Tuesday, September 27, 2016

(JJCM) Seri Iskandar : Mr. Cendol & Ikan Bakar Pak Teh

Salam 25 Zulhijjah kawan-kawan!

Hari ni jom kita sambung kisah di Seri Iskandar lagi ^_^

Memandangkan Seri Iskandar ni takdalah besar mana, makanya I malaslah nak menggoogle apa yang ada di sini. Dengar cerita mulut dari my jiran sebelah ajelah...

Bila sampai di sini, memang lapar betullah tapi tak tahu nak makan apa. Berlegar-legar kami ni di kawasan sekitar, masih lagi tak boleh buat keputusan di mana harus mencuba makan. Yang senang dilihat (dari jauh) satu aje ~ Mc Donald ler ^_^

Teringat kata jiran sebelah, ada cendol di Billion. Maka,  I pun suruhlah HD memandu ke Billion. Buat-buat tak nampak aje McD yang tersergam (indah)  di pandangan mata tu!

Jadinya, marilah kita pekena cendol di Mr Cendol (Eh, betul ke Mak nama kedai ni? Ke Kak Ton yang memandai-mandai salah ingatan?)


Semangkuk kecil cendol biasa ni harganya RM3. Tak tahulah murah ke mahal tapi kata my Chik, kalau kat BP baru RM2.50 lagi besar mangkuk ^_^ 

Rasanya?

Bolehlah kalau teringin sangat nak 'mengcendol' gitu ~_^ My anak-anak dan HD pada mulanya main minum aje cendol ni tanpa letak gula melaka dek kerana gula melaka diletak dalam botol sos, di atas meja. Nasib baiklah Mak dah explained dalam blognya ~_^

Maka I dengan bangganya suruh mereka curahlah gula melaka tu sebanyak mana yang mereka suka, ikut manis anak tekak sendiri!

Mommy, sure ke ni gula? Bukan kicap eh?

Anak bujang tersado bertanya...

Lepas tu kami pun masuklah jenjalan kat Billion. Masa tulah baru perasan D hotel yang Mak katakan tu ^_^ Ish, dari bawah tak nampak pulak canggihnya walaupun sebangunan dengan Billion!

Jalan-jalan dalam Billion tu pun tak bawa apa-apa makna. Takda apa pun yang best. Tapi Kak Ton ni kalau nampak Watson ke, Guardian ke, kedai-kedai biasa yang ada melambak di KL tetiba muncul di daerah terpencil, mulalah terasa macam, "Oh, wow! ....... (sila isi sendiri nama kedai) ni pun ada kat sini!" 

Apa yang pelik pun tak tahulah!

Penat merayau, kami pulang ke hotel bajet semula ^_^

Petang tu keluar merayau lagi. Kot-kot nasib baik nampak kedai makan berkenan di hati. Sebelum tu, kita pergilah ke homestay my sister, Chik dan anak-anaknya. Nampak baru, cantik dan bersih! Tapi takpa, tak menyesal pun tak pilih homestay ^_^

Keluar dari homestay Chik, kita jalan lagi cari makan. Nampak pulak orang menjual pisang goreng, keropok lekor dan cempedak goreng. Apalagi, teruslah berhentikan kereta dan borong ikut tahap kelaparan waktu itu ~_^

Selesai memborong, tetiba kereta dah menuju ke McD ^_^ 

Makanya, 'minum petang' di McD lah kami....

Dek kerana my anak-anak kecoh sangat, si staff McD ni terus datang menghampiri meja makan dan berborak dengan kami sekeluarga ^_^ Oh, masa ni HD takdalah! HD lepak dalam bilik, enjoylah dapat conquer katil sorang-sorang ^_^

Malamnya kami keluar lagi cari makan. Kali ni pun berpusing-pusing mencari makan, tak tahu nak singgah di mana walaupun bukan sikit kedai makan yang ada.

Akhirnya kami sepakat ambil mana senang ajelah. Jadi, kita pun makanlah di Ikan Bakar Pak Teh ^_^







Tengoklah gelagat my superheroes ni. Orang lain dahlah panas, mereka berdua tetap juga nak pakai gaya gini! 

Sukahati komelah! Mommy malas dah nak kata apa! Daddynya bukan main marah lagi dok tengok gaya anak-anak di malam hari ^_^ 

Inilah menu yang kami order. Ini pilihan di depan meja kamilah, itu aje yang I dapat snap. Yang jauh-jauh tu tidaklah I sibuk nak snap ya, lagi sedap menunya ^_^






Panjang sebenarnya meja makan sebab ada tiga keluarga yang makan di sini. My Chik dan anak-anak cari makan di tempat lain. Teh dan anak-anak pun di tempat lain. Both my brothers lepak di bilik aje malas nak keluar malam katanya!

Kali ni my 5th sister yang belanja ^_^

Rasanya?

Macamana gegar dan kelamnya gambar yang  I snap, macam itu jugalah 'kelam' rasanya.  Tapi dah katanya lapar, makan ajelah ya! Lagi pun orang yang belanja, ucap terima kasih sudahlah ^_^

Balik dari makan malam, kami sambung buat 'kerja' sikit di homestay my Teh. Seronok bila 5 beradik perempuan dapat berkumpul bersama. Yang seorang lagi balik bilik berdengkur katanya!

Selesai semua, barulah kami pulang ke Anggun Hotel. 

Bermulalah kisah tidur di lantai untuk 'bibik' macam saya untuk beberapa jam berikutnya. 

Keesokan paginya, seawal pukul 8 pagi kami dah packed segala barang dan checked out!

Well, the main purpose kami semua 'berkelana' di Seri Iskandar kerana ada majlis perkahwinan pada 17hb tu tapi minta maaflah ya, kisah Seri Iskandar berakhir di sini. Takdalah ahkak nak berkisah tentang majlis perkahwinan tu pula ^_^






24 comments:

  1. Kalau dah warna gula dgn kicap sama tu yg buat anakanda confuse ye:)
    Itulah kalau dah jenjalan mesti macam jenis makanan dpt jumpa. Puas rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, berkali ditanyanya pada saya patut ke dia picit botol sos tu? Dia takut terpicit kicap ^_^

      Masa makan pun bukan main merasa, betul ke gula melaka atau kicap!

      Beli ikut tahap kelaparan, memang banyak saki-bakinya, Kakzakie ...

      Delete
  2. haha.. br nk tanya awat gambar mcm kelam.. hp rosak ke? okey faham.. hp ni kira mcm scannerlah.. kalau sedap, gmabr jd wow.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Entahlah tak tahu kenapa. Masuk-masuk kedai aje, gambar terus jadi kuning ^_^ Sejak pakai spek mata ni selalu aje ambil gambar kelam tau, PB.

      Oh, yes! Salahkan mata yang rabun, bukan sebab skill mengambil gambar tahap minima. Hahaha!

      Delete
  3. Dah tempatnya kecil MD..
    Tu lah makanan yg ada dan mungkin restoren tu jer yg ada ikan bakar..
    Tapi tak apa lah ada pengalaman di Sri Iskandar tu kan..
    Jadi anak buah MD tu esok balik rumah mertua..
    Berkisar keadaan macam tulah ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya bukan nak makan ikan bakar sangat, CH tapi dah berpusing-pusing keliling itu ajelah yang nampak macam 'gah'. Dahlah yang mengekornya ada dua, tiga buah kereta lagi. Naya ikut berpusing-pusing. Kita settle ajelah mana dapat!

      Majlis akad nikah pukul 10 pagi esoknya. Lepas tu kami balik kejap ke homestay and then datang semula pukul 2 petang untuk makan-makan aje. Lepas tu terus gerak balik ke KL. Pengantin of course tinggallah ^_^

      Delete
  4. Betullah tu Kak Ton nama kedai dia......rasanyalah hihi....mak ni kekadang pun mereng jugak. Main terjah makan aje, nama kedai apa pun tak kisah nak ambik tau haha ....

    Walau cendol tu tak berapa sedap katanya, tapi bila Kak Ton cerita pasal cendol, mak udah teringin pulak weyh..... nak kena gi Seri Iskandar pulaklah makan cendol nampaknya......

    Pak Teh Ikan Bakar tu tempat dia selesa, lagilah nak maka sekerabat mcm Kak Ton mmg elok sangatlah ....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ton rasa macam ada tertengok nama Mr. Cendol ni tapi ingat-ingat lupa pulak. Bil dah kena buang pulak!

      Aha, bab cendol ni macam addict tau. Kalau sebut aje, terus terliur. Sebab Mak terliur, Kak Ton pun turut terliur sama nak makan cendol, eh nak makan ABD, eh nak makan durian crepe... Eh, banyak pulak tiba-tiba nak makan nih. Hahaha!

      Nasib baiklah tak lama sangat menunggu kat Ikan Bakar Pak Teh tu, Mak. Orang pun tak ramai mana. My Chik makan di Restoran Farhan, gitulah namanya. Lupa nak tanya sedap ke tidak...

      Delete
  5. sedapnya cendol..minum time panas2..

    olorrrr...bru nk tgk pgantin n owner blog ni bergambar..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali pekena cendol, memang sedaplah Lya... Tiba-tiba teringat nak makan cendol semula!

      Hahaha! Janganlah bermimpi. Keluar dalam mimpi pun tidak, Lya ^_^

      Delete
  6. tempat asing, susahlah nak mencari tempat makan sedap ya. tambah2 pulak pekan kecik macam tu...kira belasah ajelah mana restoren yg ada lah ni?

    tapikan, kalau org belanja..kira sedap jugak lah kan. T_T.

    Oh sampai sini saja perjalanannya, kenapa tak terus saja ke pekan Lumut? bolehlah shopping2 ikan bilis mata biru! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lama merantau, rajin jugalah nak google tapi tengok Seri Iskandar ni kecil aje, malas pulak nak ambil tahu kat mana best makan. Teh saya dan anak-anaknya makan entah di mana tapi bila bayar bil, RM29 aje. Boleh percaya ke? Saya kata mesti orang kedai tu salah kira. Boleh pulak mereka tak tanya kenapa murah sangat!

      Yes, kalau orang belanja, yang tak sedap pun kita kata ajelah sedap. Janji dapat cover kebulurankan!

      Tak sempatlah nak ke Lumut. Kat my Chik yang ke sana, mahal oi ikan bilis mata biru tu. Kat kampung kita orang, daerah BP nun, lagi murah beli kat pasar malam. Entah ya ke tidak, tak tahulah!

      Delete
  7. Saya kalau dapat berkumpul lima beradik, memang takkan tidur dah MD.
    Ada je cerita nak keluar dari mulut ni sampai tak sedar dah dekat Subuh pun.
    Selalu sangat especially bila ada kenduri.. Kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan senang nak berkumpul adik beradikkan, Gee. Haruslah kurangkan waktu tidur, lebihkan waktu berborak. Hahaha!

      Kami pun kalau dapat berkumpul ramai-ramai, asyik catch up gosip aje kerjanya ^_^

      Delete
  8. rasa pun kelam? huhu..lain kali tanya jiran sebelah kat mana port best untuk makan.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu namanya perumpamaan, Sal. Hahaha! Hebat tak BM akak?

      Tak tahu dah nak makan kat mana. Keluar makan pun dah nak dekat pukul 8.30 malam. Tau ajelah tempat kecil macam ni, mana ada orang buka kedai makan sampai pukul 1 pagi. Mamak tu lainlah cerita. Takkan datang dari jauh nak makan mamak, kan. Mc D takpa ^_^

      Delete
  9. patutlah gambar kelam, rupa2nya rasa makanan pun kelam, tapi takpelah dah orang belanjakan.

    oh ada majlis kahwin, ingatkan kenapalah MD boleh duduk disitu pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! Kita salahkan rasa makanan yang tak seberapa, bukan salah tukang snap gambar yang tak pandai adjust ^_^

      Ya, ada majlis kahwin, AA! Kalau tidak, memang tak jejak saya ke Seri Iskandar sebab tak tahu nak cari apa di sini ^_^

      Delete
    2. aida setuju.
      makanan tu yg salah.
      bukan tukang amik gambo makanan :)

      Delete
    3. Hahaha! Nasib baik ada team yang sentiasa menyokong. I lap you my team ^_^

      Delete
  10. cendol, tuang kicap eh, tuang gula melaka lelebih. dap nyer.
    nyaman gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, kalau tak tuang gula melaka, mana nak datang kemanisan dan kesedapan si tukang makan cendol tu, Aida ~_^

      Delete
  11. Selalunya klu tpt tu ramai org maka sedaplah mknn nya . redha je MD sakit badan tu tidur atas lantai ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa macam tulah, Vee. Kena tuju yang ramai orang, so taulah kita makanan di situ sedapkan. Kalau takda orang pun mengerumun, memang tak bestlah jawapannya tu!

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...