Wednesday, September 21, 2016

Sambungan kisah Adik Cute dan kek ~_^

Salam 19 Zulhijjah kawan-kawan!

Ahah, janganlah kata bosan pulak ya! Hari ni pun nak bercerita tentang si Adik Cute ni. Tapi, dah petang hari baru dapat menghadap blog. Yes, yes, yes, dari pejabat ~_^ Banyak kerjalah pagi tadi. Ketibas (ketiak basah) jadinya ^_^


Hari ni lagi 20 minit nak lunch break, HD mesej suruh ambil Adik Cute di tadikanya, tak sempat kata HD nak berkejar ke tadika Adik Cute. Whatsapp siap-siap kat teachernya kata lambat sikit sampai nak ambil anak. Bila tak nampak blue tick  I pun apalagi, tepat aje pukul 12.30 hari, capai kunci kereta terus keluar tak toleh kiri, kanan. Maklumlah emak over-protective macam I ni memang risau jiddan kalau anak keluar tadika pukul 12.30 hari tapi my kelibat  takda kat depan tadika tu ^_^

Masuk aje kereta Adik Cute pun mulalah 'mengekspresikan' kehairanannya tengok I yang datang ambil ^_^ Teruslah ajak pergi 7-11 sebelum hantar balik.

Dik, kita singgah kat KK Mart je ya. Mommy nak cepat ni, nak balik pejabat!

Hmmm... Adik rasa Adik takda apalah nak beli kat KK Mart.

Kalau macam tu kita balik terus ya!

Apa kata Mommy jalan depan lagi, mesti ada 7-11!

Amboi! Pandai memilih pulak dia ni... Memang pun depan lagi ada 7-11 ^_^

Sampai di 7-11, dia tawaf kat setiap rak dan berhenti 'bertafakur' depan toys yang tak seberapa banyak tu.

Hah, toys tak boleh beli ye....

Taklah, Adik tengok-tengok aje! Bukan nak beli pun. Tapi Thomas & Friends ni macam best.

Nak ke?

Adik takut nak beli nanti Mommy marah!

Ambillah, Dik! Mommy nak cepat ni!

Bukannya apa, kalau tak dibeli mahu lagi lama dia 'bertafakur' depan tu, tak bergerak-gerak ke 'another section' *_* Sekali masa membayar, RM10 satu toys secoet macam tu! Membazir aje, bukannya takda train tu semua kat rumah. Ni kalau HD tau, memang I lah yang kena 'piat telinga', ikut sangat apa anak nak!

Adik Cute ni bagusnya bila membeli, dia akan ingat pada abangnya, Mommynya dan juga Daddynya. So, memang beruntunglah kalau dia yang membeli, lebih-lebih lagi time pow MakNgah. Kasihan MakNgah... ^_^

Bila sampai depan rumah, MakNgah pun take over. Sempat lagi tu dia berpesan pada I,

Mommy! Nanti balik cepat tau! Jangan singgah mana-mana! Esok Mommy ambil lagi kat tadika yerk!

Nak pow Mommy lagilah tu ^_^

===============
 
Ini pulak kisah si Adik Cute dengan Daddynya...
 
Adalah satu pagi ni Adik Cute nak ke sekolah dengan memakai hoodie. Seboleh-boleh nak pakai hoodie, spek mata hitam dan jam tangan. I tak benarkan dia pakai spek mata hitam takut tak nampak tangga tadika ^_^
 
Bila dah siap, dia pun berkata pada Daddynya,
 
Daddy! Daddy! Adik rasa hari ni mesti semua cakap Adik ni cute!
 
Daddy senyum aje. Tengok Daddy tak cukup rasa impressive, Adik Cute pun berkata lagi...
 
Adik ni dahlah handsome, macam Justin Bieber pulak! Daddy panggil Adik 'Handsome' tau, jangan panggil 'Adik'!
 
Kahkahkah.... tak sangka my anak kuat perasan! Ikut perangai siapalah ni ya ^_^
 
Bila balik rumah, I pun tanyalah pada Adik Cute,
 
Dik, hari ni berapa ramai orang kata Adik ni cute?
 
Takda siapa cakap, Mommy! Qaisarah kata, 'Awak ni macam gangsterlah!' sebab Adik pakai hoodie!
 
Kahkahkah! Kasihan alahai anak Mommy yang 'dahlah handsome, macam Justin Bieber pulak' ^_^ Boleh takda siapa yang memuji....
 
===============
Ini kisah malam semalam pulak...

Pesanan bos kecil yang pertama :-

Bila I tengah sibuk nak menggosok pakaian sekolahnya, dia pun bersuara,

Mommy, esok Adik nak pakai seluar panjang. Jangan lupa tau!

Yalah, ni Mommy nak gosok pakaian sekolah Adiklah!

Hah, jangan pulak buat-buat lupa nanti!

Pesanan bos kecil yang kedua :-

Mommy, esok Adik nak burger ya!

Kalau tak sempat?

Sempat, sempatkanlah!

Amboi! Dia fikir tengah bercakap dengan bibik ke apa nih? Bukan main lagi mulut... Mengalahkan bos aje. Kecil-kecil dah berlagak macam bos. Harapnya dah besar nanti, teruslah jadi bos besar ^_^ Penat praktis dari kecil tau!

Kebetulan pula ada lebihan kek 'harijadi', maka I masukkanlah dalam bekalnya satu slice kek dan another cake juga ^_^ Cukuplah tu, Adikkan! Adik bukan makan banyak pun!

Bila dia masuk aje dalam kereta tadi, soalan pertama yang terpacul dari mulut mungilnya tu adalah,

Mommy! Kenapa Adik kata suruh bawakan burger, Mommy bawakan kek? Terkejut Adik tengok kek dalam bekal tau. Satu tu Adik kata roti tapi teacher kata itu kek jugalah!

Oh, sorrylah, Dik! Kek birthday Adik jugakan. Semalam janji nak habiskan semua!

Lain kali Mommy jangan buat macam ni tau! Adik nak burger, bukan kek. Jangan letak lain-lain! Jangan buat tak tahu pulak!

Oh, oh, oh! Bukan main lagi mulut ya! Ikut siapalah ni agaknya ^_^

==================

Dan, ini barulah kisah sambungan kes kek 'birthday' si Adik Cute semalam  ^_^

Sebelum ke tadika, Adik Cute beritahu MakNgah yang nanti lepas balik tadika nak pergi beli kek. MakNgah pun iyakan ajelah... nothing serious katanya ^_^

Balik aje tadika, Adik Cute terus nak tukar seluar jeans dan baju jalan-jalan katanya. MakNgah pun tanya nak pergi mana? Katanya,

Bukan ke Adik dah cakap nak beli kek!

MakNgah dah pening. Siapa yang nak bawa mereka pergi beli kek ni pulak? Bila MakNgah kata tak boleh pergi apalagi, bantai tersedu-sedanlah si Adik Cute ni!

Oh, tak boleh jadi! Kenalah pergi juga beli kek ^_^

Sampai kat kedai kek, MakNgah pun tak naklah beli kek besar. Siapa nak makan. Makanya Adik Cute tunjuk empat potong kek - satu untuk Mommy, satu untuk Daddy, satu untuk Abang dan satu untuk diri sendiri. Oh, tambahlah cupcake satu sebab ada gambar boboiboy katanya ^_^ MakNgah pun bayar. Kasihan MakNgah dan kakak sepupu, takdalah pulak Adik Cute nak belikan bahagian mereka ^_^

Kek Mommy and Daddy kenalah simpan. Dia ni memang sayang kat MommyDaddynya. Sentiasa ingatkan kami kalau pergi makan dengan MakNgah So hati dah gembira, bolehlah balik rumah!

Kata my sister Ngah selalu pun dia macam ni. Kalau uncle aiskrim lalu depan rumah, dia nak beli 4 batang aiskrim terus - 1 untuk Mommy, 1 untuk Daddy, 1 untuk abang dan 1 untuk diri sendiri.

Pernah sekali, dia pow MakNgah suruh beli aiskrim Walls RM5 untuk Mommynya! MakNgah kata tak nak! Suruh Mommy beli sendiri. Eh, tak boleh tidak! Dia nak belikan juga. So, MakNgah kata ambil yang murah jerk! Pengsan weyh kalau hari-hari buat perangai macam ni! Nangis MakNgah nanti ^_^

Ingatkan kisah kek 'birthday' ni dah selesai. Kebetulan pulak I whatsapp my anak saudara@ kakak sepupu berborak tentang ni. Kakak sepupu pun calledlah Adik Cute. Eh, dia suruh kakak sepupu beli kek birthday sebiji lagi sebab dia nak potong!

Terpaksalah kakak sepupunya balik kerja awal dan berkeliaran mencari kek. MakNgah pesan tak payah beli kek mahal-mahal, harijadi pun belum. Beli yang murah aje buat menyedapkan hatinya!

Malam tu lepas Maghrib, kembang-kuncuplah hidung Adik Cute sambil tersengih potong kek...

Inilah kek 'birthday' orang lain yang jadi kek 'bidan terjun' birthdaynya pulak!

Bila Abang tengok kek ni, dia pulak terasa sebab namanya takda di atas kek sedangkan harijadinya dan kakak sepupu yang baru lepas. Harijadi Adik lama lagi, bulan November nanti!
Dik, ni harijadi siapa?

Harijadi kakak!

Habis tu, kenapa Adik potong kek? Kek birthday siapa ni?

Kek birthday Adiklah!

Okey, habiskan sebiji kek ni tau! Jangan tak habiskan...

Makan tak sampai sekeping pun dia dah muak. Lepas tu mulalah buat aksi manja kata perut dah kenyang... Takut kena marahlah tu tak boleh nak habiskan makan kek!

Nampak gaya, lepas ni sesiapa yang nak sambut birthday dengan beli kek, memang kena suruh Adik Cutelah yang rasmikan. Dia memang pantang nampak kek. Bajet macam harijadinya sesaja!

Teringat tahun lepas bila kami keluar makan malam beramai-ramai. Kebetulan pulak harijadi Abang Iwan. Bila waiter keluar bawa kek menuju ke Abang Iwan, Adik Cute yang kembang-kuncup  senyum tersengih-sengih excited sebabnya kebetulan pulak dia duduk sebelah Abang Iwan. Dia bajet kek tu untuk dialah!

Kebetulan pulak lepas ni turn Abang Iwanlah yang kena beli kek sebab harijadi Abang Iwan jatuh bulan Oktober ^_^ Nasiblah korang, bukan salah ibu mengandung ^_^ Hahaha!











 


 

24 comments:

  1. hahaha...lawaklah Adik ni. tak tahu nak komen apa. banyak cakap dan perasan lebih tu, ikut mommy dialah ek? opps, jgn marah nanti cepat tua! hihi T_T.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi, kalau sifat negatif tu selalu aje nak relate kat Mommynya ya. Kome tak tahu Daddynya macamana ^_^ Ni pun akibat statement Daddylah - Dahlah handsome, bijak pulak!

      Tau dah sekarang ikut siapa?

      Hahaha!

      Delete
  2. ikut mommy iye lah tu..
    suka lah ye dpt berog dr ofis ye..
    bijakk kak ton cr jalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah, yalah! Kenalah take the blame ^_^

      Oh, berusaha keras ni CikSu supaya dapat berblogging dari pejabat. Hehehe!

      Delete
  3. Amboiiiii !! Overnya adik... macam mamikkkkk lettew ! Seronok dapat budak yang keletah banyak ni, takde la sunyi sangat rumah tu. Tapi penat jugaklah kan mamikkk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Ni dah kenapa semua orang salahkan Mommynya ni? Stress akak tau ^_^ Hakikatnya adalah juga perangai over tu ikut Mommy, ada juga yang ikut Daddynya ^_^

      Masa melayan kerenah comel macam ni memang hilang rasa penat tapi bila mereka aktif 'bertelagah' hah, bab tu memang penat satu badan termasuk akal fikiran!

      Delete
  4. mulutnya macam bertih jagung. panjang akal adik ni ye. ^_^
    mummy layankan ajer la.. nanti dah besar tak rasa dah semua ni..
    budak2 membesar sepantas kilat je. satu hari nanti, mesti kita rindu nak dengar celoteh macam ni.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulut macam bertih jagung tu thanks to Mommy and Daddy. Daddy tak banyak bercakap tapi kalau berdebat, nak menang sesaja. Habis semua fakta logik tak logik dikeluarkannya nak bidas pendapat orang lain ^_^

      Betul tu, Gee. Sekejap aje anak-anak ni dah besar. Sekarang pun dah rindu zaman mereka lebih muda daripada sekarang. Dahlah anak dua aje. Oh, sedihnya mengenang!

      Delete
  5. Seronok dengar coleteh ank2 yg bijak bercakap ni...rasa terhibur pulak...adik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dengan Mommynya memang ada manja sikit, banyak keletahnya nak kena layan. Tapi kalau depan orang yang tak dikenali, kurang sikit dia ni berkeletah. Eh, anak bujang saya yang 'dahlah handsome, macam Justin Bieber pulak' ni pemalu sebenarnya ^_^

      Delete
  6. dah tau dah, mulut adik ni iukt sapa....
    mana tumpahnya kuah kalau x ke nasi...
    hahaha

    dah anak boungsu, ikut la perangai mamanya yg bongsu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi, amboi! Salah Mommy sesaja! Hangpa tak tahu perangai Daddynya macamana kalau bab-bab perasan ni tau ^_^ Takpalah, I ll take the blame ^_^

      Delete
  7. haha...macam-macam kisah Adik Cute, eh silap, Adik Handsome.panas-panas pakai hoodie. Bab kek tu biasalah, budak baya dia memang suka nak rasmi kek. tuan punya birthday kenalah redha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lama lagi bila dah sebaya Bubbly Abang, kenalah tukar panggilan kepada Adik Handsome nampak gayanya. Entah kenapa dia suka samakan dirinya macam Justin Bieber! Tapikan kalau dia comot, kami panggil dia Justin Bubur jerk ^_^ Bengang sampai merajuk!

      Delete
  8. Budak baya-baya adik ni memang suka potong kek bukan makan kek. Ada rasa seronok kalau dpt potong kek. Itu yg adik beria sangat nak potong kek. Makan tak sangat pun.. Yg kesian makngahlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, kak. Mungkin jugalah. Selalunya dia takda pun teruja mana. Adatlah bila nampak kek depan mata, selalu bajet kek untuk diri sendirilah tu. Tapi dia ni memang rapat dengan kakak sepupunya. Apa ke tidak, nak minta apa main request aje. InsyaAllah, memang dapat!

      Delete
  9. Hihii...macam2 perangai adek cute ni ya.Dah nampak gaya jadi bos dah tu...Insyaallah mudah2an kan MD.Bagus adek ,sayang dengan family...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya berkekalan perangai bos besar tukan, Kak Saniah. Dalam bidang kerjalah. Kalau bossy kat rumah, buat nyampah juga nanti ^_^

      Anak-anak saya itulah satu bagusnya. Selalu ingat MommyDaddynya terutama bab makan ^_^ Kalau keluar sarapan dengan MakNgah siap minta tapaukan untuk MommyDaddynya. Berbulu aje MakNgah. Kehkehkeh!

      Delete
  10. Apasal tulisan kat kek bezday tu tak kreatif ye Kak Ton....Kalau kek buatan Kak Ton tu mak fahamlah hihi.....

    Amboi adik, sejak 2 menjak ni nampaknya darjah keperasanan adik semakin over ye, sampai Justin Bieber pun dipetiknya. Ni mmg tak de lain dah ni tau.... gene mak yg banyak diikutnya Tapikan dik, auntie tengok adik dgn Justin Bieber lagi hensem adik.....Mmg meleleh tau gadis gadis tadika menengoknya nak nak pulak adik pakai spek hitam sambil berhoodie ....Pergh!!!

    Dah dah....sok besar jadi bos janagn lupa belanja auntie jiran sebelah rumah tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek murah, Mak. Yang menconteng tulisan tu pun mungkin sama kelas baking dengan Mak. Hahaha!

      Oh, dia kalau handsome aje macam Justin Bieber! Kalau tak handsome dah jadi Justin Bubur!

      Ish, gadis-gadis di tadika semuanya ganas-ganas dan mulut celupar. Tak mungkin boleh jadi menantu Kak Ton tau ^_^

      Nantilah kalau Adik jadi big boss, aunty sebelah rumah tu bolehlah tumpang sekaki naik kereta Lamborghini Adik Cute ^_^

      Delete
  11. Nasib badan lah MD..
    Siapa yg hari lahir sebelum adik kena lah tulis nama adik sekali hahaha..
    Dulu2 kat shah alam ni ada jual kecik RM5..
    Jadi siapa hari lahir beli kek tu jer..
    Sebab dorang suka potong kek je..
    Makan adalah sesuap huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasiblah siapa yang jemput my anak-anak sambut birthday. Memang kena redhalah kek birhtday tu di'kuasai' oleh Adik Cute. Nak kata tidak, si anak melalak, si Mommy kecil hati pulak. Hahaha!

      Kek kecil satu slice ke CH yang RM5 tu? Kalau ada macam tu, hari-hari saya beli suruh dia sambut birthday sampailah dia muak nak potong kek ^_^

      Delete
  12. Hahaha terhibur baca kisah adik ni..dengan keknya 1 hal..tp semua budak camni la..birthday org dia budget macam birthday dia je klu bab potong kek.huhu

    Kesian justin bieber takdak org puji.hahaha yg ni sungguh lawak

    Mulutnya boleh tahan ye..kiut je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kalau dengan Mommy, Daddy, mak/pak saudara mahu pun sepupu sepapat memang petahlah berbicara. Cuba suruh dia berborak dengan orang yang dia tak biasa, tersipu-sipu malu macam jejaka idaman sesangat tau!

      Ni bulan Oktober ni kalau ada lagi sambutan harijadi (orang) memang stresslah saya kalau nampak kek. Sah-sah dia rasa 'birthday'nya lagi!

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...