Monday, March 3, 2014

Potato Salad, Olivye

Tetiba hari ni nak kongsi resepi pulak. Layankan ajelah, ya!

Sebelum diletak mayonnaise

 
Potato salad, Olivye ni senang sungguh nak dibuat. Pejam mata, baling-baling pun ok juga. Tak rentung punya ~_^ Tak payah nak sukat bagai, ya. Ikut suka hati, selera masing-masing. Olivye ni boleh dimakan untuk sarapan, dicecah dengan roti even for lunch and dinner pun apa salah. Yang penting, kenyang perut.

Ok, ini bahan-bahannya :

Kentang
Telur 
Mixed vegetables
Mayonnaise
Garam secukup rasa

(Kalau nak tambah daging cincang halus, frankfurter ke, ikut suka. Yang penting seni kuli menari tu mesti ada sikitlah, ya!)

Caranya :

1. Rebus kentang (biasa I guna 4-5 biji kentang sekali buat sebab we love potatoes, kan)
2. Rebus telur ( I guna 3,4 biji telur selalunya)
3. Rebus mixed vege, bila dah timbul, angkat dan tapis.
4. Kentang dan telur yang siap direbus ( buanglah kulit tu...), racik halus-halus (MD takda tahap kesabaran yang tinggi so I guna parut aje senang...)
5. Campurkan kentang dan telur yang siap diracik bersama mixed vegetables.
6. Tabur garam secukup rasa
7. Masukkan mayonnaise ikut suka ( I love mayo too, so I guna 3 scoop besar) 
8. Simpan dalam fridge kasi sejuk pastu makan je bila terasa nak makan, ya!

Mudahkan? Betul tak I kata pejam mata pun tau-tau dah siap terhidang atas meja. Since kami berdua (HD dan MD) suka sangat kentang dan mayo, I selalunya main bantai aje letak sesuka hati sebanyak mana yang kita nak. Sepatutnyalahkan, Olivye ni takdalah diperkaya dengan mayo sampai tak nampak yang lain, ya....

Kalau nak cuba, cubalah. Jimat masa daripada dok menggoreng, menggrill, menghanguskan bagai @_@




52 comments:

  1. Tak menahan tu.. resepi dia siap ada perkataan rentung n hangus tu. Tahulah kami2 ni suka macam tu...

    Resepi nampak macam mudah tapi saya try dulu apa jadi k. Kali ni tak nak derhaka dah...kenyang rasanya makan ni utk malam kan? Hihi.. malas katakan..lagi suka masak satu menu je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak! Kalau tidak kerana komen ni AN, saya tak tahu pun saya dah tersilap published entri ni hari ni :)

      Saya ni mana boleh tulis direct to the point sebab itulah tak leh share resepi. Pengsan orang yg membaca tak tahu mana resepi mana yang dikarutkan :D

      Kenyanglah kalau makan ini sahaja. Kalau buat ikut saya ni memang satu tub besar tu leh simpan untuk bekpes, lunch, dinner, bekpes balik (ikut ukuran perut memasinglah yek berapa lama boleh tahan...)

      Delete
    2. MD, pagi ni saya buat Olivye ni.. tapi tak sempat parut kentangnya.. hihi..sedap

      Delete
    3. Ya ke? Mana tak tunjuk dalam blog ke? Saya pun buat gak pagi tadi. Nasib baik sempat untuk buat bekal sarapan. Saya suka makan gitu aje without roti :)

      Delete
  2. wahhhh easy peasy punya resepi ni...
    i loikeeeee....
    mana leh rentung sis...semuanya main rebus jer....
    unless masa dok masak tu verangan kannnn...
    hehehehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang takkan rentungnya sis, unless mcm you kata verangan aje lebih...mmg keringlah air masa memboilnya nanti :)

      Cubalah, sap sap soi aje...tak payah menumis bagai. Siap aje terus masuk mulut!

      Delete
  3. Dah lama tak terjah sini, hari ni baru dapat terjah blog awk :)

    Mohon singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau berkesempatan kita singgah ya, dik :)

      Delete
  4. Sedap ke MD? Tu dah dekat dah tu nak jadi bergedil hehe....kalau bulat bulatkan goreng jadi dah bergedilkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kome nak derhaka sukatik kome lah, ya OKje. Kita tak bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan usus perut ke apa...

      Haipp, nak kena lepuk nih! Ditanya sedap ke tidak...ini confirmed bukan peminat pakcik kentang dan makcik mayo nih!

      Delete
    2. Haha....suka jugak le kentang...tp bergedil hehe....Yang tu belum confident sedap ke idak Olive Oil tu hehe...Tunggu orang tu kirim 5 paket mak nak rasa haha....

      Delete
    3. Ni memang kes nak kena belasah macam dalam cerita Tamil ni! Nak tunggu peket free kenalah berdoa agar MD terbuka hati nak bagi hadiah kat semua pengomen tegar :)

      Delete
  5. acam pelik jer aq masuk sini tau ! salah klik ker ? hehe
    uiss dok eah ! betul la mommydearie punya blog tapii awat singkat jek n3 dier ! ' - ' ?

    :) ni kompom budak2 kat umah suka banget , mayonis tuu.. easy to try..bak kat mommy baling2 pon ok ! harus masuk list resepi ni, thanks mommy !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, pendek ek? So buat penat ajelah tadi tarik napas panjang-panjang rupanya pendek jek entri harini! Hahaha....

      Kalau tulis resepi seharusnyalah pendek-pendek, bu! Kang kalau panjang, tak tahu mana resepi mana mengarut...ingat tadi nak gak tulis kat mana beli kentang, brang mayo yang digunakan ...sedetails bolehlah kata orang...takut lak kena kutuk kang!

      Delete
  6. simple dimple je kan. tapi kekdg bila time nak masak tu punyalah dok pk apa yg nak dimasak. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Sue. Masa nak masak, semua resepi dalam kepala ni menghilang tiba-tiba. Itu yang balik-balik masak menu yang sama :)

      Delete
  7. senang je ekk buatnya..percaya tak masa tengok pic olivye ni semalam sy dah boleh agak cmna cara nk buat..ternyata tak byk beza dr apa yg sy rasa.hakhak bangga gila ayat,mau makan penampor dengan MD..

    Tq ye resepi ni..boleh cuba buat tp pasal mix vege tu kena fikir byk kali jugak,klu letak msti aiman tak mkn..jadinya sy tukar dengan sayur lain tak pun tak payah letak sayur terus..klu tak letak sayur namanya olivye tak MD?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang sesangat, PK apalagi untuk awak yang hebat di dapur nih... Sukahatilah nak letak apa janji menjadi potato salad... si Abang pun tak makan sayur tapi ni untuk makpaknya aje...hahaha...

      Si Aiman yang sayang ibu tu kalau awak letak frankfurter ke, daging cincang halus ke, surelah dibahamnya jugakan... alright apa....

      Delete
  8. Replies
    1. Penuh mayo dan kentang ni ....tapi oklah boleh aje makan pagi petang siang malam utk berdiet :)

      Delete
  9. Assalamualaikum,

    Bagus nih...thx kak share resipi mudah...hahah bagus utk sofia yg kalo tak larat nak makan luar tp senang untuk disediakan..hahaha bagus utk sofia yg penyakit M nih hehe

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sofia,

      Hah, lupa nak letak ni mmg resepi paling ringkas untuk orang berpenyakit M. Tapikan sebab ia salah satu makanan belah HD, tak leh lah letak tagline 'resepi orang malas' ya tak? Kena hempuk kang!

      Delete
  10. mmg sedap, tapi KA kalau bab2 resepi mcam ni serah kan Angah suruh bikin je hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah KA ada anak dara yang ambik seni kuli menari-nari nih... Kalau saya, terasa nak makan kenalah buat sendiri. Nak harap kat superheroes, mahu saya kebuluran sehari setengah!

      Delete
  11. senang lah.... insyaAllah bule cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah, senang sungguh. Simpan dalam fridge boleh makan berulang kali :)

      Delete
  12. Menarik ni... tapi kat rumah ni tak ramai peminat mix vege frozen tu... kalau guna carrot mentah & lain2 yg tak perlu masak ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang itu lagilah afdal, makchaq! Ni kes malas nak racik carrot satu-satu. Tengok carrot sebatang aje dah buntang mata :) Saya sebenarnya tak suka sangat carrot. Selalu saya beli frozen vege asing-asing, jagung ngan peas aje...carrot tengoklah berapa banyak nak letak... kalau rajin saya racik gak frankfurter ke, daging kisar ke... tapi yang saya bagi ni kira bahan asal ler yek :)

      Delete
  13. AMboiii....ni mmg betul2 simple dan gila mudah gini MD!!

    Surely sedap ni kan..nyummm nyumm

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehingga menjilat jari, mak! Apalagi kalau mak minat kentang, telur dan mayo. Cubalah tak kotor nyer dapur. In a split second aje dah boleh makan :)

      Delete
  14. Walau mudah tapi kalau tak rajin tak menajdi juga MD. Ini salah satu resepi wajib anak kakak bila balik asrama. Cuma dia mesti nak masukkan sosej potong-potong... Dia suka lipat dlm tortilla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak olivye ni kira all in onelahkan, kak! Boleh buat inti untuk apa suka pun... Saya suka makan gitu aje...sambil dok depan TV sambil ngap. Tengok2 ratio yang katanya tahan 2-3 hari tu tak menyempat pun nak jumpa pagi esoknya :)

      Delete
  15. mudahnya..tapi kami anak-beranak tak makan sayur..rugikan...InsyaALLAH nak try satu hari nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak saya pun tak makan sayur. Ini menu untuk suami isteri aje :)

      Cubalah, senang sangatkan nak buat!

      Delete
  16. senang jer kak.. boleh lah try weekend ni..
    mkn dgn roti pun sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang senang sangat, Lyn. Weekend ni leh cuba, ya!

      Delete
  17. Waa 1st time MD wat resepi special nih...
    nanti kalo ader masa kita buat resepi nih..
    sebab dia main campak2 lantun2 jerkan...sambil pejam mata pun boleh buat...
    kemain semangat lagik saya nak cobaa resepi Potato Salad MD ni tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiii... malu pulak saya! Maklumlah first time. Pastu yg main campak2 baling2 lantunkan aje :)

      Lizz dan anak-anak suka sayur bolehlah mencuba resepi mudah nih....

      Delete
  18. Okay jugak sekali2 buat camni...mudah pun ye...terima kasih..

    salam ziarah dari bunda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat mudah, Bunda. Bolehlah mencuba kalau rasa malas nak bergoreng, bertumis bagai kat dapur tu.

      Delete
  19. we love potatoes too... nanti nest western meal nak buat potato salad gak lah. boring gak ngan mashed potato

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami berdua suami isteri ni mmg suka betul alahai kat potatoes. Kalau boleh hari-hari nak dimasukkan potato ni dalam menu :)

      Delete
  20. memang sedapni.... pernah cuba dululer lebih kurang gini...
    mudahkan nanti kot lapar bukak peti aiskan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang cam coleslaw aje, Cho. Buat banyak-banyak pastu simpan dalam fridge. Agak-agak tak tahan lapar, bantai makan :)

      Delete
  21. olivye tu mmg nama beliau la ye. takde letak olive pun. heheh.,. tapi saya yakin ini sedap sbb bahan2 yg digunakan tu semua saye suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda kena mengena dengan olive, bukan adik beradik olive oil dan bukan juga makanan ruji bini popeye :) Itu mmg di negara mereka dikenali dengan nama olivye maksudnya potato saladlah kot... Cubalah Lyd. Sambil jaga anak, sambil jahit baju sambil buat olivye. Senang aje :)

      Delete
  22. ada masa boleh mencuba ni. cik abe mood diet katenya.. tenkiu MD.
    ala ala mcm buat mix vege marrybrown pon iye jugak ni cuma bezanya MB x letak telur n kentang.itu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang aje Ciksu. Anytime pun boleh buat. Siap aje boleh makan :) Cubalah ya!

      Delete
  23. Salam kenal MD,
    mai dari blog Okje...kami pun suka kentang..nampak mudah..ble try nanti ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal. Terima kasih sudi singgah sini. Peminat kentang juga ya, bolehlah mencuba resepi ni. Mudah sangat :)

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...