Tuesday, November 1, 2016

Edisi Batu Pahat ^_^

Salam 1 Safar dan 1 November kawan-kawan!

Eh, dah bulan November ke? I baru masuk gua bulan Oktober la ni dah November? Amboi, cepatnya masa berlalu ~_^

Hah, ambil tajuk... 

Yang sebenarnya penulis cerita terlupa apakah namanya tempat ini padahal di kampung halaman sendiri ni ~_^



Dah berpuluh tahun usia rupa-rupanya tak habis lagi pengetahuan I tentang kampung halaman sendiri. I ingat-ingat lupa macam pernah ke sini masa kecil-kecil dulu. Ikut my abah pergi membeli ikan segar katanya tapi maklumlah kisah tu pun bertahun-tahun sudah, manalah nak ingat!

Ini bukannya kejadian terbaru ya balik ke kampung. Eh, I tak mainlah balik kampung sebulan sekali. Dua kali sebulan lagilah tidak. Paling kurang pun lepas 6 bulan baru teringat nasi beriani power nak balik kampung. Lagi afdal kalau dapat genapkan setahun ^_^ Maklumlah ahkakkan dah jadi orang Itali sekarang ni ~_^ Jauhlah nak balik kampung selalu...

Alkisah, ini cerita masa sibuk balik kampung baru-baru ni. Tak habis lagikan ceritanya kerana diserang sawan malas - malas nak taip entri, malas nak transfer gambar dan malas nak watermark gambar katanya. Bila dah tiga kali ganda malas dalam diri, memang satu kerja pun tak siaplah!

Masa balik ke kampung tiga hari yang lalu tu memangnya kerja cari makan aje. Tapi dah dikhabarinkan, handphonenya tertinggal di rumah Chik, makanya manalah ada ambil gambar semua. Ini pun nasib baiklah dapat songlap handphone Adik Cute sebelum baterinya kong. Itu pun azabnya nak transfer. Ada 2000+ gambar yang tak berkenaan ter'transfer' bersama-sama katanya! Mengamuk-ngamuk Mommynya minta tolong Bubbly Abang settlekan kerja nih!

Berbalik kepada kisah makan-makan di kampung halaman yang tiada bergambar tu tadi, adalah satu hari tu Chik ajak makan tengahari di tepi laut. Kalau dengar Chik membebel, memang sedap bangat tempat makan ni lebih-lebih lagi asam pedasnya. Meleleh air liur ni menahan keinginan walaupun masa bercerita tu kami tengah makan sarapan lewat pagi di Restoran Masam Manis (eh, ya ke namanya ni... duplohlapankali makan kat sini masih cannot get the name right ler...). Sarapan belum sampai dah bercerita tentang makan tengahari!

Asalnya I nak 'cedok' lauk asam pedas tenggiri yang ada untuk dimakan dengan roti telur sambil-sambil mencicah tempe goreng dengan kuah kicap cili kepunyaan Chik. Tapi, boleh pulak Chik tak beri. Disuruhnya makan ajelah roti canai cicah kuah biasa dulu!



Nanti-nanti lepas tu kita ohsomlah nak makan beriani power ke, beriani bawah pokok kat Shell ke atau beriani Peserai nun atau jauh sikit pergi ke Simpang Lima pekena asam pedas sedap di tepi pantai.

Bila dengar tepi pantai, teruslah I jeling menjeling sesama HD! Di manakah lagi pantai di BP ni kecuali Minyak Beku dan kedai makan kat Jeng Kuan tu? (eh, again! Betul ke ejaan namanya nih...)

Nampak sangat betapa I tak khatam pun geografi daerah sendiri tau ^_^ Sedangkan HD pun tahu tempat ni sebab dah digooglenya, I tak tahu sebab rajin 'goggle' jerk tu yang satu apa pun tak jumpa!

Weyh, nak buat apa nak malu dengan HD sebab gagal geografi BP? I rileks aje buat tak tahu malu. Lagi pun ke mana aje dalam Malaysia ni yang kita pergi, HD lagi tau sejarah, geografi dan selok-beloknya. I memang memanjang gagal! So, nothing newlah!

Makanya sebaik aje selesai makan sarapan, kami pun geraklah ke Simpang Lima nak ke Teluk Wawasan (Oh, you all! Again I lupa nama tempat ni tapi I dah google tengok gambar macam sama aje gambar yang I ambil dengan gambar yang ada dalam internet ^_^)

Kami dok diskus juga. Baru lepas late breakfast, ada hati nak makan tengahari awal. Tapi apa kisah, dah namanya bukan selalu dapat makan best di kampung halamankan! Jomlah kita gerak ke Simpang Lima!

Sepatutnya Chik yang tunjuk jalan tapi tahu ajelah HD ni, mana boleh tunda belakang. Seboleh-boleh nak memandu di depan. I biarkan aje, jangan sesat sudah! Tapikan pelik juga HD ni, jarang pulak sesatnya walaupun tak pernah sampai. Kalau tidak, seronok juga ada adegan bertikam-lidah dan salah-menyalahkan dalam kereta ^_^

Sampai di sana, inilah yang berlaku....







Dapat ambil gambar aje ^_^

Dahlah cuaca panas, kami ni satu famili tak tahan panas maklumlah omputih celup ^_^ Dan lagi satu, penuh sesak tempat makan ya! Maklumlah katanya masa order baru mereka masakkan lauk-pauk. Mana mungkinlah mampu berdiri menunggu lama-lama. 

Dan yang paling penting, HD ni kalau bawa makan kat gerai kenalah hati-hati sikit. Kalau kawasan sekitar kotor, tempat makan tak berapa bersih dan teratur, memang tak payahlah ajak makan. Tapi depan my sisters, HD berlakonlah semua pun tak kisah. I ni nanti menanggung bingit telinga ~_^



Akhirnya kita hanya mampu telan air liur menikmati udara tepi laut dan teruslah balik ke rumah...

So, janganlah you all tanya best ke tidak makan asam pedas di sini! Periuk masak asam pedas pun tak mampu nak tengok!

Nasib baiklah masing-masing masih kenyang lagi so takdalah yang mengadu lapar.

Malamnya, kita makan di luar lagi - pekena tomyam and the geng dan juga ikan siakap tiga rasa yang sungguh ohsem rasanya. Gambar memang takda. Bawa handphone malam tu tapi malaslah nak ambil gambar. Port biasa kami berhampiran Tasik Merdeka yang dah glowing-glowing sekarang memalam tau!

Bila teringat kesedapan makan-makan di BP, rasa macam nak balik selalu pulak~_^

P.S. You all ni kan pantang tau. Asal orang nak berhibernasi aje, disuruh keluar dari gua batu kapur. Kasi canlah orang nak berangan sampai ke bulan. Sepurnama aje pun, takkanlah rindu-rinduan ~_^






26 comments:

  1. Hihihihi..
    Jumpa jalan keluar gua ye MD..
    Telur tu dah menetas ke belum..
    ke tinggalkan gitu ajer dalam gua hahhaha..

    Dah Johor terkenal dengan asam pedas..
    Sure lah tempat makan sentiasa penuh gitew..

    Kebersihan tempat menjual kena jaga juga MD..
    Nanti tak pasal2 balik semua cirit birit..
    Tu yg HD jaga sangat kebersihan..

    Jadilah dapat bergambor ditepi laut tu..
    Walaupun hari panas berdekang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak keluar gua senang aje, CH. Janji ada bawa lampu picit. Tapi itulah hari ni dah terindu kat gua balik. Rasa nak masuk bertapa semulalah!

      Asam pedas Johor yang paling best dah tentu-tentu air tangan emak saya sendiri tapi malangnya, tak akanlah dapat merasanya lagi... Oh sedih! Bukan sedih sebab emak dah tua, tapi sedih sebab tak dapat makan asam pedas mak masak! Bedebah punya anak ^_^

      HD kalau nak ajak makan, biarlah pergi restoran yang bersih. Kalau gerai ke, restoran tak bersih ke, memang siksalah jiwa-raga. Jiwa raga saya, bukannya HD!

      Delete
  2. Kakcik ada kawan yang berasal dari Jalan Pantai Minyak Beku...tapi tak tahulah sama tempat ke dengan tempat yang MD sebut dalam catatan ini. Tak nampak pun ada minyak beku kat situ...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, yang ini bukan di Minyak Beku, Kakcik! Yang ni di Simpang Lima. Berhampiran Parit Haji Salam kalau tak silap. Cuma namanya tu saya boleh pulak terlupa!

      Aha! Kat Minyak Beku memang dah takda minyak yang beku, dah habis digunakan buat minyak masak. Hahaha!

      Delete
  3. Ater, sampai balik KL semula tak merasa asam pedas yang digembar-gemburkan kesedapannya oleh Chik tu ya, MD. Tak mengidam ke? hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesiankan kita orang ni, KB. Selalu pun macam ni. Lain dicari, lain yang jumpa! Takpa, kalau teringin sangat termengidam sangat, saya 'arahkan' aje kakak saya Ngah tolong masak asam pedas versi emak saya ^_^

      Delete
  4. Baru sekali akak ke Johor, itupun berkuursus kt JB, agak2nya bilalah akak dapat ke sana lagi, makan asam pedas Johor k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain kali kalau turun ke Johor, silalah pekena asam pedas Johor. UA. Sedap, I tell you ^_^

      Delete
  5. Mujur late breakfast ye..
    kalau x mesti lapar..
    Bnyk jgk tempat makan best kat kg MD, hehe.. blh la balik kg selalu tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pun masih lagi sibuk nak makan tengahari padahal menu breakfast pun belum habis lagi!

      Banyak tau tempat makan best-best kat BP tu tapi maklumlah saya tetiba aje rasa jauh sangat kalau nak suruh balik kampung halaman sendiri ^_^

      Nanti next time kalau turun BP, silalah cuba mi racun. Don't worry. Takda racun merbahaya di dalam tu!

      Delete
  6. Haipp takmo malas malas MD. Heheh. Alaaa baca keyword asam pedas je pun dah rasa terliur ni. Hahahha ! Lamaanyaa dah tak makan asam pedas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asam pedas memanglah boleh buat meleleh air liur,Nani. Ni akan taip beberapa kali pun dah nampak air liur meleleh-leleh tepi bibir. Hahaha!

      Akak macam dah kena sawan malaslah, Nani! Malas betul nak fikir apa nak taip entri!

      Delete
  7. cantik juga kat batu pahat ni, saya belum pernah sampai lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti-nanti turunlah ke BP. Boleh langsung ke JB pulak. Banyak tempat menarik untuk makan-makan tau kalau dah namanya Johor ni ^_^

      Delete
  8. balik kampung rupanya..apa je ada kat batu pahat tu...mai la penang..jalan2..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish, jangan main-main! Kat daerah kita macam-macam ada tau. Barang pun murah. Kalau tak jumpa minyak masak ke atau minyak kereta mahal, mai lah datang pantai Minyak Beku ambil minyak ^_^

      Yalah, nak pi Penang lagi nih tapi tak tahulah bila. Oh, cerita Penang yang setahun lepas pun tak masuk blog!

      Delete
  9. Tak pelah tak ingat nama pun Kak Ton..... Mak mmg dah arif sangat alzhemier Kat Ton yg menyerang tak kira masa tu hihih...

    Mak kalau balik kg mmg tak sempat nak round Bandar Muo apa tah lagi nak round BP.....Setakat makan asam pedas kat Tanjung Mas, jadiklah....
    Mcm pesen kat Muo je Kak Ton tempatnya tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Nasib baiklah Mak ni jenis yang memahami. Masa nak masuk tu ada nama 'Teluk' di depannya tapi Kak Ton dah lupa nama di belakangnya apa. Tapi bila google kata ini namanya, Kak Ton pun main letak ajelah. Kalau salah, manalah tahu kotnya ada yang memperbetulkan ^_^

      Delete
  10. Panas2 pun boleh posing dakan dua beradik tu... Mama dia paksa ke pe nih.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bab bergambar ni memang Mommylah punya kerja. Tapi yang ni takda paksaan tau. Mereka sendiri nak bergambar sebab teruja dapat tengok pantai ^_^

      Delete
  11. haha..asam pedas ni kena menikmati.kalau makan kat gerai sesak, kena cepat-cepat tak feel lah.

    Biasalah tu kawasan rumah sendiri geografi fail. Tau pergi je, nama tak tahu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal. Rupa-rupanya di sini bila kita minta asam pedas, akan dibuatnya on the spot. So memang makan nasi putih dengan lauk pauk panaslah. Sedap memang sedap tapi kalau dah bersesak dengan cuaca panas lain macam, aduhai... Hilang kesedapannya!

      Delete
  12. Siyessss....kite pon tak sedardah november....hehe...plz be nice to me november

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekejap aje masa berlalukan. Tau-tau dah nak hujung tahun. Tahun baru pun dah nak menjelang nih!

      Delete
  13. seronok dapat balik kampung jalan2 cari makan ye MD...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali dapat balik kampung jalan-jalan dan makan-makan, memang bestlah pulak, AA ~_^

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...