Tuesday, August 2, 2016

Kisah si anak-anak bujang!

Salam 28 Syawal kawan-kawan!

Okey, cerita raya dah habis tau! Tentu you all lega mendengarnya ^_^ Nak melayan MD ni berceloteh tentang kisah rayanya, memang kena bertabah selalu!

Hari ni Bubbly Abang sedang berhempas-pulas memerah otak untuk menjawab soalan peperiksaan pertengahan  tahun. Sejak semalam sebenarnya exam bermula sehinggalah Khamis nanti. Hari ni subjek BM(I) dan Matematik (II). Langsung dia tak ulangkaji BM semalam, setakat buat latihtubi Matematik di depan Mommynya!

Kalau tak tahu aje, teruslah dia kata macam ni,

Mommy! Mommy! Minta maaf eh kalau buat Mommy marah! Yang ni masih tak faham sangatlah macamana nak buat... 

Aha! Pandai pun takut kalau kena belajar depan Mommy! Kalau tidak, bukan main lagi sambil buat latihtubi sambil dengar muzik! Dalam pada kita leka, dia boleh beralih arah main game pulak! Mujurlah mood lepas raya Mommy ni tak sampai ke puncak kemarahan! Kalau tidak, tangan kiri cekak pinggang, tangan kanan genggam rotan dah!

Dan kebetulan sejak hari Sabtu lepas si abang ni selsema dan batuk. Kasihan alahai bila I tengok keadaannya kalau sedang tidur. Kejap-kejap berbunyi hidung, kejap-kejap nanti batuk mengongkong-ngongkong sekali! Dengan I sendiri jadi tak lena tidur dok perhatikan anak yang tak selesa tidur malam!

Kiranya sekarang ni tengah demam dan sit for exam dalam masa yang samalah. Harapnya terang hatilah dia nak menjawab soalan peperiksaan dalam keadaan tak sihat macam ni. 

Itu kisah si abang yang dah jarang masuk blog. Maklumlah dah besar, tapi Mommynya masih meroyan panggil 'baby' *_* Berbulu sungguh kalau dia dengar!



Alkisah si bujang kecil pulak memang banyaklah kerenahnya. Sebaik aje pulang dari kampung beraya, sempat sekolah sehari aje lepas tu demam 4 hari! Tahu ajelah I ni bila anak demam lama-lama atau berulang, memang rasa nak pecah kepala dok fikir dan susah hati.

Si kecil ni walaupun nampak aktif dan stronger than his brother, yang sebenarnya lebih lemah daripada si abanglah. Kerap sangat demam sejak dah bertadika ni. Bulan lepas I rasa dia bersekolah penuh dalam 10 hari aje, tolak public holiday, cuti malas dan cuti sakit. Yuran tadikanya tetaplah kena bayar penuh sebulan! Apalah nak jadi si kecil ni. Bab sakit tu kita fahamlah, memang tak mahu benarkan pergi sekolah pun tapi bab cuti malas tu, alahai... nak meroyan sesaja Mommynya ni!



Demam lepas raya sampai kena ambil darah ya. Dek kerana Mommy sibuk naik kerja lepas raya, terpaksalah Daddy pulak yang uruskan. Pergilah Daddydearie bawa si anak untuk ambil darah di hospital. I yang mendengar cerita dari pejabat ni, dupdapdupdap dalam hati sambil bergenang air mata memikirkan tak dapat bersama anak ketika sakitnya.

Mujurlah takda apa-apa. Again doktor hospital kata demam viral aje sebab tengah musim masa tu. Baik orang dewasa, budak kecil semuanya mudah sakit! Yalah, ElNino combines dengan El La Nina (thank you, Sal... my mistake bila teruja menaip entri ^_^) begitulah jadinya...

Bila I balik kerja, adik pun dah kebah demamnya selepas kena ambil darah. Teruslah menerpa ke arah Mommy sambil tunjuk tangan yang kena cucuk...

Mommy, tengok ni! Sakit tau! Adik sedih Mommy takda...

Aduhai... Mommy yang mendengar pun jadi sebak tau! Emo betul Mommynya ni!

Alhamdulillah, sampai ke hari ni nampak bertenaga sungguh si kecil ni. Ubat demam, ubat selsema, ubat batuk dua beradik ni penuh stok! Harapnya tak perlulah digunakan dan sihatlah mereka dua beradik! Susah kalau anak-anak asyik demam atau tak sihat ni...


  

   

 

 

  

  


30 comments:

  1. Betullah MD, raya kali ini ramai yg kena demam. Ada yg lagi kesian sebelum raya dah kena demam sampai hari raya mood semua melayang. Tapi adik tu kira strong jugalah sehari lepas jumpa doktor dah ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan juadah raya, dengan cuaca tak menentu, memang senanglah kak nak jatuh sakit. Si kecil ni dua kali jumpa doktor klinik, sekali pergi hospital check darah! Barulah baik. Risaunya saya masa kali kedua demam lepas balik raya tu, hanya Allah aje yang tahu!

      Delete
  2. Sedih bila awal-awal puasa dulu Qaid dan mommynya kena jangkitan rotavirus. Dengan Atok dan Nenek sekali terasa 'sakit'...

    Abang dan Adik ni bila besar nanti mesti jadi idaman gadis2 Malaya ala2 drama Melayu kat TV... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, ada baca kisah tu dalam blog Kakcik. Memanglah kalau insan tersayang sakit, sedih dalam hati ni hanya Tuhan yang tahukan, Kakcik!

      Entahlah, jadi idaman ke tidak. Tapi kalau ya, susah hati juga Mommynya!

      Delete
  3. Alah.....mcm tak biasa nak puji anak melambung lambung, malu pulakkkk, abangkan bijak mcm mommynya. Apalah sangat pereksa pertengahan tahun ni. Abg kejam mata je boleh settle hihi....Kan bang....

    Cubalah bagi vitamin ke Kak Ton, Scots Emulsion ke....kadang kadang budak budak ni nak kena bagi vitamin baru kuat sikit antibodi dia. Macam anak mak dulu masa kecik pun rajin demam. Bila bagi vitamin tambahan ni nampaknya lambatlah sikit nak demam.
    Tau ajelah kalau anak demam ni, mmg maklah no 1 yg risau dulunya....Sebab apa apa hal kita jugak yg kena menjaga kat wad huahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak belajar langsung this time. Pasak kat telinga beberapa kali pun buat tak tahu aje kalau kita tak pantau depan mata. Itu yang geram. Kalau ya pun ngaku bijak, belajarlah sikit-sikit. Ilmu kalau tak praktik, leburlah nanti lama-lama! Hah! Kan Kak Ton dah bersyarah depan mak budak!

      Bagi juga, Mak. Scotts Emulsion tu sampai expired mereka tak minum sebab tak suka. Mommy pulak borong sampai dua botol. Pil vitamin tak payah ceritalah, mereka makan macam makan gula-gula. Kalau kita tak pantau, mereka bantai sesedap rasa aje tak kira berapa biji. Sampai kena sembunyikan!

      Hah, itulah pasalnya! Dahlah susah hati, badan pun boleh jadi sakit sama kalau anak-anak dan sakit!

      Delete
  4. Replies
    1. Yang ni tak kuat makanlah Mak macam yang lain-lain ^_^

      Delete
  5. bukan el nina..la nina.10 hari je sekolah? kena mintak diskaun yuran tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu dia, proofreader dah sampai. Hahaha! TQ Sal perbetulkan my mistake. Teruja menaip entri bila mood rajin tiba, semua pun bercampur-baur! Hari tu dok betulkan kawan pejabat ElNino dan La Nano jadi ElNino dan La Nina tetiba sendiri pun buat 'lawak'. Hehehe!

      10 hari je tapi kena bayar RM320. Nangis-nangis tau bila memikirin ~_^

      Delete
  6. abang, good luck in your exam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully dia boleh jawab soalan dengan hati yang tenang walaupun hidung sumbat dan tekak gatal-gatal nak batuk sahaja katanya!

      Delete
  7. Mau tak risau MD bila anak2 demam..
    Kesian abang dah exam demam pulak ye.
    Semoga cepat sembuh ye abang..
    Adik cute pun demam ye..
    Dah adik beradik pulak demam..

    Sama maca Nabil juga ni..
    Risau bila dia demam pakej dengan batuk dan selsema..
    Cukup lah duduk kat hospital 5 hari tu hari..
    Kesian tengok dia.. hari2 ambil darah..

    Najeeha ni pun baru habis Trial UPSR pertama..
    Yang kedua pula muncul 15 ogos ni..
    UPSR lagi 34 hari aje lagi..
    Mama dia yg terlebih risau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergilir-gilir demam sejak lepas raya ni. Bila baik okeylah. Bila demam tu mulalah macam-macam ragam, CH. Biasalahkan budak-budak!

      Kalau saya pun bila ada anak yang nak ambil exam besar macam Najeeha ni, risau dibuatnya. Yalah, walaupun bukan emak yang ambil exam, seriau juga sebab tak tahu macamana prestasi anak bila menduduki peperiksaan!

      Delete
  8. Abang kan budak bijak InsyaAllah dia boleh buat MD.Melalui pengalaman akak anak lelaki ni cara belajar nya tak sama dgn ank ppuan.Kadang kita nampak macam dia tak belajar padahal dia dah ingat apa yang di ajar di sekolah.
    Oh...sekolah abang lambat ya pekse setengah tahun?.
    Yalah dah jadi mak2 ni memang risau bila anak2 demam kan...itu yang kena standby ubat2 je.Anak akak yang Azim je yang mudah kena demam walaupun dah bujang risau juga bila dia tepon kata demam.
    Takpelah MD adek tu kecik lagi...nanti dia besar sikit rajin lah sekolah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak belajar kak, bijak pun tak guna. Lebur juga ilmu dalam kepala tu! Dia ni memang banyak main. Bukan main apa, main game kat komputer! Itu yang merisaukan. Dilarang macamana pun tetap cari jalan nak dapat peluang main game!

      Lambat jugalah exam kali ni. Dah bulan Ogos pun. Peperiksaan akhir tahun entah bila pulak!

      Si kecil ni memang terkenal dengan malas pergi tadika. Cikgu pun dah tak kisah nak tanya mengapa. Faham dah! Bila tiba musim nak menangis, mulalah menangis bila sampai tadika!

      Delete
  9. 10 ari jer? aduhai, rugi nyer byr MD. tapi nak kata pe kan.
    memang kena byr.
    anak2 aida memang alhamdulillah so far ok musim raya ni.
    aida ajer yg da breakdown, tonsil bengkak 2-3 ari lepas, MD.
    kita sakit, takpe. jgn anak2. boleh risau!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak-agak saya memang 10 hari ajelah. Awal bulan Julai sampai kami pulang bercuti daripada raya (10hb) dia tak pergi sekolah. Lepas tu pergi sehari aje, then demam sampai hujung minggu! The third week, tiga hari aje perginya, dua hari lagi ponteng sebab Abang Afiqnya nak bawa jalan-jalan sebelum balik ke Kuwait on July 22. Forth week aje yang penuh! Kalau kira-kira balik 10 hari pun tak sampai, Aida!

      Delete
  10. siannya dua beradik ni demam tapi adik semakin cute pulak.. Kita kalau anak demam.. masing2 berebut nak bangun lap2 kan badan anak. dua2 tak percaya sama sendiri katanya.. konon rasa diri sendiri lagi bagus nak jaga anak sakit walau tak ada la cakap terus terang tapi perbuatan tu jelas nyata masing2 rasa diri yang paling doktor nak jaga anak sakit. almaklum sorang anak.. Tapi mujur jugak anak saya ni dari baby antibody kuat. demam tu demam jugak tapi tak kerap. Tapi tu la kesian tengok kawan2 tadika dia.. kejab2 mak dorang sent kat group whatsapp anak tak pergi sekolah demam la cirit birit la.. sebulan tu kadang2 budak yang sama 2 - 3 kali. Apapun adik nampak semakin mengecil maybe sebab demam tu kot hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Ni dua-dua ibubapa mithali ni ^_^

      Akak kalau anak-anak demam, memang kenalah berjaga malam. Suami pulak kalau dah teruk sangat anak meracau, barulah tolong tengok-tengokkan bersama. Lepas tu, beliaulah yang tak cukup tidur memanjang instead of kita!

      Dulu-dulu sebelum masuk tadika, okey aje si adik ni. Setahun 2,3 kali aje kot demam. Sejak bertadika ni, setiap bulan down! Nak kata tak makan vitamin, dikunyahnya vitamin tu macam gula-gula pulak!

      Delete
  11. Alahaii kesiannya demam, kita sbg ibu mmg susah hati, diri sendiri sakit xper, kalau boleh biarlah anak2 sihat memanjang, aamiin..

    mungkin musim skrg ni kot, cuaca tak menentu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kalau anak-anak yang tak sihat, memang kita pun jadi risau. Bila anak-anak sihat kembali, kita pulak tumbang!

      Delete
  12. Good luck dan cepat sihat utk abang!

    Utk adik kena rajin2 pergi sekolah. Tp di kecik lagilah MD, nanti dah sampai masa nya rajinlah dia.

    Kalau anak2 sakit, emaklah paling risau. Nak kerja pun tak tenang dibuatnya, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab membayar yuran tu yang ngeri alahai ^_^ Perginya tak sampai setengah bulan pun!

      Ya betul! Kalau anak-anak sakit, emaklah yang paling susah hati, paling sibuk mengurus dan tak cukup tidur!

      Delete
  13. Lewatnya sekolah abang buat ujian pertengahan tahun.. haha, ok juga ye, tiada la cikgu2 menanda masa cuti sekolah hari tu.. lepas raya pulak tu, baik perancangan ni.

    Agaknya adik kerap demam sebab baru nk imunkan badab dengan persekitaran ramai org, tahun lepas dia tgl dgn mak ngah kan.. insyaAllah lepas ni badan dah kuat akan kurang demamnya.. sekali sekala dugaan anak sakit ni utk uji mommy dan tambah pahala tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ni memang lewat, AN. Kotnya cikgu sekolah nak suruh anak-anak murid berjimba sakan cuti panjang rayakan. Kalau suruh sit for exam sebelum raya, ada nanti yang tak dapat jawab dengan tenang. Hahaha!

      Entahlah, AN. Memang perasan sangat sejak bertadika ni, kerap betul demam. Cuti malas lagi tak payah ceritalah. Memang tabur duit yuran atas angin aje!

      Delete
  14. InshaAllah abg akan berjaya dengan cemerlang tu.

    Alahai siannya adik, itulahkan mungkin persekitaran buat adik tak sihat tu, memang sajalah bayar yuran atas angin je sebab sekolahnya cuma berapa hari saja, tapi nak buat macammanakan pejam mata bayar sajalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya bolehlah dia menjawab dengan tenang. Tapi hari ni last day exam, dah nampak beransur baik kesihatannya. Batuk dah hilang. Selsema pun takdalah teruk lagi. Saya rasa anak saya ni mungkin nak kena resdunglah. Dengusnya tu lain macam bunyi tau!

      Menangislah juga bayar yuran atas angin. Anak tak juga belajar perkara baru dah asyik cuti memanjang...

      Delete
  15. Lepas raya mamg musim demam kot.nasiblah my anak2 sihat2 belaka.jenuh bertempik asiklah nk bergaduh.naik hanu dh ibu ni bila anak dah 3..anak 2 ok lg rasanya jadi bini tarzan sekali sekala saja.haha..

    Nmpk adik cute dah slim sgt..kesian yeaybe sebab kerap demam.bubbly abg mid year exam lmbt ye..aiman n budak2 lain kebanyakan dh exam sebelum raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha, terasa siksanya menguruskan tiga anak. Yang kecil tu masih bayi, PK. Tentulah siksa juga nak menguruskan tiga anak serentak. Nantilah bila dah besar sikit, kuranglah keseksaan ^_^

      Tapi bukan ke seronok kalau anak ramai. Bolehlah selalu test pitching tinggi ke tidak ~_^

      Lambat pulak kali ni dia exam. Cikgu pun tahu murid-murid takda mood nak exam sebelum raya. Memahami sungguh cikgu-cikgu ni. Nak jaga prestasi sekolahlah tu ^_^

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...