Thursday, January 19, 2017

Patut ke I cerita di sini?

Salam sayang kawan-kawan!

Amboi, tajuk! Mengundang prasangka yang bukan-bukan aje tau 😊

Jangan bimbang! I bukan nak buka rahsia kerajaan pun! I cuma cerita lawak-lawak antarabangsa aje!

Eh, I rasa you all mesti nak tengok wajah Mami@ my mother in law tu kan!

Nak tengok ke?

Boleh!

Tapi nantilah... I belum snap gambar curi Mami lagi! 

Hahaha!

Apa?

Hancur berkecai ke hati tak dapat tengok?


Lah you all ni.... kalau macam tu feelingnya buat I rasa macam I ni selebriti Hollyweedwood aje tau! 

Argghhh... mulalah tu perasannya dah sampai menyerap ke tulang hitam!

Habislah kena marah dengan KakG nanti!

Jap! Nak tampar muka sekali lagi biar sedar diri semula πŸ˜ƒ

Alkisah, tajuk di atas tu terfikir sejak dari dalam kereta lagi ketika menuju ke pejabat. Oh, by the way, nowadayskan I pergi balik kerja dihantar dan diambil oleh HD. Tiap-tiap pagi kami dating berdua-duaan minum teh tarik tau😊

Kisahnya bila mak mertua datang bertandang aje selera makan menurun peratusannya tapi bila timbang, takdalah pulak jarum penimbang tu menjunam dengan penuh drastik. I is konpius tau!

Ingat tak kisah I terasa lapar di malam hari makanya bila mak mertua confirmed aje masuk dalam bilik nak tidur, I pun ke dapur menyelongkar mencari makanan. Baru aje sedang enak melantak tetiba mak mertua terjah. Oh, terkujat weyh! Laju-laju masuk bawah tudung saji! Oi, makananlah bukan I yang masuk bawah tudung saji tu. Manalah muat nak sembunyi bawah tu!

Ingatkan mak mertua tak sedarlah rupa-rupanya memang observationnya luar biasa kata HD. Dia tahu aje I kerap curi makan malam hari 😊

Bukannya I segan nak makan sungguh-sungguh depan mak mertua tapi bak kata I tadi, selera langsung tak marilah masa makan bersama tu. Lepas lepas tu barulah terasa lapar tau!

Teringat pulak satu masa dulu bila mak dan bapa mertua (Mami & Dada) datang melawat kami...

Masa tu memang kena jaga habis perlakuan masing-masing. Nak dapat A+ katanya! Ketika tu bab makanlah paling susah apatah lagi my anak bujang tersado@Bubbly Abang. Dek kerana badannya yang semulajadi sado, awal-awal lagi buvijonnya dah suruh HD kawal pemakanan si anak. Apalagi, janganlah harap dapat makan ayam goreng selalu.

Dahlah tu, bila Mami sediakan menu makanan Uzbek (yang lazimnya suka guna tomato dan karot) memang peritlah hidup makan my anak bujang...

Tau apa Mommynya buat dalam rahsia?

Ada masanya bila ambil Bubbly Abang di sekolah, I drive thru McD atau KFC. Siap makan dalam kereta tu yang wallaweyh, tak boleh dilupakan! Lepas tu lap mulut anak bujang elok-elok supaya jangan ada tertinggal bau bila sampai rumah nanti. Bekas-bekas tapau pun on the way balik siap dibuang dah!

Ada masanya siap tapau makanan untuknya supaya dia tak kelaparan malam nanti. Duduklan makan siap-siap, lepas tu baru balik. Masa itu pun siksa juga sebab mereka tahu pukul berapa I selalu sampai rumah. Bila lewat sikit aje, mulalah kena tanya...

Kira memang berebut-rebutlah kami dua beranak. Yang paling I kasihan tentulah Adik Cute sebab I tak boleh buat apa-apa kerana dia sepanjang masa di rumah bersama Oppa Dada dan Buvijonnya. Tak dapatlah nak pakat makan sembunyi-sembunyi. Lagi pun masa tu Adik Cute kecil lagi.

Itu pun ada masanya I belikan yoghurt drinks dan sembunyi dalam beg masuk bilik. Bila agak-agak 'selamat' panggillah anak masuk bilik untuk minum. Takut juga tau kalau 'tertangkap' dek HD. Yalah, buat kerja belakang suami dan makpak mertua@ibubapanya of courselah tak elok. Mahu sound systemnya kuat kalau kena tangkap tau!

Dan I pulak takdalah makan di luar sembunyi-sembunyi. Bila Mami masak, of course I kenalah makan walaupun ada masanya memang tak boleh masuk juga sebab tetiba tekak Itali I ni bertukar jadi tekak Melayu sepenuhnya. No pedas, cannot eat I tell you! Mulalah tekak buat hal mengada-ngada nak minta dapat markah E lah tu!

Tapi knowing me as isteri mithali, terlepas juga cakap membongkar rahsia depan suami. Habis tu dah rasa bersalah sebab menipu demi anak-anak, tak bolehlah dok pandang muka HD lama-lama sambil simpan rahsia!

I berterus-terang juga dengan suami akhirnya di penghujung rancangan drama menantu dan makpak mertua ni. Seperti yang I jangka, memanglah HD dapat hidu perbuatan I ni dek kerana anak bujang I tu memang memanjang tak nak makan kerana kenyang sebelah malamnya. Jauh sungguh perbezaan dengan sikap sebenarnya yang suka makan! Maybe, makpak mertua pun boleh hidu something wrong somewhere bila cucu asyiklah kenyang time dinner!

Kenalah tazkirah! Hadap ajelah, nak buat macamana. Demi anak-anak, Mommy terpaksa buat macam ni tau! Chewah, alasan bukan main lagi! Ibu-ibulah sangat!


Kesimpulannya kawan-kawan, silalah jangan buat perangai macam ni.  Pada yang baru kahwin dan terpaksa tinggal dengan keluarga mertua tu, pandai-pandailah bawa diri. Kalau ikut gaya gini, tak tahulah apa kesudahannya nanti ya. Ahkak tak jamin 😊








34 comments:

  1. Waduhhhh...biar tak mandi dari tak makan...

    eh!!

    heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulahkan! Tak mandi masih lagi boleh tahan tapi kalau tak makan (nasi) sehari, aduhai. Kalau maknya dah macam tu, anak-anak apatahlagi nak menahan dirikan!

      Delete
  2. Kena jugak belajar makan kan MD..kalau la MD yang baluk kg uzbek tu sebulan..mau saiz s balik sini kalau tak belajar makan he he..jangan marah MD acik gurau je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sepatutnya kena belajar terima menu mereka, Acik. Barulah adil dan saksama. Kalau tidak, HD komplen juga asyik budaya Melayu aje kena ikut, budaya bangsanya tak mahu pulak isteri belajar. Mahu panjang tazkirah nanti.

      Kalau saya yang kena duduk sana, bukan sekadar saiz S aje Acik. Silap haribulan saiz XS pun boleh!

      Delete
  3. Padanlah muka mummy kena tazkirah dgn daddy ye Bubbly abg kan hihi...
    Itulah demi anak mummy sanggup sorok-sorok bagi abg kenyang makan sebelum balik rumah.

    So.. Ingat mummy tau bila dah besar kelak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sanggup tengok anak menahan lapar. Bukan sehari dua, sebulan dua, Kakzakie. Nak jaga anak, kenalah juga buat sesuatu. Tapi kalau HD ni, katanya saya turutkan perasaan, membantu kepada pembesaran saiz badan anak! Tapi namanya pun emak, tak sampai hati nak halang-halang gitu walaupun kita tahu kesan jangkapanjangnya!

      Sebab itulah dia tak mahu kahwin sebab nak jaga Mommy. Sedih memanjang kalau dengar kisah Mommy jaga dia. Sebab itulah juga nenek dan daddynya kata saya sayang Bubbly Abang lebih padahal sama aje kasih-sayang terhadap anak-anak yang tak ramai mana ni. Adik Cute tu pun kalau mampu saya seludup makan masa tu, perkara sama juga saya buat. Setiap kali beri abangnya makan kat luar, sedih hati saya ni tau mengenangkan anak seorang lagi di rumah tak dapat disuapkan!

      Delete
  4. Oh, kes berat ni MD :) I feel for you dear. I can totally understand why you did what you did. So, you are counting the days, eh? hee..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shhhhh! PH, jangan cakap kuat-kuat! Sensitif issue nih! Mana ada I counting the days gitu? Mana ada *sambilanggukkepala* You pandai-pandai aje tau menduga hal yang tak benar ^_^

      Habis nak buat macamana...pernah dengar tak ni - ditelan mati emak, diluah mati bapak. Hah macam tulah feelingnya tau masa main makan sembunyi-sembunyi tu!

      Delete
  5. hahahaha.. betul la tu kak. bila mak n pak mertua mari kena behave.! part bersengkokol anak beranak ni mmg win la kak. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab kena behave ni Aina bukan untuk pasangan yang baru kahwin aje. Yang lama kahwin pun kena behave tau. Tapi yalah bila dah lama tu, 'behaviour'nya memang tak boleh nak sembunyi sepenuhnya. Hahaha!

      Delete
  6. tekak tak boleh mak terima,,,makan sikit-sikit lapar pulak ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah masalah utamanya. Adakala memang time tu tak boleh nak makan tapi bila dah malam, mulalah datang lapar pulak!

      Delete
  7. Masalah berat ni MD...tersiksa sungguh keadaan nya padahal benda senang je pun.MD dgn anak2'kena belajar makan ikut cara HD dgn parents dia tu...kalau tak sampai bila2 pun keadaan spt ni x kan berubah.Elok lah tu makanan Uzbek menu yang sehat.Tak perlu nak nyorok2 lagi makan.
    P/s tentang cadangan yg dibentangkan jiran MD tu...ntah ya ...senyap dah :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anytime saya akan masukkan nama ye SI....so get ready aje hihi

      Delete
    2. Saya kata kat HD kenalah give and take. Budaya mereka saya terima, budaya kita pun kenalah terima. HD ni open minded bab-bab ni tapi bila ibunya ada, semua nak kena ikut kata ibunya. Makanya kalau ibunya kata tak boleh, maknanya tak bolehlah kami buat.

      Makanan Uzbek sedap-sedap juga, saya memang takda masalah walaupun mereka suka guna karot dan tomato. Tapi yang kasihan anak bujang tersadolah sebab cerewet amat. Kalau terhidang makanan yang dia tak makan, memang kena berlaparlah sebab prinsip Mami lepas makan malam, takda makan-makan lagilah. Tidur aje!

      Delete
  8. Ingatkan cerita apa tadi.. Hihi..
    Haha.. Tetiba plak terbayang MD masuk dlm tudung saji..

    Ye la kan.. Kalau kita da biasa makan berselera, tetiba mkn x selera.. Tgh mlm lapar la..

    Betul tu kita kena belajar terima budaya dan masakan mereka. Kalau mak mertua tgk ank menantu cucu makan berselera, mesti diaorg gembira..

    Sbb kesian kat anak, mak2 ni sanggup buat apa je kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah! Ni mesti membayangkan kisah-kisah yang penuh kontroversi sampai tersingkap kainkan ^_^

      Eleh, nak cerita tu aje sebenarnya!

      Itulah biasanya masa makan tu seleranya on aje tapi lately selera tak on habis. Itu yang malam aje sudah lapar, berbunyi perut. Terpaksalah sembunyi-sembunyi selongkar makanan!

      Itulah kisahnya, bukan sengaja nak buat tapi tak sampai hati tengok anak tak makan walaupun katanya tak kebulur kalau sehari tak makan.

      Delete
  9. Alah ...datanglah ngengada dia tu. Nak tanya pulak cite ke tidak, cite ke tidak....

    Ni nak tanya.....apa kaitan mami datang dengan kak Ton yg sekarang ni berhantar berhambik pergi balik kerja hari hari ni? Keta Kak Ton dah trade in ek. Tunggu keta baru lew tu...Konpius jap mak sapa yg lebih teruja nak sambut New Year ni sebenarnya? PH ke Kak Ton sebenarnya ni.

    Hihi...buat kerja nyorok nyorok lagi. Mami tak sergah pun terasa mcm kena sergah haha....Padahal dia haus jer.

    Makanan Uzbek mmg tak de daging atau ayam ke Kak Ton. Pergh tu dah mcm vege. Mak pun mcm tak selera kalau macam tu weyh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sukahatilah nak ngengada ke, nak berbulu ke, nak bermanja ke apa. Yang Mak jealous sangat ni apahal? Ni mesti takda idea nak komen lepas tu tuduh orang mengada-ngada pulak. Sajalah nak minta kena tibai tau ^_^

      Mana orang kata ada kaitan pergi balik berhantar dengan kedatangan Mami. Kebetulan aje tau.

      Ni lagi wat kita konpius. Apa kaitan raya Cina dengan keterujaan saya ataupun PH? Saya tak kata pun teruja kat sini! Mak silap baca nih. Itu dalam WA bukan dalam blog. Tulah banyak sangat geng WA, WA yo!

      Dah tak buat kerja lagilah Mak. Dah kena tazkirah. So kenalah berubah katanya. Tapi tak tahulah berapa lama boleh tahan. Macam kena 'tampar' dek angin lalu juga. Sekejap dah hilang rasa sakitnya... ~_^

      Mereka main dish guna mutton lagi, Mak oi! Setakat main dishes tu memanglah ayam atau daging. Cumanya masakan mereka memang banyaklah guna tomato mahu pun karot tu. Itu yang si Bubbly Abang tak larat nak kunyah...

      Delete
  10. Jap, den takdelah nak tampo, nak siku je, boleh?
    Teringat gak masa baru kawen ngn org nogori je pun, den ni ank org pantai timur, selera manis, semanis ai is waktu tulah, so terseksa gak bila balik umh mentua, kena belajar mkn pedas, masak tkleh letak gula lansung even sambal pun, pastu smp srkarang pun bila dia teringat pasal lauk kari den letak gula, mesti dia sebut, pastu first time eh entahlah time kebrpa ai kena mkn lauk bunga durian goreng,so..den faham bonalah ekau punyo situasi tu, dah biasa mkn ikut selera parit jawa tetiba kena ikut selera uzbek kan, so den fahamlah. Boleh la buat lagi skrg ni, ke dah tobat?

    Ni bab pembaziran air wudhu ni, mentang2la bil air malaysia ni tak berapa tinggi, bolehla ekau amik wudhu cam nak mandi dua kolah yo, ekau tau tak, Rasulullah tu sebotol air mineral yg bosa tu, dia boleh guna utk mandi wajib tau.
    Lagipun den penah dengar ada org kubur eh penuh air kato dek org dulu masa hidup dia pun suko bona membazir air masa wudhu, den dongalah, tapi kalo den donga tu citer palsu, den pun citer palsu gaklah ye, tapi amikla iktibar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awat siku aje? Tak sakit ler... Tapi kalau jatuh tersadong tu sakit juga ek ^_^

      Ai, ada ek lauk bunga durian goreng? Goreng gitu aje ke? Alahai, pengsanlah kalau saya yang kena makan! Memang tetiba nak mogok, lepas tu kena lempang. Hahaha!

      Eh, saya bukan Parit Jawa ler... saya ni asalnya orang Itali, lahir aje kat BP. Lepas tu bermastautin di Kay El. Nampak tak betapa saya sendiri ada 'many mixed blood' gitu, bak kata Koko ^_^

      Oppsss... alamak! Dah kena sound pulak pasal ambil wudhu'. Itulah siapa suruh buka ceritakan...

      Ni nak usahalah nak jadi baik. Dah kecilkan air paip tu tapi nak guna sebotol aje untuk wudhu' masih tak berjayalah. Nak suruh mandi wajib dengan sebotol air, lagilah!

      Delete
  11. Dari sedap sedap makan ayam goreng hari hari tetiba kena makan yang versi sihat sihat gitu memang tak tenteram jadinya. Hahah. Kalau Nani pun rasanya makan sorok sorok gitu kot. Hahahah! Dah lah spesis tak makan sayur sangat Nani ni πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yang kasihannya. Budak-budak bukan tahu apa pun. Tapi kalau tak ikut kata, susah juga Mommynya. Tak pasal-pasal nanti...

      Akak pun ada masanya memang laparlah (senang cerita kalau mak mertua takda pun biasa dah makan lewat malam cam ni tapi takdalah nak main hide and seekkan!) itu yang terpaksa main sorok-sorok, tarik papan gitu!

      Delete
  12. Payah juga kawin berlainan benua ni ye MD..
    Dah kita tekak melayu..
    Nasi juga yg dicari..
    Mana nak lalu hari karot dan tomato atau kentang tu..

    Sesekali boleh lah kot curi2 makan McD tu MD..
    Tahu macam mana rasa menahan kelaparan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab itulah bila berkahwin antara benua ni, kena cekal hati. Kita terima budaya dia, dia terima budaya kita. Kalau tak, susahlah hidup. Kena saling toleransilah senang cerita, CH.

      Ada masanya kita cuba memahami tapi masih lagi tak faham-faham. Bila sampai situasi macam tu, mulalah akal buat andaian bermacam-macam!

      Delete
  13. susahkan kalau mertua duduk satu rumah dengan kita. serba-serbi tak kena rasanya. saya pun, mak mertua dah duduk satu hari di rumah kita dah rasa kacau-bilau sebab segala tatatertib makan, pakaian, tingkahlaku nak kena jaga.

    Berkongsi kereta sekarang ni sebab kena berjimat-cermat takleh membazir ke apa ni MD?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru ke lama, tetap juga ada rasa tak selesanya ya. Tak tahulah apa sebab. Mungkin juga sebab dah selesa tinggal empat beranak, bila ada 'orang lain' dalam rumah rasa macam diperhatikan pulak setiap gerak-geri ^_^

      Oh, ada sebab lainnya, KB! Minggu lepas aje. Minggu ni dah balik macam biasa. Rajin-rajinlah bawa kereta sendiri!

      Delete
  14. Sabar je la. Bila xde pedas2 tu mmg buat mood mkn tenggelam. Telan aje la MD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Sal. Dah terbiasa makan yang pedas-pedas, bila takda tu memang larilah selera tukan ^_^

      Delete
  15. kenapa rasa sedih plak cite ni
    aduss...tisu mana tisu.
    tulah namanya mak ye. sanggup buat apa aje demi anak
    tapi kantoi plak. aduh, sedih betul cite ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke sedih? Ke pura-pura sedih?

      Memang nak kena hempuk tau! Tak padan dengan umur kecil lagi!

      Namanya pun mak. Buat jahat pun sanggup demi anak-anak. Bukan kitalah tapi dalam drama banyak aje yang macam tu ~_^

      Delete
  16. Faham sgtlah perasaan mak2 ni..kahwin dengan budaya yg berbeza caranya berbeza..yg 1 bangsa lain negeri pun berbeza..sama negeri pun berbeza juga..

    So kita toleransi la kan..kena give n take..tp klu campir mak pak mertua payah juga..semua org yg dh kawen faham.hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, itulah pasalnya! Yang ada pengalaman aje yang faham. Yang takda tu, kalau sekadar baca pun memang tak akan faham betapa siksanya jiwa-raga. Chewah! Macam besar sungguh permasalahannya ^_^

      Delete
  17. hahahahah tergelak kejap. tapi tula kan. apa salahnya klu dorang pun ikut cara kita jugak. sekurang2nya dua2 menu makan boleh merasa ekekekeke. mak pak mertua akak memang jenis jaga makan ke cm mana?

    ReplyDelete

Okay, ni entri terpendek ^_^

Salam kawan-kawan! Hari ni bukan nak meronta tak tentu arah ya! Takda mood nak bercerita. Fikiran melayang entah ke mana sudah perginya...