Friday, May 13, 2016

Kisah sakit mata ...

Salam 6 Syaaban dan Salam Jumaat kawan-kawan!

Hello, Hello!

Siapalah yang kata I gian nak MC hari Jumaat supaya dapat cuti straight tiga hari hujung minggu ni ya ... ~_^

Nampak tak ahkak bekerja macam biasa hari ni tau! Terlebih rajin lagi adalah sebabnya kena kerja seorang diri. My colleague yang seorang lagi tu ada hal kecemasan pulak makanya sebelum I sempat ambil MC, dia dah ambil EL ^_^

Hal sakit mata nampak macam berkurangan walaupun I tak ke klinik pun petang semalam. I ni memang malas nak pergi klinik tau. Selalu aje kena drag pergi ke klinik. Bukan sebab takut jumpa doktor, tapi memang malas!

Kalau I pergi semalam, dah tentu-tentu dapat MC sebab doktor kat panel klinik berhampiran my house ni memang murah dengan  senyuman MC! Tak payah susah hati nak buka mulut minta simpati nak MC. Siap-siap diberinya MC, tak kiralah sakit apa!

Sebelum balik rumah semalam I jumpa my sister dan telah merembat ubat sakit matanya. Kebetulan Ngah kena sakit mata minggu lepas, menjangkit dari Adik Cutelah! Tapi maybe si adik ni kecilkan; hari ni kena esok dah baik tanpa sempat pergi jumpa doktor. Dia suka pergi jumpa doktor sebabnya memang confirmedlah tak sihat, memang confirmedlah tak payah pergi tadika. Kelmarin Daddynya demam, Adik Cute yang over tak mahu pergi tadika sebab katanya tak boleh pergi kerana Daddy demam! Ambil peluang sungguh si kecil ni! Mommy sebaliknya pulak! Dah confirmed sakit pun tetap tak mahu jumpa doktor!

Ngah pun teruk juga sampai bengkak-bengkak mata sebelah dan tak boleh buka. Tapi both of them, termasuklah I, takdalah pulak sampai merah-merah mata. Si Adik pulak kita tahu dia ada infeksi sebab matanya bertahi lebih daripada biasa. Pun hanya sebelah kiri juga macam Mommy! Kiranya I ni dijangkiti oleh Ngahlah, tak pun Adik Cutelah sebab memang I aje yang kerap berdamping dengan si kecil ni!

Semalam dah sakit mata tu ambil peluanglah nak berehat. Kebetulan Ngah dah bekalkan dua bekas mi goreng - satu takda sayur untuk Bubbly Abang dan Adik Cute manakala satu lagi untuk adik dan adik ipar tersayang. Hehehe ...

Selamat lagi sekali I daripada kena memasak! Entah hari apa sebelum tu pun dibekalkan dalca tetel, nasi ala beriani, paceri nenas dan acar timun. Dah beri semangkuk dalca dek kerana sedap, siap buat muka tak malu minta semangkuk lagi ^_^ My sister kata memang banyak untunglah adiknya ni dari kecil sampai ke tua di'tanggung' makan oleh kakak! I macam biasalah, buat muka selamba tak faham jerk ^_^

So, rilekslah I petang semalam membawa ke malam. Uruskan apa yang perlu aje lepas tu landing atas katil. Sempat main WA lagi walaupun mata dahlah rabun dan guna sebelah mata aje nak baca/taip WA! (Melampau tau Mak ni orang sakit pun nak di'hidang'kan dengan gambar makanan!) 

Sedang elok landing tu tetiba my anak bujang tersado@Bubbly Abang datang bawakan segelas air dan a plate berisi dua keping biskut gula. Alahai, melting hati Mommynya! Touching sangat situasi. Dia kata kalau Mommy lapar, makanlah biskut dan minumlah air tu. Air pun plain water aje ^_^

Yalah, I faham anak I bukan pandai nak main masak-masak. Dibawakan dua keping biskut gula dan plain water pun dah buat terharu hati Mommy tau. Nasib baik Mommy tak emosi berlebihan. Makin gelaplah pandangan nanti ^_^

Dah beberapa kali titis ubat mata ni nampak macam elok sikitlah mata kiri ni walaupun masih lagi dok mengesat mata dek kerana bertahi. Sampai my colleague dok buat joke,

Kak, orang cerita happy akak 'nangis' lap mata! Orang cerita sedih, lagilah beria dia lap mata 'menangis'. Apa kes ni, kak?

Kes sakit matalah, Dik oi! Kalau tak sakit mata, tak kuasa nak emosi lebih-lebih ni tau. Sepanjang masa tisu di tangan!

Oh, ya.. thank you pada semua yang ambil berat! Sakit mata aje, mulut masih lagi 'beroperasi seperti biasa' ^_^

See you next week, okey @_@ 

  

 




48 comments:

  1. Get well soon kak. Comel je abang bawakkan air dengan biskut. Terharu hah mommy nya. Hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Nani.

      Itulah, bila dia masuk bilik bawa plate dengan gelas air, syahdu pulak rasa hati. Bagus juga anak akak ni ^_^

      Oh, memang terharu! Tahan aje air mata sebab mata dah penuh tahi mata ~_^

      Delete
  2. Get well soon MD.! Ada ubat mudah mudahan berkurang. Heheh adoi colleague akk pun.. blh tahan jugak membahan. =P Alololo nampak sangat tanggungjawab abang tu jaga mommy nya siap bawak biskut n air ye. Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Aina!

      Nampak gaya macam dah elok sikit. Moga-moga teruslah sembuh dan tak melarat ke orang lain pulak!

      Serius, syahdu sangat tengok dia masuk slowly bisik kat Mommy kalau lapar suruh makan dan minum air!

      Delete
  3. Ai??? Pelik tau mak cenggini! Tapi mak mmg memahami. Takut nak check Tekanan Darahlah tu kan....Ingat org tak tau ke hihi...

    So dah oklah ek Kak Ton mata tu. Baguslah....esok boleh keluar mengukur mall kalau tidak kan susah nak berjalan, nak beli apa tah lagi tak nampak harga.

    Untungnya ada kakak dekat tau, memanjang landing atas katil tak payah masak. Sok puasa booking ajelah lauk dengan Ngah senang sikit. Dahlah lapo puasa puasa tu, balik keje terus landing kan lagi afdol.

    Alahai...Bubbly abg ni mmg pandai jack mommy tau!! Tambah ngengadalah mommy tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada, Mak. Bukan sebab takut BP naik lagi. Malaslah nak pergi ke klinik. Doktor tu pulak patientnya ramai betul. Maklumlah senang nak dapat MC agaknya. Malas menunggu lama-lama kat dalam klinik. Berapa level Jelly Crush Saga kena main! Keh3x.

      Harapnya okeylah, Mak. Rembat ubat titis mata Ngah sebab dia baru pergi minggu lepas. Mulalah cuak juga nak guna ubat orang lain tapi tawakkal ajelah. Try ^_^

      Itulah pasal! Untung banyak kitakan. Boleh harap kat kakak. Ngah mesti tak tahu nak buat apa sebab Mak dah balik ke JB ikut kakak seorang lagi. Itu yang dia main masak-masak, tempiasnya of courselah kena kat kita ~_^

      Apa nak buat... anakku soleh ^_^

      Delete
    2. Nyampah tau tang anak soleh tu.....
      Untungnya ada anak pompuan reramai bolehlah gilir gilir tolong jaga mak. Sampai Raya ke tu? Wah....Raya JBlah gamaknya ek

      Delete
    3. Tak baik tau, Mak. Hari ni hari Jumaat. Janganlah jealous ^_^

      Apakata Mak pergi melawat mak mertua Mak hujung minggu ni. Nanti mak mertua kata, 'Menantuku solehah!' Hahaha!

      Delete
  4. sakit mata je,tangan nak sakit..hehe.boleh update blog tanpa typo walaupun tengok sebelah mata cam pirate je..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tangan okey aje ni. Nasib baik tak buat hal nak tulis entri panjang-panjang. Malas nak tengok PC lama-lama sebab takut mata bertambah sakit ^_^

      Hahaha! Sampai hati beri perumpamaan macam pirate. Akak tak tutup sebelah mata pun tau ~_^

      Delete
  5. Alhamdulillah sembuh jugak MD tanpa pi klinik kan..jaga elok2 mata tu MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, lega sikit Acik tengok ada kurangnya sakit tu. Tahi mata pun dah berkurangan. Harapnya elok teruslah lepas ni.

      Delete
  6. Bubbly abang jenis caring. Cuma belum pandai nak masak aje.
    Kalau tak kakak rasa dia dah masakkan sesuatu utk mummynya.
    Tunggulah beberapa tahun lagi kakak rasa dia dah boleh diharap MD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time dia prihatin memang macam nilah, kak. Time dia sibuk dengan komputer, semua pun lupa. Hahaha!

      Tapi takpalah, at least tunjuk sikit kasih-sayang kat Mommy tu dah rasa besar sangat nikmatnya dalam hati Mommynya ni hah!

      Delete
  7. CH pernah berjemaah sekeluarga sakit mata ni MD..
    yang paling teuk kak jeeha masa tu..
    Sampai berdarah matanya..
    hingga jumpa pakar..
    Hampir 3 minggu sakit mata tu..
    Masa tu fobia sangat kami sekeluarga dengan sakit mata ni MD..

    Alhamdulillah MD dah semakin sembuh..
    Aduhai memang terharu bila anak2 ni ambil berat tentang kita kan..
    rasa sangat dihargai..

    Hahhahaha..
    Cerita happy pun ko nangis ye MD..
    Siap jadi bahan ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah betul kalau kena sakit mata nikan, CH. Tapi kalau fikir balik, sakit apa yang tak susah. Allah nak suruh bersabar dengan dugaanlah tu ^_^

      Ish, takutnya sampai berdarah macam tu sekali! Nasib baik takda apa-apa ya, CH.

      Alhamdulillah, legalah sikit bila dah reda infeksinya. Cuma itulah, gatal-gatal pulak. Tapi bukan gatal nak ambil MC tau, CH ^_^

      Delete
  8. So sweet bubbly abang. Siannya MD kena sakit mata. Tak selesa betul kalau sakit mata nih. Smoga cepat sembuh. Take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiba-tiba tersentuh hati tau bila anak bujang ambil berat. Rasa macam seluruh dunia ni Mommy yang punya ~_^

      Delete
  9. get well soon..
    salam kenal.. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal!

      Terima kasih sudi singgah sini ya!

      Delete
  10. Selamat berehat ya. Memang ambil masa sikit bila kena sakit mata ni. tapi ayat paling best, mulut masih beroperasi seperti biasa ha ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Che Mid ^_^

      Hahaha... biasalah tu. Allah dah beri dugaan tapi masih tak sedar. Mulut potpetpotpet tak berhenti.

      Eh, bukan mengumpat tapi membebelkan anak-anak ^_^

      Delete
  11. Nasiblah ada ubat kak ngah boleh tumpang.klu tak dirawat memang makin menjadi sakit mata ni.dh la mudah kangkit.lepas sorang..sorang kena.nak leganya pun makan seminggu tau..

    Get well soon MD..

    Wow bujang tersado ambil berat ya tgok mommy sakit..air kosong biskut gula pun yg penting ada sifat romantikanya tu.hehe sweet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untungkan ada kakak duduk dekat macam ni. Nak apa-apa, lari ajelah pergi rumahnya ^_^

      Nasib baiklah tak menjangkit kat rumah saya, PK. Lepas saya kena, alhamdulillah, takda orang lain pulak yang kena dalam rumah ni!

      Cuba tanya, anak siapalah tu...

      Laju aje Mommynya jawab sambil tokok tambah mana patut. Kahkahkah!

      Delete
  12. Semoga cepat sembuh.Tersentuh hati kak Zai bila bubbly abang tolong bawakan biskut dan air untuk mommoy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Kak Zai. Alhamdulillah, dah reda sekarang ni cuma mata tu gatal-gatal dan tangan pun gatal-gatal juga nak menggosok mata!

      Akak tersentuh membacanya, apatahlagi Mommnya. Nasib baik tak banjir katil!

      Delete
  13. Lea setiap tahun mesti kena sakit mata. Tahun 2014 paling teruk. Bengkak mata sebelah kanan. Memang tak nampak kelopak mata dah. Dapat MC seminggu terus. Doktor klinik kerajaan bagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaa... ya ke? Kenapa ek jadi acara tahunan pulak, Lea? Doktor tak kata apa ke?

      Kalau hari tu pergi jumpa doktor mesti dapat juga dua hari straight terus hujung minggu tapi tetiba aje nak jadi pekerja yang baik, tak mahu MC pulak!

      Delete
  14. Syoknya ada doktor panel yg mudah bg mc.. haha. Kami kat sek dpt mc pun kena mitak lg izin dgn pgtua utk bercuti.. haha.. kuasa besar btl.. jd kalau sakit sikit2 mmg gagahkan dtg sek jela.. malas nk bersoal jawab dgn dia.

    Tp sakit mata mmg xtahan la. Sy ingat 2 tahun lalu saya kena. Mak ai jd s jibeng kejab sy ke mana2 pakai spek itam..moga MD dah makin baik arini ye.. tak selesa buat keje bila mata tak ok ye.. tu Allah baru uji sikit kita dah rasa tak selesa.. alahai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktor panel kita memang bagus. Sebab itu kliniknya sentiasa penuh. Tak payahlah susah hati nak masuk tu minta MC bagai. Terus diberinya sehari. Kalau tenat sikit, dua hari pun dapat. Hahaha!

      Nasib baik saya tak kena pakai spek mata hitam. Spek mata yang ada pun tak terpakai. Tapi jenuhlah 'menangis' kesat mata ...

      Delete
  15. MD, i pun mc khamis-jumaat..
    pun SAKIT MATA. macam na boleh jangkit ni? tulah..blog u merah sgt, smpai merah mata i. nasib kat rumah, i sorg je sakit mata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa.. ya ke?

      Macamana kita boleh saling jangkit menjangkiti ni, PB? I tak tahulah... kotnya you ada skodeng I tak masa I tengah JJCM ke, tengah pergi mall ke? Hahaha....statement mengalahakan Che Ta pulak ramai haters ^_^

      Delete
  16. mengaku sangat touching bab bubbly abang bawakan biskut dan air tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, tulah! Touchingkan, Mar. Time dia nak jadi anak yang baik, memang soleh habis. Time dia nak melalak, menyakat adiknya, kita pulak bertukar jadi singa betina!

      Delete
  17. Aramakkkk ai lama nyeeeee tak singgah sini...😂😂😂 akak ni jarang gile kene sakit mata...mintak2 memang takmo kene pon...tapi kalau sorang dlm rumah yg dah kene jangkitan...peluang beso yg lain kompom kene gak...kikiki...bertabah la dik...moga2 cepat sembuh ye...bubuh obat tu lelebih sikit baik la tu nanti 😚😚😚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta-minta janganlah kena. Sakit mata, selsema, batuk tu walaupun nampak tak serius, tapi sakit jiwa-raga kalau kena!

      Nasib baik tak melarat dan menjangkit pada ahli keluarga yang lain. Kalau tidak tak dapat berehatlah emaknya. Hahaha!

      Delete
  18. alahai sweetnya si bubbly abang tu..kalau saya dah nangis dah tu, terharu mak nak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terharu juga tapi takdalah sempat nak beremosi lebih. Maklumlah tengah sibuk melayan sakit mata. Tapi, memang senang aje rasa hati bila tengok anak ambil berat ^_^

      Delete
  19. alahaiiii sweetnya abg.. terharu kan di layan mcm tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang rasa terharu. Nasib baiklah sakit mata, kalau tidak dah nak berhujan air mata dah tu ^_^

      Delete
  20. ooo sakit mata, no wonder! huhu
    wah! kalau saya dapat mc hari jumaat, meriah hidup rasanya
    lagi kalau dapat sampai isnin. dunia ana yang punya! haha

    untung betul orang tu, ngah dia duduk dekat
    seumo tak payah masak, meh suruh ngah masak tu besan ni juga
    tak lalu nak pikir nak masak apa tiap hari
    ni malam kang nak masak apa tak tahu

    eh tapi orang lahir sebagai ngah ni, memang rajin masak ke huh
    saya punya ngah pun sama
    mak saya pun ngah, pun sama
    kawan saya pun ngah, pun sama
    jiran saya pun ngah, pun sama
    ok stop, sampai besok pun tak habis dengan pun sama tu...huhu
    anyway, hope u dah much better now

    kim salam kat bubbly abang, sweet dia buat gitu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan kalau MC hari Jumaat atau pun Isnin. Straight 3 hari duduk kat rumah. Kalau sakit pun bukan boleh berehat kat rumah tu. Makanya jomlah jalan-jalan! Hahaha!

      Apa nak buat orang ada kakak duduk berdekatan. Itulah tempat mengadu dan 'cari makan' Hahaha!

      Saya pun penat ni membaca ngah sana, ngah sini, ngah situ. Nasib baiklah dia tak mengaku tetiba dia pun anak nombor dua. Nampak sangat penipuan di situ!

      Wa'alaikum salam! Mommynya tolong jawabkan sebab time ni dia kat sekolah ^_^

      Delete
  21. bertabah ler kalu sakit mata.
    sakit gigi lagi ler kena tabah...
    tapi takpe. skang da elok kan?
    dugaan tu nama nyer Allah syg MD hi hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah! By now, dah elok. Sekarang ni turn batuk tak berhenti pulak. Tahun ni banyak betul Allah duga saya dengan sakit macam ni tau. Entahlah kenapa... terlebih sayang ke atau peringatan untuk menjadi terlebih baik ~_^

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...