Wednesday, April 20, 2016

Semangkuk Batang Benar @_@

Salam 12 Rejab kawan-kawan!

Hari ini boss kecil keluar sepanjang hari. So, bila Tom takda, si Jerry pun bebaslah berlari ke sana ke sini @_@

Tapi itulah, dek kerana kemalasan menimpa makanya terasa macam malas pulak nak update blog! Boleh gitu?

Bolehkan ajelah ya ...

Nak tulis apa sebenarnya ni?

Entahlah... banyak aje cerita boleh dikarang sebab gambar melambak dalam folder tapi bila dah teroverdose vitamin M, memang jangan haraplah cepat sembuh ya ~_^

Tengok buah ni...



Mengancamkan kalau musim panas macam ni dok menyedut aje air kelapa. Fresh dari buahnya ^_^

Tapi, believe me... air kelapa yang dalam gambar ni tak best langsung! Walaupun dah lama berlalu kejadian minum-air-kelapa-di-restoran-mamak-pada-suatu-tengahari-berhampiran-tadika-Adik-Cute, I masih ingat lagi betapa tawarnya air kelapa tersebut!

Cuba teka pulak, agak-agaknya bila masa I rajin buat kuih ni ~_^


Apa?

Tak percaya I yang buat?

Sampai hati tau!

I tahulah memang I very rare membaking, mengdoughnut dan seangkatan dengannya tapi janganlah pandang I sampai juling mata pulak! Merajuk kang tak nak update blog baru tau!

Kehkehkeh...

Tapi betullah tu tekaan kalian semua ^_^

Yang ini I beli aje kat Giant @_@

Dahlah murah, senang nak makan dan tak berkecah dapur nak mengdoughnut katanya ~_^

Aduh! 

Janganlah hempuk kepala kita!

Cakap benar pun kena hempuk, cakap bohong pun kena hempuk juga! Susah betul!

I sebenarnya rajin juga memasak tapi maklumlah sebab tak boleh lawan pakar-pakar masak yang ada di alam maya ni maka takdalah I nak tukar 'genre' blog ni kepada masakan pulak. Tapi serius, yang bawah ni semua I masak sendiri sebab senang jerk ^_^


Okeylah, mari kita terus merapu! Eh, I yang merapu and you all yang membaca kemerapuan I ni ...

Pernah dengar tak Semangkuk Batang Benar ?

Hah! Itulah... bila nama unik sikit aje mulalah fikirkan yang bukan-bukan!

Ini nama tempat makan tau!

Letaknya di Nilai, berhampiran dengan exit LEKAS nun.

Pernah dengar cendol tempurung?

Pernahkan!

So, pada suatu hujung minggu yang indah (sebelum darah I naik tinggilah tu...) kami telah berkelana keluar dari KL menuju ke highway LEKAS. Nak ke sinilah tu... ~_^

Orang kata.... orang katalah ya... cendol tempurungnya sedap! Oh, cendol tempurung tu maknanya ia diletakkan dalam bekas tempurunglah! 

Macam ni...



Dan orang kata lagi... macam-macam ada di sini. Ada mi kari semangkuk besar, ada nasi lemak ayam kampung dan pendekata macam-macamlah! 

Maka si pendengar orang kata ni pun tak boleh tahan terliur. Tiap-tiap malam pasak kat telinga suami tercinta dok mengajak ke sini. Sang suami ragu-ragu takut bila dengar 'orang kata' ni, nanti jadi macam kes restoran yang tiga-kali-pergi-tak-dapat-makan-bila-dapat-makan-tak-sedap! Seriau beb! Ingat nak pencen JJCM je lepas tu tapi tertarik balik surat pencen tu! Hahaha!

Yang paling tak boleh tahan bila tengok air kelapa lemon laici letak dalam 'baldi' ~_^

Nak menangis rasanya nak mencuba tau!

So, bila dah berpanas memandu ke sini, harapan kita semoga semuanya nikmat belakalah hendaknya pada anak tekak @_@

Sampai aje, kedainya (macam gerailah sebenarnya, ada dua, tiga kedai) takdalah gempak mana. Gerai biasa-biasa aje! Adalah jual air, jual mi kari, jual nasi campur dan nasi ayam. Semuanya sederet dekat-dekat. Panas tak boleh nak katalah ya... Memang makan dalam suasana hangatlah gitu sambil menitik-nitik peluh membasahi pakaian!

My beloved sons and hubby dah masam muka masing-masing... Maklumlah mereka ada darah 4 musim ^_^

I pulak teruslah pergi mengorder cendol tempurung tadi for me, oreo smoothies for both my boys dan air kelapa lemon laici untuk suami tercinta yang sedang menahan amarah gamaknya ~_^



Bila tanya nak makan apa, semua tak mahu makan. I  tengok mata HD dah kecikbesarkecikbesar dah. Mesti ada yang tak kena!

Okey, dah datang dari jauh tak nak makan, sudah! Nanti kebulur jangan pulak salahkan mem!

Mem pun pergi ambil nasi campur tapi cuma makan nasi dengan ketam masak lemak aje ^_^ Lain-lain lauk tak berapa selera pulak nak mencuba walaupun banyak juga yang nampak sedap. Gambar dah tak sempat nak ambil sebab mood suami pun dah tak elok dah tu...

Lepas tu tetiba Bubbly Abang terasa-rasa nak makan bila nampak ayam masak lemak cili padi. So, makanlah kita dua beranak. Lagi dua Uzbek tu tak mahu makan @_@

My sister dan anak-anaknya dari awal kami sampai sehingga selesai makan, masih tak sampai. Sesat! Nasiblahkan... 

Kita tunggu jugalah kejap. Sebaik mereka datang, borak kejap dan kami anak beranak pun beredarlah.

Masuk aje kereta teruslah kena 'tazkirah' dengan suami tercinta ^_^

Itulah bila tengok gambar (lagi-lagi kalau pakar yang ambil gambar) semuanya indah. Itu yang I pasak hari-hari kat telinga HD ajak pergi! HD ni pulak bukan boleh. Paling penting sekali kebersihan tempat makan dan kawasan sekitar. Kata HD, tak suka betul bila tengok kawasan sekitar tempat makan tu. Tak nampak bersih. 

Boleh pulak tu dalam memilih tempat duduk, terduduk pulak di belakang betul-betul tempat orang nak menggoreng ayam! Dahlah cuaca panas menggila, duduk pulak kat situ. Lagilah berasapkan... 

Dalam pada I sibuk pergi order air lemon laici, oreo dan cendol tu tadi, tetiba HD nampak ada satu pekerja kedai makan tu pi ambil sudu entah dari mana (bersih ke tidak tak tahulah) dan pergi gaul lauk dalam periuk besar yang ada tu. Lagilah HD berbulu tahap tak lalu nak makan dah!

Akhirnya, baliklah HD dengan perut kosong. Air lemon laici yang I dok 'bangga-banggakan' orang kata sedap tu pun, takdalah sedap mana kata HD! Habis pun sebab cuaca panas sangat jerk!

Kesimpulannyalah, I ni memang tak boleh beri review. Kalau I tukang review, memang jadi marahlah peniaga gamaknya. I ni review seikhlas hati. Hahaha!

Takpa, takpa. Kita akan teruskan ajelah JJCM ni sampai berjumpa restoran yang dekat di hati ~_^ 

    

  

            

  

  

  
 

   

 


30 comments:

  1. nape nama dia semangkuk batang benar..pelik betul.mungkin sebab tu akak bg review yang benar lagi jujur..hehe.kalau saya lah, tengok HD dah masam mencuka macam tu mesti dah x lalu nk makan..dahlah panas, dia panas hati plak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah! Ada cerita di sebalik nama. Sebenarnya dulu depa jual coconut shake aje dan nama kedainya 'Semangkuk'. Batang Benar ni sebenarnya nama tempat kat Nilai nun. So, bila join together-gether, jadilah Semangkuk Batang Benar ^_^

      Eh, akak laparlah! Takkan nak biar kebulur jerk tengok makanan! Lagi pun kalau masa dating bolehlah you tak makan, I tak makan. Dah kahwin anak dua ni, tak kuasalah nak join tak makan sesama!

      Delete
    2. tul gak tu kan.kalau time dating mesti dah pujuk, tak pun ajak gi kedai lain.ni buat x tau jelah..hahaha

      Delete
    3. Kalau time dating, lapar pun simpan aje. Takdanya nak melantak tanpa malu depan boyfriend errr.. bakal suami ^_^

      Dah kahwin ni Sal lain macam sikit. Kalau tidak, tak akanlah kita berani main lepas aje angin depan-depan. Cuba masa dating dulu, tahan angin sampai kekasih hilang dari pandangan matalah!

      Delete
  2. betul pelik ajaib la nama semangkuk batang benar..macam lucah pun ye.hahaha..

    klu tak nmpk tu boleh la jugak pejam mata makan walaupun tengok keadaan sekeliling yg tak berapa menepati citarasa..tp klu dh ternampak sy pun tak lalu kot.haha so jangan salahkan HD ok..MD pun tak salah.kedai yg namanya pelik ni yg salah.hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah explained dalam komen balas buat Dik Sal nun ^_^

      Itulah pasal. HD kata sudu tu dia ambil dari kawasan tu juga, entahlah sudu berpakai ke sudu bersih. Lepas tu selamba badak pi celup dalam lauk seperiuk belanga kat situ, gaul-gaul kasi mesra konon.

      Nasib baik kita dah kenyang makan ketam. Kalau tidak, kita pun tak makan juga!

      Delete
  3. Dugaan apekah petang petang datang sini dihidangkan dengan air kelapa, kuih donat, cendol dan macam macam lagi lah makanan yang enak dimakan begitu sahaja. Hahahahahahah ! Apa ni apa ni kecur air liur tengok !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini dugaan little-little aje, Nani. Kalau dugaan besar yang melanda, akak rasa Nani terus capai purse dan cari makan sebab tak tahan dugaan! Hahaha!

      Delete
  4. Bukan salah HD tu..sepatutnya pekerja kena lebih menjaga benda2 gitu sebab dapur nya terbuka..kalau dapur nya tertutup tak de siapa nampak boleh la nak buat perangai ambik sudu celaup je dalam kuah..heheheh..



    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah bila gerai-gerai tepi jalan macam ni, keadaan memang kurang nampak bersih. Tapi yang sebenarnya bila nak basuh tangan tengok air paip tak keluar dah tu penuh sisa makanan kat sinki tu, saya dah lain macam. Nasib baik HD tak nampak, kalau nampak memang dah ajak gerak balik terus!

      Lagi jadi marah sebab air kelapa laici lemon tu rasa biasa aje. Rasa kelapa tidak, rasa laici pun tidak. Rasa lemon jerk sikit. Macam minum air detox gitu. So katanya bayar air sampai RM15 tiga orang tapi macam air minuman kat rumah, nak buat apalah datang....

      Delete
  5. Mak dah 2-3 kali dtg sini sebenarnya, tp tak komen....
    Mak ai!! seram pulak dengar nama gerai dihujung hujung minggu ni....

    Mmg menyesallah org yg panggil Kak Ton review restoren dia tau. Memanjang failed, memanjang komplen hihi... Tp tulah hakikatnya yek Kak Ton nak buat macam mana.

    Habis tu dah perut kosong gitu tak singgah mana mana ke on the way balik tu. Lain kali JJCM kat Jalan Stonor jerlah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apalah yang ada dalam kepala Mak tu yerk bila dengar nama tempat ni? Batang Benar tu nama tempat, Mak. Eleh Mak ni, macam tak pernah dengar nama pelik kat Malaysia ni. Rilekslah Mak! Kosongkan sikit otak yang berkarat tu. Hahaha!

      Huh! Memang betullah gamaknya! Mak kalau masak something special (tiru dari kawan internet) janganlah sesekali suruh Kak Ton datang rumah, merasa makanan dan buat review ya, Mak. Memang takdalah nanti orang berebut datang rumah Mak nak merasa air tangan Mak yang hebat tu nanti! Kah3x!

      HD kalau merajuk kan lain macam sikit. Terus pecut balik rumah. Ajak singgah mana-mana beli something untuk alas perut pun tak nak. Meradang katanya!

      Jalan Stonor nak JJCM apa. Kondo mewah aje yang ada. Tak akan nak suruh masuk kondo mewah tu minta makan! Huhuhu...

      Delete
    2. Hish...kurang hasssam betul tau tang tiru kawan internet bukan main dikurungkan lagi ek...

      Jeles ar tu....

      Delete
    3. Nak jealous apa! Kita bukan rajin bab meniru-niru masakan (kawan internet) ni.

      Lalalalalaa....

      Delete
  6. Semangkuk batang benar ye... Teringat pulak stesen ktm batang benar. Eh... Walaupun merapu takde kaitan, saja nak taip jugak. kekekeke... Tp kak kalau aina pun berbulu bab bab kebersihan ni, jangan la nampak depan mata. Cendol tempurung tu hoii menggoda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berkaitan dah tu, Aina ^_^ Memang pun gerai ni terletak berhampiran dengan stesen KTM Batang Benar. Itulah asal nama tempat ni *_*

      Delete
    2. haaaaaaaaaaa patut laa.! tak pernah turun ktm sana.. tp masa nak ke seremban dlu lalu stesen ni. Hihihi pelik tp benar =P haha Nak jelajah n9 pulak la.. mcm byk tmpt menarik. PD yang sejengkal tu pun payah nau nak sampai.. yg penting nk kluar kl cri ketenangan skit. =)

      Delete
    3. Lupa pulak nak beri klu penting - berdekatan stesen KTM ^_^

      Ni masih single mingle eloklah 'mencari ketenangan' selalu Aina. Kalau kat column marital status dalam apa-apa form tu berubah, memang jangan haraplah dapat ketenangan. Hahaha!

      Delete
  7. tu dia kak...sekali tunjuk pic mknn yg die masak terus bikin teliur tau....nampak mcm ade masak kicap tu....akak bagi idea kat saye dah nak masak ape balik kang tuk berbuka heheheeheh...ayam masak kicap...sambal sotong ajek laaa...sayur yilek sbb tak pi pasar minggu nieh.....

    kak, panas2 ni dpt air2 yg mcm akak tunjuk ni mmg heaven..... lagi2 air kelapa...boh ais byk2...perghhhhhhhhhhhhhh....dah le lieya ni ade habit kunyah ais....mmg sedappppp leeeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam masak kicap, ayam masak kari, ayam masak pedas kering, itu ajelah yang senang nak jalan kat rumah akak tu, Lieya. Senang juga untuk akak nak masak ^_^

      Baru semalam pekena sambal sotong. Memanglah sedap tapi sekarang ni tak berani nak makan banyak-banyak, takut BP tak semena-mena naik kang!

      Oh, tetiba akak terbayang-bayang tengah menyedut air kelapa penuh berais! Sedapnya alahai...

      Delete
  8. pelik juga namanya. tp semua makanan tu mmg sedaplah MD.. geram tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baca orang kata ada mi kari ketam seekor! Saya tak sempatlah nak cuba sebab suami dah lain macam gaya amarahnya. Heheheh!

      Sebenarnya nak cuba cendol durian tapi habis pulak masa tu padahal datang quite pagi tau dalam pukul 11 macam tu!

      Biasalah bila orang mula kecoh pasal tempat ni, memang tak cukup kakitanganlah!

      Delete
  9. sekrg nama yg rare sikit jd trend...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padahal Batang Benar tu nama tempat tapi bila disatukan dengan nama kedai, jadi unik sikitlahkan ~_^

      Delete
  10. Kalau org dah marah2 ni..
    CH hilang mood nak mkn MD..
    Tapi MD bagus ..
    Pedulik apa janji perut kenyang hahaha..
    Sama lah tu dgn en suami CH..
    Kalau tengok persekitaran tak ok..
    Memang terus cari tmpt lain..
    Takut dgn kes keracunan makanan..
    Mcm housemate CH dulu..masa bujang lah kan..
    Satu keluarga keracunan makanan..
    Adiknya yg bungsu paling teruk..
    Koma sehingga seminggu..
    Sebab jangkitan kuman..
    Semenjak dari hari itu adik dia jadi budak downsindrom..
    Kesian sangat..

    Jadi memang patut lah kita mencari kedai makan yg bersih MD..
    Bukan apa utk kesihatan kita juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya hilang juga mood sekejap CH tapi bila dok fikir datang dari jauh setakat minum air aje, memanglah alahai bercinta ...

      Itulah sebab saya tinjau gak apalah boleh makan. Tengok orang makan mi kari ketam seekor macam sedap tapi saya ni kalau anak-anak tak kacau, makannya sopan. Nanti berjam-jam saya ratah ketam tu, kena marah pulak dengan HD. Alasan!

      Betul tu,CH. Saya pun sebenarnya sejak kahwin dengan HD memang tak selalu pergi gerai. Faham-faham ajelah macamana kawasan sekitar. HD memang pantang. Bukanlah kata nak berlagak tapi dah sememangnya bangsa mereka pembersih yang amat. Saya pun bersih juga tapi ada masa-masanya kalau boleh pejam sebelah mata, saya buat tak hirau aje!

      Delete
  11. tak peduli lah MD nama apa pun kan
    janji makanan nya mengancam jiwa
    tak tahan tengok cendol tu lahh
    meleleh leleh dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, KakNoor. Kalau makanan sedap, lain tu kita pejam mata aje. Tapi bab kebersihan memanglah kena diutamakan ^_^

      Kalau tukang masak tersohor macam KakNoor letak nama merepek untuk menu hidangan pun, kita tetap nampak kesedapan depan mata tu, KakNoor ^_^ Nama pelik kita abaikan ajelah!

      Delete
  12. inilah risiko nya bila mkn diluar. klu dapurnya open, mmg senang nampak apa yg mereka buat. Klu tertutup lagi lah tak nampak. kita pun main makan jer. Nk buat mcm mana..
    jadinya nk makan kt luar ni kena pergi tempat yg bersih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak ada dapur open macam tu, kena jaga kebersihan betul-betul sebab pelanggan boleh nampak semua di belakang dapur. Kalau tidak, memang hilang pelangganlah jawabnya...

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...