Tuesday, September 6, 2016

Entri gelabah...

Salam 4 Zulhijjah kawan-kawan!

Phewww! Tetiba rasa tak cukup nafas nak berblogging. I ada aje bekerja semalam dan juga hari ni tapi entahlah, sibuk pun ya, malas nak update entry pun ya juga. Sebab itulah semalam sunyi-sepi rumah takda tetamu ~_^

Ingatnya sesekali menghadap komputer tu, nak jugalah mengupdate ilmu di dada walaupun ilmu carian di google ni bukan boleh percaya pun. Tak apalah, yang penting tambah ilmu mana yang kita rasakan baik. Yang agak-agak tak berapa nak yakin tu, tak payahlah susah-susah nak viralkan dan ajar orang lain pulak. Ya tak?

Semalam dapat email mengatakan akan ada sedikit perubahan di pejabat. Makanya, kemungkinan besar susah sikitlah nak update entry bergambar gitu. Tapi, macam tak biasa pulak kekdahnya menghadap my entry yang panjang berjela dan tanpa gambar. Alah, masalah kecil aje sebenarnya! Apa yang penting antara nak diusahakan mengupdate entry atau tidak aje! Kalau malas, katakan malas. Tak perlu bersusah-payah mencari alasan ~_^

Oh, ya! I memang pun bercuti hari Jumaat lepas sebab alasan ini. Kisah harijadi si Bubbly Abang ni entahlah bila boleh up entri. Kalau ter'rasuk' penyakit malas berleluasa, memang tak berceritalah. But then, rugi pulak rasanya tak selitkan memori dalam blog ^_^ Tengoklah macamana...

Dan, baru-baru ni seseorang yang I kenali di luar alam maya telah menghantar mesej mengatakan dia pernahlah baca my blog ni. Oh, no.... macamana nak respond ya? Nak letak emoticon yang mana satu? Happy? Terkejut chimpanzee? Atau merah menyala muka emoticon macam kena bara api?

Kalau ikutkan I, time tu juga nak tender resignation jadi blogger picisan! Tetiba malu ^_^

But then again, memang dah sedia maklum kalau kita berkongsi cerita di alam maya macam blog atau mana-mana media sosial, memanglah orang lain akan membacanya. Kalau tak nak orang lain membaca, jangan berkongsi cerita ler... 

Kita menulis memang dengan harapan akan ada yang sudi nak membaca, bukan menulis syok sendiri, right! Kenalah pandai-pandai, cerita apa yang boleh dikongsi dan yang mana tidak! 

Tidak dapat dinafikan, nikmat paling indah sebagai seorang blogger picisan apabila ada yang sudi membaca dan meninggalkan komen dalam blog kita. Kalau dapat satu response sekali pun, dia punya senyum lebar tak dapat diukur gitu! Mahu sampai tidur malam pun tersengih-sengih sebab response yang satu tu masuk sekali dalam mimpi ~_^

Eh, sudahlah ya! Tak tahu nak membebel tentang apa lagi. Idea tepu pulak tak boleh keluar sewenang-wenangnya dalam fikiran hari ni. Itu yang terus jadi gelabah sebab tak tahu mana satu cerita dapat ditaip dulu dalam keadaan haru-biru katanya ^_^

See you again!

Adios!     

 

 


30 comments:

  1. rasa macam pendek sangat je entri kali ni. Maybe kena hack kot blog hi hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Rasa-rasa pun macam kena hack jerk blog ni ~_^

      Siapalah yang ngengada nak hack blogger picisan ni ek?

      Delete
    2. Ini mesti setuju gaklah ni dah gelak beso katanya ^_^

      Delete
  2. Tak kisahlah MD siapa pun nak baca blog MD ok apa
    Tak payahlah sampai nak tender resignation:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau orang tak dikenali, takpalah juga. Tapi bila kata orang yang kita kenali di luar yang membaca blog kita, mulalah rasa semacam aje, kak!

      Tiba-tiba merah padam muka menahan malu! Apa yang malu pun tak tahulah!

      Delete
    2. tulah.. same wt me. org jau2 dah lah bc blog kita..haha

      Delete
    3. Kan! Tetiba aje pandai rasa malu tau. Kalau tidak, tak malu-malu dok berceloteh! Masa tulah tiba-tiba rasa macam nak menulis entri sopan-sopan aje ~_^

      Delete
  3. Dalam kekalutan masalah akak skg sempatlah baca2 entry MD yang sebelum ni....hepi bezday utk anak bujang comel MD..
    Bagi akak hanya beberapa org tetentu je yang tahu akak sorang blogger picisan....Seperti MD juga malu....apatah lgi yg ditulis merapu2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ya kak untuk ucapan harijadi anak saya dan juga rajin singgah sini membaca kisah merapu saya ^_^

      Saya yang sebenarnya memang malulah kalau orang yang saya kenali tau saya ada blog tapi bila malu tu hilang terfikir juga, dah sendiri yang nak menulis, kenapa pulak nak malukan...

      Delete
  4. macam saya gaklah, pindah unit baru, privacy kurang.memang payah nak update blog. bukan alasan, tapi kenyataan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni memang kuranglah privasi. Dah tak boleh buat sesuka hati. Tapi bila difikir-fikirkan balik, inikan pejabat. Memanglah kena dahului kerja-kerja pejabat!

      Kalau dah tak tahu apa kerja nak buat tu, barulah boleh terjah-terjah blog katanya!

      Delete
    2. saya dah duduk front desk..memang takdelah nak mengadap blog..huhu. Balik rumah dah malas, nak tengok TV lagi.haha

      Delete
    3. Oh, padanlah susah nak 'jumpa' Sal sekarang. Kalau dah namanya front desk, memang takdalah harapan nak bersenang-lenang, Sal!

      Delete
  5. Dulu mula2 berblog cam syok sendiri .. sendiri tulis ... sendiri baca hehe
    Sekarang ni tulis dgn harapan ada org yg membacanya. Aku pun skg on off blog ni. Kdg2 tu mo berhenti tp sayanglah pula kan .. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adatlah tu bila mula berblogging. Kalau first entry kita dah banyak komen, memang kira ohsemlah ^_^

      Saya pun macam tu juga dulu. Lepas taip entri, baca n baca banyak kali sambil berdoa bilalah ada kawan-kawan baru nih... Hahaha!

      Delete
  6. memanglah malu kalau ada org yg kenal tiba-tiba membaca celoteh kita kan. saya pun samalah, MD. Even, suami sendiri pun tak membacanya. kalau dia baca, segan juga saya! hahaha.

    sekarang kita busy sikitlah, MD. up entri lewat, bw pun tak sempat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Tetiba rasa macam malaslah nak berblogging. Tetiba pulak malu ^_^

      HD ada juga 'terjah' my blog ni. Kalau diterjahnya, memang kita tahulah sebab asyiklah menyakat dok ulang tayang segala ayat yang kita tulis tau! Merah padam muka menahan geram! Tapi, masa itu ajelah. Lepas tu balik berblogging semula ^_^

      Yalah, selalu KB singgah bertandang pepagi hari sekarang ni lewat pulak ya!

      Delete
  7. alah samalah kita.. kita suka kalau orang lain baca blog kita but when its come to someone yang kita kenal outside this blog tetiba jadi macam tak best pula nak menulis. macam restricted tetiba. tu yg selalu tukar2 URL blog.
    but this time, lantak lah. malas dah nak tukar. so kita go on aje la.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahah! Betul tu. Suka sangat kalau orang datang ke blog kita tapi bila orang yang datang membaca tu orang yang kita kenali di alam nyata, memang lain macam sikit rasanya ^_^

      Delete
  8. Rasanya semalam mcm dah komen.....aduhhh belum rupanya.

    Yelah....tetiba pulak mak teringat diawal awal pembabitan dlm dunia blog ni, tulis sendiri baca sendiri hihi....eleh Kak Ton pun pernah jugakkan, jangan nak tipulah haha....

    Mmg pun rasa tak tentu arah jadinya....Yang peliknya tau pulak kita malu ye kalau sedara mara yg dikenali baca blog kita. Masa bercerita tak mengingat hihi....



    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah macam Kak Ton. Datang-datang sempat baca aje, lepas tu terlupa belum komen ^_^ Ke Mak memang suka datang beramah mesra dengan Kak Ton? Hahaha!

      Ish, Mak ni! Kalau first entry dah ada orang baca, kira terrorlah gamaknya, kalah retis terkenal tau! First few entries memang selalulah kita syok sendiri. Sendiri tulis, sendiri baca, sendiri gelak sorang-sorang. Tak ke ngeri?

      Delete
  9. Emmmm mcm gelabah juga CH nak komen ni hahaha..
    Dah kering idea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa pulak gelabah lagi ni, CH. Kata anak dah habis exam UPSR. Wajiblah dengan mamanya sekali lompat katak penuh kegirangan gitu! Boleh hilang idea pulak dalam gembira yerk ^_^

      Delete
  10. Betullah tu MD. Kalau tetiba ada orang bagitau dia memang follow dan baca entri kita mesti kita excited sakan... nak-nak kalau ada kedai-kedai dan bisness yang nak collobarate dengan blog kita.. maklumlah saya pun blogger picisan.. kadang terlebih excited... hahahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang rasa teruja tapi bila orang yang kita kenali di luar yang membacanya, memang satu macam rasa malunya. Hahaha!

      Wah, kalau sampai dapat buat collaboration gitu, lagilah senyum sampai ke telinga tau, Nora!

      Delete
  11. sebab tu ler aida akan dahulukan visit blog org yg tinggal komen kat blog dulu.
    tu priority. kena appreciate.
    bukan senang friends blogger nak klik masuk blog kita dan tinggal kome, kan.
    so, mesti kena balas kunjungan.
    i love my followers gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dulu masa banyak masa terluang, memang hari-hari nak tinggal jejak(s) kat blog kawan-kawan di bloglist. Bila ada lagi masa yang terluang-luang tu, pergilah cari kawan baru. Tapi la ni, nak tinggal jejak sikit punya susah. Kenalah pilih bulu juga Aida, siapa datang, tinggal jejak kat kawan-kawan tu dulu ^_^

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...