Wednesday, November 2, 2016

IKEA kami datang (makan) lagi!

Salam 2 Safar kawan-kawan!

Hai alahai... bilalah penyakit malas ni nak pergi meninggalkan diri ini! Nasib baiklah dalam pada malas katanya, masih lagi jari jemari nak menari-nari di atas keyboard ... 

Kalau tidak, mesti ada yang rindu-rinduan nih ~_^

Marilah kita 'makan-makan' alam maya sebagaimana tajuk yang tertera di atas.

Oh, ya! Sejak dua menjak ni memangnya IKEA ni bukan tempat untuk bershopping tapi tempat untuk makan-makan untuk kami sekeluarga. Seronok pulak rasanya sebab dapat cop meja tempat nak makan di IKEA nih tau ^_^

Mari tengok apakah menu untuk kali ini...





Eh! Macam sama aje menunya! Tiada yang berubah...

Cuba pula tengok keletah si Adik Cute menghirup mushroom soup kegemarannya...




Licin!

Tinggal mangkuk aje! Si kecil ni sejak dua menjak memang berselera makan. Habis disapunya dengan jari kasi licin pinggan kalau makan nasi atau apa-apa pun yang diletakkan dalam pinggan. Alhamdulillah! Senang hati Mommynya! Tak lama lagi Bubbly Abang adalah kawan sesado ^_^

Sekarang ni pun perut dah makin buncit si kecil ni... 

Selesai makan, kita pergi beli karipap telur, aiskrim kon dan yogurt pulak...

Ish, memangnya tak kenyang-kenyang gamaknya kalau ke IKEA ni yerk ^_^

Sebelum tu, kita posing ler dulu....




Okey, dah selesai semua jomlah balik ke rumah...

Kami tak masuk pun dalam IKEA dok cuci mata. Takut tercuci poket pulak walaupun niat asalnya cuma nak cuci mata aje. Cukuplah sekadar menyucikan poket dengan makan-makan di IKEA ^_^

Walaupun dah kenyang, tetiba aje lewat malam boleh teringat yang ini pulak!



Oh, tak! Tak! Tak!

Bukannya capai kunci kereta terus pergi drive thru McD! Tak kuasa ahkak lakibini nak mengusahakan kasi kenyang perut ^_^

Actually HD bukan suka sangat fastfood macam ni tapi macam selalulah I ni selalu aje gunakan nama anak-anak padahal sendiri yang terbayang-bayang ~_^

Maka keesokkan harinya kita pun memandulah ke Putrajaya sekadar nak makan McD kat outlet barunya tu. Asal cerita nak duduk tenang-tenang menikmati pemandangan di Putrajaya tapi bila dah jadi cerita sebenar, lain pulak jadinya.

Arghhh! Malaslah nak cerita! 

Yang penting dah dapat balun kempunan nak doublecheeseburger ^_^

Me! Not anak-anak yang kempunan!

36 comments:

  1. Mak pun dah lama tak ke Ikea Kak Ton. Macam teringinlah pulak nak ke Ikea menikmati benda bulat bulat coklat tu di suatu masa nanti.....Harap harap dapatlah terserempak dengan jiran sebelah rumah hendaknya.

    Tapi mmg betul pun tau.... KFC, Mc D ni kalau lama tak makan mmg mcm ada satu kuasa memanggil manggil suruh datang. Hish berhantu sungguhlah kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak pernah makan ke tidak meatball ni? Kalau tak pernah, pergilah cuba sekali. Pada anak tekak saya, biasa aje. Takdalah sampai teringat-ingat asyik nak makan aje. Tapi sebab macam senang aje dapat meja nak makan, itu yang rasa macam seronok pulak makan di IKEA nih ^_^

      Ya, betul tu, Mak! Entah apalah yang dimandremkan kita ni ek! Asyik teringat kalau dah lama tak menjamah!

      Delete
    2. Pernah le sekali..... Mmg le biasa biasa aje rasanya pun. Tak delah sampai termimpi mimpi tapi kalau ada depan mata habis jugaklah mak kerjakan haha

      Delete
    3. Kalau ada depan mata, 15 biji pun licin dibantai habis sampai menjilat pinggan, ya tak Mak? Tapi pada sayalah, kalau dah ada depan mata, macam tak best pulak nak kena habiskan sampai 15 biji. Nasib baiklah saya ada 'bantuan' SOS kalau makan di sini!

      Delete
  2. Tak lama lagi sado la adik cute tu..
    da kuat mkn ye..
    Ira tak penah lagi pegi ikea tu.. tgk mcm sedap je menunya..
    Hehe.. betul la.. kdg2 tetiba cam teringin je nk mkn mcD..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah nampak sado pun sekarang ni, Ira. Muka pun dah bulat!

      Sesekali kena juga terjah IKEA. Kalau tak nak cuci mata atau membeli, boleh aje makan-makan di sini. Tak nak makan pun boleh aje tapau karipap sado dan aiskrim kon ^_^

      Betul! Kalau dah lama tak makan, memang tiba-tiba terliur nak makan. Apa yerk yang dimandremkan kita-kita nih sampai teringin begitu sekali? Hahaha!

      Delete
  3. Menggoda betul napsu makaan tengok makanan makanan IKEA ni. Hahaha !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak memang kejam. Saja-saja nak goda Nani supaya tergoda-goda sampai tak boleh tahan nafsu nak pergi IKEA. Alahai, dekat aje tu Nani ^_^ Pergilah makan kat IKEA, belanja diri sendiri! Hahaha!

      Delete
  4. damn.. menu dap2 belaka.. tak boleh tahan nafsu macam ni. Nak pulak seminggu ni hari2 kena paksa makan gara-gara pengsan dekat office last week.. huhuhu.. Paling mendadak naik is my perut.. ggrrrr.. kembang semacam dah terasa ada baby lak dalam perut ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, kan dah pengsan! I dah tell you, jangan diet #perasanslim melampau sangat. Nah, siapa yang susah? Apa kata you pergi ajelah Aiza drive ke IKEA tu makan-makan kasi tambah tenaga gitu ^_^

      Okey! I know, ni memang spesies tak boleh jadi team #perasanslim.

      I punya team #perasanselebriti aje ^_^

      Delete
  5. ikea kat mana erkkkkkkkkkk? nantilah g cari, maklumlah akak asalnya orang kampung, biasa dengar nama jer.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun asal orang kampung tapi sekarang tetiba jadi orang Itali walaupun takda kena mengena Itali dengan IKEA ya, UA ^_^

      Cuba google kotnyalah IKEA tu dekat aje sebenarnya. Mehlah cuba makan kat sini kalau ya pun tak mahu cuba shopping kat sini. Hahaha!

      Delete
  6. Sementara selera tengah ada, elok juga layankan saja. Esok-esok dah tak lalu nak makan, apa pun tak boleh...

    Diet? esok-esok je la...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Betul tu, Kakcik. Diet kita lupakan dulu sementara tengah berselera nak makan. Nanti kalau takda selera lagi, kita dietlah. Harapnya tak terlambat.

      Delete
  7. Sekali pun tak pernah rasa lagi kat IKEA NI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena rasa juga sekali, Maria. Kalau dah rasa, takdalah rasa apa-apa bila orang dok bercakap pasal makanan di IKEA ni ^_^

      Delete
  8. lea pun selalu mcm ni.kadang2 masuk ikea hanya untuk makan dan minum sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu-dulu jarang sangat makan di IKEA ni, Lea sebabnya jauh sangat rasa nak makan sahaja di Mutiara Damansara tu. Tapi sejak IKEA dah sepelaung aje dari rumah, eh kalau lapar jomlah kita pergi IKEA ^_^

      Sesekali bestlah. Kalau dah selalu, tetap juga nak nasi dan laukpauk Melayu kita!

      Delete
  9. HD mengamalkan pemakanan sihat. Fast food banyak sangat tak elok. Saya pun dah lama tak makan. Sebab tu kot badan tak sado..kah kah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikutkan fastfood memang tak elok tapi bila lama tak makan, tetiba aje teringin sampai meleleh air liur. Itu emaknyalah, Sal bukannya anak-anak ^_^

      HD ni sejak makpak nak datang melawat, bukan main lagi aktiviti nak berdiet. Cuba tengok menantu depa ni, rileks je makpak mertua nak datang dari jauh!

      Delete
  10. wow terbaik la kak...boleh gi ikea makan semata pastu terus balik...langsunga tak tergoda nak jalan2 kat dalam tu...kuat betul pendinding iman ko kak hahahaahahaha...

    akak, kejam laa..teliur tgk..dahlama tak mkn kat ikea...terliur gile tgk menu2 tipikal ikea nieh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kisahnya sampai kat tempat makan aje, Lieya. Tak masuk pun IKEA. Jeling pun tidak. Kira kuat semangat jugalah akak ni kan, dah sampai kat IKEA sanggup tak cuci poket ^_^

      Bukan selalu pun, sekali-sekala apa salahnya cuci poket untuk makan aje kat IKEA ni ~_^

      Eh, ada ke akak kejam! Akak kongsi gambar aje. Itu pun akak dah cuba ambil gambar sehodoh mungkin supaya korang semua tak terliur tengok gambar ^_^

      Delete
  11. Ikea tu dah serupa restoran pulak ye MD..
    Gi sana nak mkn ajer..
    Dah niat gitew kan...
    Elok gak tu..
    Tak lah rabak duit kan..

    Uikss..
    Balik mkn pun teringat pulak McD.. dasyat selera tu MD hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini dah jadi port makan sekarang ni, CH. Maklumlah kan dah kata IKEA Cheras ni sepelaung aje dari rumah saya ^_^

      Hahaha! Bukanlah sekelip mata lepas kenyang teringat McD. Tetiba sebelum tidur teringat nak makan McD kat Putrajaya nun. Nak bersantai aje, McD tu jadi alasan nak pergi Putrajaya ler ^_^

      Delete
  12. serius ni kak tak shopping kt ikea! wowwww power btul... haha aina lama tak g ikea. Eh rindu pulak meatball & chicken wing tu. Adik cute tengahh berselera ye MD tengah nak membesar biasa la tu kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serius! Memang dah dua, tiga kali kata nak makan, kita makan aje kat sini. Langsung tak pergi shopping. Nak shopping apa kalau mindset dah kata lapar sangat ^_^

      Lepas tu dek kerana mengejar masa, itu yang tak sempat nak jengah IKEA. HD punya pasallah ni. HD memang pandai bab-bab nak menjimatkan duit ^_^

      Delete
  13. kemain lagi mak asyik ngulang ikea je kekdahnya. saya ni tak sampai2 pun lagi. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Tengah gian makan kat IKEA. Nanti bila gian dah habis, kita pergilah ke port lain pulak ^_^

      Delete
  14. Ema pun kejap update kejap tak update blog...busy dgn kerja hakiki kat pejabat ni...rindu-rindu kita dtg bertandang ke rumah..tak pernah try lagi makanan kat ikea. nak kena try juga sekali ni...asyik dgr orang jer yg makan ckp sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah busy tu memang tak boleh nak buat apalah, Ema. Lagi satu kalau diserang penyakit malas, lagilah satu kerja pun tak jalan. Saya tengah malas ni sekarang ^_^

      Kena try sekali lepas tu takdalah kisah pun kalau orang bercerita pasal meatball IKEA. Tapi yang sebenarnya, biasa-biasa aje rasanya!

      Delete
  15. Alahaiiii....lapoooo sangat tgk makanan ni suma....nyum nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai, kesian pulak kat Nini! Lapar ek? Jomlah kita pergi makan kat IKEA ^_^

      Delete
  16. haa dah nampak berisi adik cute tu sekarang, takpe lah tengah berselera makan tu.

    sedaplah meatball ikea tu,lama dah tak makan bertahun rasanya sebab bertahun dah tak jejak ikea tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah bulat si kecil ni, AA. Kuat makan sekarang. Tak tahulah silap kat mana tetiba dia berselera sekali nak makan. Hahaha!

      Itulah, anak tak makan pun susah hati. Anak kuat makan pun susah hati juga. Dasar mak-mak sungguh ^_^

      Kalau dah bertahun tu, apa kata lepas masuk rumah baru nanti kasi lega perut makan di IKEA? Ke seronok nak memasak di dapur baru pulak? Hahaha!

      Delete
  17. serius kak tak shoping..
    kalu zie kt mulut ckap nak makn je, sekali dah smpi pakej=makan+shoping..hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak tahu apa nak dishoppingkan! Kenyang membelek katalog IKEA gamaknya. Hahaha!

      Nak shopping ni akak lagi gemar seorang diri. Kalau dengan suami, payah sikit ler ^_^

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...