Wednesday, November 20, 2013

Blogwalking

Kenapa ek I rasa macam I seorang aje dalam dunia ni yang tak banyak kerja? Hari-hari pun boleh blogwalking sesuka hati. Aha, jangan tuduh sembarangan dulu! Bukannya I curi tulang tapi bos dengan rela hati memberi keizinan walaupun kalau boleh nak aje disuruh buat kerja, tolong cover up sekalilah untuk dia yang pun tak banyak kerja ^_^

Kalau masa zaman kesibukan dulu, jangan haraplah ada masa nak jeling kat komputer. Kerja, kerja dan kerja. Walaupun ada laptop dan PC depan mata termasuk smartphone hak milik peribadi , memang takda masa langsung nak jeling-jeling manja. Sampaikan tidur malam pun boleh mimpi kerja. Apalagi mengumpat pasal kerja kat Hubbydearie sampai naik merah telinganya tak tahan mendengar. Akhirnya diberinya signal "Shhhh...." suruh senyap. Ahaks, terkedu gitu!

Alkisah, kerja memang tersangatlah kurangnya dan kerana I sangat efisien, kerja siap dalam sekelip mata. Lah, dah berapa lama kat sini! Dah macam buku rujukan aje I ni, semua pun bos rujuk kat kita kadang-kala.

Oh, ada yang jealous dan  teringin nak kerja di sini ke? Nanti dulu tunggu akak resign nanti joinlah the group ^_^ Bila tu? Minta maaf, tiada jawapan yang pasti sekarang @_@

Standardlahkan kita-kita ni. Kalau banyak kerja, komplen dek kerana kerja bertimbun tak habis-habis. Takda kerja pun, komplen juga kerana tak tahu dah nak buat macamana supaya nampak macam banyak sangat kerja nak dibuat. Eh, eh, macam siapa tu ya? Macam sayalah, takkan tak nak ngaku pulak dah sekarang!

Ni nak cerita sikit ni. Sikit aje tak banyak ok. 

I ni kan memang suka blogwalking. Bila kerap membuat kunjungan, teringin pula rasa di hati untuk berkenalan dengan lebih mesra ~_~ Makanya I bercadang nak mengorek entri-entri lama kengkawan jadi barulah I rasa lebih mengenali... Kalau nak mula, of courselah melalui bloglist yang ada di sebelah kanan tu... 

Ada sesiapa yang tak setuju? Angkat tangan cepat!

Satuuuuu.....

Duaaaa.....

Tigaaaaa .....
 
Oklah, takda yang angkat tangan jadi I akan memulakan ekspedisi mengorek entri orang by next week. Kalau tetiba nampak komen untuk entri lama, jangan pulak tetiba terkejut mahupun merah muka nak marah, nak kena approve kan bagai ya! Bukan  Mummydearielah namanya kalau dia tak tinggal komen lepas baca. Eh, kita baca tak main tali skipping tau. Kita baca ikhlas dari lubuk hati sambil tersenyum-senyum menongkat dagu kekadang sampaikan colleague sebelah pun pelik dan  tanya, 

'Why are you smiling?" 

Dan, dan itu juga nak tersembam atas meja sebab tindakan refleks tangan yang menongkat dagu tadi ^_^ 

Makanya, kali ini I tak mahulah tulis panjang-panjang. Penat pula nanti kengkawan baca. Tapi macam pelik pulak kalau I  tak tulis panjang berjela-jela nih @_@


31 comments:

  1. okey ape kak..
    lyn pun klu dah takde kerja, pi korek entry kwn yg lama2..
    seronok.. kata nak eratkan silaturrahim kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha, tulah pasal. Kadang-kadang bila baca entri orang lain, tetiba aje rasa macam tak faham, tertinggal flight gitu. Dia ni cerita pasal siapa, tang apa ek? Lebih-lebih lagi yang suka meluahkan perasaan marah meluap-luap tu...hehehe...

      Sajalah nak kenal-kenal lebih mesra gitu walaupun tak pernah bersua muka katanya ...

      Delete
  2. hahaha..kelakar lah mummydearie ni...gelak sorang2 akak baca...
    Kalau ada masa, apa slahnya korek yg lama2 kan....sebenarnya persahabatn alam maya lebih best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah, kenapa saya free sangat ni? Tapi tetap juga tu komplen 24-7 tak cukup pulak. Apa masalah saya ni ya? :D

      Delete
  3. Haahahha...

    Saya angkat tangan! Haipppp!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. MA, saya suruh angkat tangan kalau tak setuju. Ni tak setujulah ya? Saya tak peduli, saya tak nampak pun tadi ada orang angkat tangan. So on ajelah jenjalan melawat kawasan tu :D

      Delete
  4. kalau ada masa terlebih2 tu boleh lah buat kerja cari gali tu hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari gali buat lawatan muhibbah ajelah, KA. Ni, saya curious juga ni pasal KA ni. Nanti saya gi jejak balik jejak yang hilang tu ya...hahaha...

      Delete
  5. Replies
    1. Terima kasih banyak-banyak ya, KA. Murah rezeki kita berdua :D...Nanti saya click tak berenti2 bila berkunjung pulak!

      Delete
  6. ini yg dikate kan blogger ikhlas kak..ade sesetengah blogger tu drop komen kat blog kite semata2 nak kan kunjungan balas....uihh meluat lieya kalo camtu....lieya suke kite kenal org...drop komen pun ikhlas baru laa kite pun bace kisah die dgn ikhlas kan kak.....

    kak, lieya pun rajin bw kak...lieya curi2 mase jek nieh heheheh bukan abai keje pun...kan kak? ekekeekekek....lagi2 lieya ni PA....mase busy tu bertime bukan selalu so bile tak busy tu boleh laa berbw jap...tensen woo kalo mengadap kerja je .....heheeheh....ni ayat selamatkan diri ni kak heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Curi-curi masa takpa, jangan curi tulang...hahaha.... pandainya mengajar orang. Akak ni dah penat baca majalah, kopipes resepi pastu siap print lagi mcm ofis ni ada nama kita sebagai shareholdernya, pun masih lagi jiwa tak tenang dok memikirkan hari-hari tanpa kerja gitu...hehehe...

      Delete
  7. Saya pun free sekarang ni.. banyak juga masa menghadap blog sesambil buat kerja pbs.. sampaikan petang semalam rasa bosan sangat sebab tengok dashboard tak ada yang update blog pada satu masa tu.. terfikir juga macam MD ni, aku sorang ke yang free sangat ni? Haaa..

    Wah..bagus hasrat nak baca entry lama orang lain.. tp jangan baca yg saya punya k. Awal2 dulu entah apa2 saya merepek... tak ada wawasan langsung..dah lama sikit baru nampak asas dan tiangnya..

    Suka tulis panjang2, MD ni mesyi jenis yang terbuka dan mudah mesra....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dulik, nak baca juga! Kalau tak bagi juga kena dapatkan sekatan dari pihak polis gitu...hahahah....

      Tak kisahlah merepek pun merepek ajelah. Janji masa saya terisi gitu :D

      Delete
  8. Kakak ni ikut masa MD. Kalau free baca novel pun boleh. Tapi kalau dah padat, tengok blog sendiri pun tak ada masa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakZakie, saya beli novel 5 buku sekali tebal-tebal gitu sampai tak larat nak mengangkut pergi balik kerja (kononnya kat mana ada masa free, nak baca novel lah tu) Atas meja saya ni dah tau apa nak cakap. Buku, majalah, catalog hypermarket...semua pun ada... tapi saya rasa terujalah nak tahu hal-hal blogger senior masa mereka baru mula berblog dulu. Nak compare-compare ke'blur'an tu sama tak macam saya...:D

      Delete
  9. OKje tak marah punya sebab komen kengkawan semua tu boleh bermaharajalela bila nak postkan pun...sebab tak perlu approve hehe...senang kerja makkan...
    Bestkan kalau tak banyak kerja MD ....Oklah tu ...kepala pun tak serabut jiwa pun tenang hehe...
    Pura puralah mcm byk kerja nanti kengkawan jeles hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah puas bekerja dalam penuh 'kepura-puraan' ni, OKje. Dah nak pitam dah ni dok belek atas bawah meja cari kerja. Kalau cleaner tak datang kerja sehari, saya rasa saya nak take overlah...sapu-sapu lantai gitu lepas tu makan kat tepi-tepi tangga. Tang toilet taknaklah saya buat... Saya curious ler nak tahu pasal OKje juga ni...mana tahu entri dedulu dia ada dedicate lagu cinta kat Arjuna ke apa....citer zaman muda belia remaja ke...ni saya excited nak terjah...kalau saya jumpa yang kelakar...wow....syoknya saya nak komen banyak-banyak gitu....

      Delete
    2. hehe...you're welcome MD.... entry lama kita tak de yg menarik....dulu mana tau tempek youtube dalam blog hehe..

      Delete
  10. mmg terbukti bnyk masa free eh. Free sbb bos x kasi keje kira ok la tu. Xde la bersalah mana. Dah bos x kasi keje.. salah bos la.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terpaksa mengakulah... :D

      Rasa bosan juga ya bila terlalu banyak free time sampai tak tahu nak buat apa!

      Delete
  11. Dulu i mcm u lah sis..kerja sorang, bos tak kisah, semua pun i aktif, bw..fb..dan mcm2 lagi..tapi skrg..kat sini semua pun dah blocked..mujur blogspot belum blog..wordpress dah kena blocked..huhu..so, bw bila ada masa je..kerja ngan company besar mmg gitulah..nak2 financial institution..byklah benda kena blocked..by the way..i pya comment box tak perlu my approval..so, i mmg takkan tahu kalau u comment kat entry lama..alhamdulillah..x pernah lagi dpt komen anon..kalau ada..mesti i terus tukar setting comment box..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Since July this year, timbunan kerja tetiba jadi sifar. Sehari dua, oklah dapat rileks. Selepas dua, tiga bulan tension pulak rasanya dok cari kerja yang takda. Kat sini mereka tak blog FB aje. Personal email apa bagai semua tak boleh buka. Nasib baik boleh berblogging sekarang ni :D

      Delete
  12. saya kalau BW pun mula daru list sebelah kanan ni haa… lepas tu baru la tgk kat dashboard kalau sempat….
    Kalau saya, ada masa sibuk dan ada masa tak sibuk walau byk masa sibuk dari tak sibuk… hahhaha… tapi masa sibuk tu pun, tetap jeling juga kat blog kwn2… kadang2 masa duk run program yg ambil masa lama tu, sempat la jenguk 4,5 blog… kalau xde yg update time tu, suka juga baca entry lama2 tu… tapi touch and go aje la… jarang nak tinggal komen kat entry lama2… lebih pada syok sendiri jer.. hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab itulah Nur saya dok blogwalking sesuka hati. Tengah musim takda kerja ni. Kalau tidak kerana blog, mahu saya tunggu lalat ke nyamuk lalu saya nak smash aje ..... hehehe...

      Delete
  13. saya kekadang free kekadang idok tapi sebolehnyer nak gak bw blog kenkawan tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah, Lizz kita wanita berkerjaya, kan. Mestilah sibuk. Dulupun takdalah se'free' ini. First time sepanjang bekerja jadi gini. Kalau tidak, telan air liur pun tak sempat apalagi nak gi toilet. Buat lari setempat ajelah sampai betul-betul tak tahan!

      Delete
  14. bila cuti sekolah ni baru sempat nak blogwalking lama2 & tambah rakan blogger baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul juga tu. Cikgu sekarang pun memang sibuk, bukan setakat nak mengajar aje. Macam saya, inilah kali pertama dalam bertahun-tahun bekerja dapat free time melimpah ruah macam ni :D

      Delete
  15. amboi heavennya kerja..bleh bermaharjalela bw..dulu2 sy bley buat cmtu..skang sejak anak kecik ni masa free je laju pergi memerah,nk tidopun kang tak sempat u..buat aktiviti memerah je.hukhuk..

    kt umah sibuk dengan suami n anak n also kerja rumah yg tak pernah habis,kadang2 sempat terjah dua tiga blog dh pengsan..klu free time baru la rushing bw sekuat hati..nk korek entry2 lama mmg la tak sempat..yg dok ada pun selalu hutang balas jejak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKlah, dua tahun aje kan kena buat perahan esklusif ...hehehe... lepas tu bolehlah bermaharaja lela semula. Saya ni baru dapat 'rehat' masa kerja beberapa bulan ni. Tapi itupun dah kira lama sangatlah...bosan juga rupanya bila tak banyak kerja. Kat rumah tak payah ceritalah, memang sibuk 24-7.

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...