Tuesday, July 16, 2013

Oh, bahayalah!



Oh, ya belum habis lagi rupanya! Sekali lagi hari ini ai terkejut membaca dengan penuh perasan perasaan artikel selanjutnya berhubung kajian yang dijalan oleh Miros di mana pemandu wanita LEBIH PEMARAH berbanding pemandu lelaki.

Bab yang itu saja ai sudah tidak setuju apatah lagi bila baca statistik yang lagi satu...

Menurut kajian yang dijalankan oleh Miros (petikan dari The Star):-

The study showed that drivers with postgraduate degrees recorded the highest anger scores compared to others with lower levels of formal education.

“Those with postgraduate degrees registered a cumulative anger score of 45.27 while those with no formal education recorded 20.00,”said Miros research fellow and psychologist Karen Goonting.

“There is a clear trend that the higher the educational attainment, the greater the amount of driver anger,”she said.

Aduhai, tolonglah! Hanya kerana kita belajar tinggi, kita jadi cepat marah ke bila memandu? Alahai, menyesal pulak masuk universiti! Macam tak logik pun ada tapi seperti kata Karen Goonting lagi dalam artikel tersebut, this finding came as quite a surprise *garu kepala*



I have no comment on this. Tak tahu nak kata apa lagi. Banyak juga yang meluahkan rasa tak percaya di Facebook berkaitan kajian ini. Yang sebenarnya, apa yang menyebabkan kita jadi pemarah bila memandu? Adakah benar ia disebabkan oleh sex gender ataupun sikap pemandu itu sendiri tak kira perempuan mahupun lelaki?

Ai cuma bersetuju dengan yang ini:-

1. It is a world trend for male drivers aged between 16 and 25 to have a greater crash risk compared to other demographical groups.

2. The risk for accidents is even higher if male drivers in this age group are with male peers in the same vehicle.

3.Although Malaysian women are an angrier bunch on the road, it is the men who involved in more road accidents as men tend to be more physically aggressive.

4. The risk of accidents among male drivers aged between 16 and 25 is lower when there is a female or elderly person in the car.



Memang betullah tu. Ai setuju dengan semua yang di atas. Kadang-kadang, tidak sia-sia juga kita jadi front seat passenger dan bercakap macam mulut murai@bertih jagung a.k.a memberi nasihat kepada si pemandu lelaki yang tak faham bahasa dan pemarah di atas jalanraya ^-^

2 comments:

  1. Replies
    1. Eh, kalau nampak memang nak bersilat, berkungfu dengan dia ni tau!

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...