Thursday, November 24, 2016

Hari ni Khamis kahhhh...bukan Jumaat ek?

Salam 24 Safar kawan-kawan!

Kehkehkeh! Boleh ek buat tajuk ikut suka hati penulis novel ajek 😉

Yang sebenarnya I tak tahu nak meroyan apa hari ni sebab banyak sangat idea dalam kepala sampai takda idea nak ditinta katanya! Makanya, tak tahu nak letak tajuk apa.

By the way, apa ada pada tajuk dalam my blog ni dah katanya bila jari jemari mula menari-nari atas keyboard, memang habis semua tajuk disapu bersih sampai tercungap kawan-kawan membacanya. Tapi, janganlah kata I tak tahu. Basic rule kalau bosan tengok entri panjang - tekan ajelah X di atas nun 😊

Itu pun nak diajar....

Okeylah minggu ni kisah anak-anaklah senang cerita. Kasi kaut semua sekali buat dalam seminggu. Tapi jangan tak tahu, kisah sambutan birthday dan konsert Gegar Pentas Adik Cute masih belum story-mory lalaland lagikan.... Bertabahlah ya nanti! Penghalangnya cuma gambar aje. I belum watermark gambar, kalau tidak dah berdesup jari-jemari ni berceloteh tau 😊 (Errr... jari-jemari berceloteh? boleh ajelah...)

Ni nak cerita tentang my anak bujang tersado @ Bubbly Abang ...


Rajin pulak Bubbly Abang ni minggu ni. Pagi tadi I psikolah kata nak ke pergi sekolah esok, last day of school. Manalah tau tak nak, bolehlah Mommynya keluar lambat sikit. Lagipun yuran sekolah dah bayar, buku-buku semua dah dapat. Memang takda apa lagilah nak buat! Tetiba dia kata nak juga pergi sekolah sebab Laoshi dah pesan, last week mesti datang penuh 5 hari! Siapa tak datang, kena!

Ahah, Abang ni mudah sangat jiwa gentar bila kena sergah cikgu! Dah tentu-tentu tahun depan bertukar guru kelas. Apalah nak takut sangat... Ish, Mommy ni yang ex-obedient student pun tak takutlah setakat cikgu cakap macam tu....

Dan tiba-tiba juga dia kata ada surat nak kena turunkan tandatangan! Wah, tiba-tiba nak naik angin. Habis angin keluar dari seluruh rongga dibuatnya!

Dari semalam dia sibuk nak score main game, langsung tak ingat apa pun saki-baki hal sekolah. Boleh pagi hari masa kita tengah kalut ni, masa itulah nak suruh turun tandatangan! Apa! Dia ingat Mommynya ni jenis turunkan tandatangan tanpa baca apa-apa butir? Silaplah nak oi! Lepas baca, baru tandatangan. Lepas tu siap scan/snap lagi kertas tu buat ingatan di hari mendatang!

Sama kes masa nak pulang buku teks Tahun 4 baru-baru ni. Dia boleh lupa berapa banyak buku teks yang kena pulang. Nasib baik tahun lepas Mommy dah scanned siap-siap kertas rujukan buku teks tu masa dia dapat, nombor kod dan senarai buku yang diterima termasuklah 'surat akujanji' mengatakan dia akan menjaga dan memulangkan segala buku pinjaman tu dalam keadaan elok (yang ni kalau I nampak dia henyak buku jerk, I terus tunjuk surat ni buat peringatan! I dah kata kalau buku teks rosak, sila simpan duit untuk beli baru dan pulangkan! Manalah anak den tak ngeri dengan Mak Tarzannya nih, Kak Mah ...)

I pun bacalah isi kandungan surat tu dalam keadaan  tergesa-gesa sebab jam dah 6.30 pagi, nak keluar rumah menghantarnya ke sekolah!

Saja aje pihak sekolah nak beritahu kat makpak tahun depan semua bersekolah pagi sebab dah ada bangunan baru. Kalau sebelum ni Tahun 1 dan 2 di sebelah petang manakala Tahun 3-6 di sebelah pagi. Masaklah tahun depan, dah tentu jem lagi teruk di pagi hari. Lebih-lebih lagi makpak budak Tahun 1 pun ada. Memang penuhlah dengan adegan lambai-melambai, peluk memeluk anak, sebak di dada. Ehhhh... I taulah sebab I pernah melakukan melaluinya dulu 😊 Mak-mak budak Tahun 1 kan memang over (berdasarkan pengalaman sendirilah yerk bukan orang lain pun....)

Sekolah maklumkan siap-siap juga suruh sediakan duit tetiap bulan untuk kelas tambahan dan kelas kemahiran khas yang akan bermula pada 9 Januari, 2017. Wah, belum mula penggal persekolahan yang baru pun I dah nampak betapa sibuknya anak-anak ni tahun hadapan 😆 Begitulah dah namanya pelajar sekolahkan...

Lepas tu dalam pada kalut tu sempat juga diskus nak masuk kelas kemahiran khas yang mana satu. Kena beri 4 pilihan, kalau penuh pilihan nombor 1, kena ambil pilihan seterusnya! Takkanlah nak masuk kelas balet, seni lukis dan kraf tangan (eeiii...ngerilah tengok kraf tangan nih!), seni tari mahu pun ukulele! 

So, sukahatilah dia nak pilih mana sebagai pilihan nombor 1 antara lima ni - robotik, pingpong, badminton, bola keranjang dan catur. Mommy is redha dengan pilihannya (eh, redhanya macam nak pilih menantu pulak!) 😃

Dan, ni barulah cerita puncak ~_^ Biasalahkan, dah jenuh skrol sampai bawah baru jumpa jalan cerita sebenar dalam blog ni!

Balik kerja hari Jumaat lepas, Bubbly Abang tetiba beritahu esoknya hari Sabtu ada penyampaian piala. Pukul 7 pagi. 

Mak hai....rajin tak memasal pulak cikgu sekolah Bubbly Abang ni! Lagi seminggu nak habis sekolah, boleh buat penyampaian piala untuk kedudukan dalam kelas hari Sabtu! Pukul 7 pagi pulak tu! I memanglah tak percaya!

Jadinya I pun suruhlah Abang telefon kawannya Daniel, menggunakan my telefon memandangkan I ada nombor telefon mak si Daniel ni...

Tahu macamana anak bujang  I mulakan bicara? 

Assalamualaikum Aunty! Saya ni Luth Adam, kawan Daniel. Boleh saya bercakap dengan Daniel sekejap tak?

(Sopannya alahai... anak siapalah ni agaknya... ^_^)

(Kecoh di hujung sana adik-adik Daniel berebut nak bercakap...well, Daniel ada 4 beradik, semuanya lelaki! Meriah rumah!)

Lepas tu boleh pulak tu bersambung di WA...

Wahwahwahwahhhhhhhhh.....

Mommy! Hari Isnin boleh tak sampai sekolah pukul 6.30 pagi?

Tak boleh! Awal sangat!

Pukul 6.37 pagi?

Tak boleh!

Pukul 6.40 pagi?

Tak janji!

I pun tanyalah buat apa nak pergi awal pagi. Kata Daniel penyampaian piala tu hari Isnin waktu perhimpunan. Jadinya Daniel nak ajak praktis. Maklumlah pertama kali Daniel ni naik pentas!

I pun pelik juga. Tak pernah pulak sebelum ni ada praktis-praktis ni. Setakat ambil piala aje pun. Apalah nak praktis!

Lepas WA tu I ambillah telefon nak check 😃

Mak saya kata tak janjilah boleh sampai pukul 6.40 pagi.

Datang awallah, aku sampai sekolah cepat. Mak ko tak kisah ke ko WA guna telefon dia?

Mak saya kata boleh WA guna telefon dia aje...

Ko tengah buat apa tu?

Saya tengah tengok movie dengan family saya.

Citer hantu eh?

Taklah... The Purge yang baru tu. Tapi mak saya kata ganas. Suruh saya main komputer je. Lebih baik saya pakai whatsapp ni...

Huahahaha... anak siapalah yang sopan sangat nih.... 😊

Jadinya hari Isnin baru ni beria-ialah I suruh Bubbly Abang siap cepat. Nak keluar rumah lebih cepat daripada biasa. Nak praktis terima piala katanya! Sukahatilah, tak kisah...

Balik dari kerja hari Isnin tu I pun tanyalah pada Bubbly Abang, kenapa Daniel beria-ia ajak praktis. Tahu apa jawabnya?

Mommy! Yang sebenarnya takda praktis pun. Daniel tu saja nak bergurau. Dia gelak aje bila tengok Abang sampai awal pagi tadi. Dia kata saja nak kenakan Abang!

Wallaweyh, Daniel! Penat Aunty lintang-pukang luar biasa di pagi Isnin tau!







40 comments:

  1. ahahahahahha.... gelak sorang2 kat opis ni kak ton :(.. kejam betul daneil ni, sah2 bubbly ni tak penah dtg seawal 6.30 ke sekolh.. wkwkwkwkwkwkwk... Bukan bubbly jak tkena dengan2 kak ton kena!! away gelak dalam toilet sebelum kena kecam!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan kata anak, dengan emak-emaknya sekali tertipu sama dek si budak Daniel ni. Abang tu biasalah, lurus betul! Selalunya akak hantar dia ke sekolah sebelum pukul 7 pagi, dalam 6.50 pagi gitu. Dah kata kelas start pukul 7 pagi, kenalah akur!

      Delete
  2. Poweeer mummy ni siap snap lagi simpan dalam telefon. Thumbs upp ! Hehehe. Biasalah tu kan kalau dah main memang tak ingat dah bab bab berkait dengan sekolah lepas tu dah nak pergi baru sibuk sibuk nak suruh tandatangan lah, cikgu nak tu lah, cikgu nak ni lah. Hahaha (Pernah buat dulu. EH!)

    Alaahai sopannya dia bercakap & berWhatsApp dengan kawan dia. Sejuk hati mummy dia baca kaan :D Hahahaha. part yang Daniel tu Nani tergelak sendiri. Ayooooo, boleh pulak dia acah acah je. Alahai dik oi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tau diri tu dah tua tapi anak-anak masih bersekolah lagi. Nak baik sekarang ni senang, main snap aje apa dokumenkan. Kalau tidak, susah juga nak mengingat perkara yang makan hari, bulan dan tahun nih!

      Hari tu dah dideletenya WA dengan si Kellie Smith dalam handphonenya. Jadi kali ni, kenalah WA guna handphone Mommy. Senang sikit nak check. Gelak tau kami suami isteri tengok conversation mereka berdua. Sorang berko, aku dan lagi seorang sesopan-sopannya!

      Delete
  3. Ha3.. Datang kemari kalau ta gelak, mmg x sah..

    Alahai tertipu sudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis tu dah katanya suka sangat menulis tanpa gambar, kenalah buat orang gelak. Kalau tidak, tak tahan sakit menongkat dagu aje nak habiskan entri ^_^

      Delete
  4. Mak tau Kak Ton mmg suka kalau tiba hari Khamis yang malamnya bakal Malam Jumaat....maklumlah malam sunat haha.....

    Eleh...biasalah budak budak, lelaki pulak tu, game yg utama, perkara lain no 2. Kiranya dah tahap 2 lah abang tahun depan ek. Bakal ada kelas koko jugak tu Kak Ton.

    Weiii punyalah alim abang tu, org cakap ko, dia bantai balik saya.... Mak pun dulu macam tu Kak Ton, rasa tak biasa cakap aku ko, tapi sejak dah kerja dan semakin tua jadi ganas pulak haha..... sepatutnya semakin tua semakin sopan, ini sudah terbalik pulak!

    Kesian abang..... dia punyalah lurus, kawan dia buat onar pulak! Ceh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shhh! Mak ni...

      Cerita macam ni hanya boleh dikeluarkan dalam grup WA aje tau. Kat sini banyak pembaca 'bawah umur' macam Kak Ton nih ~_^

      Lagi nak cuti sekolah, lagilah dilupakan aje hal-hal sekolah yang berbaki tu. Kalau tak kerana nak minta tandatangan, rasanya tak ditunjukkan pun. Tunggu sampai tahun depanlah gamaknya!

      Eh, Bubbly Abang memang dah ada ko-kolah, Mak. Kan dia dah Tahun 4. Tahun depan dah masuk Tahun 5 pun. Tapikan yang seronoknya semua sekolah pagi sebab tahun 2018 nanti Kak Ton nak hantar anak manja Kak Ton yang sorang lagi tu masuk sekolah. Jenuhlah makpak lain kena hadap kerenah Kak Ton hantar anak masuk Tahun 1 nanti ^_^

      Yang ni memang ikut Kak Ton. Kak Ton tak reti sebenarnya ber'ko' 'aku' dan 'dia' nih. Sebab itulah Kak Ton kekok kalau Mak tetiba nak berkoakudia dengan Kak Ton tau ^_^ Maklumlah, Kak Ton kan penyantun, penyopan, perempuan Melayu terakhir. Ehhh... banyaklah titles! Malas nak habaq jerk!

      Delete
  5. 😂😂😂😂
    Sabar je la.. nasib baik aunty tak terjun katil ye..

    Sopan je ayat bubbly abg 👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenuh nak make sure alarm semua berbunyi tepat pada waktunya tau. Bukan main mengheret kaki supaya bingkas bangun dari katil pagi Isnin tu. Tak mahu lepak-lepak lepas alarm berbunyi dua, tiga, kali.

      Maknya tertipu rupanya!

      Delete
  6. hahahaha!! MD, your life is never boring lah. Your Bubbly Abang so polite yah? Very articulate too.

    Actually this morning when I sampai ofis, I thought it was Wednesday. Cheh! Dah hari Khamis. Time flies by too fast :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bab anak-anak ni, memanglah tak bosan, PH. Melayan kerenah mereka masa ni memang seronok walaupun banyak kali juga pitching I lari terus masuk Indian Ocean tau!

      My superbeloved eldest son ni memang ikut I lah senang cerita ~ sopan santun, pemalu, lemah gemalainya. Hahaha! Kalau another beloved manja boy I tu lainlah, itu memang memanjang tak reti diam!

      I tak boleh bertemu Rabu. Asal masuk tengah minggu aje, I terasa lesu. Terus nak skip Thursday and Friday. Nak terus jumpa Sabtu dan Ahad jerk!

      Sekarang masa memang cepat berlalu, PH. Hari ni bangun pagi nampak satu kedut, esok dah ada kedut-kedut pulak. Serius takut ^_^

      Delete
  7. hahaahahah kak...tak memasal aku gelak....tajuk drama "keranamu daniel" hahahaahah... yg lawak abg la..dari 6.30 ke 6.37 tu.....7 minit jek pun....

    betul tu kak...tahun depan siap laaa...lieya pun dah uruskan dah mane dah boleh...tusyen tahun depan...weekend ni nak cari baju sekolah plak siap2..senang.... dah settle dok diam2...almaklumlaa bukan penerima brim so kene laa belanje berhemah ...ekekeekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini drama takda genrelah, Lieya. Semua dalam satu, senang sikit nak bercerita. Hahaha!

      Akak pulak belum start apa lagi. Nantilah masa cuti bulan 12 baru akak sekali harung buat persiapan. Adik Cute tu pun belum ada kepastian nak teruskan di tadika yang sama atau tidak. Akak cuma risaukan subjek Mandarin dia tu.... Naik bulu roma bila tengok dia lagi rileks berbanding abangnya!

      Delete
  8. Alahai anak-anak, ada-ada saja akal dan keletah mereka. Kadangkala nak marah pun jadi sebaliknya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu tau nak marah tapi tak jadi. Ada-ada aje yang buat kita ni gelak dulu. Macamana nak marah kalau dah gelak dulukan!

      Delete
  9. leerrrrr last2 si Daniel bergurau..hahahha.. hadoiii.. yg kita ni dah kalut semacam.. hahaha..sabor jer lah.. tapi kan bila dalam kalut2 tu, masa tulah nak suruh sign segala, mana nak baca lagi.. memang jadi tarzan lah sy pun MD.. ahhaha..utk tahun depan tu memang nampak busy lah ye.. agaknya rutin pun sedikit bertukar... makin bertabah lah MD... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik juga tau mana adanya nak praktis sekadar nak ambil piala aje. Tapi dalam pelik tu dah anak kata nak juga sampai sekolah pukul 6.40 pagi, saya hantarkanlah juga. Rutin pun kena awalkan sikit supaya dapat keluar awal daripada biasa. Tiba-tiba boleh pulak dia bergurau saja. Ni mesti si Daniel ni tahu Bubbly Abang ni memang mudah kena tipu ^_^ Harapkan badan ajelah sado...

      Delete
  10. sopan sungguh anak bujang MD ngikut ibunya yg santun gituw.hehehehe

    wahh siap scan, pasni LM kena susun smua maklmat anak kot, sbb lately ni asik lua dan plg malang pi kan ank baju salah pun ada mgu ni. mata x leh fokus bila dh mabuk ni. pakaian sukan hjau LM nmk hijau je x nmpk perkataan sukan. sian ank anak maknya x peka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Ni kena minta maaf ni, LM sebab macam ada maksud tersirat aje di situ ^_^

      Kenalah scan LM sebabnya dah banyak lupa sekarang ni. Nanti kalau kena tanya lagi, memang tak ingat. Itulah untungnya zaman teknologi modenkan. Mak-mak sekarang senang banyak berbanding mak-mak dulu. Macamana ek mak kita handle 10 orang anak dengan setiap satunya kerenah berbeza. Kita ni baru dua aje dah terus jadi pelupa! Hahaha!

      LM lainlah, ada sebab yang jelas nampak. Ini takda sebab pun selalu aje terlupa, LM... Eh, ada! Sebab usia dah meningkat ~_^

      Delete
  11. Aahla, rasa cam lari dari tajuk jerk nih, kubayangkan you terpakai jubah instead of baju2 lain sbb dah hari jumaat, sbb biasa tengok hari jumaat je mulalah keluar jubah memacam pesen kan.

    Patutnya tajuk keranamu daniel aku kelam kabut haha.

    Aipp, lagi sekali jgn panggil ai kak Mah ye, rasa besar pulak rambut ai ni tau. Panggil mak jemah pun boleh, ai lebih rela tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish, mana pernah lari tajuk dalam blog ni! Cuba check betul-betul. Memanjang aje takda tajuk yang sesuai sebab tuan blog tak tahu mana cerita nak sumbat dulu. Kiranya lain kali jangan baca tajuk aje sebabnya isi cerita entri dah tentu tak sama. Hahaha!

      Oh, ya ke orang pakai jubah hari Jumaat aje? Saya ni ikut kepalalah kadang hari Isnin pun saya pakai jubah ^_^ But then again, sayakan pelupa orangnya... maka mungkin jugalah saya ingat hari Isnin tu dah Jumaat ^_^

      Oh aloh! Kita panggil Kak Mah untuk lebih berbudi pekerti bunyinya sebab maklumlah kita ni kan perasan muda sepanjang zaman (padahal berapa kerat tahun aje mudanya...) Kak Mah di sini bermaksud yang nak lari sembunyi kat Kg New Zealand tu, bukan Kak Mah yang satu itu ~_^

      Kak Mahhhhhhhh.... lain kali kita seru lagi nama Kak Mah ngan Abe Jib kat sini yerk.. Oppppssss.... sorry Kak Gie ~_^

      Delete
  12. Dari apa yg saya baca, Abang ni baik sangat orgnya, lurus bendul dan menurut kata, kan MD. Anak mak sesangat ni!

    Kesian Abang dimain2kan kawannya pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak saya ni memang bukan grup budak nakallah, KB. Saya memang bimbang takut kena buli aje walaupun badan tu sado tak siapa mampu lawan. Lagipun memang sejak kecil dia biasa sendirian makanya dia jarang sangat bergaul dengan rakan sebaya kecuali di sekolah. Nasib baiklah ada adik sorang, dapatlah belajar bergaduh bertumbuk bagai ^_^

      Dah Mommy depa ni itu tak boleh, ini tak boleh. Inilah hasilnya, KB. Dalam satu aspek, baguslah anak elok perangai. Dalam aspek yang lain, cuak juga tau takut mereka lambat berdikari!

      Daniel tu memang! Semalam diwhatsappnya lagi ajak datang awal ke sekolah first day tahun depan. Punyalah...

      Delete
  13. Amboi..sampai khamis dengan Jumaat pun dah pening uollssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal masuk Rabu aje dah pening, MK. Bukan pening apalah, malas kerja sebenarnya ^_^

      Hari ni lagilah, akal dah jauh menerawang nak cuti-cuti sekolah juga ^_^

      Delete
  14. Macam-macamlah abang ni
    Kalut-kalut mummy dibuatnya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lurus bendul betul, kak. Dengan Mommy sekali terkena sama!

      Delete
  15. Aduhai kesian si Abang kena sudah dengan daniel..
    Boleh pulak pagi2 dah ada kat situ..
    Lurus betul si abang dengan si mommy ni tau..
    kenapa tak tanya cikgu betul ke kena datang awal..
    Mujur anak awak tak kena colek tau MD..
    Selalunya MD ni kan sangat protaktif ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang budak Daniel ni suka pekenakan si Bubbly Abang. Dia memang tahu anak saya ni lurus betullah! Dia punya pasal dengan mak-maknya sekali kena mula awal!

      By the time kami sampai, dah ramai budak sekolah di sekolah tu CH. Saya tetap jugalah tengok anak sampai masuk pagar macam selalu ^_^

      Delete
  16. Comelnya abang ni! InsyaAllah jadi anak yg baik. Jujur je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah! Semoga dimakbulkan doa tu. Lagilah gembira hati Mommynya ni tau ^_^

      Delete
  17. Adoilah dak daniel ni. Kesian dekat Luth Adam. Kesian lagi dekat mommy dia yang kelam kabut tu... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Dahlah Mommynya sentiasa kelam-kabut. Ditambah dengan tipu muslihat Daniel, memang haru-biru jadinya. Boleh pulak tu dia main-main. Pelik memang pelik tapi dah anak sendiri lurus bendul nak juga percaya, kita pun ikutkan ajelah!

      Delete
  18. gurauan apakah Daniel ini??? adoiii budak2 nih pandai pula bergurau2 ye, nak kenakan kawan dengan mak kawan pun terkena sama, bertabahlah MD, mesti memecut dipagi hari tu kan MD dari terjun katil sampailah ke sekolah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gurauan melampau tau sampaikan emak pun terkena sama! Sebenarnya memang nak bangkang bila dia nak pergi awal pagi tapi tahu ajelah anak kita nih, memang alahai lurus!

      Yang sebenarnya memang selalu pun terjun tiruk dari katil. So hal kelam-kabut di pagi hari ni memang dah rutinlah senang cerita ~_^

      Delete
  19. hahah..comer sgt conservation abg n daniel tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geram tau, Lya. Boleh pulak nak bergurau di pagi hari. Siksa dibuatnya bila nak ikut keletah anak nih!

      Delete
  20. jauh gak lari tajuk ngan cerita yer... ker kita yang tak paham... kah... kah.. anyway abang sado memang sopan santun orangnyer.. bertuah MD... mungkin abang sadoni mmg baik orangnya tu yang si Danieltu mengenakan dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana pernah tajuk saya sama dengan jalan cerita, Cho... ^_^

      Daniel dah 4 tahun bersama dengan Abang Sadokan jadinya memang dah cukup fahamlah perangai lurus bendul anak saya tu. Itu yang sedap aje dia mengenakan si Bubbly Abang. Percaya sungguh!

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...