan'nya!   

Tapi bagusnya my anak-anak ni, mereka cuma minat Lego aje. Selain daripada tu, mereka bukan peminat tegar ^_^ Selamat ...

Apa yang disibukkan di dalam ni?

Inilah dia...     





Ada juga masanya bila dia pakai, dia kata tak payah ambil gambar ^_^ Ikut moodlah mana yang kena ambil gambar, mana yang tidak. Sekarang kena ikut mood anak-anak tau. Mommy dah takda kuasa lagi ~_^

Si Bubbly Abang dah menonong ikut haluan sendiri. Tak mahu dah susah-payah bergambar untuk Mommy lagi...

Dan lagi si kecil ni sekarang tak boleh kena marah ya. Kalau kena marah, mesti dia akan komplen...

Mommy, kenapa marah Adik?

Adik buat salah, tak dengar kata Mommy, Mommy marahlah!

Habis tu kenapa lepas marah tak mahu cakap I'm sorry? Minta maaflah lepas marah!

Ahah... gitu gayanya sekarang! Kalau marah anak-anak, makpak kena minta maaf tau.

Nak tau sebabnya kenapa?

Sebab bila dia buat salah, tak lama lepas tu dia akan meluru peluk kita sambil minta maaf. So dia berpendapat, 'marah' tu satu kesalahan yang harus meminta maaf kemudiannya ^_^    

Oh, ya! Bab belanja makan semalam takdalah  bersnap-snap gambar ya! 

Tak kuasa den ^_^

Lepas selesai makan tengahari, kita lepak pulak minum kopi. Dah kenyang minum kopi dan 'makan angin', barulah masing-masing gerak balik ke rumah tapi kami sekeluarga meneruskan perjalanan ke Main Place pulak ~_^  

Dah! Habis dah entri hari Isnin! Kalau ikutkan mood malas yang melanda dek El Nino ni, mahunya takda entri hari ni ^_^ 



   

26 comments:

  1. Tadi pun mak mls nak buat entri...nak mengemas, rumah mcm tongkang pecah! Nak kata ada budak kecik tak de! Huh....semak mata tau...

    Tp tak sangka rupanya ada org lagi teruk tahap kemalasannya dpd mak! Hihi...

    Umur baye adik cute tu kan kita kena jadi hamba....so ikut jerlah kehendak dia kak Ton...

    Syok betulkan makan makan free cenggitu! Makan apa kat situ? Tak pernah sampai ar kat Cozy tu....Rasanya mak mampu tak nak mencekik kat situ haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuaca dah kurang panas tapi kemalasan tetap di tahap tertinggi. Macamana nak buat ni, Mak ...

      Ni kes menjangkit dari Maklah ni!

      Eh, boleh apa kalau Mak nak makan kat Cozy House. Bukan Mak pun yang bayar, PakJilap yang kena keluar duitkan. Harga tak tahulah sebab orang belanja. Chinese style tapi boleh tahanlah sedap. HD kata sedap. Cuma kurangnya biasalahkan kalau dah Chinese style tu mana ada pedasnya!

      Delete
  2. Anak yang semakin membesar tapi belum matang gitulah MD. Kena hati-hati sebab dia alert banyak hal. Setiap apa yg kita buat akan jadi cerminnya. Minta maaf, minta maafalah tak apalah perkata kecik aje pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena berhati-hati sekarang ni. Kalau dengar orang bercerita, laju aje menyampuk. Si abangnya pun sama aje. Boleh mencelah, tanya lebih lanjut. Lain kali tak boleh dah cerita peribadi dok cerita depan anak-anak. Habislah nanti!

      Si kecil ni memang banyak kerenah sampai malas dah nak 'bergaduh' dengannya. Nak menang apalah kalau kalah aje nanti merajuk menangis. Tak larat!

      Delete
  3. Alalalala adik cute. teringat adik aina yg bongsu walaupun da tingkatan 2 tetap layan mcm budak 2 tahun lg. kahkah... Minta maaf ye bila buat salah/marah. hihihi.... arini letih la MD lenguh lenguh badan pulak.. Nk buat entry pun x larat.. Mampu bw 2 3 blog ja ni.. Hehehe. macam kena MC je esk. Pastu hari hari skrg ni bau asap.. Pinar kepala kita. >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasiblah ada anak kecil, Aina. Memang layan ajelah mana patut. Kalau dah besar nanti, tak kuasa dah nak layan-layan macam budak-budak. Tapi adatlah anak bongsu memang manjanya lebih sikit, adakalanya mengada-ngada overnya. Yang atas-atas tu kenalah bertahan melayan kerenah si adik bongsu ^_^

      La, nak mc ke hari ni? Kasihan dia.. Penat berpindah rumah ke apa ni?

      Delete
  4. susah dah nak tengok muka adik cute ngan abang..adik bergambar pun pakai topeng..abang dah pandai malu kot tak nak bergambar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, sekarang ni kalau dipaksa-paksa monyok muka nanti, Acik. Kena tengok timing bagus ke tidak. Maklumlah anak-anak dah besar...

      Delete
  5. anak2 zaman sekarang nih bijak berkata-kata, tapi kan bila kita maaf, nanti mereka pun akan minta maaf juga..comel je lari peluk mummy minta maaf ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terlebih bijak sampai tak tahu nak 'melawan' macamana dah ^_^

      Memang itulah stylenya. Kalau buat salah terus datang peluk sambil kata 'Sorry, Mommy eh! Sorry eh!'

      Selagi kita tak jawab okey, selagi tulah tak lepas pelukan!

      Delete
  6. Amboi si abg segak bergaya dgn topeng tuh..
    pandai malu dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tengah 'jiwang' dengan segala topeng yang ada. Time elok, minta kita snap gambar aje. Time mood tak elok, memang tidaklah dibenarkannya.

      Si abang tersado dah lari tengok toys lain. Kalau ada dekat-dekat dengan Mommy takut kena paksa bergambar. Hahaha!

      Delete
  7. kemain adik posing dgn mask nya...
    eh nampak adik kurus skit lah... sbb demam hari tuh erkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia ni tak kuat makan, Lyn. Makan sekali sehari, dua tiga suap pun dah cukup kenyang katanya. Kalau kita paksa, dia nak muntahlah, itulah, inilah!

      Lepas demam hari tu, memang nampak berselera juga asyik nak makan tapi itulah badan tetap maintain macam ni!

      Delete
  8. Ehh ada lagi ke yg belum ganti puasa.sy awal2 dh ganti.hehe..raunnni tak tahu la berapa hari je sempat puasa kan

    Nasiblah anak2 minat lego aje..lego pun klu selori dirembatkan mau pitam jugak keluar dr toys r us tu.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manalah tahu dek ElNino ni ramai yang tunggu last minute masa hari tak panas sangat ^_^ Wah, ni kes dah tahu pregnant cepat-cepatlah ganti puasa yerk? Hahaha!

      Sebab Lego melambak kat rumah, adalah peluang nak kata tidak kat budak-budak nikan. Kalau tidak, memang asyik meminta.

      Delete
    2. Sebelum tahu pregnant kita memang dh ganti.dh siap2 ganti kemudian puasa 6..selain dapat pahala..dpt la slimkan mana yg patut..tp dh pregnant ni memang menggajah la..tggu lepas bersalin kot bley kurus balik.kot ajelah.tak kirus naya..berat sh naik byk gila ni.hahaha

      Delete
    3. Nak buat macamana time macam ni memanglah segalanya mengembang. Nanti lepas bersalin, lepas tamat tempoh berpantang bolehlah selfie banyak-banyak tunjuk kerampingan badan yerk ^_^

      Delete
  9. Hari ni hari last puasa ganti. Alhamdulillah. Adli kalau dpt pedang tu habislah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Habis dah ganti puasa ya. Kalau tidak memang rasa tersiksa jiwa raga ni dok menghitung bilalah boleh habis ganti puasa!

      Delete
  10. CH dah tumbang hari ahad tu MD..
    Dah penat rasa badan ..
    Seminggu menjaga orang tak sihat ni kan..

    Kalau belanja makan free ..
    Memang CH pun laju jer mengeluarkan diri MD hahahha..
    Lama menunggu makan tu MD..
    Dah lah dari pagi tak sarapan..
    Kalau CH mahu tumbang tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah, CH. Selalu macam tukan. Bila anak-anak atau suami sakit, kita ni tolong jaga mereka. Kesihatan sendiri tolak tepi. Bila mereka dah sihat, tiba-tiba kita pulak rasa sakit. Adatlah tu, CH ^_^

      Kalau orang belanja makan, tak payah fikir dua, tiga kali nak pergi ke tidak. Laju-laju jawab ya walaupun tempat makannya adakalanya kita tak berapa suka!

      Delete
  11. Tenggelam baliklah ni nampaknya huh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat Mak menaip entri teragung hari ni. Esok minta cutilah yerk ^_^ Mak datang ulang-ulang baca ajelah. Bukan Kak Ton tak tahu pun Mak selalu buat gitu tanda sokongan pada Kak Ton. Hahaha!

      Delete
  12. blh lak si adik dan abg berthn dr pagi tak isi perut . biasalah bebudak ni klu tgk permainan . klu blh semuanya mrk nak belek dan cuba ... alhmdulillah kat sini dah 3 hari hujan lebat sebelah petang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka dah terbiasa hujung minggu makan sekali atau dua kali aje. Biasanya memang kami skip breakfast sebab nak makan heavy lunch. Lepas tu petang tea time aje. Malam tak makan dah. Dahsyatkan Mommy depa ni...

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...