Tuesday, November 15, 2016

Kisah si Supermoon dan Superboy ^_^

Salam 15 Safar kawan-kawan!

Bukan main lagi semalam tak sabar nak tengok supermoon katanya. Beria-ialah memasak dan make sure dinner berakhir tepat pukul 7 malam. Nak standby siap-siap nak tengok supermoon dalam pukul 7.24 malam semalam kononnya ^_^

Tapi malang sekali, supermoon tak nampak pun super semalam. Lagi pun yang tukang snap gambar supermoon bukannya pakar. Maka, kita lupakan gambar yang diambil semalam. Kita cilok gambar oranglah yerk ^_^

Inilah dia rupanya supermoon...


Kredit gambar di sini.


Kredit gambar di sini.

Bukan senang ya nak menyaksikan kejadian super moon ni ya. Mengapa?

Sebabnya sebelum Nov 14, 2016, kali terakhir ia berlaku ialah pada Jan 26, 1948 ~ sudah 68 tahun berlalu ya!

Dan kalau ada hati nak menyaksikan sekali lagi kejadian supermoon ni berlaku kenalah tunggu sehingga November 25, 2034!

Apa dia supermoon ni sebenarnya?

Tengok gambarajah ni untuk lebih faham 😊


Okey, tak faham juga...

Meh, ahkak explain sikit-sikit yerk...

Kejadian supermoon ni berlaku bila bulan penuh berada di orbitnya dalam kedudukan yang paling hampir dengan bumi (perigee). Bulan ni mengorbit bumi dalam oval shape ya, dan ada masa-masanya bila ia berada sangat hampir dengan bumi! Masa inilah berlakunya supermoon!

Tapi yang berlaku semalam tu kiranya pada kedudukan yang paling hampir dengan bumi sejak 1948 iaitu pada jarak 221, 524 batu. Maka disebabkan itu bulan akan kelihatan 14% lebih besar dan 30% lebih terang berbanding kebiasaannya!

Nak tahu ke tidak nama saintifik kejadian ni?

Nah, amik ni...    ' perigee syzygy ' 😁

Tergeliat ke tidak nak menyebutnya?

Hah, sebab itulah nama komersialnya 'supermoon' maknanya masa tu bulan kelihatan super sangat berbanding kebiasaannya 😆

Dan yang sebenarnya setiap bulan pun ada supermoon cumanya kedudukan bulan pada orbitnya tu berbeza jauhnya ya. Kalau nak tahu untuk bulan November ni (yang paling hampir sekali dengan bumi dan cuma akan berlaku lagi pada Nov 25, 2034 ya) namanya ' Beaver Moon' atau pun ' Frosty Moon'.

Lain-lain nama supermoon untuk bulan tertentu di antaranya adalah Wolf Moon, Snow Moon, Pink Moon, Flower Moon, Strawberry Moon, Harvest Moon, etc dan carilah sendiri

Okay, back to kisah I yang sibuk nak menyaksikan supermoon katanya...

Semalam bulan memang cantik dan terang kelihatan walaupun pada mulanya malu-malu nak menonjolkan diri sepenuhnya, di balik awan gitu. Maklumlah, bulan pun tahu yang malam semalam bukan main ramai dok menanti dan menghala kamera nak memetik gambar 'bulan di pagar bintang' katanya 😊

Tapi bak kata my kawan,

Kak, mana akak tahu semalam bulan tu lebih besar dan lebih terang? Tiap-tiap malam ke akak perhatikan saiz bulan tu?

Ya tak ya juga ek! Tapi dah orang kata semalam bulan paling terang dan paling besar sebab dekat kat bumi, yalah tu....

Hehehe...

Dan, dalam pada I sibuk nak tengok supermoon, my anak dah jauh berWA sampai ke Australia sana!

Daddydearie yang terpandang conversation dalam WA my anak bujang tersado, Bubbly Abang. Ginilah lebih kurang conversation yang sempat dibaca... 

KS : I don't want to be your friend anymore!

BA : It's up to you. I don't even care! 

* BA for Bubbly Abanglah ya!

Opps! Apa kes ni? Who is this Kellie Smith???

By the time I nak baca, dia dah siap delete semuanya!

Kata HD, ini bukan kali pertama dia chat/WA. Mostly kawan yang dia jumpa masa main game! Sebelum ni pun HD pernah terbaca juga from Indonesialah, Amerikalah, entah mana-mana lagi! Tapi semua pun macam budak lelakilah. Ada sekali tu dia sibuk 'berborak' dalam game dengan satu 10 years old boy dari US.

I pun gertaklah kalau sekali lagi I jumpa, nak masuk dalam blog!

Merayu merengek dia tak beri 'reveal his story' dalam blog.

Oppsss!







30 comments:

  1. SEmalam supermoon takda, kat area SB ujan, tapi pagi awal sebelum subuh lagi SB dah dongak ke langit, tu dia baru nampak..memang besar dan terang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebanyakan tempat hujan, SB. Itu yang supermoon malu-malu aje nak menonjolkan diri. Akhirnya dapat adik tiri supermoon aje sekejap ^_^

      Delete
  2. Kt rumah Nani ni lagi lah tak nampak kak sebab semalam hujan. Makanya tengok aje lah gambar yang orang letak dekat ig dengan fb. Hehehe. Semangat tu nak tengok supuermoon sampai dinner pun awal. Memang biasa dah kalau nama nama saintifik ni tak pernah tak tergeliat nak sebut. Berapa kali prektis baru lah betul menyebutnya. Hahahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tengok kat social media, memang berlambaklah gambar supermoon. Cantik-cantik belaka. Maklumlah yang ambil pun pro. Ni yang tukang ambil amateur, memang terjejaslah imej supermoon, Nani ^_^

      Oh, kalau bab saintifik ni kalau tak tergeliat lidah, memang tak sah!

      Delete
  3. cantik2 semua gambar supermoon tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar pro ambil memanglah cantik, Raihanah. Cuba tengok gambar saya ambil sendiri, hancur supermoon ni jadinya ^_^

      Delete
  4. lieya plan nak tgk gak kak...alaa keluar umah jek pun tgk kat beranda...tup2 lupe haahahahahaha...lagi pun mendung hujang semlm...ntah ade ntah tidak..so tgk live streaming kat fb jek laaaa...tup2 penoh kat wall naik gambar supermoon yg di edit2 ...hahaahah hampeh tol...

    amboiii kemain abg....kene pantau jugak tu kak...kang , tup2 terima menantu awal akak ...eh hahahaahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Kasihan alahai. Tapi takpa, banyak melambak gambar supermoon kalau google. Akak pun google aje, yang ambil sendiri hancur berkecai supermoonnya, Lieya. Maklumlah amatur yang ambil!

      Bukan main lagi dia berWA. Katanya kawan main game. Boleh pulak tu kawan tak kawan suka hati aje. Kalau dah terlebih pandai chatting ni nak kena pantau juga. Mahu entah apa-apa nanti dibuatnya!

      Delete
  5. Smlm tgk kat tv je.. tak fokus pn kat supermoon.. sibuk didapur.. hehe..
    Amboi bubbly abg, jauh2 kawan dia ye..
    Jaga2 mummy, kot mengikut mummy..dpt menantu oversea mummy dia..😁😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tu memanglah peak hour untuk kita menyediakan makan malamkan, Ira. Saya ni nasib baiklah habis kerja cepat so memang cepatlah dinner! Tapi itulah, semalam cuaca tak berapa elok. Supermoon pun malu-malu nak keluar!

      Hahhaha! Mommy tak kisah! Mommy redha aje orang apa anak-anak suka! Janji jangan datang mengadu kalau bergaduh!

      Delete
  6. Anak2 kaknoor pun dok tunggu semalam
    Siap mkn awal jugak
    Tapi awal nya ada nampak lepas tu dtg lagi nk ambik gmbr dah berawan pulak, kesian siap bawa kuar teropong besar lagi tp bulannya tkde huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini pun cuaca tak berapa eloklah, KakNoor. Itu yang masing-masing tercari supermoon tapi nampak anak bulan pulak dah ^_^

      Delete
  7. Mummydearie

    Salam 15 Safar. Wah sudi jugak mummydiarie jengok kat sini dgn kata2 menarik with all lovely words. That's should the way to start a silaturahim. Let others follow your style.

    I read your profile and it was nicely written and that impressed me to read one of your writings. I think, after reading your short profile readers are wise enough to see your friendliness and to know who the hot mummy is.

    I did jot a few words in the commment box of yours so i could create an oportinity and build upon a relationship, (nothing more than the silaturahim among sincere bloggers.)

    Thus, i thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, thank you very much for all the nice words too ^_^

      Dah orang datang tinggal jejak, haruslah kita pun berjejak sama bila kesempatan, Adam ^_^

      Thanks sudi datang singgah sini sekali lagi. Lain kali kalau ada yang menarik perhatian dan ada kelapangan saya singgahlah lagi ya ^_^

      By the way, I hope you don't mind I'm calling you by your name. Rasa lebih mesra as a blogger gitu ^_^

      Delete
    2. No worries mummydearie. Panggil je lah.

      Delete
    3. Barulah nampak macam kawan blogger, ya tak? Hehehe!

      Delete
  8. Kak Zai pun sibuk juga menunggu tp tak nampak mungkin sbb petang tu hujan kot.

    P/s...klau mummmydearie nak tgk gambar masa kak zai holiday blh pergi dkt insta... mamasya.r

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat saya pun hujan juga Kak Zai. Mulanya memang bulan duduk di sebalik awan aje tapi lepas tu nampak jugalah terang bulan penuh ^_^ Puas menunggu, kejap-kejap keluar tengok!

      Oh, terima kasih Kak Zai! Nanti kalau ada masa saya terjah instag Kak Zai!

      Delete
  9. Kita pun sama semalam, menunggu super moon smp kul 10 mlm tekau, tapi si dia tu terus menyembunyikan diri di balik awan, so terkecewa jugalah kita. Agak2nya mlm ni bulan kuar lagi tak? Kalu tak super pun, separuh super pun oklah jugak kan.
    Rasanya nak tunggu 64 tahun lagi den dah tak berada di alam nyata dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi kiranya tak dapat jugalah nak menyaksikan supermoon secara live!

      Nak buat macamana, dah keadaan tak mengizinkan sedangkan kita bukan main teruja lagi menunggu bulan 'jatuh ke riba' gitu ^_^

      Lagi 18 tahun baru berlaku supermoon yang lebih dekat dengan bumi berbanding semalam. Tapi kalau tak dapat pun, tiap-tiap bulan boleh tengok supermoon gak ^_^

      Delete
  10. Betul2 detail pasal supermoon tu.. bole jadi saintis nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Patutnya nak jadi saintis dulu tapi setakat belajar sains aje lebih, lepas tu sibuk nak kerja ^_^

      Delete
  11. mmg x nampak apa pun,, adik paling marah sbb dier tunggu apa tuk tarak sampai sudah he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, ya ke? Langsung tak nampak apa-apa, KA. Kasihan alahai adik menunggu ya! Kat tempat saya pun macam itu ajelah nampaknya. Dan, tukang ambil gambar pun bukan pro mana. So kita guna gambar yang pro ambillah yerk ^_^

      Delete
  12. lama lagi nak tunggu 68 tahun supermoon ni..masa tu kompom sy dah di alam lain..hihi... kuasa Allah kan supermoon ni MD.. kagum sangat... tapi masa malam kejadian, kami tak sempat tengok... boleh terleka dgn benda lain..apa ntah... haha...hadoii..
    ramai jgk kawan2 BA kat dr negara luar erk... biasalah berkenal-kenalan masa main game erk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. The next one lagi 18 tahun, Atie. Tapi itulah, manalah kita tahu wujud lagi ke tidak kita ni di alam nyata lagi 18 tahunkan. Itu yang beria-ia nak menyaksikan sendiri kejadian supermoon ni ^_^ Tapi cuaca tak berapa elok, makanya supermoon malu-malu nak menyinari bumi ^_^

      Dah 24-7 depan komputer, memang ramailah kawan alam maya...

      Delete
  13. Wuhhhh..... tak kena tazkirah kat WA terpaksa pulak dengar lecture Sains kat blog aduh duh....tegang sel otak hihi...
    Cantik ek gambo tu Kak Ton, mmg betul nampak supermoonnya. Yang kat Malaysia ni nampak mcm sama je hihi.... Mak lagi sadis, tak nampak terus haha....

    Wuih dahsyatnya abg.... kengkawan semua Obersi, mentang mentanglah bapaknya Uzbek...Dah nampak dah ni, nampaknya bakal menantu Kak Ton pun keturunan Trumpet hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal suruh belajar aje tegang sel otak. Camna sel otak tu tegang kalau dah kendur lama? Hahaha!

      Yang orang ambil cantiklahkan, yang kita ambil buat tatapan geng ajelah. Malu nak tunjuk tapi si CH dah tunjuk pulak!

      Oh, Kak Ton tak kisah menantu orang mana. Kan nanti Kak Ton nak tinggal serumah dengan anak lelaki Kak Ton. Hahaha!

      Delete
  14. kira lupa masa hari kejadian hihihi. tp dua hari lepas tu tgk bulan mmg terang lain macam. cantik. dan nampak corak bulan. kira salah sorang manusia yg klu keluar malam suka tgk bulan :D

    mujur BA kata i dont care. klu dia care aduh duh duh mau menanah telinga kena tazkirah dgn mommy tu hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas aje supermoon, asyik hujan ajekan. Asyik banjir aje. Akak memang ternanti-nanti. Nasib baiklah ada kawan blog yang beritahu sebab masa hari kejadian ni malas nak belek suratkhabar katanya! Dapatlah juga tengok walaupun bulan malu-malu nak tayang diri. Nak tunggu 18 tahun lagi, entah dapat entah tidak!

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...