Friday, October 17, 2014

Melayan anak-anak ...

Salam sayang semua!

Mehlah tengok MD nak cerita apa lagi ya. I ni bab bercerita memang macam hikayat 1001 malam, tak reti-reti nak tutup cerita. Sementara mood I tengah elok nak berceloteh ni, marilah ikutkan aje ^_^


Lupalah gambar ni dah masuk blog ke belum. Dok dalam folder dah lama, selalunya lepas masuk blog terus delete. Maka layan ajelah gambar Adik Cute yang berjaya 'ditogelkan' rambutnya. Susah si Adik ni nak gunting rambut. Nampak je macho tapi penakut. Menangis sikit punya kuat, akut, akut, akut je katanya. Ni Daddydearie yang tolong guntingkan sebab itulah rambut my superhero jadi begini rupanya. Kata Hubbydearie, dah macho sungguh hasilnya. I  tak nampak pun di mana ke'macho-annya ~_^

Tengok sekali lagi, kat mana machonya si pembuli Abang nih ...


Baru je semalam I ke DIY. Sebenarnya ada urusan lain tapi bila nampak ada DIY di sini, apalagi I pun singgahlah. Nak kill the time kata omputih sementara nak tunggu Abang balik sekolah....

I tak pernah beli mainan superheroes di sini. Tapi semalam, bukan main excited pulak si Mommy ni bila tengok harga murah-murah. Superheroes tiada disamping tapi Mommy yang lebih-lebih. Oh, I tak ambil banyak mana pun sebab kalau beli tak pasti lagi superheroes suka ke tidak. Toys ni mereka mesti ada sama kalau nak membeli. Kalau tidak, sebelah mata pun mereka tak jeling. But then again, I tetap superexcited kegediks-gediks-an tengok mainan kat sini ....

Ingatnya nanti nak datang lagi borong apa lagi yang murah sampai bolos poket...



Balik dari sekolah, masuk kereta Bubbly Abang dah nampak ada plastik kat seat belakang. Sibuk nak tengok apa ke bendanya. I suruh Abang banyak-banyaklah bersabar (padahal Mommynya pun kurang penyabar orangnya bila dah teruja about something...) 

Terpaksalah Abang akur walaupun dalam hati teringin nak tahu. Lebih baik berborak hal-hal Auni sekolah dengan Mommy lagi bagus ...

Balik rumah I terus sumbat semua sembunyikan belakang almari. I memang gitu. Kalau takut kena sergah dengan Hubbydearie, memang I 'simpan' elok-elok lepas tu terlupa tempat persembunyian hasil belian. Keh3x...

Kalau tak sempat sembunyi, tawakal ajelah tadah telinga kena tazkirah dengan suami. Alah, suami sendiri pun. Kenyit mata sikit, diamlah lepas tu.... takpun bagi je makan cukup-cukup, enak-enak. Bila dah kenyang tersadai, tak kuasa nak membebel kat isteri mithali lagi. Lainlah kita orang perempuan, kalau dah start membebel memang takda gohead gostan. Menonong laju jek lepas tu nyesal. Hihihi ....

Dah malam sikit, dah selesai kerja rumah, barulah I angkut keluar tunjuk kat superheroes. Alahai, bukan gempak sangat pun. Benda biasa-biasa je tapi untuk superheroes kadang-kala yang biasa tu yang dirasakan ohsem sungguh!

Tak berhenti-henti peluk cium Mommy sambil buat ucapan thank you. Lepas yang besar, yang kecil. Lepas yang kecil, yang besar semula ^__^ Daddynya tengah sibuk depan komputer, haruslah tak sedar aktiviti isteri dan anak-anak. Tak kuasa nak melayan keriuhan kami kotnya ...





Sekejap je keterujaan superheroes ni yek. Lepas tu back to normal. Lebih baik main lego sampai tertidur. Yang Abang of courselah, game komputer lagi best! 

Hasil Adik 'membina' kereta sport dengan lego si Abang ...


Beberapa minggu lepas I belikan mereka ini...


Excitednya I nak memasang khemah ni sampai lepas tu tak boleh tutup pulak. Puas tengok tunjuk ajar yang diberikan tetap juga tak boleh nak ditutup. Tersadailah khemah ni dalam bilik.... Buat menyemak rumah je akhirnya!

Superheroes kerja keluar masuk khemah adalah dalam sehari dua lepas  tu tak heran pun mereka Si Spongebob Squarepants ni ajak main sama-sama ^_^

Walaupun Adik Cute dah jadi boboi sejati pujaan Malaya, I ni ngengada belikan si Adik 'laptop' ni,


Dalam tu ada 2, 3 bahasa  termasuk Mandarin. Naik bingit telinga I bila tengah malam pun dia buka sound system sikit punya kuat. Pastu Bahasa Mandarin pulak! Mommy nak tidur pun rasa pening-pening lalat je bila mendengar potpetpot benda alah ni berbunyi nyaring ya amat!

Last-last I cabut bateri. Habis cerita.

Lepas beberapa hari, takda pulak kedengaran Adik Cute mencari laptopnya nih. Lebih baik buka youtube kat tab. Macam-macam lagu favorite Adik boleh dengar sebelum tidur malam. Weyh, Adik minat Girls Generation aduhai.... Kalau nak tidur tu mesti nak dengar lagu Rude (Magic) takpun lagu favorite yang dikongsi bersama Abang dan Daddynya - Summer (Calvin Harris) tidak pun lagu La La La (Naughty Boy). Mengalahkan Mommy mereka ni tau! 

Mommy kalau nak tidur, letak kepala atas pillow terus senyap! Tak payah dengar lagu bagai!

Eh, okeylah, okeylah! Panjang bedo'oh pulak entri ni punyalah ngengada macam tak biasa jek.

I ni tengah excited menulis. Jaga-jaga sikit. Kang buat dibuat perangai menulis bertubi-tubi tak berhenti, naya pulak! Alah, perasan macam ada orang nak baca entri jek kekdahnya ^_^








30 comments:

  1. yg shopping simple2 tu yg buat teruja bagai..
    padahal bkn apa lah sgt.. tapi kepuasan yg penting. biasalah perempuan even skit pun shopping yg penting tak tgn kosong. Lagi klu bawak balik tgn kosong.. agak tak membina betul. at least mesti ada sesuatu di tgn. ye dok??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Lyn. Kalau balik tangan kosong, rasa cam bersalah je pada diri sendiri. Hahaha....

      Setakat plastik Aeon tu HD dah tak heran tengok. Tapi kalau ada plastik ataupun paper bag yang luarbiasa, memang akak sembunyi dulu. Hiks!

      Delete
  2. ok buku ABC,123 tu macam saya belikan utk Aisyah 2 ari lepas..
    tapi dia lebih teruja tengok gambar yang ada dari apa yang sebenarnye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik tak jeling pun buku tu. Tak menjadi kehairanan padanya. Saya dah kata, superheroes berdua ni kalau kita tak bawa masa pergi beli toys, memang jangan haraplah mereka berkenan lama-lama. Semua dah elok simpan dalam kotak balik. Takda tanya pun, Mar...Oh, sedih pulak!

      Delete
  3. Lamalah dah tak buat perangai mcm kak Ton.....shopping shopping pas tu balik tunjuk anak. Tak de dah tau la ni.....padanlah muka sapa suh berhenti kerja .....

    Dulu lobby ofis tu byk jual benda benda merepek ginilah, bag duitlah... hair bandlah, klip rambutlah....mcm mcm lah yg cute miut mmg sesuai utk gegirl....rajinlah jugak belikan tuk depa tp la ni .....hancur punah segala harapan haha....

    Rumah ni yg suka belikan mainan Pak Jilap.....ada gak khemah macam tu ....tp mak biasalah kan....mak tiri hihi.... tak suka sebab menyemakkan rumah. La ni mana entah lupa dah simpan mana...

    Sebagai mak ni mmg kalau boleh nak membahagiakan anak anak kan....segala macam dibeli padahal mereka tu sekejap jer mainnya ...tak pelah janji memasing happy....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, anak-anak MakJilap dah besar. Kalau masih shopping2 mainan lagi, haruslah mereka tak pandang. Cuba shopping2 pakaian, tudung, dan segala yang ada kaitan dengan tumbesaran mereka sebagai remaja. haruslah mereka dok kelecops pipi kita jek. Tapi MakJilap bagus juga dah pencen shopping, takdalah pembaziran lagi. Minyakkan dah mahal sekarang. Eh, apa hal pulak sampai ke minyak ni!

      Khemah tu sampai la ni saya tak leh tutup, HD suruh buang je. Ada ke patut.... Superheroes langsung tak keluar masuk lagi dalam khemah. Ni kena Mommynya yang duduk dalam khemah rasanya....

      Delete
  4. Hahaha, saya pun suka shopping sorang2 lagu tu....
    Kononnya terapi la kan... shopping ni kan terapi terbaik utk kita kita kaum hawa...
    Bila kepala rasa full atau stress bila idea menulis x dop, saya akan keluar sorang2... ambil free bus depan uni, terus ke tempat shopping... Memang barang/mainan anak2 yang selalu dirembat... Tapi bezanya balik dari uni, terus panggil anak2 tunjuk apa yg saya shopping... Anak2 pun pelik, uni ummi ada shopping mall ke? Kikiki
    Kadang2 sebelum saya pegi uni, Danish pesan siap2... Umi nanti bawak balik spiderman yer... Itu ayat perli ke apa? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayakan asal dapat pegang beg plastik shopping mall masa keluar dari car park tu, rasa dah ohsem sangat. Tak kiralah plastik tu kecil ke besar. Janji ada benda baru kat tangan. Terapi katanyakan....

      Itu yang HD kata, kalau saya demam disuruhnya saya pergi shopping mall instead of clinic. Terus kebah sakit katanya... Melampau tau suggestion. Nampak sangat tak sayang isteri. Huahaha....

      Delete
  5. pandai lah pulak si abg tu pakai kain pelekat ... bersefie topeng memasing ya ... aik cute mmg cute . shoping alone mmg best sbb x de org bebel penat lah , itulah , inilah . saya lak klu shoping jgn harap nak done dlm sejam . membelek pun kekadang dah lebih sejam .... wahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru belajar pakai kain pelekat. Kita kata masa nak sembahyang pakai kain pelekat. Dia main harung je siang malam pakai! Kainnya dua helai je...

      Dah macam pak malau pun ada saya tengok. Dia ikat sendiri kainnya. Teringat kat arwah abah bila tengok anak berkain pelikat....

      Delete
  6. kalau pergi kedai DIY ni memang ralit sikit memerhati barang,
    rambang mata dibuatnya
    comelnya dia pakai kain pelekat tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pantang masuk mana pun ralit. Kadang tu pergi kedai buku pun saya yang terlebih ralit berbanding dengan anak-anak. Camna tu....

      Delete
  7. ye la..sekali sekala kita nak juga beli apa saja untuk anak kita tanpa dia minta.."ibu beli yang ni tau..nak yang ni.." konon2 nya kita ni tau citarasa anak kita..heheh..anak pun kemain suka la sebab kita beli padahal dia suka tu ada lah setengah jam je dia hadap semua tu..sama sangt dengan perangai anak saya..awal2 je suka last2 buku origami dia jugak yang dia cari..ehheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kononnyalahkan kita tahu apa mereka mahu. Budak-budak ni kalau bukan minat mereka, memang tak dilayannya. Setakat topeng tu ajelah dipakai sampai putus tali. Itupun tali putus sehari selepas beli. So, okeylah dengan harganya RM0.90 tu...

      Mereka ni kena tengok mood. Apa jenis mainan mereka suka sekarang. Kalau tidak dibelikan itu, janganlah berharap mereka nak main lama-lama. Buang duit je tapi tetap juga si Mommy ni nak membelinya!

      Delete
  8. hehe...kalau kita baca entry Mummy, tak sah kalau tak sengih sorang2 tau hehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalah serius tu Linda kalau dah sampai sengih sorang-sorang tau. Eh, tapi masa saya menaip pun kadang tu saya tersengih. Tapi saya dah tahu penyakit apa yang dihidapi - syok sendiri. Hahaha!

      Delete
  9. Geram la tgk anak2 MD yg comel2 .. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok sambil geram takpa, Maria. Kalau nak cubit-cubit geram tu kena minta izin dahulu. Hahaha....

      Delete
  10. kan..puas hati pegimr diy.. lya byk gak beli utk asya.. y print2 cat tu.. semua menarik..topeng tu sebijik mcm y lya beli utk birth asya nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak selalu gi jenjalan shopping mata je kat sini. Tak pernah belikan mereka sebelum ni. Tapi kali ni agak banyak pilihan pulak DIY yang ini. Akak pun terus rabun mata eh, rambang mata... ^_^

      Delete
  11. baru je tunjuk gambar adik cute dekat afia,dia senyum2 suka.hahaha..

    toys utk anak2 ni mmg comel2 belaka.tgok geram semua pun nak beli.benda murah pun klu beli tak hinggat mmg kempis jugak la poket..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi Afia... dah pandai menilai mana kaca mana permata yek! Apasal mak-mak pula senyum simpul lebih-lebih.. Apakah tandanya itu? Hahahah...

      Kalau pergi tempat toys ni memang rasa nak meraung je PK. Itu Mommy apatah lagi superheroes. Si Adik tu memang kena corner baringlah kalau sampai kat bahagian ni, memang tak mahu dia pergi tanpa beli apa-apa. Yang best selalu je kata benda murah - Eh, Mommy! Jangan! Mahallah... Lepas tu diambilnya mainan yang 2kali ganda lagi mahal... Memang buta maths betul tau!

      Delete
  12. beria2 menyopping utk anak2 yer MD, kalau en hubby KA kalau ada unsur2 pembelajaran dier ok je kalau kita beli, tapi kalau tidak setahun x habis dier bercerita tntag kisah pembaziran ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... orang lelaki memang gitu gayanyakan, KA. Selalu je nak kata kita ni membazir dalam segala segi (terutama bab pembelanjaan rumah...) Kalau kita tak bijak membeli (eh, bijak ke membazir duit ni?), susah hidup mereka...

      Delete
  13. Syok la sgt klw dpt sopink ni. Mmg terapi betul. Tp lebih terapi klw tgk purse dh tgal syiling je. Kah kah kah. Mn ada pompuan yg x suke sopink kn kn kn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siapa yang tak suka shopping.... tengok, tengok, mana ada orang perempuan yang angkat tangan? Hahaha....

      Delete
  14. Ish2..ni memamg untungla kalau jadi anak MD. Satu masa dulu saya suka juga beli tapi taklah sebanyak ni tau. Tapi setiap minggu wajib g shopping dgn kawan sebelum masuk sekolah untuk beli barang mainan anak. Tapi sejak minah tu pgnnat, dah tak ada kawan, maka saya pun jadilah mama yang kurang baik.. dah tak brli barang sangat di hari kerja. Naim mula2 kecewa sambut saya balik dgn tak bawa barang, sekarang dia dah biasa..

    Haha.. tahupun panjang bedo'oh.. tapo kalau tak panjang bedo'oh ni bukanla entry original luahan isi hati MD katanya... kan? Lagi panjang lagi best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah berazam... kali ni nak borong toys one time pastu simpan. Nanti bagi kat Adik atau Abang berperingkat-peringkat. Hahaha.... taktik pembaziran lagi nih....

      Oh, baguslah juga kawan tu dah pegnan, membantu AN untuk berjimat cermat. Hihihi....

      Sekarang ni dah expert guna perkataan bedo'oh. Cuba ajar perkataan lain pulak, AN. Tengoklah nanti kreatif tak si kidal ni mengolah ayat. Huhuhu....

      Delete
  15. bab beli mainan lepas sorok dari pengetahuan suami, kita serupa!
    saya pun excited kalau beli mainan tuk bebudak
    padahal diorang tak minta pun
    tapi kalau dah beli jangan bagi en suami nampak
    kang tak pasal-pasal "terbunuh" di medan perang, dah awak ni sensitif =)

    bedo'oh cam biasa dengar, mak saya orang kuala lipis
    selalu dok kata gitu bila kitorang nak menipu dia...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, geng seludup rupanya kita ek! Oh, rajin jugalah YY 'tertangkap' lantas 'terbunuh di medan perang' ya? Saya biasanya simpan dalam kereta dulu. Dah sejuk harga barang tu, barulah saya smuggle masuk rumah terus campak belakang almari. Dah sepurnama, baru saya keluarkan koyak tanda harga bagai. Pastu baru guna. Bila HD tanya saya pun jawablah - Dah lama I beli ni, Dear. Tak ingat kat mana. Berapa ntah harganya! Maka, jaranglah tertangkap sampai terbunuh diri sendiri ^_^

      Bedo'oh tu AN yang ajar. Katanya macam perkataan 'sangat'lah gitu ....

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...