Tuesday, August 30, 2016

Kisah semalam

Salam kawan-kawan!

Jumpa lagi kita di arena menceceh dalam blog ^_^

Hari ni dah malas nak bermuka-muka dengan bos. Sukahatilah bos nak kata apa, janji kerja sekolah pejabat dah siap. Kalau kerja datang, kita dahulukan kerjalah. Kalau kerja tak datang, kita dahulukan mengomel dalam bloglah ~_^ Sila jangan kecam ahkak kata makan gaji blind-blind gitu ya!

Entri sebelum ni kisah pagi ni tapi entri kali ini merupakan kisah selepas habis kerja semalam ya ^_^

Ceritanya, HD tak berapa sihat. Dua hari lepas check BP dan pulse tetiba pulak tak cantik. HD ni bukan boleh, kalau tak cantik bacaan, mulalah kebimbangan bermaharajalela dalam diri sampai tak tidur malam!

Kan dalam entri ni I ada kata I menggosok pakaian dari tengah malam sampai ke 2.30 pagi. Sesekali check, tengok HD macam lena tidur. Rupa-rupanya kata HD, tak lena langsung tidur. Beliau dengar aje kesibukan I yang tengah menggosok pakaian!

So, semalam diajaknya I pergi klinik, nak minta kepastian yang betul-betul pasti!  

My buah hati pengarang jantung yang dah lama hidup bersama ni, memang tau. Kalau ada apa-apa masalah, mesti nak angkut isteri sekali buat teman. I ikutkan ajelah apa kehendaknya. Anak-anak pun kita angkut jugalah pergi klinik selepas I habis kerja. Sedangkan semalam I berpuasa. Bila HD tau, katanya tak payahlah pergi. Tapi, I kasihan pulak kat suami. Pergilah. Kalau tak sempat, I berbuka apa ada dalam kereta!

Kita nak pergi mana Mommy? Nak dinner ke?

Tak arghhh... Daddy nak pergi klinik. Daddy tak sihat!

Tapi dalam hati dah plan nak pergi dinner siap-siap sebabnya kalau dah balik lewat ke rumah, tak akanlah nak memasakkan. Bila nak makan malamnya? The most important fact, penatlah ahkak weyh kena masak memalam ^_^

Dah terlanjur keluar rumah, boleh pulak tu singgah kat AeonBig sekejap ^_^ Nak beli barang sikit! Sikit aje... ~_^ Kata HD, lepas pergi Aeonbig, tengoklah macamana. Nak pergi klinik ke tidak. Tapi I bangkang habis-habisan. Tadi kata nak pergi klinik, kena pergi juga. Puaskan hati tu supaya tak bimbang. Kalau tak dengar apa doktor kata, mahu tak tidur lagi malam ni my hubby ni tau!

Nak ke klinik pun bukan calang-calang klinik. Nak klinik yang doktornya prihatin ^_^ Area sekitar rumah tu semua doktor tak berapa prihatin, tak explain dengan jelas kalau kita sakit! So, ke AU lah kami semalam mencari satu doktor India (tua) yang amat prihatin dan akan berbincang dan explain baik-baik pada patient ^_^

Sampai di sana, I dan anak-anak tunggu dalam kereta. HD masuk ke klinik sendiri. Itu pun kalau boleh, HD nak suruh I dan anak-anak ikut masuk tapi dek kerana lecehlah nak bawa superheroes yang aktif bergelak ketawa ni, maka kita jaga kereta ajelah!

Tak lama lepas tu, HD pun keluar dengan satu plastik di tangan berisi tiga jenis pills. Senyum di muka...

Puaslah hatinya bila doktor India yang banyak pengalaman tu kata HD cuma bimbang tak menentu aje. Sihat! Memang sihat! Cuma bacaan BP naik sikit dan pulse tu laju pun dek kerana BP juga. Kata doktor, sekali tengok pun tau yang HD tak sakit. Orang sakit lain rupanya. Doktor pun gelak sebab HD bimbang tak tentu pasal.

I dah kata, HD ni kalau jatuh sakit bukan merana dek penyakit tapi merana dek kebimbangan. Tapi, isterinya bukan doktor bertauliah, tak mahulah HD dengar kata. Nak dengar kata doktor juga! So, bila doktor kata gitu, barulah boleh rileks sikit hatinya ^_^

Yang sebenarnya I rasa bacaan BPnya naik sikit sebab kita beria-ia pulun durian suami isteri dan HD tak cukup tidur dek tak lena. Aktiviti pun bukan main padat hujung minggu lalu ni.

Lepas tu HD tanya nak makan di mana (yeah!)

Ingat nak pergi ke TJ Garden tapi on the way tetiba pulak HD kata kepala pening semula. So dek kerana kasihankan suami, jomlah balik (walaupun dah nak tarik muka masam tapi  tak jadi)

HD kata kasihan pulak nanti kat isterinya ni kena memasak kalau terus balik rumah. HD nak bawa I ke mana aje nak beli makanan dan tapau tapi tak sampai hati pulak sebab katanya dia nak tidur awal, nak rileks sikit tadi!

So, what do you expect isteri mithali HD akan buat?

I memasaklah you all!

Pukul 8 malam singsing lengan memasak! Sebelum pukul 9 malam dah siap untuk late dinner!

Masak apa ya?

Ish, nak tahu juga you all ni!

I masak kentang goreng bercili, ayam masak lemak dan ikan goreng aje. Yang serba ringkaslah ya. Kalau nak masak yang complicated pembuatannya, mahu pukul 11 malam pun tak makan lagi.

Padahalkan you all, masa di pejabat semalam I dah buat keputusan nak masak nasi ayam gitu. Bila nampak resepi bebola roti goreng yang mudah, teruslah print out resepi tu dari blog Ciksu dan dah berkira-kira nak buat. Siap nak buat begedil frozen lagi. 

Almaklumlah, orang kalau berpuasa, cita-cita makannya memang tinggi ^_^ 

Semuanya punah ler...

Hari ni rasanya keluar rumah lagi kot...

Tetiba terbayang gulai kawah pulak dah ni walaupun hari ni tak puasa pun!

I is lapar sebenarnya sebab tak makan breakfast dan lunch pun terskip ni... ~_^

Okeylah, nanti ek kita sambung story mory lalaland lagi!

Selamat menyambut Hari Merdeka kawan-kawan!

Malam ni tak ke mana-mana ke? ~_^ 

 

                

        


22 comments:

  1. Akak marathon tau MD baca cerita yang dah ketinggalan ...lagi bab menjahit ....huhuu semput akak abiskan membaca :-)
    Dalam kata nak ke klinik sempat juga ke shoping mall ya MD.
    Moga hubby MD sehat2 je dan MD pun jgnlah gosok baju tengah2 malam lagi....
    Selamat hari merdeka MD!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Kasihan Kak Saniah.

      Nilah saya beri tips - kalau dah tertinggal entri tu kak tak payahlah buat marathon. Kalau akak semput, saya pulak rasa bersalah tau ~_^

      Apa-apa pun terima kasih banyaklah suka buat marathon walaupun tau saya ni tak reti tulis ayat mudah ^_^

      Delete
  2. Hi! MD. Lama tak meninggalkan jejak kat sini. BZ lah lately... huhuhu...

    Sian your HD. Sakit² sempat gi AONBig... Hehe... Smoga terus diberi kesihatan yang baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita ni, Fiza. Bila sibuk aje memang tak dan nak berblogwalking. Mana sempat ajelahkan.

      HD bukan sakit sangat tapi ikutkan perasaan risau aje. Itu yan sempat singgah Aeonbig ^_^

      Delete
  3. Kalau pegi klinik yg doctornya prihatin, explain detail psl sakit kita, baru puas hati kan.. kalau yg periksa lebih kurang je.. tu yg kdg mls nk pegi klinik tu.. hihi.. tp bila doc prihatin ni, kene tggu lama la plak kalau org ramai..dpt plak patient yg bnyk tanya, lagi la lama..

    Bila puasa teringin nk mkn mcm2 kan.. ira ni blum lg sambung ganti puasa ni.. 😳😳 bila nk start xtau.. asik makan je.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jenis yang risau lebih, memang kenalah cari doktor yang betul-betul prihatin. HD ni kelakar sikit, nak doktor yang explain A-Z tapi tak mahu masa menunggu tu lama sangat!

      So jauhlah sikit kena pergi klinik...

      Ahah! Memang macam tu. Kalau berpuasa aje, macam-macam rasa nak makan/masak. Tapi bila berbuka, tak makan pun!

      Delete
  4. Kelakar pun ada dgn HD...
    Ada juga gentleman yg runsing tak bertempat lagu tu..
    Tapi bagus apa, it show yg HD ni pandai jaga diri...
    Janji dia dapat tidur lena lepas tu, kan?

    Huwaa, sempat lagi masak...
    Kalau saya kat tempat tu, terus tukar jawatan HD dari co pilot...
    Hahaha, sanggup bawak kerete dari kena masak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu nak kata punyalah risaunya HD sampai tak boleh tidur malam! Itu aje dah boleh menyebabkan BP naikkan!

      Nak buat macamana... dah katanya isteri mithali, terpaksalah juga memaksa walaupun hari dah malam ^_^

      Delete
  5. Macam tak sangka pulak kan dalam kegagahan HD, rupanya tahap kebimbangan dia agak maksima ! Untung kalau dapat doktor yang prihatin ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Memang tak disangka-sangka. HD tu memang takut sangat kalau sakit tau! Bimbangnya lain macam!

      Delete
  6. Memang isteri mithali betul MD ni..
    Tabik sungguh..
    Dah lah puasa.
    Pastu baik hati lah pulak..
    Nak masak utk semua..
    Kira cepat tu..
    Pukul 9pm semua get ready..
    Mmg encik HD kena hadiah kan satu periuk noxxa satu ni..
    Lagi rajin isteri mithali ni..😆😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang singgah Aeonbig kejap sebab nak mencari apa boleh dibuat berbuka dalam kereta. Asalnya memanglah nak keluar makan. HD ni pun bukannya sakit tu teruk sangat tapi selagi tak dengar kata-kata hikmah dari mulut doktor sendiri, selagi itulah HD risau dan tak boleh tidur malam. Makin bertambah sakitlah jadinya dek kebimbangan melampaukan!

      Alahai, CH. Masak apa adanya. Kalau nak masak seperti yang dirancang, memang tak makan malamlah kami nampak gaya!

      Uhuh, periuk Noxxa jangan disebut! Nyesal tak beli masa harganya murah dulu!

      Delete
  7. Akak bangga dgn awak dik, contoh isteri mithali terbaik..

    Dlm berpuasa, boleh lg teman en suami check up & masak lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Hari tu aje terlebih baik. Sebab berpuasa kot ^_^ Kesabaran lain macam!

      Kalau hari-hari biasa, memang malasnya nak masak kalau jarum jam dah pukul 7 malam!

      Delete
  8. mak aiiiii, hebatnya, masuk dapur pukul 8.00 malam, sebelum pukul 9.00 dah siap masak?? banyak pulak tu lauknya...hebat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiga jenis aje tu, cikgu! Yang satu tu pun ikan goreng aje...

      Ni kalau pakar yang masak, 30 minit dah boleh makan. Saya ni amatur jerk!

      Delete
  9. Rasnya mak dengan HD tu sama tau.....Bimbang lebih dpd sakit. Tapi kalau betul betul sakit mungkin lebih parahlah bimbangnya. Mak sejak kebelakangan ni pun rajin pening jugak Kak Ton...seramlah pulak nak check doktor weyh!

    Mak mmg betul betul tak menyangka Kak Ton rajin begitu sekali tau. Yelah.... dah keluar, balik masak lagi, dalam keadaan puasa pulak tu....Pergh!!! Mmg ketidak sangkaan mak tu mcm mak rasa Kak Ton nak kena lambung dengan HD je tau ....Hish!! Tak sangka sangatlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau memang serius, Kak Ton pun turut risau, Mak. Tapi HD ni asal sakit sikit aje, risaunya tu yang berlebihan. Itu yang buat penyakit tak serius mana, jadi makin serius sampai tak boleh tidur lena memikirkan masalah sakitnya!

      Mak jangan tak tahu, ada masa-masanya Kak Ton memang terlebih rajin tapi yang selalunya memang tak rajinlah!

      Eh, Mak ni lain macam aje bunyinya! Memang tak sangka sangatlah yerk...

      Delete
  10. Patutlah pagi2 dah terjun katil. Malam tu dah penat, wajiblah tidur tak ingat siang!. Bila badan dah penat berpuasa, malam bawak berjalan kemudian masak lagi, mmg bergandalah penatnya MD oii.

    Tapi saya respectlah MD, awak ni mmg isteri yg baik. nak kembang bontotlah tu!

    Hari ni sambung cuti sampai minggu depan ke Kak Ton?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya saya tidur dalam pukul 12 tengah malam. Adakalanya teman anak tidur, dengan diri sendiri tertidur. Bila terjaga semula, memang tak boleh tidurlah jawabnya. Itu yang selalu sangat terlompat katil walaupun pasang alarm merata! Entah apa pesen pun tak tahulah. Dah tua-tua pun masih tak boleh nak bangun dengan sendiri tau!

      Kak Ton cuti hari Jumaat lepas aje tapi adatlah bila naik cuti, memang sibuk tetiba tau!

      Delete
  11. weekend ni bolehla buat begedil frozen..hehe. HD letih je tu kot, suruhlah dia berehat ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak juga terbuat begedilnya, Sal padahal kentang dah siap rebus pun semalam. Semalam kes bakar membakar hasil tangkapan katanya...

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...