Thursday, August 18, 2016

Al la kisah....

Salam 15 Zulkaedah kawan-kawan!

Pepagi dah dapat whatsapp dari besan-to-be....

Katanya...

Eh, tanyalah besan apa katanya ya ~_^

Tak tahu lagi siapa my besan to be?

Nope! Nope! Bukan Che Ta! Kak Ton tak mainlah berbesan dengan retis. Kak Ton tak suka besan lebih retis daripada Kak Ton sendiri!

Mala'eh nak cerita. Pi la google sendiri! Erkkk!

Mehlah kita bercerita hal-hal masyarakat pulak hari. Kelmarin cerita tentang anak, semalam cerita tentang anak, takkanlah you all expect hari ni Kak Ton nak bercerita tentang suami 'import' Kak Ton....

Hehehe...ni kalau HD baca, mahu Kak Ton kena hemps duplohlapankali dengan kerusi kayu jati ~_^

Alkisahnya, ingat lagi tak entri yang ini

Kisah tentang perempuan 'jalanan' dan perempuan 'jadian' yang selalu I nampak pepagi hari semasa nak menuju ke pejabat!

Ada kaitanlah kisah kawasan ni dengan kisah untuk hari ni ~_^  

Minggu lepas, (kita namakan my keponakan ini sebagai A ya) A datang ke Kuala Lumpur dari Muar katanya. Sampai di KL dah awal pagi. Untuk tidak mengejutkan tuan rumah yang hendak disinggahi di awal pagi, A pun memandu tanpa arah tuju sekitar Kuala Lumpur.

Agak-agak dah penat, A pun mencari jalan ke arah Cheras. A ni bukan terror sangat bab jalan, kalau guna waze tu mungkin terrorlah ~_^

Dek kerana tak berapa nak tahu jalan-jalan berliku di Kuala Lumpur ni, A sudah silap masuk jalan! Kata A bila sampai di jalan ni, ternampaklah beberapa orang 'pompuan' (Eh, faham-faham ajelah apa maksudnya 'pompuan' di sini ya... malaslah nak elaborate lelebih!) melambai-lambai ke arahnya. A buat tak peduli aje! Dalam hati dok pelik kot sebab manalah agaknya jalan ni, macam dah sesat jerk ^_^

Tiba-tiba, A didatangi 4 orang polis menaiki motor. Sampai aje berhampiran kereta A, pak polisi mengarahkan A memberhentikan kereta. Kata A, pak polisi suruh masuk ke satu kawasan parking yang agak luas dan berhampiran dengan tokong Cina. Bertentangan dengan tokong ni, ada kedai jual motorsikal dengan signboard besar 'B.S'. Oh, bila A explained tentang tempat ni, I terus dah tahu di mana!

Pak polisi bertanya A buat apa di 'red zone' ni? Sambil-sambil itu pak polisi minta A jangan ambil handphone. No taking-taking photo katanya! No nak viral-viral kat media sosiallah senang cerita! Maklumlah sekarang ni sikit-sikit nak viralkan, kalau banyak sikit lagilah sibuk nak viralkan. Tapi, pak polisi enggak tau yang si A di takdalah terror mana pun kat media sosial. Hahaha!

A pun bertanyalah apa kesalahan yang telah dibuat tapi pak polisi enggak mahu berbicara lebih lanjut. One of pak polisi (s) terus geledah kereta A. Masa tu A dah tak jadi marah sebab seriau jugalah kotnya pak polisi itu akan letak something dalam dashboard keretanya lalu menuduh A dengan tuduhan yang bukan-bukan! Jenuh pulak kang nak menegakkan benang yang sememangnya kering!

Jadi, A pun perhati aje perbuatan pak polisi menyelongkar keretanya. Sesekali A bertanya lagi apa kesalahannya tapi tak dilayan. Pak polisi sibuk menyelongkar mencari salah A. 

Kata pak polisi, kawasan tu red zone. Ni kalau wife A tau, matilah nak... mahu gaduh laki-bini katanya! A pun geleng kepala. A kata wifenya memang tahu dia ke KL untuk apa! Eh, pak polisi tak peduli! Selongkar dan selongkar lagi. Habis beg pakaian A diselongkarnya. 

Si A ni menghidap gout makanya ke mana pergi, A akan bawa ubatnya. Bila pak polisi jumpa, teruslah katanya ubat gout A ni ada itulah, inilah. Kalau bawa ke balai ni, mahu 5,6 jam kena soal!

A dah fed up. A tanya nak selesai macamana sebab dia takda masa lah nak pi balai ke apa! Kesalahan apa pun tak tahu.

And so, pak polisi pun terus menuju puncak ke niat sebenarnya mereka menahan A tadi...

Berilah berapa ikhlas nak beri!

A pun jawab, 

Kalau gitu ambillah RM100!

Eh, tak nampak ke kami berempat? Mana cukup?

Saya ada RM200 aje ni! Kalau beri semua, macamana dengan saya pulak! Kalau RM200 memang saya tak ikhlas dah!

Kalau tak ikhlas, jom pergi balai!

Amboi!

Asyik-asyik nak sergah orang ajak pi balai! A dah bengang tapi masa tu tak boleh nak fikir panjang sebab dia perlu ke sesuatu tempat awal pagi nanti atasan urusan kerja. Kalau sibuk nak ajak ke balai tanpa sebab, tergendalalah urusan kerja A nanti. 

A pun mengalah sementara sambil dalam hati punyalah marah. Malas nak perpanjangkan kisah, A pun keluarkan wallet nak beri duit. Pandai pulak tu pak polisi berkata,

Eh, jangan buat macam tu! Ambil duit beri pada 'bos' kami yang kat motor  tu!

Merujuk kepada seorang lagi pak polisi yang sedang berdiri dalam gelap berhampiran motor!

A ni pun macam 'keldai' teruslah menuju ke motor pak polisi yang dipanggil 'bos' tu dan terus beri duit. 

Tapi, itulah silap mereka. Walaupun keadaan sekitar gelap, dari samar-samar cahaya A ternampak plat nombor motor  tersebut. 

Bila dah selesai 'pow', mereka pun beredar. A pulak dalam geram teramat memandu entah ke mana sampailah ke sebuah stesen minyak. Tanpa berlengah A pun mencari nombor telefon polis untuk buat pengaduan.

So, kita berhenti di sini sebabnya ahkak naklah tanya, agak-agak you all apa ending kisah A ni?

Kalau nak tahu, sila tanya ending dalam komennya nanti ya! Barulah ahkak sambung cerita ^_^    

    

         

       

 

  


24 comments:

  1. Oh endingnya itu 'gampang' aja! Si A keponakkan MD itu, aku pikir sudah kena tipu hidup-hiduplah ya? Yang dibilangnya pak polisi itu sebenarnya samseng jalanan aja, yang aktivitinya menge'pow' duit orang!.

    Bila dibuat pengaduan sama polisi Malaysia, rupa-rupanya mana ada no.plate sebegitu hak milik polis malaysia. Betul apa enggak, ibuk MD?

    #gampang tu, senang ye. Jgn salah tafsir!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha!

      Sekali lagi... Hahahaha!

      Udah silap endingnya ini, KB~_^

      Mentang-mentanglah mak mertuanya kepala sekolah di sana nun, bukan main bahasanya ya buk!!!

      Nanti-nantilah saya up entri seterusnya ya. Harap-harap bersabarlah. Bukan panjang mana pun entrinya, takda macam sinetron Indon tu!

      Delete
  2. Tulah.....kang cakap marah, tp polis ni terkenal dengan sifat cenggitu ek. Bukan semualah kot segelintir je. Ngeri jugak tu ye....tetiba kena tahan polis, padahalnya kita mana tau kawasan tu zon merah ke zon hijau.

    Kalau kena pau sampai RM200 boleh jadi sakit hati jugak tu. Lepas tau makan Kenny Rogers 4 kali weyh hihi....

    Kesudahan cerita dia, A tak dapat call polis sebab line bizi. A pun fedup, terus malas nak buat aduan....Betul tak mak punya ending?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setakat A aje yang kena, Mak. Suami Kak Ton pun pernah beberapa kali ke pow. Sampai suami Kak Ton pun dah expertlah nak buat macamana kalau jumpa pasukan beruniform macam ni ^_^

      Kesudahannya Mak bacalah entri hari ni ya ~_^

      Delete
  3. Ala MD tengah syok2 baca tiba2 ada sambungan ni yang suspen ni...geram pulak akak bila pak polisi tu mengepau...ke polis mwnyamar?....tak sabo nak tau kesudahan ni.
    Tapi kalau betul lah memang polis sebenarnya bukan semua mereka bersikap begitu ....hanya segelintir tercemar nama polis kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan menyamar, memang pun pak polisi, kak!

      Bacalah kesudahan ceritanya di entri hari ni ya ~_^

      Betul tu, hanya segelintir aje tapi dek kerana segelintir nilah rosak susu sebelanga katanya!

      Delete
  4. Geram gak baca ni..😠😠
    Tapi yg paling geram suruh kita sambung ending nya 😠😠

    Tunggulah cerita selanjutnya 😂😂😃😃😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Jangan marah, CH. Kalau suka marah-marah, nanti cepat berkerut muka tu! Tak dapatlah nanti nak feeling-feeling kakak pada anak dara CH tu ~_^

      Ni dah sambung dah hari ni. Silalah baca ^_^

      Delete
  5. KY agak pun polis menyamar..zaman sekarang ni ramai dh pak polisi dh mula insaf tentang duit haram halal..kecuali atas arahan..haha. ada juga segelintir yg tak berubah..
    tak sabar nak tahu ending entry kali ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samseng jalanan kan tp kan polis pun ada jugak camtu,huhuu.... ending please...

      Delete
    2. Bukan polis menyamar, KY. Memang pun betul polis. Nasib malanglah mereka berempat kali ni. Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh juga.

      Delete
    3. Dah siap ending dalam entri terbaru, Cikna ^_^

      Delete
  6. Apa endingnya..tunje nak tanya.hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... dah siap ending. Silalah baca. Ni mesti dah mengantuk masa baca entri ni. Nak tahu ending sesaja ^_^

      Delete
    2. Tak mengantuk pun.baca dr mula smp ending..cuma dh malas nk karang ayat bunga2 sbb geram.pernah juga kena pow camni tp dengan cara yg berbeza la.nasib masa tu depa tak demand..bg 50 hinggit ja.hahaha

      Delete
    3. Wah, PK sejak ada baby ni selalu datang awal pagi ya! Salutelah bersengkang mata gamaknya!

      Itulah yang buat geram. Dahlah nak pow orang, macam-macam perangai pulak tu. Boleh tanya pulak ikhlas ke tidak!

      Delete
  7. gigih saya datang baca entri ni dulu tau sebab nak tahu cerita ni dari mula, ikutkan tadi nak terjah jje entri yang ada jawapan tu haaa...ishh333 betulkah itu pak polisinya? kalau saya ditempat A pun geram juga tu, tak dibagitahu salah kita sibuk pula nak geledah kereta orang, siap ada boss pulak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sibuk menyelongkar, itu yang abang saya rasa nak marah. Ditanya apa salahnya takdalah pulak jawab. Asyik kata nak bawa ke balailah, barang itu,ini kalau bawa salahlah! Macam-macam hal!

      Delete
  8. Klu saya , saya cabar je kot pi balai. Tgk APA reaksi mrk . ntah2 mrk tu menyamar . tu klu saya lelakilah ... Cian a , baru sampai dah kena mcm tu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang saya tu banyak kerja nak dibuat pagi tu. So katanya kalau asyik nak bawa balai, tergendalalah tugas rasminya. Niat datang KL pun bukan nak melawat balai polis! Tapi bila abang saya tanya banyak kali apa salahnya dan mereka tak jawab, berlagak jugalah katanya ada kabel. Tapi mereka tak percaya. Kotnyalah sebelum ni selalu sangat mereka dengar alasan yang sama. Lagi kita cakap, lagi sibuk nak bawa balai. Kalau ada banyak masa, memang abang saya ikut pergi balai!

      Delete
  9. geram kan..
    saya yg dgr my dear cerita skit ati tau..
    rasa mcm nak je tunjei kepala deme deme tu..

    die ckp mcm tu la tp x sebut merah dia kta kwasn ni kwsn panas. memula dia syak suami bw d××××. tp terjumpa pisau. die tya knpa bw pisau. suami jwb lah bla bla still x puas hti.. itu yg suami ajak pergi blai settle kat sana. sbb suami tahu dia x salah. bla sebut gtu trus blah.. tp mka tak puas hti lah..

    area kl kene hti hti lah, kan.. huhuhu..
    sbb penah tnampak geng polis bmto ni , pastu suami ckp tu da kja nak pow duit lah tu. jalan mcm tu nk tahan org kenapa. sy tak percya lah, sbb dlu ada cta cta nj jd inspektor polis. mana mgkin deme nk mencemar uniform deme, kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak dah perkara macam ni berlaku. Yang menyamar tu lain cerita. Yang memang betul polis pun banyak buat kerja macam ni.

      Kalau tak banyak cerita, abang saya pun malas nak memanjang-manjangkan cerita. Nak sangat makan duit haram, ambillah. Tanggunglah di kemudian hari!

      Delete
  10. ni msti polis y myamarkan MD.. sbb dh byk kes..plok tu siap kata, bg duit tu pd bos...
    klo polis betul xdenyer nk geledah n cuba mcri kesalahan jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni polis menyamar dengan poliss betul yang suka pow pun kita tak boleh nak bezakan. Sama aje perangai mereka ni tau!

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...