Thursday, October 13, 2016

JJCM : Makan-makan di IKEA Cheras

Salam 12 Muharram kawan-kawan!

Entri ni sebenarnya dah lama berada dalam draft. Masa tengah bersenang-lenang di rumah, transferlah gambar yang ada. Dan kejadian berlaku dua atau tiga minggu sudah kot. Eh, lupalah pulak!

Kalau tak silap, lepas beriadah di Taman Tasik Titiwangsa, kami tak terus pulang ke rumah. Entah macamana boleh pulak menuju ke IKEA. Bukan ada apa pun nak cari. Mulanya teringatkan karipap di IKEA. Ingat nak beli tapau bawa balik. Tapi, dah terlanjur senang pulak dapat parking, baiklah kita makan aje di sini.

Dan kebetulan, telah masuk waktu solat Zohor. HD pun singgahlah sebab seriau takut si isteri ajak pergi jalan-jalan lagi tak sudah sampai ke petang ^_^ Lebih baik solat siap-siap!

Apa yang ada di IKEA? Apa yang kami makan di sini?

Nah, biarlah gambar yang tak seberapa bercerita ...






Licin pinggan masing-masing. Penat dan lapar weyh selepas beriadah. Padahal sekadar kayuh basikal aje di Taman Tasik Titiwangsa. Yalah, setiap titis peluh yang mengalir, kena ganti balik lemak yang sepatutnya.

Eh, apakah!

Tak relevan langsung statement ~_^

Lepas dah kenyang makan, kami terus keluar dari IKEA. Malas nak meninjau sebabnya buku lali ahkak tetiba sakit. Nak kata beriadah, tak juga. Anak-anak dan suami yalah beriadah tapi I ni biasanya duduk rileks-rileks aje kat bangku di taman sambil seronok muka ditiup angin sepoi-sepoi bahasa. Paling teruk pun riadah yang I lakukan cuma riadah mulut aje - mengunyah ~_^

Tak tahulah kenapa tiba-tiba sakit. Jomlah kita balik rumah!

Tapi, bila kereta dah bergerak keluar dari IKEA, tak juga balik ke rumah ~_^

Nah, belanja lagi satu gambar makanan gegar antarabangsa!


Oh, ini bukan di IKEA lah ya! Yang ni kalau nak makan, kenalah travel ke Penang ^_^

Okeylah, I tak tahu nak celoteh apa pulak! Beri clear draft yang ini dulu. Nanti-nanti baru fikir nak membebel tentang apa pulak!

Bye, semua @_@


38 comments:

  1. Replies
    1. Memang sedap menu di IKEA ni. Rasa macam nak repeat datang makan lagi ^_^

      Delete
  2. Sampai sekarang acik tak pernah masuk ikea lg MD.hari ni tunjuk gambar je ye..selalunya ada cerita..yg mana adik cute punya..yang mana abang dan yg mana mami nya punya mknan

    ReplyDelete
    Replies
    1. IKEA ni kalau dapat masuk, macam-macam nak, Acik. Lagi bagus jangan masuk. Hahaha! Jahatnya saya, sendiri beria-ia masuk bila tiba kat orang lain tak diberinya masuk!

      Biasalah Acik, yang mushroom soup tu Adik Cute punya. Yang ayam goreng tu siapa lagilah yang empunya ...

      Delete
  3. Sedap2 tu patut lah licin pinggan ....Hmmm,telan air liur tengok gambar tu MD.
    Riadah mulut ya MD :-)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak mengulang lagilah, Kak Saniah. Roasted chickennya sedap kata HD. Saya ni suka salmon. Lain kali kalau datang lagi saya nak try salmonlah pulak!

      Hahaha! Saya kalau pergi taman memang 'riadah' mulut aje, kak. Kalau tak mengunyah/makan, saya menjerit macam bini Tarzan. At least, riadahlah jugakan...

      Delete
  4. Ikea tu kalau tak makan meatball dia memang tak sah kan
    Tapi sayangnya kat JB ni kata aje nak ada Ikea sampai sekarang projectnya pun tak nampak bayang. Kakak tengok kawan-kaan blog ajelah tayang Ikea di sana - geram tengok rack yg cantik-cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua orang kata meatball IKEA ni sedap sampai termimpi-mimpi tapi pada saya sebenarnya biasa aje, Kakzakie. Entahlah kotnya saya meatball ni bukan favorite sangat. Ni saya dah terkenang-kenang pada salmon pulak. Tiba-tiba citarasa omputih saya penuh satu badan!

      Sabar, kak. Mesti ada punya IKEA di Johor tu nanti. Tapi kenalah bertabah dengan orang Singapura. Singgul-singgulan nantilah kak dengan mereka ^_^

      Delete
  5. keluar dari Ikea g mana? Takkan sambung mengayuh kot?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Kayuh' pelan-pelan, pergi ke destinasi yang seterusnya ^_^

      Delete
  6. bila ku puasa dan..... makanan tehidang mcm ni.. dan akhirnya ku xtau apa nk rasa... just say Masyaallah sedapnya la... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai,kasihannya dia! Sorrylah ya terkeluar entri makan-makan pulak dan terbaca entri makan-makan pulak ~_^

      Delete
  7. alahai, manalah ada ikea di KK. kesiannya kat org kampung ni ya. asyik tengok org tayang-tayang ajerlah saya ni tentang kesedapan meatball ikea tu. tapi otak masih waras ya MD, taklah sampai menjilat pc...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lama lagi katanya akan dibuka di Perak juga, KB. Sabar ajelah ya. Mana tahu 5,6 tahun lagi boleh hari-hari keluar masuk IKEA makan meatball katanya ^_^

      Delete
  8. Hari ni gamaknya jiran sebelah menyebelah mmg sawan makanan kot....

    Baru sekali jer mak makan kat IKEA. Pak Jilap ni bab bab meatball, sosej tu bukan dia gemar sangat. Yang gemarnya mak hihi....

    Mmg dah tau sangat...... kalau bulan belum muncul tak denya terus balik rumah. Harus melencong tempat lain tu. Psst...gi mana weyh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jiran-jiran rajin makan, nak buat macamana ya Mak ^_^

      Sedap juga tau roasted chicken yang HD makan tu. Saya makan meatball aje, ada 15 biji tapi berkongsilah. Saya bukan peminat tegar meatball IKEA ni pun...

      Dah keluar, buang masa aje nak balik rumah lepas tu keluar semulakan. Lebih baiklah melenjan lagi walaupun katanya sakit kaki!

      Delete
  9. Alahai, rindunya nak pergi IKEA. Sekarang dah duduk Terengganu, tak dapat dah nak shopping barang-barang kat sana :( Jadi, macam sia-sialah sesi membakar lemak kat Taman Tasik Titiwangsa tuh ye. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, tak sia-sia juga, Gee. At least terbakarlah juga lemak dengan sesi melenjan keluar masuk shopping mall ^_^

      Macam saya ni tak tahulah apa yang terbakar kat taman tu kalau setakat riadah mulut aje ^_^

      Delete
  10. sedap-sedap makanan kat ikea ye sampai ke sana makannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali teringin juga nak makan di IKEA ni. Selalunya penuh, nasib memang baiklah hari tu, dapat meja untuk makan di sana!

      Delete
  11. Telan ayaq liur ja lah MD bila tgk makanan2 kat IKEA tu... dok terbayang2 meatballs tu hah.. tungguuu satgi tetiba muncul kt KL semata2 kerana meatballs.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai, kasihannya Atie! Nanti-nanti bila terbang ke KL, make sure masukkan IKEA dalam senarai ya!

      Delete
  12. CH rasanya mahu dah 8 tahun tak jejak Ikea ni..
    Tak suka sgt sebab org ramai..
    Naik pening kepala 😫😫

    Jadi jom lah jalan2 sekitar shah alam ni lah ye CH 😆😀😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama tu, CH. Saya pun tak suka bersesak. Kalau nak ke IKEA ni memang kena awal sikitlah. Tapi tak tahulah kenapa hari tu tak ramai orang di IKEA. Tempat makan yang selalunya penuh pun ada tempat duduk. Memang rezeki kami anak beranaklah ni nak makan di IKEA!

      Lama dah tak ke Shah Alam tau. Adalah dalam sebulan, dua gitu ^_^

      Delete
  13. ramai orang cakap, ikea ni terkenal dengan meatball dia...haiishh bila lah saya nak rasa pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang meatball IKEA paling glamour di sini. Lagi satu, karipapnya. Saya kalau ke IKEA memang aim ini dua aje ^_^

      Delete
  14. lama dah tak pi, teringin juga nak pi hari tu ajak husband. tapi tak sempatlah MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti bila berkesempatan bolehlah pergi ya, Raihanah. Makan di IKEA ni paling famous apalagi, meatball ler...

      Delete
  15. dappnyer ..
    bila la nk merasa plok meatball ikea y femes amos ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datanglah ke KL. Bolehlah pagi, petang, siang, malam melantak meatball kat IKEA ^_^

      Delete
  16. Cikna xprnh lagi jejakkn kaki ke IKEA cuma baru ni adik cikna belikn meja sisi cantikla plak, siap pesan klu g sana lg nk kirim set pruta jnji bkn hijau,huhuu....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikna, ni tips masuk ke IKEA - sila jalan tutup mata ^_^ Kalau tidak, memang habislah semua pun NAK!

      Delete
  17. Meatball tu aummm. Lama dah tak buat jejak kasih ke sana. Hahahah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nak berjejak kasih lagi di IKEA? Jomlah! Akak pun macam 'dah lama' sangat tak makan meatball kat sini tau ^_^

      Delete
  18. aduhaiii..dah lama x makan kt IKEA..terliur!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun macam dah lama tak pergi IKEA tau, Sue ^_^

      Delete
  19. jom mommy kita kayuh basikal lgi. hihi
    nak kene ke ikea juga lah sebelum terbang jauh ni.nti rindu rinduan susah plak, khennnn ;-)
    mau kene bermalam di kl lah kot nti nti bila teringin nk jamah. ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba aje tak laratlah Ciksu nak mengayuh ^_^ Nantikan lepas mengayuh, kena terjah IKEA lagi. Nak makan meatball. Kalau lepas riadah, meatball aje teringat-ingat dalam hati. Hahaha!

      Alahai, Ciksu. Kat Kuching pun boleh aje mengayuh ^_^ Er, betul ke ni? Nanti saya terjah blog cari jawapan ya!

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...