Wednesday, October 5, 2016

Alahai cikgu nih!

Salam 4 Muharram kawan-kawan!

Ini kisah sambungan semalam ~_^

Kasihan alahai my anak bujang terlebih sado katanya. Semalam sampai sekolah pukul 7.20 pagi dan buat kali pertama selama 4 tahun bersekolah di sini, kena marah dengan GPK ke guru disiplin sekolah, tak pasti pulak!

Bila I balik kerja semalam, berebut-rebutlah my superheroes berdua nak 'telling story' akibat Mommy depa terlewat bangun semalam!

Adik Cute biasalah. Bila Bubbly Abang kata dia kena marah, si Adik Cute pun tetiba kena marah juga. Padahal tadika tu dia buat macam makpaknya yang punya, any time nak memonteng, ikut sedap hati aje. Tapi bila abangnya sibuk bercerita kena marah dengan cikgu sebab lewat, dia pun sama juga kekdahnya! Padahal dia tak lewat pun semalam. Pukul 7.30 pagi Daddy dah hantar ke tadika. Tadika starts pukul 8.30 pagi. Nampak tak di mana kelewatan yang digembar-gemburkan si kecil ni? Memanglah tak nampak kan!

Of courselah I buat-buat percaya yang dia kena marah juga. Kalau tidak, mahu merajuk pulak sebab kita tak nak dengar storynya yang nampak benar copycat bulat-bulat cerita abangnya...

Ini cerita si abanglah ya, conversation dalam Bahasa Cina tapi diceritakan balik oleh si abang ler buat pemahaman Mommynya ~_^

Kata HD, Bubbly Abang ni memang kelakar, tak pandai nak 'menyelamatkan diri' ! Sampai di pintu pagar sekolah, takda siapa pun di situ tapi dia terus meluru ke pondok pengawal, ambil pen merah dan tulis namanya dalam buku yang ada di situ. Patutnya lari ajelah laju-laju terus pergi ke kelas!

My anak bujang memang macam ni. Nampak aje besar sasa tersado tapi kalau dah buat salah, memang tak retilah nak menyelamatkan diri ^_^ Dan, dan tu mengaku! Ish, tak leh jadi international spy macam Jason Bourne ler...

Sekolah si Bubbly Abang ni memang wajib berada di sekolah sebelum pukul 7 pagi. Kalau sampai antara pukul 7 pagi hingga 7.15 pagi, sila tulis nama guna pen biru. Kalau sampai selepas pukul 7.15 pagi, guna pen merah pulak!

Mengikut cerita Bubbly Abang, masa sampai aje, dia tak boleh nak lari sebab yang sebenarnya GPK dah menunggu celah bangunan sekolah berhampiran ^_^ Mana berani dia tak tulis nama di pondok pengawal!

Sebaik aje selesai tulis nama, GPK pun katalah, "Lai! Lai! Come here!' 

Nak lari ke manakan!

Cikgu terus tanya dah pukul berapa masa tu. Dek kerana takut (eh, first time kena panggil cikgu tau...) dia pun kata pukul 7! 

Cikgu pun tunjuk jam di tangan. Pukul 7 kata hang...tengok nih! Dah pukul 7.20 pagilah!

Cikgu tanya lagi pukul berapa kelas bermula? Dia pun jawablah pukul 7.30 pagi. Apa??? Siapa kata kelas bermula pukul 7.30 pagi. Kelas bermula pukul 7.00 pagi okey!

Arghhh! Nak mengalir air mata kata my anak bujang bila kena sergah berkali-kali....

Lepas tu cikgu pun tanya lagi, nak lewat lagi ke? Dia pun dah tak terjawab. Geleng kepala aje sambil tunduk merenung lantai. Hati dah lara, air mata dah bergenang...

Tiba-tiba cikgu kata,

Kalau nak lambat lagi, pindah sekolah!!!

Oh, mak hang! Garangnya kome....

Mengikut versi awal yang diceritakan pada HD, cikgu kata kalau nak lambat lagi, pindah aje SK! HD pun apalagi, terus naik darah! Suka hati aje nak suruh pindah sekolah, apa hal? Eh, tak leh kata suka-suka gitu aje ya memandangkan my anak ni dikategorikan sebagai budak Melayu, dah sekolah hang tu kategori SJK Cina. Of courselah bila keluar statement macam ni, lain macam aje bunyinya!

Dek kerana takutkan Daddy, versi perbualan si abang ni banyak kali berbeza ~_^ So, kita lupakan ajelah sengketa ya! Mungkin dia dah takut, macam-macam versi pulak keluar... 

Yang sebenarnya di SJKC ni memang disiplinnya tak dinafikan bagus. I legalah hantar anak ke sini walaupun beberapa kali juga I 'tersentak' dibuatnya!

Banyak kali juga bila ada kesempatan berbual dengan parents yang non Chinese, mereka ada mengadu yang GB akan tanya banyak kali kenapa nak sekolahkan anak di sini. Kata GB, bukan mudah sebab Bahasa Cina ni susah sikit, takut anak-anak ini tak mampu nak menguasai bahasa tersebut.

Ada juga parents yang I jumpa dengan berani mempertaruhkan masa depan anak dengan menghantar anak ke sekolah Cina tanpa ada basic bahasa. Itu dululah, zaman Bubbly Abang. Lepas tu I dengar, sekurang-kurangnya kena ada dua tahun belajar asas Bahasa Mandarin, barulah 'selamat' anak di sini.

Bubbly Abang sendiri cuma setahun aje persiapan kelas Mandarinnya di Smart Reader dan beberapa kali juga Laoshinya menyuarakan kegusaran kerana dia seakan tak berminat untuk belajar bahasa tersebut! Bertungkus-lumus I menghantarnya ke kelas tuisyen bahasa Mandarin ketika berumur 6 tahun.

Alhamdulillah! He managed to survive sampailah sekarang!

Kawan-kawan Melayunya sejak Tahun 1 ada beberapa orang juga yang berpindah ke SK kerana tak mampu nak bersaing. GB pun bila tengok kemampuan pelajar makin terhad, terus-terang akan suggest pada parents untuk bawa anak keluar dari sekolah!

For me bukan semata-mata sebab mereka bersifat perkauman, tapi jadi cikgu ni mereka tahulah kemampuan anak murid sendiri. Adakalanya cikgu pun tahu ini semua 'niat' makpak aje padahal anak-anak tak sanggup pun nak ke sekolah Cina! Makpak yang lebih... 

Sebab itulah cikgu nak menyelamatkan keadaan supaya masa depan si murid tak jadi lebih sukar dibuatnya...  

Itu my pendapatlah...

Kami as his parents, pernah dua kali sopan-sopan di tanya oleh guru kelas/English Bubbly Abang. Sekali masa I ambil report booknya awal tahun ni. 

Bubbly Abang bukan dalam dua kelas elit sekolah. Ada dua kelas elit ni memang semuanya budak Cina. Kalau tak silap I sejak Tahun 2, ada seorang budak perempuan Melayu di kelas elit ni. Cerita punya cerita, ada juga yang kata budak ni stress dibuatnya sebab dia satu-satunya Melayu. Ada juga makpak budak Cina yang tak nak masukkan anak ke kelas elit ni sebab susah!

Sukatan pelajaran kelas elit ni lain macam sikit sebab memang mereka 'ditugaskan' untuk belajar dan score keputusan cemerlang! 

Kalau di hujung tahun bila nak bayar yuran untuk the next semester, memang nampaklah senarai buku ulangkaji tambahan yang budak-budak ni kena beli. Budak-budak kelas biasa, tak perlu beli!

Rasanya para cikgu memang aim dan berharap sangat seluruh murid dalam kedua kelas elit ni akan cemerlang, gemilang dan terbilang!

Okey, itu perkara biasa! I tak kisah pun my anak  tak masuk kelas elit sebab my anak belajar santai, tak main lah tekun-tekun mengulangkaji pelajaran 24-7! So, selamatlah my anak di situ sebab kurang stressnya dipaksa belajar sampai betul-betul cemerlang, gemilang dan terbilang katanya!

Tapi baru-baru ni cikgu beritahu to me,

Saya bukan mahu cakap apalah puan ya, jangan salah faham! Cuma terus-terang saya kata anak puan ni kalau di SK, memang masuk kelas elit 1 atau 2. Tapi sekolah Cina susah sikit sebab dia kena betul-betul mahir bahasa Cina. Saya yang ajar bahasa Cina pun kadang-kadang rasa susah nak faham, puan! Semua subjeknya dalam bahasa Mandarin. So kalau Mandarinnya tak cukup bagus, susahlah dia nanti masa UPSR! Subjek lain dia okey tapi sebab dalam Mandarin kadang-kadang dia lupa apa dia nak tulis! Tapi puan janganlah paksa dia sangat ya! Nanti dia lagi stress nak belajar!

Sentap mak, nak!

Eh, Laoshi ni tak tahu ke memang very rare ocassion ler I nak marah anak paksa-paksa belajar! I ni marah sebab perkara remeh aje macam susun buku sampai lunyai dalam beg sekolah, buat kesilapan remeh dalam exam, etc. etc. Takdalah I paksa my anak menghadap buku sepanjang hari dan malam! Eh takda!

I hantar ke sekolah Cina sebab nak dia fasih, and then kalau cemerlang, gemilang terbilang jadinya di sekolah Cina, itu sudah satu bonus. 

Kalau tidak, takpa! Jadi multi linguist and cari satu skill yang boleh menjamin masa depan, sudah ler... ~_^

English teachernya pulak bila kebetulan terserempak dengan HD masa nak ambil anak yang tak sihat di kelas, boleh pulak beritahu HD, 

Honestly speaking, I don't know what he is doing here. His English is good. It's better if you send him to international school and let him mix around with international students!

Dah gitu pulak!

Dua, tiga hari juga lepas tu terfikir 'betul ke apa yang aku buat nih.... ' 

Huhuhu....

But then, one thing I suka tentang sekolah si Bubbly Abang, cikgu-cikgunya memang bagus. Takda nampak sifat perkauman tu di sekolah. 

Awal-awal bersekolah, GB dah beritahu yang makanan di kantin tak halal jadi tak digalakkan murid-murid beragama Islam untuk membeli kupon makanan atau duduk makan di kantin. Sekolah sediakan satu gazebo khas untuk murid-murid beragama Islam di waktu rehat.

Kalau ada apa-apa event macam Hari Guru atau Hari Kanak-kanak di mana ibubapa kena bawa makanan, mostly yang halal sesaja sebab mereka tahu ada murid beragama Islam dalam kelas anak-anak mereka. 

Pun begitu, kerana my perasaan syak wasangka tentang pemahaman 'halal' di kalangan ibubapa non Muslim, I tak benarkan Bubbly Abang makan kecuali memang confirmed makanan tu biasa dibeli macam KFC dan sebagainya. Even kalau makpak bawa kuih muih, nasi lemak atau mihun goreng ke apa beli dengan 'orang Melayu', tetap juga I pesan jangan makan ^_^

Kalau dah Mommy yang kata jangan means a big JANGANlah ~_^ Tak payah nak cuba-cuba. Mahu kena lepuk sebab my anak ni kalau dia buat something yang I kata jangan, dia akan beritahu dan minta maaf! Memang nak kenalahkan!

Itulah aje kisahnya semalam. 

Bab anak bujang tercomel tu usahlah kome tanya ya, banyak ceritanya tak sudah-sudah. Kalau semua nak masuk blog, memang tak terkejar jari jemari menaip ceritanya satu persatu.

Tapi ni yang paling legend....

Eh, sambung lain kalilah ya! Panjang pulak kisahnya ~_^













29 comments:

  1. Kesian pulak dgn abg ni ye. Budak jenis jujur/luhur manalah nak tipu-tipu. Kalau dah pihak sekolah buat arahan gitu dia ikutlah. Cuma sentap kata pindah sekolah kalau kakak pun terkujat juga MD.

    Apa pun kena banyak sabarlah sebab dah kita nak sekolah kat situ. Harap abg boleh terus cemerlang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang ni memang tak pandai menipu. Dia takda banyak option kalau terjadi sesuatu! Takda Plan A, B dan C. Kalau 'tertangkap' memang tak reti nak melepaskan diri. Salah Mommy jugalah ni sebab selalu tak percaya nak melepaskan anak belajar berdikari!

      Betul tu, kak. Dah kita yang pilih kenalah bertahan. Kena buktikan juga yang anak kita memang layak belajar di situ!

      Delete
  2. kira Abang ni budak pandai tau walaupun katanya belajar santai2 ajer. Tapi teruk jugaklah ya kena hadap displin dan cara belajar di sekolah cina ni. kena kuat bersabar ni!

    Si Abang ni mesti takut sangat kalau buat salah ya, MD. Jujur sangat orgnya ni. Anak saya si Amir tu, kalau terlewat sampai dia cepat2 cari laluan belakang takut kena rotan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si abang ni KB memang tak reti nak duduk diam belajar 24-7! Kalau belajar pun santai-santai, sambil dengar lagu. Kata Daddynya, masuk ke tidak pelajaran kalau tengah belajar telinga dengar lagu! Entahlah...

      Dia memang badan aje besar tapi hati kecil yang amat. Kalau buat salah, pucat lesi tak tahu nak lari ke mana!

      Delete
  3. Pukul 7 dah mula belajar...agaknya pukul berapa ya dia orang datang sekolah?.Kesian abang kena marah cikgu...Memang lah sedih tentunya.
    Bagus sebenarnya sekolah cina ni tapi sekolah anak MD ni terlalu berdisplin kena lah bertabah .
    Lawak lah adek boleh buat cerita yang sama....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun masa mula-mula diberitahu, memang dok marah si abang ni. Tak akanlah awal pagi macam tu dah belajar. Saya ingat dia yang takutkan guru, rupa-rupanya memang betul pun kelas mula awal. Pukul 7 pagi guru dah masuk kelas, ada belajar membaca Mandarin kalau tak silap!

      Kalau hari ada perhimpunan di dewan, pukul 6.50 pagi mesti dah terpacak di sekolah. Kalau tidak, scary katanya nak naik ke kelas di tingkat satu bila lampu pun dah tutup!

      Delete
  4. Sian abang bukan salah abang tapi kena marah kan MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sokong acik erna ..
      Baru betul..
      Sebab MD yg bangun lewat..
      Anak yg kena marah hihihi..
      Nanti aunti pun tolong marahkan mummy ni ye 😆😆😊

      Delete
    2. Memang sekolah china displin ketat kan MD..
      Anak buah CH pun tak sambung smpi menengah..
      Lepas tu masuk MRSM..
      Tapi memang tip top cerdiknya..

      Kena sabar lah abang sado ni ye..
      Lagi 2 tahun ajer..
      Moga terus berjaya dengan cemerlang..

      Delete
    3. Nak buat macamana, Acik! Kalau Mommy yang kena pergi sekolah, pandai jugalah nak beri alasan munasabah supaya tak kena sergah berkali-kali ^_^ Si abang ni memang alahai, tak reti nak melarikan diri!

      Delete
    4. Amboi, CH! Kalau bab nak menyalahkan saya bukan main laju beri sokongan ya ^_^

      Disiplin sekolah Cina ni memang baguslah tapi kita kena akur. Tak boleh nak sentap tak bersebab kerana bila berlaku sesuatu, kita sentiasa rasa macam ada unsur perkauman aje di situ...

      Lagi 2 tahun aje di sini lepas tu sambungan pulak kisah adiknya di sekolah yang sama. Yang itu lagilah saya dapdupdapdup dalam hati ni. Entah macamanalah si kecil ni di sini nanti!

      Delete
  5. Nak master the language, memang kena sejak kecil lagi...otak mudah serap dan ingat....Cuma tu lah, mmg ada beberapa kekangan kalau hantar anak ke sekolah Cina ni. Satu benda yg saya terfikir, ada tak parents Melayu hantar anak ke sekolah Tamil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, DZ. Kalau dah tua bangka macam saya ni baru nak belajar bahasa, memang kasihanlah. Sebab itulah berbelas tahun di company Jepun, sepatah haram pun tak tahu ^_^ Lembap!

      Oh, jangan tak percaya! Kawan seuniversiti saya dulu, dihantar ke sekolah Cina oleh ibubapanya manakala adik lelakinya ke sekolah Tamil ^_^

      Delete
  6. Salam MD. Tu dia pjg sungguh mak2 mithali ni kalau bercerita tntg anak2 ni. bagus ler kalau abang jenis yang jujur dan berterus terang. Macam adik apa cikgu buat semua beul. Apa ummi dia cakap, ok nanti Adik tanya cikgu dulu. Budak2 zaman skang ni betullah ! Sian ler plak kat abang. Doakan yg terbaik ajelah MD utk anak2 kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, KA!

      Lama tak nampak di sini ~_^

      Mak-mak mana reti cerita pendek-pendek kalau membabitkan anak-anak ni, KA... Biasalahkan! KA pun boleh faham macamana feelingnya kalau dah berkongsi cerita tentang anak-anak ^_^

      Anak saya takut sungguh dengan cikgu. Sampai tak terbuka mulut pun nak kata apa-apa! Tapi, dengan Mommynya pun dia takut juga KA. Maklumlah Mommynya kalau buka mulut dah macam naga, berkobar-kobar api keluar dari mulut ^_^

      Delete
  7. Takpelah, demi kesenangan Bubbly Abang di masa depan untuk survive; pejamkanlah matamu itu bila kena herdik dgn GPK. Zaman sekarang ni, penting utk kuasai banyak bahasa tambah-tambah lagi bahasa itu memandangkan kebanyakan pasaran kerja dan ekonomi dikuasai oleh.. Erm, sambunglah sendiri.

    Nak cari kerja pon kena fasih berbahasa mereka baru diambil bekerja. Jadi, apa yg MD buat ni memang betul dah cuma kena bertahan sikitlah. Sakit hari ni, senang hari selamanya, inshaAllah.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab utama saya hantar ke sini kerana kepentingan bahasalah ni! Saya pun tak mengharapkan anak-anak mencapai sesuatu yang terlalu tinggi dalam hidup mereka. Just tahu yang mereka boleh survive dalam hidup, sudahlah. Lega hati ni. Anak saya ni memang minat perisian komputer. Saya dah kata suruh belajar tapi kalau belajar tak pandai, make sure apa yang dia minat boleh buat duit untuk tampung hidup masa depan ^_^

      Dan bahasa tu memang saya aimlah anak-anak saya multi linguist. Untuk kesenangan mereka juga! Bukan saya, saya dah tua dah masa mereka mampu berdikari nanti!

      Delete
    2. Rasa nak mencontohi pula jejak langkah MD, untuk survival anak saya kemudian hari. Walaupun Asha saya baru 7 bulan, tapi selalu juga saya fikir on how to improve her life, taklah duduk kat takuk yang sama macam mak & ayah dia. Hurm..

      Delete
    3. Eloklah tu, Gee. Zaman sekarang kena bijak berfikir. Kalau setakat belajar tinggi, hampir semua pun anak muda sekarang kelulusan universiti. Mana ada macam dulu-dulu, takat SPM pun ada... Kena belajar survive, belajar certain skills supaya lebih berdaya saing ^_^

      Delete
  8. bertabahlah MD. semoga dipermudahkan urusan bubbly

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekejap aje, tinggal lebih kurang 2 tahun Bubbly Abang di sini. Lepas tu memang saya akan letak tanda full stop untuk dia teruskan di sekolah Cinalah. Cukuplah belajar bahasa selama 8 tahun, termasuk dua tahun di tadika ^_^

      Delete
  9. macam-macam plak cikgu ni ye... tu la beza cikgu mengajar dengan cikgu pendidik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang tak boleh juga nak salahkan cikgu sebab mereka bertemu ramai murid setiap hari. Kira bijaklah juga mereka menangani masalah dan kelakuan setiap murid. Kita ni sebagai ibubapa, macam saya cuma perlu menangani kerenah dua orang anak. Itu pun adakalanya pening juga dibuatnya!

      Delete
  10. Memang banyak org cakap sekolah cina disiplin dia mmg tak dinafikan tahap dewa, kerja rumah pulak mmg banyak. Mak pun setuju dgn kak ton, yang penting anak kita dapat menguasai bahasa mandarin, tambah lagi zaman sekarang ni. Tak kisahlah masuk kelas elit ke tidak. Budak budak yg pandai, tak payah nak tunggu kelas elit, kalau dah pandai, campak ajelah kat mana mana pun....

    Hihi...namanya pun budak ye.... nak jugak perhatian dari mommy adik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerja rumah dah kurang sekarang ni, Mak. Takdalah macam khabar angin yang Kak Ton dengar sebelum ni. Anak Kak Ton homework tak banyak mana sebab mostly dah disiapkan di sekolah. Takdalah sampai tertidur atas meja study sebab homework banyak...

      Si kecil tu memang suka copycat. Sebijilah perangai errr... perangai siapa ek? Lupa pulak ayat penuh ~_^

      Delete
  11. mungkin bab tulisan yang payah, taulah tulisan Cina bukan ada abjad ABC semua tu. Bab rasis tu nak buat cmane, tu sifat semua manusia.cuma dia tunjuk ke tidak. Tahniah Abang, dah 4 tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Sal. Membaca dan bercakap dia dah takda masalah. Dah lancar, maklumlah dah 4 tahun di sekolah Cinakan. Tapi bab menulis tu ada masanya dia boleh terlupa karakter tulisan Cina tu yang mana satu. Itu yang bila buat ayat boleh pulak lompong kata cikgunya...

      Delete
  12. adik adik nak juga ambil bahagian ye.
    anak sedara ada dua org sklh cina.
    disiplin sungguh ye.
    bagus ni..
    in shaa Allah mommy, abg mesti boleh.. chayok chayok sikit lagi..
    abg kena gandakan usaha lagi..

    pppstt: mommy mula antar abg gi sklah cina masa umur berapa ye ? bkn apa sy ni teringin juga hajat dihati nak anak blajar bahasa mandarin. dlu dlu ummi nya tak nyempat pon nk blajar. huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disiplin memang tak dinafikan, mereka memang terbaik. Tapi itulah, demi disiplin, kita pun semput nak menyuruh anak patuh! Hahahaha!

      Oh, saya hantar anak belajar bahasa Mandarin masa usia 6 tahun. Sepatutnya kena ada dua tahun foundation sebelum ke sekolah Cina ni, Ciksu. Barulah bila masuk sekolah anak tak terkial-kial. Si kecil tu pun saya dah register untuk tahun 1 di sekolah Cina. Dah dapat pun kertas ujian untuk kedudukan kelas tapi dia belum start lagi. Tahun ni saya mahirkan dia dengan English dulu, next year baru belajar Mandarin.

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...