Tuesday, April 25, 2017

Makna ISTERI ... ^_^

Salam kawan-kawan!

Aduhai, macamanalah suara ni nak datang balik... Dah macam suara anak itik tokwi mandi dalam kolam aje kekdahnya bila I bercakap!

Tapi bagus juga! Kurang sikit adegan bergosip 😊 Sayang juga Allah kat I ni ya...

Berbalik pada entri ini, nak tahu tak apa jawapan yang I beri bila my anak bujang tercomel bertanya soalan?


Apa soalannya, kenalah baca dulu ya tetapi inilah jawapannya...

Bila diaju soalan sebegitu 'HOTS' tergamam juga kami suami-isteri. HD pandang I dan I pun menjeling ajelah ke HD. Macamanalah si Adik Cute ni boleh ada idea nak bertanya begini...

I pun terangkan pada si kecil ni dengan mengambil Daddynya sebagai contoh 😊

Daddy pun bila sampai rumah terus masuk bilik buka seluar - dari seluar panjang tukar ke seluar pendek. Rimaslah pakai seluar panjang di rumah...

Jadi selalu aje kalau Daddy dalam bilik, Mommy pun ada dalam bilik 😊 Bukan bermakna lelaki bila jumpa perempuan, suka buka seluar 😃 Kadang-kadang masa 'buka seluar' tu kebetulan isterinya sebagai contoh macam Mommy ni, ISTERI Daddy ada sama dalam bilik...

Okay, settled sudah! Dia pun angguk fahamlah kononnya tapi datang pulak satu statement baru lepas tu....

Suatu hari kami nak pergi makan di luar tapi macam selalu tak boleh nak buat keputusan nak makan di mana. So I pun suggestlah susah-susah sangat jomlah pergi Burger King. HD pulak tak berkenan sungguh nak makan fast food ni...

Jadi my suggestion tak dipersetujui...

Tiba-tiba si kecil ni dari tempat duduk belakang membebel...

Apalah Daddy ni... ISTERI nak makan Burger King, bagi ajelah. Takkan nak suruh ISTERI lapar!

Aduh!

Dan sejak-sejak itu, memang sikit-sikit dia akan kata,

Apalah Daddy ni! ISTERI blahblahblah ... ... ... ...

Memang masaklah membara aje hati Daddynya kena sound 😊

Bila kerap sangat Adik Cute guna perkataan 'ISTERI', maka Bubbly Abang pun bertanya,

Adik, Adik tahu tak makna 'isteri' tu? Wife tau tak makna wife?

Tak pulak dijawabnya...

Adik ada isteri tak?

Ada! Mommylah isteri Adik...

Oh, alahai... salah tafsiran si kecil ni...

Sama juga suatu masa dulu bila I kata,

Kalau Adik buat juga, Adik bukan anak Mommy...

Tetiba bila berlaku situasi yang lebih kurang serupa, dia pulak berkata,

Kalau Mommy tak nak buat, Mommy bukan anak Adik!

Eh, eh, eh, dia nih....






22 comments:

  1. Tulah.....minum ice blended tak mengira ngira.... Ikut sedap tekak je. Kan dah hilang suara, nasiblah bukan penyanyi, kalau tak rugi tau terpaksa tolak show....

    Jangan sampai terlanjur pulak depan adik Kak Ton, kang macam macam soklan hot pulak dia tanya haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba tau Mak dapat batuk tengahari Khamis. Dan-dan tu juga tukar suara Doraemon, Pokemon dan seangkatan bunyi dengannya ^_^ Takdalah bantai ice-blended tak mengira tempat dan waktu, bantai iced milo jerk segelas masa tu... Hahaha!

      Eh, mana pernah terlanjur depan anak-anak, semua belakang aje ^_^ Entahlah kotnya masa menonton movie tu dia pulak berpandangan jauh katanyakan!

      Delete
  2. Memang comel betullah Adik ni... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni hati tengah lara ni Kakcik sebab si comel ni sampai batuk-batuk, demam-demam hah!

      Delete
  3. Ha3 seingat akak, orang tua2 kata, anak yang bertanya bermacam2 & diluar jangkaan kita, tandanya anak tu pintar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. UA saja nak sedapkan hati saya ke nih? ^_^

      Si kecil ni memang banyak cakap, petah pun petah tapi entahlah tak tahu mengapa bab belajar ni boleh jadi masalah pulak...

      Delete
  4. semoga cepat baik batuk2nya tu MD..

    macam2 soalan ye adik, rupanya tak tahu ye apa makna isteri tu..hehehe nanti kena terangkan pula pada adik cute tu MD. comel sangat dia membebel dekat daddynya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin teruk batuknya sebab tak berapa nak pantau ^_^

      Ingatkan dia fahamlah isteri tu apa tapi rupa-rupanya tak berapa nak faham ^_^

      Sukahati dia aje nak kata apa dengan Daddynya. Nasib baiklah tak kena marah!

      Delete
  5. Bijak betul la mommy vagi penjelasan pasal bukak seluar tu.. ha ha..

    Tapi memang bijak & kelakar la adik cute ni.. statement yg boleh buat daddy membara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tergamam dengar soalannya. Entah daripada manalah dapat idea nak bertanya ^_^ Mungkin juga dia selalu tengok movie bersama kami tapi bila adegan yang kurang baik tu, memang sebelum-sebelum tu dah suruh dia main tempat lain. Kalau ter sekali pun, memang kena tutup muka!

      Delete
  6. LOL!! Your Adik Cute is really really cute! And your answer to the seluar isue, genius! wahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. His soalan-soalan cepu cemas memang kadang-kadang sukar juga nak jawab. Tapi what to do, bila anak semakin membesar memang kena bersedialah dengan 'pendinding' bagai ^_^

      Delete
  7. Aduuuhaiii, camanelah mommy bukan anak adik, khahahahah...ya Allah dik, kalau acik dengar live ni mesti putus urat kentot acik gelak nih.

    KakTon batuk jugak ek, kena makan ubat cepat, lambat mkn kalo mau sebulan tak baik lagi cam den ni ha, dah smp hilang deria bau dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka-suka hati aje nak takutkan kita tau. Macamlah kita takut sangat kan ^_^

      Yalah, KakG. Lepas aje baca pasal entri batuk tu, tetiba aje terkena batuk berpanjangan. Ni memang panjanglah... ubat semua tak jalan hah! Tidur tak lena, makan tak kenyang tau dibuatnya!

      Delete
  8. Adikkkk... Kelakar lah awak nih ☺☺

    Tapi memang kena bersiap sedia dengan jawapan yang sesuai bila anak-anak tanya soalan cepuk cemas nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak-budak zaman sekarang memang mulut boleh tahan. Kita dulu takdalah seberani merekakan. Kalau bertanya pun soalan-soalan biasa aje walau secerdik mana pun tak akan tanya soalan di 'luar kotak' katanya!

      Delete
  9. Kefahaman yg berbeza tu MD..
    Ikut umur nya..
    Bila dah besar nanti tau lah dia membezakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti besar sikit tahulah dia apa makna isteri yang sebenarnya. Sekarang ni semua pun dirujuk Mommy ajelah. Bukan faham sangat pun...

      Delete
  10. Sebenarnya adek belum faham tapi ok juga kan ada peguam bela mummy...
    Seronok sebenarnya dengar celoteh budak kecik ni...satu hari nanti bila do kenang semula pasti tersenyum sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Kak Saniah. Sekarang ni dua-dua anak jadi peguam bela Mommynya. Untunglah... Harapnya sampai ke besar nanti sentiasa membela nasib Mommy. Hahaha!

      Budak-budakkan bila berceloteh memang seronok melayannya. Kalau orang tua yang berceloteh lebih, mulalah kita naik rimas. Betul tak, kak?

      Delete
  11. Abang semakin besar, adik semakin cute.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah besar panjang betul anak-anak saya ni, Bunda. Sedih pulak rasanya bila anak-anak semakin membesar. Pelikkan perasaaan sang ibu ni, Bunda...

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...