Friday, August 12, 2016

Entri ke-700

Salam 9 Zulkaedah kawan-kawan!

Diam tak diam, dah ada 700 entri dalam blog MD ni ya. Itu pun ambil masa 3 tahun!

Pada sesetengah blogger yang kerap update tu tentulah tak banyak mana tapi pada yang jarang-jarang update blog tu, tentu terlopong tengok angka 700. Hahaha!

Bukan mudah ya nak membebel like me dengan setiap entri panjang berjela dan adakalanya langsung takda gambar!

Bab membebel tu memang mungkin nasib baiklah sebab I ni memanjang tak kering idea nak menulis tentang apa ^_^ Asal buka aje blog, memang mencurah-curah idea keluar tapi tentulah tak macam dulu-dulu, masa mula-mula berblogging. Masa tu, asal tak mengadap blog aje, mulalah idea 'bertempiaran lari' dalam kepala ni! Pening ahkak nak main jot down-jot down idea ni tau! Sekali dihujani idea, siap lengkap beberapa perenggan entri ~_^ Menggagaulah nak simpan elok-elok idea tu supaya tak hilang bila ada masa buka laptop ^_^

Sekarang ni, takdalah macam tu pun tapi masih lagi ya kalau buka aje blog, memang macam-macam nak tulis cerita merapu ^_^ 

Perasan tak I memang suka bega-bega warna blog dan paling kerap sekali tukar font? Nasib baik jugalah I ni tak bijak, cemerlang dan terbilang dalam bidang IT. Kalau tidak, I pun tak tahu apa nasib blog ni. Hari ni masuk template lain, esok dah lain jadinya! 

I ni tak tetap pendirian sebenarnya, selalu ikut keadaan semasa ^_^ Maklumlah manusia penuh emosi keterlaluan macam I ni memang begitulah kekdahnya...

Sampailah ni I tak pernah sekali pun minta tolong dengan HD tau walaupun HDlah paling expert bab macam ni. Teringin juga nak tukar dotcom (mengalahkan blogger selebriti aje kekdahnya...) tapi tak reti nak buat macamana. Nak minta HD tolong memang sampai I pencen berblogging pun tak selesai lagi missionnya. Maklumlah title 'isteri' ni kalau minta tolong kat suami sendiri memang makan masa pertolongan tu nak sampai!

Agak-agaknyalahkan, sampai berapa lama lagi ya I boleh aktif berblogging? Maklumlah, masa I mula berblogging pun dah terlewat. Masa tu aktiviti blog dah tepu, bukan main ramai bloggers kekdahnya dalam dunia ni. 

Mungkinlah selagi ada inspirasi nak berblogging, selagi itulah I akan membebel dalam blog My Little Amazing World ni. Dulu nak berblogging sebab anak-anak tapi sekarang anak-anak pun dah meningkat usia dan makin membesar, manalah tahu akan datang takda selera lagi nak berkongsi tentang keletah anak-anak. Nak cerita tentang keletah Mommy si superheroes ni takut takda siapa pulak yang datang membaca ~_^ 

     


32 comments:

  1. Good morning kak! perghhh power tu da 700 entry. Keep it up. Woaahh semalam terjah biru, arini ni blog da pinkish! Hihi... tukaq selera nama nya tu kak. Kdg2 gatal gak tgn nak tukar background bagai..tp masa tu masa. Nak update pun suam2 kuku da skrg. Hihi =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morning, Adik Comel ^_^

      700 sahaja bukan 1000 pun. Ada lagi yang lebih terror membebel daripada akak tapi bab patah perkataan tu mungkin akak ada peluang nak menanglah. Hahaha!

      Akak memang ngengada. Semalam tak sihat, nak blogwalking malas, nak kerja malas (eh!) makanya akak begalah blog ni. Macam cute pulak warna pink ni. Lembut aje macam ahkak! Whoaaaa!

      Delete
  2. Clap your hand ..
    Bubly abang dan Adik Cute utk Mummy U ni..
    700 entri tu..
    Memang banyak cerita anak2 dalam ini blog hahhahaha.

    CH dulu terjah blog ni pun sebab cerita anak2 hang ni MD..
    Suka tengok muka yg ala-ala hero hindustan ni hahahha..
    Tapi tu lah ..
    Bab membaca kena telan air liur dupuloh kali hahhaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom clap-clap ^_^

      Amboi, CH! Kalau cerita Mommy mereka tak mahu terjah sini ke? Mommy mereka lagi banyak kerenah tau, ngalahkan budak-budak ~_^

      Tang mananya tu yang macam ala-ala Hindustan ni CH.... Hahaha!

      Mak-mak dengan cerita anak-anak ni memang beri perhatian lebihkan, CH. Saya pun gitu juga. Suka alahai baca kisah budak-budak. Kisah mak-mak budak pun suka juga kadangkala bak kata omputih, to kill the time gitu ~_^

      Kalau tak telan air liur lagilah susah CH. Sekali telan dah tamat entri. Lagi buang masa datang dari jauh tau!

      Delete
  3. power tu dah 700...kalaulah saya banyak idea macam tu.tahniah, keep on blogging.saya plak terbalik, awal-awal blogging je idea mencurah. lama-lama terus kering..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan ke 700 tu sikit aje, Sal? Akak tengok ada kawan yang aim 200,300 entri sebulan. Akak ni sebulan nak dapat 30 pun payah!

      Awal-awal memang macam tu kot semuanya. Maklumlah benda baru, semangat pun lain macam berkobarnya. Dah lama-lama mulalah sendu datang!

      Delete
  4. salam MD, kalau dibelek-belek balik permulaan berblogging antara KB dan MD ni, lebih kurang aje kita ni. cuma MD awal dua bulan dari saya. Tp entri telah mendahului beratus percent pecutnya tau! memang kena tabik springlah ni.

    janganlah berhenti berblogging. cerita mak-mak pun seronok aja membacanya. tak pernah nak kering gusi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa alaikum salam, KB!

      Oh, lebih kuranglah ya kita ni mula berblogging pada tahun yang sama! Masa tu dah tepu ek. Ramai betul bloggers. Nak buat duit pun susah kat NN. Hahaha!

      Saya setakat 30 hari sebulan tu pun payah sebenarnya KB nak capai target sebab bila menaip aje, idea mencurah macam ribut petir, itu yang all in one satu-satu entri saya tau, terkeluar tajuk aje semendang! Hujung minggu memang off daylah aktiviti berblogging sebab kalau dah jadi 'surirumah', kerjarumahnya luar biasa! Tak habis-habis!

      Okeylah ek cerita mak-mak ~_^ Asyik cerita anak-anak aje, nanti mak-mak mogok tak nak blogging tau. Hahaha!

      Delete
  5. Wahh 700

    Assalamualaikum MD!!!winduu

    LM.berdotcom 5time lps kot..lupa dah.sbb blog dua kali lesap.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, LM!

      Mana tak rindu, sibuk betul berniaga sekarang ni ya ^_^ Saya pun jiwa kacau nak blogwalking, LM. Tak tahu mana satu nak dibaca. Hahaha!

      Saya berdotcom dalam mimpi ajelah nampaknya, LM!

      Delete
  6. Hebaknyeeeee!!!! 700 tuuuuu
    Betul tu Kak Ton ...ingat senang ke nak cecah entry banyak tu. Kak Ton lainlah tetiap hari idea mcm air terjun, pantang jari kat keyboard terus menceceh tak boleh berhenti kan hihi....

    Tak kisah kak Ton, moga ada pahala jugaklah kita berblog ni niat untuk berkawan, bersilaturahim gitu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, itulah pasal! Nasib baik ada bakat sebagai penulis novel ~_^ Kalau tidak, parah juga Mak! Memang tak berupdatelah blog ni. Silap haribulan letak gambar aje cilok dari pakcik google!

      Delete
  7. Bila dah jadi blogger ni , apa pun yg berkaitan dgn blog , kita suka ... Selagi masih Ada idea utk membebel, blh je tulis blog MD ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Vee. Masa mula-mula dulu lagilah. Macam-macam idea nak tulis sampai tak menyempat nak jot down tau! Sekarang ni nak kata ketandusan idea, tak juga. Tapi penyakit M tu yang kadang-kala mengganggu kosentrasi!

      Delete
  8. wahhhhhhhhhhhh tahniah2, akak tumpang bangga tau, 700 entri panjang berjela bukannya mudah, kalau disatukan menjadi novel, pasti banyakkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau disatukan menjadi novel, memang tak mampulah nak hadam sehari semalam. Mahu setahun baru habis baca.Kahkahkah!

      Delete
  9. Ramai jugak yg dah suam2 kuku. Zaman sy blogging rajin je semua update blog. Skg ni... entahlah. Mood dh ke laut dlm. Tp syg sbb tu tkr ke dot com. Renew je tiap thn. Igt nk aktif semula tp x tau la bile. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa mula-mula saya berblogging pun ramai aje kawan yang aktif. Tapi sekarang ni makin lama, makin ramai yang menyepi diri. Sibuk mungkin. Malas pun mungkin jugakan ^_^

      Delete
  10. Idea ada tapi kadang2 mood kelaut. Lagilah kalau bz ngan kerja di opis dan rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahah, betul! Idea dan mood tu kena setara, beriringan datangnya. Kalau tidak, memang tak up juga entri dalam blog!

      Delete
  11. perghh power tu dah 700 entry. tahniah MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingatkan tak mampu tapi bila tengok balik, wah banyak juga saya membebel dalam blog ni ~_^

      Delete
  12. Tahniah MD ...700 tu banyaklah dlm masa 3 tahun.Banyak sungguh idea MD menaip panjang lebar kan.Tapi akak suka baca ...macam cerpen :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idea saya memang tak pernah kering, kak tapi itulah lately ni selalu aje ditimpa malas. Kalau dah malas tu, satu kerja apa pun memang tak mampu nak buat ^_^

      Terima kasihlah sudi singgah sini jadi rakan alam maya saya, ya!

      Delete
  13. Wahhhh dah 700. Semoga terus rajin berblogging kak. Hehhe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak ke Nani? Jangan-jangan Nani lagi banyak up entri berbanding akak tak!

      Delete
  14. Wow 700 hebat tu..kan bila anak makin besar dah tak banyak sangat cerita boleh dicoretkan..apa kata MD buat anak lagi..semakin byk la kisah nak dicoret dalam blog.hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Suggestion tak boleh blah langsung ^_^

      Takpalah, nanti anak-anak dah besar, makpak yang dah tua pulak masuk blog ~_^

      Delete
  15. Wah dah banyak tu MD, teruskan berblog..saya pun bermula lambat, buat blog pun asal boleh je sebab samalah tak pandai nak edit2 nih.

    tulis je MD cerita anak-anak, seronok membacanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, orang macam kita ni yang tak tahu apa-apa kena rajin-rajinkan diri update blog. Kalau tidak, main naik tinggilah lalang keliling rumah ~_^

      Tulis pasal saya tak suka baca ke?

      Hahaha!

      Delete
  16. wah..wah..wahhhhhh...
    banyak tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak ke 700 entri tu? Tiga tahun lebih tahu Lya... Kalau setahun dapat 700 entri ahah, itu lagilah awesomekan ~_^

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...