Wednesday, May 7, 2014

Pandan Snow Cheese Yogurt Cake ala PK

Hello, hello... salam sayang sekali lagi. Muahs... *ala-ala Marilyn Monroe di dapur*

Hari ini kita akan belajar membuat kek ajaib ala puan besan saya yang teramat rajin ke dapur...

Inilah dia.... 'Pandan Snow Cheese Yogurt Cake' ala PK (sabar-sabar, nama kek tak boleh menderhaka, kena ambil mood tuanpunya resepi, bila dia dah sengih barulah kita menderhaka, ya tak?)


Alkisah kejadian sudah diberitahu sebelum ini. Untuk pengetahuan semua students, ini kek ke-5 ah kak yang berjaya ditabur cheese leleh, ya! Yang lagi empat sudah selamat masuk perut seisi keluarga tanpa dapat kuhalang. Pelik rasanya kerana PK buat 10 minit je kot tapi I ambil masa berhari-hari mencari bahan aje *___*

Yang paling marbeles kalau kopipes resepi PK ni sebab semua pun kita belasah, hempuk, lepuk ikut sukahati syok sendiri aje. Tak perlu nak sopan-sopan, sukat-sukat bagai. Dahlah mata den ni rabun. Lecehlah nak menyukat itu, ini. (Pssttt, PK! Resepi Oreo Cheese Cake, Kuey teow Kungfu, Murtabak Maggi Udang Cute you tu dah selamat I telan berkali-kali I buat tau)

Kek ini amat magis sekali kerana anda tidak perlu berpeluh-peluh membaking dan mengotorkan dapur, ya. Kek sudah tersedia ada. Beli ajelah di kedai, habis cerita. 

Meh kita tengok bahan-bahannya *sambil chef buka buku resepi yang rapi tersusun dalam file selepas kena kopipes kat blog tuan empunya masing-masing*

Bahan-bahan

(a) kek span berperisa pandan
(b)  cream cheese
(c) fresh milk
(d) susu pekat manis (nak guna susu cap gantung pun terserah, kalau banyak stok tak laku di rumah)
(e) yogurt
(f) parutan cheddar cheese sebagai hiasan

Cara-caranya

(a) Putar cream cheese dan susu pekat sehingga kembang
(b) Kalau adunan agak pekat, campurkan sedikit fresh milk
(c) Kek dipotong kepada dua bahagian (kalau tak mahirlahkan, potong  tiga bahagian nanti tak tahulah rupa kek tu camna pulak kotnya terus jadi cupcake mini tak tahulah)
(d) Masukkan lapisan kek yang pertama dalam acuan dan tuangkan cream
(e) Masukkan lapisan kek yang kedua dan tuangkan cream lagi
(f) Baki cream tadi campurkan dengan yogurt dan fresh milk, gaul sebati sehingga sehati sejiwa dan tuangkan pada lapisan kek
(g) Taburkan parutan cheddar cheese supaya nampaklah pro dan menawan kek tadi

Itu versi PK yang sempoi tapi I telah menyempoikan lagi ke-simple-an kek ni...

(a) Mulanya I beli kek span coklat sebab perisa pandan dah habis kat Aeon Big. Malangnya akibat kekenyangan makan pizza so I postponed. Kek kena baham dek seisi rumah. Lepas tu  I beli dua pandan cake lagi kat Aeon tapi dah malas pulak nak buat. I beli kali ketiga satu pandan cake dan vanilla cake. Pandan cake sudah elek kena makan so guna vanilla cake ajelah. Kos kerugian RM19.50 akibat empat kek yang kena baham tu.

(b) My vanilla ready made cake tu kecil aje so I guna 200g cream cheese ( I tak perasan sebenarnya berapa gram cream cheese tu masa I beli, masa buang ke dalam tong sampah barulah perasan sebab terbaca PK kata dia guna 500g. Yalah dia ada 2kg cream cheese kan...)

Dek kerana adunan cream cheese ni sangat menjilat tapak tangan rasanya, lepas tabur parutan cheddar cheese, I pi bantai jirus aje saki baki adunan cream cheese kasi tenggelam semua kek dan parutan cheese semua *__*

(c) Susu pekat manis tu I guna 3,4 sudu aje sebab tak tahanlah kalau manis sangat. Vanilla cake tu pun udah manis ya amat rasanya...

(d) Yogurt ni pun buat I rugi gak ni. Stok yogurt yang kat rumah tu size tub aiskrim tapi tak leh cilok sebab Hubbydearie punya. So, I beli first time simpan, kena makan. I beli second time, tak buat, kena makan. I beli third time, simpan pastu pergi beli lagi kali ke-empat sebab terlupa sama ada stok semalam ada lagi ke tidak ^__^ 

Yang sebenarnya guna dua yogurt kecil yang harga RM1++ tu pun dah cukup kalau ikut PK. I guna satu aje... (melampau tau... time membeli semua nak borong...)

(e) Sebab I baca resepi pakai spek mata, I ikutlah obediently kata-kata PK dalam kertas kopipes tu... bukan main lagi bila PK kata, ' kalau agak pekat, masukkan fresh milk'  I pun dengan bangga diri tuang fresh milk ikut suka hati kita aje tau ... 

Pastu rasa macam nak jerit aje,

'PK! Cho mei ya! (Eh, betul ke ni? Lupa nak tanya kat Abang, betul ke ni maksudnya 'tolong' ...)

Ini bukan cheese leleh lagi, dah bercucuran membasahi kek dah ni....

Tapi memang betullah kata PK. Jangan dilihat rupa. Rasa dulu baru tahu terduduk ke tidak. Bila I taste-taste main-main kek tu sebelum sempat masuk fridge, aduhai marbelesnya rasa olahan tangan sendiri *__*

I ni kan memang suka cheese. Superheroes berdua tu 'Say No to Cheese' ok. Makanya I ajelah yang macam orang meroyan. Kejap-kejap buka fridge. Baru masuk 15 minit, dah buka fridge lagi. Asyik buka aje main nyamah-nyamah konon, tak boleh jadi nih... Maka dengan rasminya I keluarkan Vanilla Snow Cheese Yogurt Cake versi MD tu dah potong terus snap gambar. The whole cake tak snaplah sebab dah macam air bah cream cheesenya ~__*

Bubbly Abang rasa juga. Macam biasa I tak beritahu pun ingredient takut dia tak mahu merasa. Bila dimakan, mula tu nak uweks jugalah sebab ada cheese kan... pastu minta sesuap lagi, pastu sesuap lagi...alahai manja sungguh anak bujang Mommy nih nak makan bersuap gitu..ngalah Daddynya tau ....

Hubbydearie dan Adik tak rasa lagi semalam sebab Adik tidur awal dan HD pulak dah kekenyangan makan macam-macam hasil air tangan isteri mithali *__*

Seriously, memang sedap kek ni tapi for me perisa vanilla ni tersangatlah manis di mulutku ...


 



36 comments:

  1. Air liur akak pun dah meleleh tengok cheese yg meleleh tu emmmm dapnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini amatur yang masak ni walaupun bergelar Iron Chef MD...hehehe...

      Delete
  2. Kita sukalah jugak cheese tuuu tp kalau makan banyak takut pening ..maklum ajelah....dah berkilau kilau...hehe
    Macam teringin pulak nak buat MD....macam simple je yek..Mana sedap buat pakai biskut ke pakai kek ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya peminat cheese. Walaupun dah nak masuk kilauan emas, saya tak duli pun :)

      Saya belum pernah buat cheesekut. Tapi kalau guna kek ready made beli kedai ni, ada manis sikit. Yang tu tak leh adjustlah kemanisannya. Tapi cream tu mmg marbeles bebeh...

      Delete
  3. ermm dap nye chees cake tu...feveret tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai orang suka cheese cake kan... termasuklah yang menulis nih :)

      Delete
  4. Acik pun dah banyak kali buat ni MD.tapi acik merajinkan diri buat kek sendiri..yang beli siap tu manis..acik buat kek letak gula sikit je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik memang tahap rajin. Saya ni suam-suam kuku aje. Malas nak membaking bagai, nanti 10 minit pun tak siap cheese leleh. La ni memang dah siap, oklah pejam mata aje tabur cheese...Kalau bercakap macam expert betul alahai....

      Delete
  5. sedapnya cheese cake ni..
    haiipppppp I olsss tgh diet.. jadinya tgk jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti akak hantar 1kg cheese cake kat Lyn. Tak baik membazir. Lupakan dietmu, bedallah kek marbeles tu :)

      Delete
  6. kt rumah ni mmg semua hantu cheese.sekali buat kek, sekali tu juga habis kami hadap..:)

    sy guna 500gm cream cheese tu selebihnya sy guna utk adunan cheesekut dlm tupperware kecik..bkn semua masukkan dalam kek pandan tu..lg pulak kek span pandan sy tak manis..MD beli kek yg manis mujur tak letak byk susu pekat..

    akhirnya kan..jadi jugak vanila snow cheese yogurt cake versi MD..akal je tu konon nak cari bahan buat kek padahal nak menyoping.haha..tak sgka byk juga resepi bodo2 sy yg MD dah pernah buat..bangga sekejap.muahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi PK senang nak ikut sebab tak payah sukat bagai. So saya pun ikut main agak-agak bantai ajelah. Nasib baik menjadi...Yang kuey teow kungfu tu saya suka sangat. Saya bantai letak cili berbelas-belas gitu....acah je... pitam kang nak makan.... banyaklah juga cili sebab nak pedas sampai terlupakan si Adik masa first time buat tu :)

      Kek ni manis gila, PK. Tapi sbb dah bersalut dengan cheese tu kurang sikitlah kemanisannya. Saya aje yang tibai dah budak berdua tak suka cheese. HD makan gak katanya wah, bini aku rajin betul kebelakangan ini. Nampak sangat tak rajinnya sebelum tu ya... Selalunya lauk pauk yang sinonim ngan keluarga aje... Sekarang dek kerana membelek resepi orang aje kerjanya sampai tebal file resepi kopipes tu, memanglah rajin tahap gaban :)

      Delete
  7. cheese cake- sedap
    yogurt - sedap
    pandan - wangi

    So, kesimpulannya, saya tahu, kek ini adalah super duper sedappp..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau wife DZ buat mesti lagi sodap nih :)

      Saya yang amatur ni pun dah terasa kesedapannya sehingga menjilat pinggan. Serius tak malu :)

      Delete
  8. wah panjang benor kesahnya pasai pandan cheese cake ni kan. kek ke 5 baru bjaya dijadikan iye..

    gaya2 mmg sedap dan menarik ni.dh tu snng sgt kan nk melengkapkannya..

    kalau manis tu yg tak tahan tu..
    rasanya kalau x letak susu pekat tu pon ok kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kisah 'sedihnya' CikSu... asal kejadian nak membuat cheese cake leleh ni kononnya....

      Kek dah siap beli tu yang manis. Memanglah tak boleh nak diubah apa tapi cream cheese tu memang menjilat sudu sesaja saya :)

      Delete
  9. saya panggil kek ni kek secret resepi . beli kek dah jadi pastu tepek jer apa kita nak ikut selera sendiri . kita geng lah . tak kuasa nak sukat menyukat . ikut suka jer . klu tak jadi ... suka hati aku ler ... heh heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senangkan kerja kita yang super duper busy ni.... Tempek ajelah apa nak janji keknya marbeles dari segi rupa dan rasa :)

      Delete
  10. banyak dah ketinggalan resepi marveles ni untuk saya cuba ni. u not obedient enough la sbb tukar kek pandan dgn vanilla. i think next time beli kek perisa orange pun marveles gak kan. bayangkan oren berpadu rasa dgn cheese... oohhh. k bai nak gi beli kek oren skrg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mana pernah obedient enuff masa memasak kat dapur. I takut kalau I obedient, tak menjadi pulak. Pastu part sukat menyukat tu amat sukarlah kalau nak jadi good student ni. Lagipun apa kelas Iron Chef MD nak ikut telunjuk orang...Keh3x.

      Lyd, aritu I dah ambik oren flavor masa first time, tapi kotlah tak kick rasanya nanti, I tukar ambil chocolate flavor. Itu pun tak berkesempatan kek coklat tu nak berkenalan dengan cheese leleh tau.

      Delete
  11. nnt mintak postage detail mummpy dearie ye. kamu telah menang giveaway ku.

    ReplyDelete
  12. Kakak baru berkira-kira nak buat ikut PK punya style juga masa baca N3 nya tempohari tapi tak terbuat lagi sampai sekarang..

    Tahu-tahu MD dah buat dulu:) Kakak tengok gambar pun dah meleleh sama macam cheese itu juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, tulah kak... akak kira pakai sempoa.. lambat sangat. Kalau pakai calculator, tentu dah penuh bahan kat rumah. Cam saya ni membeli bahan macam nak buat kek untuk berjualan, tapi satu ni aje yang dapat buat :)

      Senanglah, kak. Pejam mata pun boleh siap. Huhuhu...eksyenlah sikit sebab dah buatkan :)

      Delete
  13. ye la kak...kek beli je readymade yg biase tu ,pastu buat creamcheese sendiri kan....lagi puas makan...ni jual sebekal kecik dah rm5...yg besar sikit dah rm10...aduhh betul2 mahal hah.....

    nanti kalo dtg roh rajin nak putar creamcheese boleh laa lieya try jugak...anak2 suke nie...ari tu beli sebekas berebut2 makan hahaahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, ni expert kat dapur dah mai. Kalau bangun kul 5 pagi hari Sabtu, for sure dah 4 bijik cake cheese leleh ni Lieya siapkan. Akak Iron Chef biasa-biasa aje *sambil tunduk merendah diri*

      Jimat duit, Lieya kalau buat sendiri. Duit yang kita nak beli cheese cake leleh tu, kita simpan untuk beli baju/kasut raya :) Bijak tak akak sekarang? Hahaha...

      Delete
  14. tgk resepi pun dah tau mabeles giler kek ni.... KA skang ni bab2 baking ni dah pelan2 undur diri, nak suh anak dara pulak yg bikin. (Padahal kita masa umur dier pun, duk rileks goyang2 kaki aje) hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA untunglah ada anak dara kat rumah. Tak lama lagi kalau Adik ikut jejak Angah, senanglah KA berileks-rileks kat kerusi malas depan taman sambil order aje apa tekak nak makan :) Saya ni kalau teringin, kenalah buat sendiri. Takkan nak minta tolong Angah pulak :D Superheroes pun kalau minta tolong, rasanya mereka tolong gak... tolong belikan :)

      Delete
    2. Nanti2 kita cuba buat yg ini pulak ler UMMI. Bila dh baik dmm ler. Cam best je

      Delete
    3. Jangan 'derhaka' banyak sangat kalau nak membuatnya, Angah sebab Aunty pun dah main derhaka-derhaka juga ni. Aduhai... untungnya KA ni ada anak clever dan rajin masak macam Angah!

      Delete
  15. Alahai.. hilang lagi komen saya..

    nampaknya kita buat perkiraan yang sama. Eh..tak kira sebenarnya, kalau saya.. ambil je cream cheese tu bila nampak. Dah balik rumah baru perasan resepi PK guna dua kali ganda. Baru menepuk bahu.. tapi mmg dah ok rasanya kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa ya, komen hilang? Suspicious pulak saya rasa. Dahlah saya ni bab membega-bega blog memang tak terror langsung... susah kalau ada masalah berbangkit nanti :)

      Saya pun janji nampak cream cheese terus kebas satu. Mula tu memang tak baca pun pasal 500g. Tapi PK buat utk kek leleh dan cheesekut. Kira oklah jugakan...

      Delete
  16. Pernah la nak buat. Buat kek dulu. Bila kek dah siap tak sempat pun nak buat cheese leleh... At the end of the day, kek selamat masuk perut semua org tanpa cheese. Adeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab itulah lebih afdal beli aje kek :) Tapi saya yang membeli pun habis kena 'baham' kek beberapa kali :D

      Delete
  17. Replies
    1. Salah tu statement. Meh I betulkan ...

      Kalau line tenet I semput, I tak kena baca entri panjang you nanti I cubalah ya :)

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...