Monday, December 23, 2013

Durian dan mak mentua

Salam Isnin buat kawan-kawan tersayang!

Waduh, rasa macam lamanya tak menulis panjang-panjang! Tetiba aje jari-jemari mulus ni tak tahu macamana nak menaip. Ngengada lebihlah tu ^_^

Malam ni mak mentua akan naik flight ke Malaysia dan esok pagi dalam pukul 9 lebih, akan sampailah di KLIA. By the way, I tak pergi menjemput sebabnya cuti tahunan dan MC dah zero-zero gitu. Takpalah, nanti esok lepas balik kerja, insya Allah berjumpalah dan kita peluk cium left right selama 2 bulan tanpa miss walaupun sehari @_@

Akak gementar ke tidak? Oh, dah lama sangat tunggu makanya tiada perasaan lagi ... hehehe...

Dek kerana I baru baik demam, seminggu dah terabai begitu sahaja. Nasib baik my eldest sister banyak membantu. Kita spring cleaned the house dan kemas mana yang patut. Banyak jugalah barang dalam rumah yang 'terkorban' dan wang ringgit pun 'tergadai' sama. Susahlah macam ni, sekali mak mentua datang, sekali kita spring cleaning the house and buang/beli mana yang patut.

Kenalah jadi menantu contohkan. Pertama sebab ini sahaja menantu warga asing yang mak mentua ada (menantu perempuan MIL sebenarnya dua aje) Seharusnyalah nak tunjuk yang orang Malaysia ni memang berbudi pekerti (aduhai...lakonan biar mantap nih...) Yang keduanya, MIL bukan selalu datang rumah makanya kenalah layan first class sikit. Bak kata my Hubbydearie,

 "She is my mom so if you love me that much, you have to love my mom too!"  

Hah, ambil gitu! 

I dah pesan dengan my Hubbydearie, jangan ngengada nak jadi mommy's boy. Jangan melebih-lebih merengek, pelik pulak nanti anak-anak melihatnya. Lagipun dah tahap bapak-bapaknya level gitu tak payahlah nak manja lebih-lebih sangat bila jumpa mak tu nanti (Ni sebenarnya statement jealous supaya Hubbydearie bertindak adil melayan emak, isteri dan anak-anaknya...hahaha... boleh gitu ek?)

Sabtu dan Ahad yang lepas ni kiranya kami sangat busy. Hubbydearie tetiba aje ringan tulang, semua pun nak buat. Wah, kalau mak nak datang bukan main lagi rajinnya...! Kalau tidak kena tunggu sepurnama, baru jalan tugasan yang diberi!

Petang ni pun I ada benda nak dicari. Pendekata, selagi mak mentua tak sampai selagi itulah macam-macam nak dibuat ^_^ Entah apa-apalah agaknya. 

Dan beberapa hari yang lalu, I pun sibuk merengek kat my hubby ajak makan durian. Dalam rumah tu cuma kita berdua aje hantu durian. Anak-anak tak suka. Kata Abang, Mommy banyak sangat makan durian masa dia dalam perut dulu sampaikan bila dah lahir dia terus tak suka durian! Boleh gitu, ya Abang? 

Adik pun tak suka juga. Bukan main dia 'buat hidung' sambil komplen 'bau' bila nampak durian. And mak mentua pun tak boleh terima si durian ni. Pelik sungguh katanya .... Makanya I asyiklah meminta tapi bila ke mana-mana asyiklah bertangguh sampailah ke hari ni. Ini tak boleh jadi, mesti juga nak cari durian malam ni. Cumanya macamana kita nak bawa masuk durian dalam kereta hubby (takut bau tertinggal sampai esok masa gi airport) dan kecoh sekampung Abang dan Adik tu nanti kalau nampak durian masuk rumah! Hai, macam nilah nasib si hantu durian ni ^_^

Lepas esok kalau nak makan durian, terpaksalah bawa pergi menumpang rumah my sister pulak ~_^ Punyalah teruk macam tu sekali...

Mulai esok juga, kita akan bersarapan roti sahajalah dengan green tea pagi, petang, siang malam. Esok malam, untuk menyelamatkan keadaan, akak dah tempah nak makan kat restoran Arab. Anyway, mak mentua I tu senang aje. Bila sampai, kena sediakan yogurt dulu. Lepas tu kita bawalah MIL pergi makan segala jenis makanan kat Malaysia ni. Agak-agak jemu, kita suruhlah beliau masak makanan Uzbek pulak... Nanti I tempek gambar, you all tengok sambil telan air liur ajelah eh... kahkahkah....



 



 



 

16 comments:

  1. slalu kalo spring clean mmg banyak baru 'out' kannnn....
    sis, gi ler duduk makan kat gerai2 kalo dah tingin sangat....
    open table gitu... tak yah bawa balik dah...
    tak pun kan... bawa tupperware soh kopek siap2 ....
    then bungkus tupperware tu dgn newspaper tebal2...
    tak teruk sangat bau nya if like that....

    huurrmmm leh tak tanya naper kena bagi your MIL makan yogurt dulu sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau keluar, tak pernah berdualah, sis. Anak-anak ada aje jadi escort tak pun untuk tunggang-langgangkan hari-hari I, camna nak cari jalan dok makan durian berdua. Lagipun hantu durian yg dua ni memang tak rasa feeling syiok kalau makan kat tepi gerai. Mesti nak dok bersila bagai sambil menghabiskan selonggok durian murah gitu :D

      Tang yogurt tu tak pasti kenapa tapi kalau MIL lapar, memang dicapainya yogurt buat alas perut. Ni baru teringat kat rumah tu satu makanan pun belum beli untuk MIL esok. Pengsan sampai rumah roti Gardenia aje nanti...menantunya kereja esok :)

      Delete
  2. Assalamualaikum wbt...

    Hahaha mst riuh rendah akk nk mengemas rumah kan..haha mcm sofia bila parents sofia nk dtg mmg kne house cleaning kalo tak..setahun cerita pun tak abis..hahaha

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, tangan dengan mulut sama naik aje, Sofia.... maklumlah dah seminggu bercuti suara dan tenaga. Makanya lebihan energy tu kita salurkan ke mulut jugak :D

      Delete
  3. Nanti blh belajar masak dgn mak mertua plak kan kan... Dulu i pun tak suka durian, tp since preg no 1 , i jadi suka plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, setakat ni belajar masak dengan anaknya aje, dah siap translate semua resepi. Lepas ni bolehlah manja-manja ngan mak mentua suruh masak dulu, pastu dah hujung-hujung nanti barulah kita belajar memasak masakan mereka. Punyalah dan bertahun kahwin dengan anaknya, baru sekarang nak belajar masak. I memang hantu durian. Kalau makan durian, takmo share ngan orang...takut tak cukup untuk bekalan :D

      Delete
  4. Macam tu sekali suka durian ye.. hebatnya tu.. bagi orang yg tak biasa pasti akan rasa durian ni baunya lain je.. lagi2 budak, jarang yang nak makan durian ni..

    Selamat menyambut kedatangan MIL...seronoklah tu dapay jumpa mak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dengan durian memang tak boleh dipisahkan sebenarnya. Mak mentua sebelah pun nanti saya tak peduli nak bersopan.

      Anaknya lebih excited menunggu maknya. Kita biasa-biasa aje...hehehe....

      Delete
  5. bukan main persiapan nak sambul MIL… ayat HD mmg power, kalau tak faham lagi mmg sajer jer :)
    mak ai, mmg hantu durian la kalau mcm tu…. nasib baik anak2 ai semua hantu durian.. pantang nampak durian jual tepi jalan terus merengek minta belikan…. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja buat tak faham, Nur. Lagipun HD memang ngengada sikit kalau maknya ada. Cemburu plak rasanya :)

      Itulah saya memang hantu durian. Nasib baik HD pun suka. My PIL tak suka durian ni lepas sekali cuba.

      Delete
  6. amboi kelass mak mertua dtg terus beli segala benda baru..mesti jadi kesayangan MIL MD ni.haha..

    klu dh hantu durian cmna pun bley..kenapa la selera durian tu langsung tak turun ke anak..sy durian tak berapa sgt..makan dalam dua tiga ulas je..klu ada makan,takde no hal..tp klu makan dengan pulut plus gula plus santan melaju jugaklah..yg macamni sy suka..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdanya semua baru, PK. Mana yg patut kena buang, kita buang. Mana patut maintain, kita maintain aje. Cumanya yalahkan bila namanya mak mentua, haruslah kerja lebih masa sikit mengemas. Nanti dikatanya menantu pemalas. Lakonan tu kena mantap sikit :D

      Delete
  7. Wahhhh seronoknya dapat berlakon baik selama dua purnama kih kih......mmg masak keras lew yek...hoho...
    Sure MIL dah sampai la ni....rebutlah peluang yg ada ye ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini tengah belajar dok sopan, makan penuh sopan, ketawa pun tutup mulut gitu ler OKje. Maklumlah menantu dua aje. Mestilah nak jadi nombor satu. Nanti dihasut anak lelakinya, abislah MD nanti....Lakonan kena sopan sikit ler...huahahaha....

      Delete
  8. Biasalah tu klu ada org nak dtg rumah, habis semua celah rumah dibersihkan.. klu tidak agak payah lah kan.. selamat menerima kunjungan mertua... hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua hari dah lepas dengan mak mentua di rumah. Alhamdulillah, semuanya baik-baik sahaja. Maklumlah katanya menantu yg ini lakonannya mantap :D

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...