Monday, May 30, 2016

Shhh... tengah exam ~_^

Salam 23 Syaaban kawan-kawan!

Hari ni I malas nak berceloteh ya. Sebabnya I nak meng-up-to-date my pengetahuan am kononnya ^_^ Lagi pun malas nak taip entri sebenarnya tapi tak tahulah kenapa tetiba nak juga keluarkan entri hari ni ~_^

Kasihan Adik Cute. Dia belum bercuti tadika lagi. Mulai hari ini sehinggalah Khamis nanti, dia akan sit for his first examination, okey! Hari Jumaat pulak adalah Canteen Day!

Teacher sajalah tu tak nak beri budak-budak ni ponteng tadika!

Nah, keluarkan sekali lagi gambar dalam entri sebelum ni dengan uniform yang lama dok ternanti-nanti kehadirannya ...



Ini pulak jadual exam si Adik Cute...



Sepanjang hujung minggu my anak bujang main aje. Kita suruh dia hafal spelling dan ejaan, dia mengeja aje kerjanya sambil tengok kertas! Suka hatilah, Adik... 

Janji dia nak belajar!

Pagi tadi liat juga nak bangun. Merengek tak nak pergi school sebab abangnya ada di rumah. Kalau abang tak pergi school, adik pun tak mahulah pergi tadika juga! Puas pujuk paksa pergi school. Entah apalah ceritanya di sekolah pagi ni...

I ingat nak hantar dia ke tadika tapi dok fikir balik, cancellah! Kalau I yang hantar, lagi banyak keletahnya nanti. Ada juga yang merengek melolong tak mahu sit for exam!

Nah, belanja gambar si comel yang suka bergambar macam my jiran sebelah ni! Tempias juga sikap rupanya...


Okey dahlah cukup untuk hari ni! Ahkak nak mula mengemaskini ilmu dalam kepala ya!

Bye-bye!
   





















   


40 comments:

  1. Heiiiii..... sempat lagi kutuk mak ek....Tulah mengata mak lagi, kan dan menurun perangai tu haha....
    Ohhh nilah uniformnya....cantik jugak, warna cream ek...

    Gitu pulak ek....tak sama cuti. Tak perlah dah katanya sylibus oversea kan haruslah cuti pun tak sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada kutuk Mak. Takda letak link pun. Orang tak tahu siapa. Hahaha!

      Inilah dia uniform yang dinanti-nantikan hampir setengah tahun tu, Mak. Sakit jiwa. Nak ambil gambar penuh, tak payahlah nak mengharapkan sangat pada Daddynya!

      Tadika nikan ada cuti seminggu sebab renovation masa mula-mula keluar dari Smart Reader. Makanya mereka pulun ganti baliklah seminggu ni. Kalau tidak, ada pulak makpak minta duit refund kang!

      Delete
  2. baru nak exam ke..semoga adik berjaya cemerlang ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru nak exam tapi dah tahu dah bila nak ambil report card ~ 11 Jun nanti ^_^

      Delete
  3. eh! org dh bercuti, kenapa adik cute sekolah lg ni..
    ni aunty nak marah ni....hihi

    mengupdate ilmu di kepala utk MD ke utk adik cute exam?
    or utk both
    apa2 pun good luck utk you all ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Adik Cute pun malas nak pergi sekolah pagi ni dan pagi-pagi seterusnya sebab abangnya enak lena tidur di sebelah!

      Oh, tak! Otak dah frozen katanya sebab dah lama tak menuntut ilmu. Makanya nak kena update ilmu dalam kepala, eh ke dalam dada? Hahaha!

      Delete
  4. Yalah ,abang dah cuti,tentulah adek pun takde mood nak pergi sekolah.....cian adek cute ya baru nak pekse .Good luck adek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau abang tak cuti pun dia takda mood nak pergi sekolah, inikan pulak abang bercuti!

      Cikgu pun satulah, orang lain dah cuti baru nak buat exam. Sajalah tu tak beri kita cuti-cuti Malaysia sempena nak puasa ni ^_^

      Delete
  5. Eh... apasal pulak tadika adik tak sama dgn sekolah-sekolah lain ye.
    Memanglah tengok abang masih melingkar jeleslah - budak kecik MD 5 tahun pun tak lagi.

    Apapun all the best adik:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadikanya tutup seminggu semasa renovation lepas keluar dari francais Smart Reader. Kiranya kena gantilah seminggu tu kak, kalau tidak mahu ada makpak yang mengamuk minta refund atau marah-marah sebab anak tak belajar seminggu ^_^

      5 tahun dah nak kena sit for exam. Kasihan alahai saya tengok...

      Delete
    2. tulah, tadika pun ada exam..saya dulu tadika datang makan ngan main je..lain tak ingat.haha

      Delete
    3. Exam tak susah mana pun tapi itulah bagi budak-budak tu mungkin susah sebab mereka datang tadika nak main aje, nak jumpa kawan-kawan, bukan nak belajar sangat!

      Tadika kita juga yang best. Cikgu tak paksa pun suruh belajar. Pun pandai juga membacakan ^_^

      Delete
  6. la...sian adik...
    nape exam time cuti sekolah ye?
    mmg la adik akan jeles tgk abang boleh lepak2 kat rumah...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadikanya masih lagi beroperasi macam biasa sebab tutup seminggu renovation baru-baru ni. Time nilah kot the best time nak suruh mereka exam supaya tak memonteng!

      Abang pun terpaksa bangun awal sebab takut adik tak nak pergi tadika. Kalau takda exam, memang saya dah cutikan seminggu juga!

      Delete
  7. Adik cute oii..org dh cuti awak baru nak exam..patutlah tak nak pergi school pun..abg kt rumah dia kena ke sekolah..kesiannya la hai..god luck adik cute..semoga dpt jawab exam dengan baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nak buat. Dah teacher nak buat exam masa ni, terpaksalah pergi sekolah. Kalau tidak, memang saya sebagai 'principal' akan cutikan aje anak saya ni. Hahaha!

      Delete
  8. Good luck adik Cute yang sememangnya cute.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih, Aiza. Entah apalah yang dia jawab pun saya tak tahu. Katanya 'no zero, zero' Yalah tu...

      Delete
  9. Good luck adik cute yg handsome. Selamat mengemaskini ilmu MD. Mengemaskini ilmu sempena adik cute nak exam ker ni? Ker adik cute yang exam si hemak yang hover...ekekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Lama dah tak menuntut ilmu di dada, kenalah beri masa sikit belajar. Oh, Adik Cute examnya tak susah mana (pada pandangan Mommylah)! Setakat kena hafal dictation tiga ayat tu mudahlah kotnya...

      Delete
  10. ADIK CUTE YG BIJAK NI...SLMT BERCUTI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum cuti lagi, kak. Minggu depan baru start cuti seminggu aje!

      Delete
  11. cute sangat adik ni..memang la takde mood nak pegi dik kan.abang dah cuti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasalnya. Tak nak dia pergi sekolah bila tengok abang lena tidur. Dek kerana itu, cuti-cuti pun abangnya kena bangun sama dengan dia dan mandi sama-sama ^_^

      Delete
  12. alahai comelnya, cute sangat, singgah petang ke sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah.

      Bab comel tu mesti ikut gene Mommynya. Hahaha!

      Delete
  13. Aduhai sek hebat buat exm pun masa tak sama dgn sek biasa.. mujur saya bukan cikgu sek adik . Kenala saya korbankan cuti kalau ya gitu.. haha.. kemain pengakuan malas ya.. moga adik jawab exm ok ya.. kali pertama anak nak exm mmg teruja kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahulah tang mana yang hebatnya, AN...

      Kasihan juga budak-budak ni sebab sekolah lain semua dah bercuti tapi mereka kena bersekolah seminggu lagi.

      Entah apalah yang dijawabnya saya pun tak tahu. Kalau kita tanya, jawapannya kopipes jawapan cikgu aje - No zero,zero!

      Delete
  14. Baguslah tadika dia...ada saja aktiviti jd ank2 kita ni x la boring
    nak exam ya...gud luck...comel dgn uniform baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...exam masa budak-budak lain bercuti sekolah. Kasihan pulak kat anak kita... Kalau takda exam, harus dah dicutikan juga. Teachers pun pandai juga buat taktik macam ni, nak beri kedatangan penuh seminggu!

      Delete
  15. good luck Adik! Abang pulak jangan bosan duduk rumah sorang-sorang takde geng gaduh..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang and MakNgah minta izin dengan Mommy nak ikut balik kampung tapi Mommy selamba jawab tidak, nanti Mommy rindu kat abang. Hahaha!

      Maka, tinggallah abang di rumah menemani adik nanti!

      Delete
  16. Kalau abang bersenang lenang di rumah tentulah adiknya jugak nak buat benda yang sama. Haha. good luck dik exam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab itulah dia merengek setiap pagi. Geram tengok abangnya lena tidur. Kasihan juga kat abang, kenalah bangun pagi juga nak hibur-hiburkan hati adiknya!

      Delete
  17. good luck buat adik cute.
    jawab baik baik ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Ciksu, tak tahu apa yang dijawabnya. Orang suruh buat lain, dia buat lain ^_^

      Delete
  18. Mahu tak meroyan adik tu nak cuti sekolah juga MD..
    Dah abang cuti..
    Dia pun nak cuti jugak lah tu..
    Tapi exam kena lah pergi sekolah adik cute..
    Good luck adik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasihan juga sebab semua orang dah cuti, dia tak cuti-cuti lagi. Setiap pagi buat hal, tak mahu pergi. Nasib baiklah exam. Kalau tidak, memang Mommynya dah bagi off seminggu juga ^_^

      Delete
  19. oklah tu janji dia nak belajar.. klu di paksa ikut cara kita nnti dia yg taknak. lagi lah haru.. budak2 begitu lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak sebaya ni mana boleh paksa-paksakan, Lyn. Lagi dipaksa, lagilah dia malas nak belajar. Buatlah apa sukanya!

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...