Tuesday, August 30, 2016

Oh, tidak! Lompat katil lagi ~_^

Salam 27 Zulkaedah kawan-kawan!

Hari ni dah Selasa (esok cuti, yeah!), entah bilalah agaknya I boleh up entri hujung minggu lalu ya...

Hari ni lagi gempak permulaan my hari. Bubbly Abang tak sekolah hari ni dek kerana cikgu sibuk demi persediaan UPSR. Makanya memang tak belajarlah, kena duduk kat dewan sekolah. Jadi kata Laoshi, datang sekolah ke tidak, takpa sebab tak belajar. Ahhh, baguslah cikgu macam ni!

Bila cikgu dah kata begitu, tentulah hatinya berdolak-dalik lebih kepada tak nak pergi. Khamis nanti cuti. Jumaat kena pergi sekolah tapi I sebagai emak nak mencutikan anak lagi sebab hari Jumaat (Sept 2) ni merupakan harijadi Bubbly Abang. Mommynya cuti ya. Dan of courselah, si Adik Cute pun mungkin akan dicutikan juga ^_^ Baguskan dapat emak macam I ni, merangkap pengetua sekolah/tadika sekali ~_^

Minggu depan pulak, cuma sehari aje Bubbly Abang kena sekolah, hari Jumaat (Sept 9). Pun cikgu kata tak belajar juga. Lepas tu bersambunglah dengan cuti sekolah seminggu. Wah, kembanglah punggungnya duduk depan komputer nanti! Yang membimbangkan I sampai rasa nak demam ni of course si Adik Cute. Dah tentu-tentu dia pun nak 'mohon' cuti sama macam abangnya walaupun di tadika takda siapa yang ambil UPSR ^_^

Hari ni ada sambutan Hari Merdeka di tadika Adik Cute. Dek kerana abangnya tak sekolah hari ni, cuak jugalah takut si kecil ni tak mahu pergi tadika juga! So, I kata padanya semalam yang hari ni Daddy akan hantar adik dulu ke tadika lepas tu baru hantar abang ke sekolah. Abang lambat pergi dan tak perlu pakai baju sekolah sebab di sekolah abang pun ada sambutan Hari Merdeka! Terpaksalah 'bohong sunat' ^_^  Termakanlah si Adik Cute ni dengan pembohongan Mommynya. Lagi stress sebab semalam tu dia dah suruh pegang dahinya panas ke tidak. Rasa macam tak larat nak pergi sekolah esok (hari ini) katanya!

Berialah semalam I sediakan pakaian ala-ala Malaysian flag. Bekal pun dah siap masuk beg sekolah pagi tadi. Tetiba hujan sikit punya lebat pula pagi ni and I dah pun berbisik di telinga my HD, kalau Adik Cute tak nak pergi takpalah, bukan belajar pun!  Yang sebenarnya, Mommy si Adik Cute ni risau kalau Daddynya heret anak masuk kereta tanpa payung, Dah demam pulak my anak. So, untuk mengelakkan anak demam dan cuti seminggu lagi, makanya lebih afdal kalau tak pergi hari ni ^_^ Mommy depakan memang over protective, selalu fikir yang negatif aje!

Jadi, selalunya alarm I set pukul 5 pagi. So semalam I tukarlah ke pukul 6 pagi. Biasa jugalah bila alarm kali pertama berbunyi, I sambung tidur sikit lagi ^_^ Bila alarm berbunyi pagi ni, perkara samalah I buat... Apatah lagi bila dengar bunyi hujan sikit punya lebat. Uh, sejuknya! Mengapalah hari ni bukan 31 Ogos, boleh tarik selimut sampai hujung kepala ~_^

Bila terjaga semula tengok dah nak dekat 6.30 pagi. Cepat-cepatlah mandi dan nak bersiap. Tapi, sebaik keluar bilik air dan nak bersiap, barulah sedar I silap tengok jam. Bukan nak dekat pukul 6.30 pagi ya, dah pukul 7.30 pagi okey! Apalagi, pecut marathonlah Kak Ton. Nasib baik Bubbly Abang tak sekolah! Cepat-cepat sms kawan kata mungkin terlambat sebab belum keluar rumah lagi and minta tolong inform boss yang hari ni maybelah lambat!

Tiba-tiba kawan replied kata kunci keretanya hilang entah ke mana, mungkin nak ambil half day! I pun apalagi, laju-laju bersiap dan start enjin kereta. Salam HD pun tidak, terlupa! Hujan masih lebat. Walaupun rumah dekat dengan pejabat dan ada banyak jalan boleh guna, I boleh agaklah memang jem teruk dek hujan dan kalau macam ni punya lebat, memang banjirlah!

Betullah sangkaan. Jalan paling pendek, dah jem teruk. Mesti banjir dah mana bahagian jalan tertentu. So, ambil jalan jauh banyak sikit, ikut belakang Ikea! Ahah, jenuhlah tempuh air bah dua, tiga kali ya! Tawakkal ajelah menempuh air!

Masa tu my colleague ada mesej lagi tapi tak sempat baca. Oh, akak kalau bawa kereta, tak mainlah smartphone di tangan ya. Akak amatlah berhati-hati orangnya ketika memandu ^_^

Bila nampak traffic light merah, checklah sekejap apa mesejnya. Katanya...

Dia dah pun sampai pejabat!

 Wallaweyh! Stress akak beria-ia nak rushing supaya tak lambat sangat!

Pun begitu, masa punch card, sudah pukul 8.32 pagi. Well, punch card sudah merah buat pertama kalinya dalam tahun ni. Rasa terharu sungguh nampak dakwat merah tu tau! Rasa nak padam dengan liquid paper jerk ^_^

Hujan pagi ni hujan rahmat tapi permulaan my hari pulak tak begitu seronok. Dahlah perut berkeroncong tak sempat breakfast dan takda apa makanan pun dalam drawer! Semalam bukan main membebel bila balik kerja tengok jerebu di luar. Main kibas-kibas habuk dengan tangan lagi tau dari saat keluar pintu besi pejabat ke kereta yang park di belakang pejabat! 

Kiranya hujan pagi ni dapatlah menghapuskan sikit kesan jerebu yang mula nak bermanja-manja dengan kita semuakan! 

Gitulah kisahnya di pagi hari Selasa yang penuh kebanjiran ni. Kenapalah lambat sangat nak lunch break ni... Kalau dapat pekena rendang ayam dengan nasi putih panas-panas alangkah nikmatnya hidup ^_^

Sambung kisahnya nantilah ya ~_^         



13 comments:

  1. Lamanya mandi..... 1 jam???? Buat apa? Takkan korek pun satu jam kot hahahaha...Betullah Kak Ton hari ni tempat mak pun gelap sungguh. Tapi mak baru perasan nak hujan masa bukak pintu nak htr anak ke sekolah.

    Tp betullah ek, kalau sebelum kita bangun dah dengar hujan turun mesti mcm malas je nak bangun. Elehhhh baru sekali merah pun dah risau, taulah awak tu selalu jadi jaga office.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak! Silap tulis pulak statement! Mendatangkan keraguan sudah!

      Ni Kak Ton pi betulkan balik ^_^

      Delete
    2. Bukan satu jamlah, Mak. Kak Ton ingatkan nak dekat pukul 6.30 pagi rupa-rupanya dah dekat pukul 7.30 pagi, Mak! Apalagi, memang Kak Ton pecutlah sampai lupa nak salam HD. Nasib baik anak tak sekolah.

      Memang gelap pagi tadi. Kalau tak buka pintu, tak tahu pun dah pukul 7 lebih!

      Sayu pilu hati ni tau sebab punch card termerah pulak. Inilah first time this year. Bukan tak pernah berlaku pun tahun-tahun sebelum tu, tapi Kak Tonkan memang over bab emosi nih!

      Delete
  2. Alahai MD, samalah kita pagi ni. Terjun katil juga. Mula2 tersedar pukul 4.30 pagi. tidur balik. Tersedar kali kedua dah 5.50 pagi.

    Tapi saya tak lambat ke ofis, anak yg lambat sampai ke sekolah. muncunglah dia!

    joget sakan Abang Adik dapat cuti berderet-deret dari mommy. Selamat bercuti ye Kak Ton!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingatkan baru 6.30 pagi KB, rupa-rupanya dah pukul 7.30 pagi. Subuh pun lesap, KB. Dahsyat betul saya ni.

      Saya memang bukan boleh. Kalau tak hantar anak ke sekolah, mulalah buat perangai.

      Cuti sekolah bagi lain, cuti Mommy bagi lain. Memang anak-anak merdeka betul depa dua orang ni tau!

      Selamat menyambut cuti Hari Merdeka ya, KB? Pi kebun lagikah kome? ~_^

      Delete
  3. ala.sayngnya dah merah kan.
    nak buat camno kan. dh jd pon. huhuhu
    jgn ulangi ye kak ton. ^_^

    sama lah area rumaj saya ni. hujan lbt juge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh tak nak diulangi. Sayang punch card berwarna merah tau :(

      Tapi itulah, kalau tak hantar anak pepagi pergi sekolah, mulalah buat hal. Dah tahu jalan jem, ada berani nak keluar lewat dari rumah. Mentang-mentanglah rumah dekat, budget bawa kereta macam driver F1 jerk!

      Delete
  4. Huntungnya lah abang tak payah ke sekolah hari ni. Kalau lah Nani pun boleh buat macam tu. Hahahah ! Pagi tadi pun hampir hampir dah nak terbabas tak pergi kelas maklumlah sejuk sejuk tu nikmat tidur dia lain maciam. Hahah. Harap esok pagi hujan lebat lagi lah boleh tarik selimut dan fefeeling sejuk macam dekat kampung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untungkan dapat Mommy macam ni. Dialah emak, dialah pengetua sekolah/tadika, dialah doktor. Hahaha!

      Kalaulah esok hujan, habis berderailah plan kami anak beranak nak melenjan kat luar, Nani...

      Hujanlah dalam pukul 4 pagi gitu. By the time mata celik, harapnya hujan dah berhenti. Boleh gitu ~_^

      Delete
  5. Alololo... Siannya. Dah tercalit dakwat merah. Nak buat macam mana kan MD. Salah siapa... ekekeke...

    Best betul pagi ni hujan lebat kan. Kenapa lah tak esok jer hujan kan. Kita pon lewat gak pagi ni. Hantar anak gi skolah. Slalu naik motor jer ngan abahnya. Dah hujan lebat, hemak dia lah kena hantar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Menyesal kemudian pun tiada berguna gitu ^_^ Takpalah, nak sedapkah hatikan, sekali aje dalam setahun. Kira hebatlah juga tu, 99.9% ^_^

      Kalaulah hujan masa hari cutikan best. Barulah boleh tarik selimut sampai tak nampak matahari ^_^

      Delete
  6. Ingatkan kenapa la terjun katil.. hihi..
    Sama la kalau da tgk jam, tdo balik, mmg selamat.. ira pun lambat masuk ofis hari ni.. hujan lebat sangat. Keluar rumah pukul 8 sbb dah teduh sikit, lps tu htr ank sekolah dlu.. sampai je parking kat ktm hujan lebat semula.. kene jugak la hujan, cuma x basah kuyup. Kalau x, jenuh la menahan sejuk..

    Rahmat Allah turun dipagi hari kan.. wp hari MD x seronok pada paginya, mana tau petang2 ni ada yg menggembirakan.. 😎😎

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah pepagi terjun katil tu, faham-faham ajelah Ira ~_^ Memang kes lambat bangunlah!

      Kadang-kadang jalanraya ni unpredictable tau. Kita kata jem, tak jem. Kita fikir tak jem, rupa-rupanya jem teruk. Tapi kalau dah hujan lebat, flash flood bagai tu, memang confirm jemlah. Saja nak cari pasallah kalau terlambatkan!

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...