Wednesday, February 19, 2014

5.30 pagi

Salam sayang semua! Semoga semuanya  teruja nak memulakan hari Rabu yang indah ini ^_^

Aha, kalau semalam akak berada di depan pintu bangunan pejabat pukul 6.50 pagi hari ni lebih awal lagi...

Ya, betul tu!

Memang betul pun tekaan!

Hari ni pukul 5.30 pagi akak dah terpacak! Tapi hari ni ada clever sikit. Akak suruh Hubbydearie hantar ke McD. Boleh bersantai kejap sambil menikmati udara segar (Eh, segar ke udara kat KL nih?) Boleh tengok matahari terbit pagi. Dah lama dah ni tak menyaksikan matahari terbit. Kalau kat rumah tu, agak-agak dengar azan baru bangun pastu sembahyang pastu leh terbongkang balik kalau penyakit M melanda (sekali-sekalalah ya especially hujung minggu, tak Sabtu, Ahad @_@)

Tak sanggup akak main pok amai-amai dengan nyamuk-nyamuk durjana di pagi hari kat pejabat nih. Lagipun akak insaf sungguh semalam duduk dalam gelap menunggu bos sampai. Nasib baik hantu-hantu yang tengah bekerja kat office semalam tak punch card awal. Buatnya terserempak dengan mereka, bukan setakat tidur bersila depan pintu pejabat aje tau Lyd tapi terlentang tutup mata kat situ gak, tak dulik dah kain tersingkap ke tidak!

Semalam bila Hubbydearie kata beliau nak keluar seawal pagi, akak dah nak nangis rasanya. Kalau HD keluar seawal pagi, akak dah tentu kena sampai office sebelum Subuh. Ingatkan nak naik public transport aje. Tapi dah lama sangat tak menggunakan public transport ni. Nak naik LRT memang takdalahkan buka pintu LRT  terus jumpa pintu pejabat. 

Nak naik teksi pulak, akak is cuak gila. Yalah, bukan semua pemandu teksi tu jahat tapi bak kata pepatah, kerana nila setitik rosak susu sebelanga. So, akak tak berani pulak rasanya. Mana tau dia kidnap pulak minta duit kat Hubbydearie (Ek, eleh...sengal betul perempuan sorang nih!)

Lepas tu tetiba aje akak teringat nak buat penjimatan hebat. Lebih baik suruh Hubbydearie hantar daripada bayar duit teksi ke, LRT ke, bas ke.... Maka, Hubbydearie pun hantarlah ke McD pukul 5.30 pagi tadi. Eh, sayang jugak kat isteri Melesyanya ni! 2,3 kali called tanya OK ke tidak, dah selamat sampai di pejabat ke tidak *_^

Masa duduk bersantai kat McD tu, memang takda perempuan Melayu terakhir kecuali akak sorang aje. Dahlah hari ni pakai baju kurung. Dahlah hari ni pakai kasut tumit tinggi yang buat akak jatuh terlentang tempohari. Yang ada semuanya macam backpackers, macam tourist aje ... Ada juga nampak lelaki-lelaki tempatan entah menunggu apa dalam kereta memasing. Akak pun mulalah buat muka brutal, macam ada tali pinggang hitam ler gamaknya. Dalam hati, akak is cuak suspicious juga!

Lepas tu sekali toleh, akak rasa macam kat Cina. Dua kali toleh, macam dah sampai Indon. Beberapa kali toleh macam dah kat Arab pulak. Nasib baik pagi ni takda direct flight gi Nigeria. Selamat akak....

Bila dapat bersantai dinihari, macam seronok pulak. Best tengok orang lalu-lalang, tengok gelagat orang. Baru akak tahu rupanya pintu station Putra LRT bukanya pukul 6 pagi, ya! Padanlah nampak 2,3 orang berdiri depan pintu nak get ready terjah eskalator@_@ Kesian akak ni rupanya dok di bawah tempurung. Eh, dah lama tau tak guna public transport! Manalah akak tahu time tablenya!

Tengok bas lalu, penuh penumpang berdiri. Tetiba teringat zaman kat universiti. Akak berulang hari-hari dari KL. Setakat keluar selepas Subuh tu dah biasa sangat. Setakat tidur dalam bas tu dah lumrah alam. Apa nak buat, student lain berebut nak duduk asrama dalam universiti tapi akak pula berebut minta dikeluarkan dari asrama supaya dapat duduk dengan keluarga my sister. Berulang-alik hari-hari no hal. Zaman muda belia remajakan... Dah habis belajar baru arwah Abah kata ingat nak belikan kereta masa kat uni tapi takut anaknya lebih banyak belajar di luar kawasan universiti dan sibuk racing kereta pulak instead of mengulangkaji pelajaran. Macam tu sekali ya tak percayakan anaknya yang orang kata perempuan Melayu terakhir nih!

Ni teksi yang satu ni... bukan main memecut lagi semata-mata nak mengejarkan lampu isyarat hijau. Habis dia menekan hon kot-kot kalau ada lipas nak menyeberang jalan, better jangan sebab dia nak lalu....

Akak pula bila duduk bersantai kat McD ni tetiba berangan macam kat tepi pantai pulak....dengan spek mata hitam bulat besar, 2-piece swimming suit, topi besar sambil tangan menahan daripada diterbangkan angin puspus kat pantai, sambil menghirup jus oren yang masam. Walahai, bestnya berangan!

Bila dikacau dek deruman enjin kenderaan, tersentap terus dari lamunan. Mulalah akak mengira jumlah semut yang memanjat pokok togel berhampiran McD tu. Bila nampak sampah berterbangan atas jalanraya, rasa macam nak tolong kutipkan aje. Tapi takut pulak kalau ada driver meroyan tak nampak akak tengah kutip sampah!

Bila punggung dah panas dan keadaan dah nampak sesuai untuk memulakan perjalanan, akak pun bangunlah nak catwalk slowly. Ekspedisi berjalan kaki ni mengambil masa ya. Bukan dekat pejabat akak dengan McD ni. Mahu kena 20 minit walkathon kalau berjalan penuh sopan-santun. Tengok jam dah pukul 6.15 pagi. Oklah, jom gerak! Tak larat jadi perhatian kat McD. Maklumlah akak seorang aje yang berlainan jantina... Orang keluar aje McD, terus toleh kat akak. Macam ada karan kepala masing-masing. Mesti dalam kepala dok fikir, 'apakah yang dibuat oleh perempuan Melayu terakhir seorang diri di pagi buta ini, di McD ini???'


Akak ni memang takut nak menyeberang jalanraya, ya. Apalagi kalau ada sampai 4,5 lanes. Lagilah seriau. Jadi kita turun ajelah  eskalator belah sini nak ke belah sana tu... Masa turun eskalator tu pun akak sorang aje tau. Dah cuak dah ni. Macamana nak react kalau ada orang attack kita sensorang kat sini? Mulalah terbayang diri part of suspense triller  movie omputih. Akak nak jerit ke atau patut ke akak letak kunci tajam celah jari so bila orang sentuh aje dari belakang, akak pun libas ajelah biar tercucuk orang tu. Padan muka. Or, pepper spray (ting!)  Manalah pepper spray nih! Oh, tak pernah beli pulak!

Wallawey, memang suspen thriller tau akak berangan!

Bila dah start walkathon separuh jalan, akak tengok alamak laluan di hadapanku masih gelap lagi walaupun kereta banyak. Akak stop lagi kat bus stop terdekat. Duduk lap peluh. Pastu sambung lagi... Bila terserempak ngan lelaki, akak pun slowdown - mula buat aksi u-turn takpun pura-pura nak cari handphone dalam beg.. Manalah akak leh detect hasrat orang tu dalam gelap pagi nih. Maybe dia pun nak lalu aje tapi imagination akak dah gone wild, ok.  Pantang nampak lelaki akak anggap mereka penyangak. Kesian kat lelaki-lelaki yang tak bersalah tu... Banyak pulak pitstops, bilalah nak sampai office camni...

Akhirnya bila nampak aje security guard kat office, leganya rasa hati. Lap peluh lagi ... ingatkan nak terus terjun tiruk kat swimming pool  tapi takut pulak jumpa buaya dalam gelap gelita nih. Tak pasal-pasal masuk berita utama. Bukan kena baham buaya tapi buaya tu yang terkejut chimpanzee tengok ada partner tetiba terjun tiruk pakai baju kurung. Mahulah kena heart attack si buaya tu....

Eh, eh...panjangnya melalut! Akak should stop here or should I sambung meroyan lagi? Hehehe ....

Doa akak pagi ni semoga urusan Hubbydearie dapat diselesaikan hari ini dan tidaklah esok Hubbydearie terniat nak keluar rumah pukul 2 pagi! Memang melalak akak nanti @_@

*Alahai, ingat nak buat 'killer posing' all the way to pejabat. Maklumlah setelah bertahun-tahun bekerja, ini first time akak jalan kaki dinihari. First time in my working life you know!*

P.S. Cerita Abang semalam tu banyak yang confused. Sebenarnya Mommy Abang pun tak tahu kesahihan cerita tersebut. Semalam  tanya Abang ada tak gegirl cerita lagi pasal keluarganya. Tapi ini jawapannya,

Tulah Mommy ni! Semalam cerita tak mahu dengar betul-betul. Gelak-gelakkan Abang aje macam Abang menipu. Semalam tu dah the end of the story. Mommy fikir cerita sedih cam ni boleh repeat hari-hari ke?

Alamak.... marah nampak! @_@


















47 comments:

  1. wah pagi2 dah macam2 cerita yg dikomgsi yer MD..semput nafas KA baca samopai ending ni.. but still nk baca smpai abis hehehe.. nuffnag dah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruslah pepagi memulakan cerita, KA. Dah tu sebelum Subuh dah sampai office nak buat apa lagi... hehehe....

      Alahai, KA ni macam tak biasa aje kena attack semput bila datang sini @_@

      Delete
  2. Mummy..kenapa awal sgt Mummy pegi kerja! saya baru nak mandi time tu hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambungan cerita semalam, Linda :)

      Saya takda kereta minggu ni kena tumpang Hubbydearie. Dah tu 2 hari ni dia ada urusan tak selesai di Putrajaya, terpaksalah saya gi pejabat seawal pagi sebelum ayam berkokok :)

      Delete
  3. ya Allah, awalnya kul 5.30 pg tu... tah kul bape la pulak bangun n bersiap.. huhuh apa2 mujur tak de pape...

    Abang ni mmg best la... kelakar pulak baca jawapn dia gitu... hahaha *ingat cerita sedih boleh repeat hari2!!* hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lega hati bila dah sampai pejabat. Takut cuak semua pun ada bila berjalan sorang diri dalam gelap pagi. Nasib baik takda sesiapa kidnap :)

      Dah, tak boleh tanya lagi kesahihan cerita Abang. Nanti Mommynya kena marah lagi dek kerana tak sensitif dengan berita-berita sedih!

      Delete
    2. tu la... awal sgt 5.30 pg... alhamdulillah takde pape...

      ok mommy sila jgn tanya lagi... kang mengamuk pulak abg tu.. hahahah

      Delete
  4. Adui la MD suspenya kalau acik..rela la ambik cuti..memang acik tak berani la nak tingal sorang2 macamtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Acik. Semalam berbelah bahagi sebenarnya. Ingat nak cuti aje. Pastu eh tak leh, cuti sikit mesti gi kerja. Pastu eh ngerilah nak jenjalan lenggang kangkung sensorang gi pejabat pepagi buta cam tu. At the end, nekad ajelah.... berserah!

      Delete
  5. jam 5.30 pagi akak masih lena diulit mimpi.... memang takutlah jalan sorang-sorang lebih-lebih lagi cuaca gelap..akak selalu bc ayat kursi kalau jalan sorang-sorang ni... beg memang kepit celah ketiak sekuat yg mungkin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang saya rasa macam suspcious semacam apalagi bila ditemani bayang sendiri. Lebih aje satu bayang, mulalah akal saya mula fikir nak buat apa.. .nak stop ke, jalan lelaju ke atau apa nih.... hehehe....

      Delete
  6. sian dia... awal pagi kluo dah jalan sorang2 memang kena buat berani ooo.siap berangan kat mcd tu yang tak tahan tu....time ni saya duk berdengkur dalam train hehe....sabo yer MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesiankan sebab tak biasa keluar awal pagi. Berangan tu acara wajib setiap kali ada peluang...hahaha...

      Ni, Lizz cerita pergi kerja yang aritu tu....tak abis-abis lagi...mana sambungannya? Kita nak tahu gak kenapa apa sebab musababnya awak kena keluar awal pagi naik train. Kerja kat mana ni kul 4 pagi dah kena halau keluar dari rumah?

      Delete
  7. Ya Allah lagi pagi dari semalam. Tapi ok jugalah landing kat McD. Kalau tak mesti main tepuk-tampar lagi dgn nyamuk kat office.

    Tapi betul kalau kakak pun selalu bersangka tak baik bila jalan sendiri. Sebab dah macam-macam terjadi sekarang buat kita alert.

    ps: dah kakak kata hero sulung MD tu bukan macam budak yg seusia dia tau. Ada special sikit sifatnya. Silap kita, dia boleh smash balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, kak. Terharu saya keluar rumah seawal 5 pagi... manalah nak dituju nih sorang diri....nampak aje cam berani sebenarnya penakut gaban dalam hati nih.... sambil jalan tu sambil terteleng2 kepala tengok kiri, kanan, belakang. Nampak bayang lebih sikit aje mulalah berlakon, tumit kasut terselit celah pavement ler, amik hp dlm handbag ler...macam2 aksi saya buat sebab nak detect siapakah yang dtg dari belakang :)

      Delete
  8. 5.30 pg dalam rumah SA dah berbau bawang di tumis..housemate masak bawak bekal..mengganggu tidurku....sajer je dia...tp at last SA bangun jugak nak Subuh...siap2 pi keja...kul 8 jugak terpacak depan opis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak kerana nak minta HD hantar, 5.30 pagi pun belum bangun lagi, SA. Mahunya dengar azan berkumandang barulah lompat kijang turun katil...

      Delete
  9. mummy ni jenis pemerhati..
    detail betul. rasa mcm duk kat Mc D pagi td..tengok lalu lalang..
    hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....dah namanya suruh bercerita... apalagi saya ceritalah seteliti mungkin. Saya ni jangan bagi keyboard, memang kena tarik jari jemari suh berhenti :)

      Delete
  10. selalu kena manjakan dek hubbydearie ni, semua jadi takut..heee
    kalau terpaksa brutal cam saya ni...camna agaknya..
    tak pelah, setiap org ada bahagian masing2kan..
    saya pun suka tengok ragam orang lalu lalang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdalah juga dimanjakan tetapi ngengada yang lebih. Kalau saya jadi ANIM, memang first 2 yearslah saya meraung, meleleh-leleh air mata, hingus bagai...tak tahan :)

      Kata Hubby saya pagi tadi, ni first time kena jalan kaki lepas kahwin kan....bukan setiap masa.... ada ke....

      Delete
    2. Saya pun nak komen yang sama. Rasanya MD ni banyak dimanjakan oleh HD, bertuah la gitu..

      Delete
    3. Mana adanya AN. Saya ni superwoman, catwoman catwalkman etc.etc. Takda kerja Hubbydearie nak manjakan saya :(

      Delete
  11. lagi awal. mudah mudahan urusan HD dipermudahkan

    tu la mommy, kan dan kena sebijik. xda repeat ye abg, kalau astro sehari 4,5 kali citer dia repeat. tak kira citer sedey ke, happy ke..

    abg, repeat la semula. ciksu x paham ni.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kang bukan Mommy aje kena 'marah' dgn ciksu, ciksu sekali kena jeling kang nih.... dah suruh dengar semalam tak dengar betul-betul, gelak-gelak lagi salah siapa. No repeat, repeat. Ni bukan Astro :)

      Delete
  12. haaa akhirnyer sampai jugak penghujung story opst ! depan pintu opis hehe..
    semput tak mommy maraton pagi2 buta tadi ? hehe

    bersikap waspada ada baiknyer..at least kita boleh ready if berlakunya kebarangkalian ye dak ! :)

    agak2 esok kol baper lerr mommy sampai opis yek ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...tulah dah kata dah! Kalau ke sini memang penyakit semput cepat aje hinggap. Kita tak kenal titik noktah :) Nasib baik sampai gak ke penghujung cerita...buatnya dia meroyan nak buat part1, part 2 lagi nangis. Penat membaca takda endingnya :)

      Harapnya esok kembali seperti biasa, kul 7.45 pagi baru keluar rumah. Esok saya kena kerja lebih masa sampai kul 8 malam. Nangis kalau kena halau dari rumah sebelum Subuh lagi :(

      Delete
  13. pergh awal gila akak pergi kerja hari ni...lyn masih tidur lagi time tuh..
    segala ragam dpt tgk erk pagi2 tadi..
    jgn esok ada org jalan kaki lagi dah lah.. opssssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huahaha....sampai hati, Lyn. Esok akak nak mogok. Kalau kena keluar awal, akak rasa cuti ajelah. Tapikan esok kita kena kerja sampai kul 8 malam ler....adui, dapat datang lewat pun kena balik lewat jugak!

      Delete
  14. 530 am dah sampai mekdi...sahur la terus...hheee...
    paham sgt keadaan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terpaksa sahur walaupun tak kenyang rasanya. Makanan tu dah didigest dgn kadar segera dek kerana kena walkathon dalam gelap pagi dan superexcited bila nampak ada orang ikut belakang ....

      Delete
  15. Mmg x la kalo nk kuar awl2 g keje. Dlu pn msk keje kul 9. Mmg sejam jgk nk ke tmpt keje naik public trans. Nk drive cuak la pulak. Tp tu cite lm. Tp pnglmn pg2 naik pub trans ni mcm2 ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok orang lalu-lalang pepagi buta pun best juga. Pengalaman sekali selama berkerja :) Kalau ikutkan takut, memanglah takut. Terkepit-kepit handbag dengan erat sekali melekap kat ketiak :)

      Delete
  16. cerita jalan kaki pegi office je pun..tp dia punya berangan panjang berjel sungguh.siapa tak kenal MD kan.haha..

    cerita apa tu abg..jap anty pi baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...pandai PK cari point penting. Itu aje pointnya pun.... tapi takkan nak tulis entri pendek dan direct to the point. Seharusnyalah corner baring, kuak lentang mana yang patut :)

      Delete
    2. Takpe, membaca blog ni saya dah biasa. Jadi masa menanda karangan budak yang terlebih rajin sampai 7 muka surat, buat saya dah tak hairan.. memang wujud orang yang rajin menulis macam MD ni..

      Delete
    3. Indirectly kiranya saya membantu AN supaya menerima kenyataan yang dalam dunia ni memang ada orang seperti saya.. hahaha.... kesianlah kat cikgu kalau satu anak murid tulis 7 pages (pastu tulisan tak cantik pulak). Bayangkan kalau ada 30 orang satu kelas...al menangis tersedu-sedu sambil menanda buku :D

      Delete
    4. ehh rajin cikgu AN kite, dh puas baca karaagan anak murid..kt blog baca karangan MD plak.hehe

      Delete
    5. Ini pujian ke kejian ni, PK oooi???? Kena biasakan dengan besan ya. Nanti kalau datang bertandang, tak yahlah suruh shoo, shoo balik sebab banyak benar dia nak story mory :)

      Delete
  17. Huwaa… awalnya MD pergi keje…
    Dah gaya baca cerpen pula rasanya…. saya yang baca pun turut rasa suspen…
    Amin amin amin… harapnya tak de la MD pergi keje pukul 2 esok hari :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe....macam tulahkan feel bila baca novel by novelist terkenal :)

      Hari ni saya pergi kerja seperti biasa, sempat dating berdua lagi ^_^

      Delete
  18. 5.30 baru nak dibangunkan Ummi.. kih3.. kdg2 je lah, nop jrg2 bangun sendiri !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik ada Ummi prihatin. Kalau 5.30 pagi baru Ummi bangunkan, Ummi pulak bangun pukul berapalah yek!

      Delete
  19. Kalau sampai Mc D pukul 5.30 , agaknya pukul bape bangun tu? Abg sapa yg siapkan? Bon jovi ke?....hehe...
    Kalau okje, seriau jugak tu duk catwalk subuh hari kat walkway tgh KL tu.....Awak kira beranilah tu....Dah tau nak catwalk lain kali tak yahlah pakai kasut tumit tinggi....apa apa hal nak lari susah, ada yg terlentang lagi kang!...
    Weyh...sapa tak sayang bini .....kang kena kerumun dengan lelaki lelaki kat Mc D tu sapa yg susah? HD ngan mami jugak hehe...
    Melantak apa pepagi kat Mc D tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pukul 5 pagi dah terjun katil. Abang sekolah petang, dia bersiap sendiri. Saya ni sebenarnya penakut tapi bila keadaan terdesak, saya pura-pura aje nampak sombong dan brutal gitu ...

      Kalau kena lari, saya buka aje kasut OKje... saya lari kaki ayam bukan tak biasa buat begitu pun :)

      Melantak as usual ler... super saver RM4 gitu :)

      Delete
  20. Mummy dearie, saya doakan jugak urusan hubby dearie selesai. Kalo tidak kesian saya tgk sampai semut panjat pokok kt mekdi pun dia kira. So, ada berapa ekor semua? Haha... lawak je. Kalau saya la kan, biar le nampak pelik sorang2 tunggu kat mekdi sampai hari terang skit. Tak berani gak nak jalan sorang2 gelap2.

    Mummy dearie, awk punye imaginasi mmg lawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...hari Khamis gi kerja pukul 7.30 pagi. Sempat dating berdua lagi sambil breakfast. Takdalah kena berangan over-overkan. Saya kira semut tu pastu lupa berapa pulak sebabnya golap gulita pastu terkezut aje bunyi kenderaan... :)

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...