Thursday, May 8, 2014

Grilled chicken ala-ala Kenny Rogers dan Black Pepper Sauce

Panjangnya tajuk alahai ...

I ni tajuk panjang tak biasa sangat (ni kes kepala tengah translate tajuk BI ke BM ni) tapi kalau menulis panjang berjela tu memanglah biasa sungguh *__*

Minta maaflah kawan-kawan, MD tengah dalam mood rajin ke dapur maka seharusnyalah share resepi kengkawan dengan kengkawan semula. Ada faham tak ni?

Dulu-dulu tak rajin tempek resepi, kalau lepas baca dan teringin nak buat, I buat aje. Tapi la ni tak tahulah kegediks-an yang melampau tetiba sampai semua pun nak tempek dalam blog. Nampak sangat ngengadanya kan ...

I memang rasa tercabarlah dengan budak 15 tahun ni makanya I pun mencuba sekali lagi resepinya. Bila katanya si Adik bawa pergi sekolah dan semua memuji sampai siap ambil order tanpa tanya tukang masak, I pun mulalah rasa penuh ke-confused- an. Kalau sedap bagai dikata, haruslah I kopipes siap-siap. Ketika entri ni ditulis, sudah masuk kali kedua I membuatnya, ya ^__^

Semalam takda full course so tengoklah malam ni siap dengan side dishes ke tidak ...

Meh tengok resepi si PearlVelvet @ Angah ni,

Grilled chicken with Superb Black Pepper Sauce

 
Setakat mencuba, dua ketul aje I buat


Bahan-bahan perapan ayam

(a) Seekor ayam dipotong ikut suka - 4, 8 atau 12 bahagian
(b) 1 sudu besar lada hitam ditumbuk
(c) 1 sudu besar sos cili
(d) 1 sudu besar kicap manis
(e) 1 sudu makan jus limau (jika mahu)
(f) 1 inci halia ditumbuk
(g) 2 sudu sos tiram (jika mahu)
(h) Garam/gula secukup rasa

Cara-cara

(a) Satukan semua bahan, gaul rata dan perapkan ayam selama beberapa jam atau semalaman.
(b) Ketika hendak membakar, gaulkan dengan minyak masak atau marjerin. Boleh gunakan oven atau pemanggang ajaib. 

Bahan-bahan untuk Black Pepper Sauce

(a) 1 labu bawang besar dipotong dadu
(b) 1 sudu besar mentega
(c) 2-3 sudu besar tepung gandum
(d) 2-3 cawan air atau fresh milk atau susu cair (ikut suka)
(e) 3 sudu besar sos tiram
(f) 1 sudu besar kicap manis
(g) 1 sudu makan sos cili (jika mahu)
(h) 1 sudu besar lada hitam ditumbuk
(i) 1/2 kiub perisa ayam
(j) Garam/gula secukup rasa
(k) Cendawan butang (jika mahu)

Cara - cara

(a) Panaskan mentega dan tumiskan bawang sehingga agak layu
(b) Masuk tepung gandum dan lada hitam serta air dan kesemua bahan (e)-(i)
(c) Gaul rata dan kacau atas api sehingga pekat



Sos masih dalam kuali, belum pekat lagi *_*
Black Pepper Sauce yang sudah siap

Versi MD yang telah menderhaka 'sikit-sikit' :

(a) I tambahkan lagi sos perapan ayam ketika membuat perapan
(b) I tak suka bubuh gula dalam masakan dan I tak letak pun jus limau
(c) I perap my grilled ayam ni selama semalaman dalam fridge ya
(d) Untuk sos pula, tepung gandum tu dah hampir nak berketul tapi nasib baik I cepat bertindak *__*
(e) I ni kalau membaca selalu aje silap. Disuruh tuang 2-3 cawan air, I terus sukat 1 liter and tuang .... Nasib baiklah menjadi juga ...
(f) Walaupun letak air seliter, I letak juga dua sudu besar fresh milk

Dek kerana saja nak mencuba, I cuma buat dua ketul aje grilled chickennya. Tapi takpa, yang utama didulukan... I bagi Hubbydearie dan Bubbly Abang untuk merasa. Mommy dan Adik Cute, kita makanlah kek cheese leleh tu lagi *sedih sambil telan air liur*

Bila Hubbydearie mencuba, kembang kuncup hidungnya yang mancung sambil menjeling-jeling manja memerhatikan isteri mithali ni. I pun segera bertanya,

Macamana? Sedap tak? Ini resepi budak 15 tahun tu lagi I cuba, Dear!

Sedap... macam selalulah!

Abang pun mencelah,

Thank you, Mommy! This is really delicious! Macam rasa Kenny Rogers Roasters tu. 

Abang, anak kawan Mommy sebaya Abang tu siap bagi kawan-kawan dengan cikgu sekolah dia...Siap ambil order lagi suruh kakak dia buat tau... 


Kalau macam tu, Abang akan beritahu Laoshi, wo der mama (macam wondermama pulak dah...) masak ayam sedap macam Kenny Rogers.

Sambil berfikir sejenak dan sambung ....


Kenapa Mommy tak nak buka restoran aje? Kalau Mommy bisnes, mesti dah kaya-raya sekarang ni...

Alolo.. Abang! Resepi pun semua Mommy kopipes orang punya. Mana ada resepi original Mommy punya sendiri! Macamana nak buka bisnes makan ni? 

My niece yang datang rumah semalam pun I bagi rasa Black Pepper Sauce aje sebab grilled chicken dah habis. Sila cicah dengan roti ajelah ^__~

Wah, Aunty! Sedaplah! Tak sangka sungguh ni! Nanti kita perap ayam pastu buat sos nilah ye this Saturday!

Huhuhu...selalunya si Aunty ni pemalu nak menunjukkan hasil air tangan sendiri. Kalau orang datang rumah, memang bagi makanan fresh from kedailah. Hasil tangan sendiri memang sembunyikan bawah tudung saji especially kalau my sisters yang pandai memasak tu *__*

Oleh kerana komen yang buat I kembang-kuncup dari Hubbydearie dan Abang membuatkan I bertekad untuk memerap ayam lagi sekali semalam. Maka kita akan makan grilled chicken ni sampai jemu. Mungkin malam ni kita buat lebih completelah siap dengan side dishes. Itupun kalau HD dan Abang boleh bersabar kelaparan menunggu I memasak petang ni.

I juga sudah menerima 'tempahan' untuk mengrill ayam sekali lagi untuk celebrate harijadi my nephew this Saturday.

Kenalah 18kali gi Aeon lagi ni mencari bahan-bahan. Sukanya, sukanya kita *__*


P.S. Buat Angah, lain kali buatlah kuih tradisional ke, masakan kampung ke, boleh Aunty kopipes lagi *__*




22 comments:

  1. hehehe... MD, Angah demam teruk hari ni, penat kot dek kerana dh berminggu2 pulun masak ikut tekak adik & makcik2 dier... Nanti KA bagi tau dier.. Aaa... Angah dah adjust sikit resepi dier ari tu, sebab yang tebaru tu sedap byk lagi katanyer , dier kan suka cuba jaya, tambah itu ubah ni bagi rasa mabeles giler .. neway tq sudi buat n3 ni (bg pihak Angah ! ) hehehe ( nnti2 leh ler JV dgn ANgah buat restoran ala2 KR yer MD )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai, kesiannya Angah! Tapi takpa cakap kat Adik, order bisa diteruskan. Ni Aunty ada ... hahaha....

      Saya dah jenguk resepi yang diadjust tapi tak perasan apa dia.. yang saya buat ni resepi awal yang Angah blogkan. Itupun dah marbeles gila rasanya. Thanks kat Angah ya!

      Pssttt...cakap Angah JV mesti 60% Aunty, 40% Angah sebab dia budak-budak tak perlu duit banyak. Adik kita hantar marketing team, Bubbly Abang memang nak jawatan CEO aje manakala Adik Cute jadi model menu kita orang. HD, KA dan suami rileks ajelah jadi lembaga pengarah :)

      Delete
  2. Tak lakulah kedai Frozen kat Saujana Impian nampaknya kalau MD dah pandai perap ayam setanding Kenny Rogers yek hehe...
    Betul buat sos black pepper tak susah mana makan pota ngan sos dia pun dah sedap bangetkan....
    Tahniah buat angah jugak yg rajin memasak...KA jugak yg untung hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potam...oh Potam...cuti yekkkkk

      Delete
    2. Nampak gayanya tak sempat berkenalanlah dengan kedai Frozen di Saujana Impian tu, OKje. Saya dah kira 'expert' dah ni buat grilled chicken and black pepper sauce :)

      Pssttt...anak KA tu 15 tahun...sesuai benar kalau tengah mencari calon menantu perempuan, OKje. Pandai belajar, pandai masak juga. Silap haribulan siapa jadi mak mentua, memang kena ajar serba-serbilah :)

      Yuhuuu....I bercutilah Jumaat lepas! Itu sebab pintu dapur pakai mangga bapak dinosaur, OKje :D

      Delete
  3. Ohhh tak suka buh gula yeh...kalau masak sambal tumis macamana? Buh gula tak? Cubalah masak sambal tumis ikan bilis buh gula tak? Kalau tak cubalah buat yg buh gula sure sedap punya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi pedas masakan, lagilah tak suka manis. Kalau sambal tumis memang tak letak gula. Kalau nak sedap pun, main tabur less than secubit dua gitu ... *_*

      Saya memang terus hilang selera makan kalau lauk-pauk bubuh gula ni apalagi kalau yang pedas-pedas tetiba ada rasa manis.

      Delete
    2. Nampaknya kalau jiran sebelah buat nasi lemak kena bawak sambal sendirik yek! hehe

      Delete
  4. terima kasih Sis MD , http://pearlvelvet.blogspot.com/2014/05/resepi-di-kopipes-tapi-saya-happy-giler.html. ari ni saya cuti, jd dpt dtg sekjp. gigil2 tangan nk taip n3 sbb happy sgt !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu....back to normallah, Angah. You can call me, 'Aunty'. Segan pulak kena panggil 'sis' nih.... Dulu-dulu Aunty hint kenapa tak panggil akak aje ... Hahaha...

      Delete
  5. lps ni kita tgk Aeon akan menerima kunjungan yg luar biasa MD tak spt selalu.. hahahaha... jgn marah2...

    nampak sedap & menyelerakan. lepas tu pos sini skit.. nak rasa skit. skit jer.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp, tak boleh pos. Pertama - makanan cepat rosak Kedua - awak kan tengah berdiet :)

      Aeon tu kalau akak tak meroyan memasak kat dapur pun akan terima juga kunjungan tak rasmi Cik Puan Sri Lalalalalaa ni... Napa ek mereka tak nak ambil akak jadi brand ambassador ? Confused tau!

      Delete
  6. wah2 rajin MD memasak skang ni..syabas!sobilanak bukak restorennya?muahaha...

    blackpepper sauce ni mmg sy selalu buat..klu tak habis bley frozenkan,nk makan panaskan je...resepi lebih kurang sama je..terbaik!

    cuma ayam tu je la jarang buat sbb kt rumah ni jarang beli ayam...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejak dua menjak ni kerajinan di dapur memang ketara ya amat. Kalau tak tempek resepi selalu tu, maknanya takda mood nak duduk dapur lama-lama lah tu :)

      Saya buat satu kuali pastu simpan. Pastu, semua pun saya cicah dengan black pepper sauce, asal boleh cicahkan :)

      Delete
  7. lepas ni kena la acik pesan ngan KA..biar angah masak macam2 dan tentu MD yang tercabar dengan budak pandai 15 tahun tu akan jadi bertambah2 rajin kedapur hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah agak dah... KA memang sengaja suruh Angah tempek resepi sebab dia tahu saya akan tercabar gitu :)

      Saya dah terlebih rehat masa muda dulu-dulu. La ni barulah nak meroyan ke dapur selalu...

      Delete
  8. Pagi tadi masa tgh meeting. Eh kul 12 tadi saya ada baca entry ni. Terus jadi lapar tgk ayam ni tau. Bila ke kantin lepas miting tu kecewa sb menu tak best.. haha.. nak try jugalah.nampak berkenan di hati ni.. kali ni nak buat betul2.. baru tak malu saya nak buat entry pasal benda yg dimasak

    setujulah dgn PK. Makin banyak tepek resepi nampaknya.. patutla HD anak buah puji tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napa tak call saya minta hantar sikit? For sure saya tak hantarkan tapi tempek lagi banyak gambar buat air liur meleleh :) Hahaha....kejam ek saya nih!

      Kalau banyak tempek resepi maknanya tengah rajinlah tu, AN. Macam tak biasa pulak dengan neighbour yang sorang ni :)

      Delete
  9. Bdk 15 thn ke 12 thm ke kalau ada bakat memasak, onkan aje. Lg terrer drpd mak2 yg x brp pandai nak masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Saya masa 15 tahun, rileks tengok TV aje. Tahu mak panggil untuk makan time :)

      Itu yang sekarang ni rajin sungguh ke dapur, belajar dari budak 15 tahun :D

      Delete
  10. Blek paper sauce tu i buat ari tuh tapi mcm biasa, lebih derhaka dripd u. Then jadi warna krim je. Cis. Buat malu je dgn buadak 15 taon. Kekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, kalau tak jadi, you jangan cakap. Memang malu weyh....resepi budak 15 tahun kita tak leh buat. Tapi I just wonder, wondering around gitu....napa jadi warna krim? Di manakah silapnya???

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...