Wednesday, November 27, 2013

Kesuma Angsana di Hatiku

Sebenarnya, kebanyakan bloggers yang singgah menjenguk my blog ni lebih lama berkecimpung dalam bidang 'membebel' ni berbanding myself. Yalah, rumah banglo tiga tingkat ni baru aje siap dibina in July, 2013. Banglo mewah milik yang lain-lain tu pulak memang dah lama bertapak dan dah jadi famous amos dah sekarang ni. Entah bilalah I ni nak famous amos plus glamour cam mereka ni. Sabar ajelah MD, bertabahlah selalu menulis panjang-panjang sampai semua orang lari lintang-pukang sakit punggung duduk menghadap blog awak lama-lama.

I dah kata, I memang dapat  A for BM sepanjang perjalanan sebagai pelajar tetapi you all gelak-gelak, mengumpat belakang kata I berlagak pulak ^_~ Nak dibuat macamana,kan bila orang dah  tak percaya!

Hari ni I nak terjah neigbour I yang suka berpuisi ni. Siapa tu yang kata I ni dah macam paparazzi dah? Hish, 10 paparazzi pun belum boleh menandingi mamarazzi yang satu ni tau! (tepuk tangan ramai-ramai tanda bagi sokongan ^_^)

I kalau terjah terus tulis dengan setulus hati gitu. Takdanya main cover up ke, back up ke, ampu ke.... Oh,  tidaklah begitu nampaknya. Minta maaflah ya....

Masa mula-mula I berkunjung ke The Other Side of Kesuma Angsana ni, I terbayangkan KA yang mungkin dalam lingkungan umur 40-an. Bukan kerana cara pembawakan dirinya (I tak pernah pun tengok muka KA ni or maybe tak terperasan pun mana satu), tetapi KA ni sangatlah nampak macam figura emak-emak mithali bila menulis terutama tentang anak perempuan bongsunya si Adik (yeah, Adik yang keletah ni sebaya dengan Abang yang keletah macam Mommynya. Tak perlulah sebut sapa Mommynya, semua pun tahu kan....) Lagipun nama 'Kesuma Angsana' tu macam sangat klasik bunyinya (ayat beralas ni, KA..keh3x)

Selain daripada kisah Adik dan perjalanan hidupnya sebagai seorang ibu kepada tiga anak, KA ni ada bakat terpendam rupanya. KA suka berpuisi, you all. Kadang-kadang I terjiwang karat juga sekejap baca puisinya (Alamak, pecah rahsia sendiri!) 

KA  ni pun peminat K-pop rupanya. I tak pastilah KA faham ke tidak lirik lagu K-pop yang ditulis dalam blognya, tapi tak kisahlahkan...kalau dah minat tu faham ke, tak faham ke letak last sekali dalam list, ya tak? Selalu juga KA memuja-muja si Kate Middleton (ni nak kena letak YM, YB, TYT ke?) tapi of courselah I tak jealous pun sebab hubby dia dah botaklah @_@

Semenjak dua menjak ni KA rajin benar publish semula her old entries, mudahlah sikit kerja I nak mengorek rahsia ni. Sejak I mengikuti blognya, memang tak pernah terlepas pun mana-mana entrinya. Maklumlahkan, I ni suka buat komen berpukal-pukal gitu ^_^

Ok, marilah dengar celoteh I tentang seseorang yang kukenali dengan nama Kesuma Angsana ini :-

KA  mula menulis since March 26, 2012. Ok, dah setahun lebihlah ni nampaknya. See, betul tak I kata I yang paling junior kat sini bila ditolak umurlah ya ... 

Katanya, blog Kesuma Angsana ini sangat unik kerana it is not about her family only. KA nak jadikan blognya penuh dengan kepelbagaian cerita. That's whylah she decided Monday is for whatever, Selasa untuk petua and Wednesday for merapu-rapu aje *_^ Yes? No? KA? Ahah... we love to rojakkan bahasa b'coz the last time we checked, blog ini milik kita...huahahaha... 

Lets see maksud sebenar 'Kesuma Angsana' ni. Kesuma Angsana terlahir dari gabungan bunga kesuma (Moonlight flower) yang mengembang at night (between 8-12 midnight) dan berbau harum manakala angsana (pokok sena) pula merupakan pokok kayu berkualiti tinggi, tahan anai-anai, berbau harum bak mawar dan mempunyai banyak kegunaannya. Jadi KA berharap her blog akan jadi as special as these species tumbuhan dengan kepelbagaian cerita yang akan digarap olehnya untuk bacaan kita @_@ Fuhh...senafas tu I menulis. Nak tengok gambar Kesuma & Angsana, silalah ke sini.

KA ni rajin juga update entri berkali-kali sehari. Nak terpengsan juga I membacanya (Eh, KA tak paksa pun sendiri nak korek entri lelama orangkan, siapa suruh cari nahas...) Nasib baiklah KA tak pandai menulis panjang berjela-jela macam sesetengah orang  tu (satu jari tunjuk kat orang, empat lagi tunjuk kat muka sendiri@_@)

Ini ada satu insiden lawaklah (for me). Pernah sekali KA datang berkunjung ke sini dan tetiba KA beri komen, "Done sedekah hari ni" (hari Jumaat pulak tu)... I ni yang first time dengar, terconfused sekejap. Apa ek yang disedekahkan? Oh, maybe maksudnya tu dah datang kunjung balaslah....hehehe.... naifnya akak nih ~_^

Ini nak admit terus-teranglah ya. Sebenarnya I dah tersemput-semput ni membaca tapi takpa, akan kugagahi juga sedaya yang mungkin. Itulah pasal, sapa suruh buat kerja bukan-bukan. Padan muka, yeah, yeah, yeah!

Untuk Kesuma Angsana, I sebenarnya belum habis mengorek ok. Kalau ada tersilap di mana-mana tu, I' m sorry ...... Nanti bila free I sambung bacaan semula. Kalau ada yang terkasar tu lempang ajelah mohon maaflah ya. Tahap  gurauan masing-masing tu kan berbeza penerimaannya. Thanks for reading my blog and coming here over and over again @_@

Meh, muah-muah kat right cheek sikit. Sikit aje tau ....

P.S. Blogwalking MD tergendala sekejap dek excited mengorek entri lelama orang. Nanti I akan balas dendam kat semua dan komen berpukal-pukal ok. Don't worry and be happy. Siapa lak lepas ni yang nak kena korek nih...lalalalalaaaaa.......











34 comments:

  1. hebat tul mamarazzi ni....
    enjoy reading your blogs...
    bahasa jiwa bangsa yg bisa mengumbirakan hati ku hehehehehehe.....

    i pun suka singgah blog KA...
    macam2 info leh dpt kan...
    and i pun feel cam she is like ibu mithali gitu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erghhh...boleh tak I nak apply kerja jadi cikgu BM? :D

      Tulah pasal....KA ni nampak ibu mithali sangatlah...dah macam mak-mak kita bercerita pula.

      Delete
  2. Replies
    1. Thanks kerana sudi singgah. Thanks juga kepada KA :D

      Delete
  3. Meh i tolong lempangkan bagi pihak KA hehe.....
    You... bestlah baca review awak MD... banyak betul idea awak nak menulis...kalau Okje mmg tak de idea langsung. Sangat setuju ngan awak MD...KA nampak matangkan...tak macam OKje ...mcm budak terencat je huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooi... kacang lupakan kulit betullah ni! Sampai hati kanda nak lempang-lempang dinda bagi pihak pulak?

      OKje, kita mak-mak ni bukannya tak matang macam KA. Cumanya kita ni memang ada naluri keanak-anakan yang menebal dalam diri. Memangnya kitakan lelebih bab excited ni berbanding anak-anak. Jom nanti kita gi jogging sesama pastu makan eskrem tepi tasik :D

      Delete
    2. jommm...macam le duk sekangkang ayam ngan OKje hehe

      Delete
    3. Eh, bukan ke kita dok sekangkang zirafah aje dari OKje? (Jauh ler tu.....nak ngelak dari berjogging kan...)

      Delete
  4. KA terkedu sekejap baca n2 istimewa ni. Satu, tq for this n3, dua, tq sudi korek2 n3 lama KA yang berlori2, tiga tq jadi mamarazzi walau KA x bayar gaji, empat, blog u juga will always be in my hati....Terharu sgt rasa baca n3 ni. OK KA done sedekah clik2 nuffnagx3 untuk hari ni... Again tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...cukup perisa tak karangan saya ni? Sebenarnya nak juga berpuisi malangnya takut kena gelak pulak kang... Adui, tak mampu akak diva nak kena gelak kuat-kuat :D

      Delete
  5. Mangsa kedua... haa... ini insan2 hebat n femes semua..patut diintai oleh MD. Nak berkenalan juga dengan KA ni nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak mangsa(s)nya, AN. Agak-agaknya kalau karangan SPM macam ni saya dapat A tak? Ke cikgu pening kepala asyik terkeluar tajuk? :D

      Pergilah terjah blog KA kalau banyak masa terluang!

      Delete
  6. wahh rajinnyer korek2 blogger info ye makk.,iIHKkks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda kerjalah Wak sekarang ni. Daripada mengira bintang di langit, lebih baiklah saya buat kunjungan muhibbah. Eh, Wak ni kalau ambil gambar cantiknya alahai....nanti saya posing bolehlah Wak ambil gambar saya comel-comel gitu. Eh, terkeluar tajuk pulak dah :D

      Delete
  7. mmg hebat lah akak ni...
    lyn pun tak daya nak baca entry org lelama.. even entry kt blog sendiri pun kekadang sedih nak menaip.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan hebat Lyn tetapi dah tak tahu nak buat apa :D Lyn ni dah lama sangat jadi blogger mesti last sekali baru buat review kalau tidak terkangkang terkiap akak dibuatnya ...hahaha...

      Delete
  8. Heee.. KA ni pun best juga.. suka baca kisah adik... Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul tu. Saya pun suka baca tentang Adik. Bertabah dok membelek blog KA.

      Delete
  9. sy pun selalu semput nak mengejar entry KA..byk sgt tp nasiblah entrynya pendek2.macam sy kan kadang2 nk jugak update denagn dua tiga patah perkataan je.haha..

    mmg hebat la MD ni bab men yelongkar..koreklah ye semuanya smp pening..kata takde kerja...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entri saya tak semput ke membacanya? Hahaha....Kena letak ubat lelah kat sebelah kalau baca entri saya yang tak reti titik noktah nih.

      Yalah, PK....awak tunggu ler...kita tengah mendraft ni.....

      Delete
  10. Nanti kits nak review md pulik hehe....tunggu yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alololo...janganlah! Janganlah! (Dalam hati eh, cepatlah review!)

      Kita nak review awak juga tapi kita nak tempek resipi, boleh gitu?

      Delete
  11. Nanti nak review blog md pulak hehe ..tunggu...ewaaaahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, ni kira dah excited sangat ni nak review kita ni.... Mesti ada yang nak digelak-gelak kan tu.....Orait.....bagilah kita review awak dulu....Kalau tak bagi, kita nangis kang!

      Delete
  12. clap clap clap - tanda sokongan :)
    Tak pernah lagi ke blog KA… ada masa kena terjah jugak ni… suka bertandang blog ibu2 ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ, TQ, TQ.... (sambil berdiri tunduk hormat dengan sebelah tangan kat bawah dada)

      Blog-blog emak ni best tau...macam-macam ada, bukan anak-anak saja :D

      Delete
  13. hehe.. lya pon slalu ke blog KA.. lya pon xpnh perasan lagi muka ownernyer akak KA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya saya dah ternampak hari tu masa sibuk mengorek entri KA. Tapi takpalah...tak kenal pun tetap cinta gitu :D

      Delete
  14. Saya tak pernah lagi ke blog KA ni..boleh la menjengah tp sy ni pemalu yg amat sgt,kalau kwn2 tu sudi dtg ke teratak buruk sy,baru la sy berani nak singgah ke banglo mereka..,maklumlah hamba ini blogger yg hina...hehehe...agak2 bila la nama wirda nak dok dlm entri MD ni ye....rasa mcm tk layak je hamba berada di sini...sob sob sob.....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. WA, apa nak dimalukan. Sudi-sudikanlah bersembang. Buat mcm saya ni mmg tak tahu malu :D Nanti bila saya buat review utk kengkawan lagi, saya buat utk WA juga. Jgnlah nangis-nangis gitu ya....

      Delete
    2. Hehehe....in sya Allah sy cuba bertandang,sy ni,mcmana kat alam nyata,malu bertandang rm jiran,kat alam maya ni pun mcm tu juga..tk pandai nak mulakan..tp kalau dh mula...siap laa...asyik nak bertandang aje....(kalau x nangis nanti x MD x buat...ekekeke)

      Delete
    3. Samalah tu kita tapi sekarang ni saya dah tak reti malu dah ni. Asyik aje bertandang tanpa dijemput. Tuan rumah pulak tak tahan dah ni... :) Hari ni saya stopkan review sebab mengejar entri ke-100 haruslah untuk tuan empunya blog kan ...

      Delete
  15. KA tu mmg macam2 saya taulah sebab die mummy saya kih3! Mmg ibu mithali tpi kalau die jerit mau pecah gegendang telinga saya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ho ho...KA punya pitching pun sama melayang macam aunty juga rupanya... Dah namanya supermak, memang seharusnya kami ni mempunya kuasa menjerit tahap maksima. Kena redha ajelah, ya !

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...