Friday, December 26, 2014

Adik dan 'tiba-tiba'

Salam kawan-kawan!

Macam dah lama je tak bercerita tentang my beloved superheroes walaupun gambar mereka ada je dalam blog ni tak kisahlah apa pun tajuk entri diberi. Rasa rindu pula nak berkongsi cerita mereka ni. Ya, ya, I tau... memang I aje yang ada anak, sebab itulah selalu meroyan pasal anak-anak je!

Mahal tak tahi lalat palsu kat dagu kanan Adik Cute ni?

Kepetahan Adik Cute berbicara sekarang ni berada di tahap yang membimbangkan perasaan MommyDaddynya. Keletahnya berbicara boleh buat kita semput dok ketawa.  Tapi itulah, dah namanya hero pujaan Malaya sekarang ni dah ada perasaan malu di khalayak ramai. Kalau I tengah pakaikan baju tetiba my nephew atau niece kesayangannya datang rumah, memang dia lari sembunyi belakang langsir. Alasannya - Adik maluuuuu! 

Suatu hari bila I balik kerja, macam biasa Adik pun menyambut dengan salam tangan kidalnya dan ciuman to my pipi. Belum sempat I buka shawl, Adik dah start komplen....

Mommy, tadi Makngah mayah Adik!

Kenapa Makngah marah Adik?

Adikkan boyyyyy tapi Adik nak beli Pozen! Makngah kata tak bolehhhhhhhh! Adik bukan girllll....Adikkan boyyyyyy! Tapi..... Adik nak beli Pozennnnn..... (Frozen)

Makngah belikan tak?

Tak! Makngah belikan tu-wain! (train). Pozen mahai lah! (mahal)

Adik ni memang ada habit. Kalau pergi mana-mana memang kerjanya mengepow ajelah. Kalau dia nak beli toys tu, dia akan membelek-belek mencari yang berkenan di hati. Nanti bila kita unjukkan pada dia toys yang murah, dia akan kata,

Eh! Tak bolehlah! Ini mahai lahhhhhh!

Lepas  tu dia akan unjukkan pada kita toys yang dia berkenan yang harganya berkali-kali ganda lebih mahal daripada yang kita tunjuk tu.... 

Sekarang ni Adik suka berbual. Tajuk bahan bualan biasanya 'rembat' cerita Abang. Kalau I balik kerja, memang Adik Cute dan Bubbly Abang berebut-rebut nak bercerita. Selalunya Abanglah yang start dulu nak cerita tetiba je kena 'cantas' dengan Adik. Baru aje Abang nak bercerita pada Mommy, dia dah menyampuk,

Abang senyap! Adik nak takap ngan Mommy! Mommy, Mommy..... blahblahblah.... (repeat mukadimah cerita yang si Abangnya baru nak cerita....) 

Tak pun dijeritnya sekuat hati...

Abang diam! Jap, jap, Adik nak takap dulu! 


Bila Abang diam, dia pun tak tahu apa cerita nak takap (cakap)  tu. Sebenarnya dia nak menyambung segala cerita Abang tapi bila tak tahu apa cerita Abangnya, macam mana nak sambung?

Adik ni mengadalah! Ceritalah apa Adik nak cerita dengan Mommy tadi! Kan tak tahu apa nak cakap! Suka menyampuklah!
Kalau kita buat selamba tak faham cerita mulalah si Adik membebel,

Apalah Mommy ni! Itu pun tak faham ke?

Mengucap dada mohon disabarkan hati ni ajelah tau ^_^ 



Baru-baru ni I bawa dia ke Aeon kerana nak mencari barang si Abang tetiba dia pulak menyibuk pagi-pagi dah dok tanya,

Mommy, kita nak pigi mana? Jom gi JJ. Adik nak beli jin! (jeans) Jin Adik tinggal satuuuu ajee....

So, marilah kita pergi cari JIN.

Sampai kat Aeon, dipownya suruh beli blocks. I ambil yang kecil dikatanya jangan sebab mahal. Diunjukkan yang besar sambil mulut mengomel,

Apalah, Mommy ni! Itu pun tak tahu ke?

Balik aje rumah berseleraklah dikerjakannya....

Bila I suruh kemas, macam biasa jawab si Adik ni,

Tak nak! Adik pinat  ahhhh.... (penat)

Entah mana belajar, semua perkataan berhuruf 'e' pada sukukata pertama ditukar jadi 'i' maka terhasillah perkataan baru seperti 'pinat' (penat), kinyang (kenyang), kincing (kencing) dan sebagainya *_*

Beberapa hari ni I dengar dia sibuk bermain seorang diri dengan blocks yang ada. Setiap kali main blocks mesti nak ambil pinggan plastik. Lepas tu membebel kata,

Apalah Mommy ni! Tak basuh pinggan eh.... (sambil buka paip air di sinki nak basuh pinggan plastiknya)

I pun confused tapi tak ambil peduli sampailah suatu malam tu I terdengar dia bercakap seorang diri sambil bermain blocks....

Tiba-tiba masukkan bawang..... (letak blocks dalam pinggan)

Tiba-tiba masukkan kuali..... (letak blocks dalam pinggan lagi)

Tiba-tiba masukkan pinggan..... (lagi letak blocks dalam pinggan...)

Hmmm...sedapnya......

Oh, alahai.... tengah jadi Masterchef rupanya! 

Kalau nak keluar berjalan pun dah pandai memilih pakaian sendiri. Kalau dia tak mahu pakai, maka merengeklah dia tak mahu. Sekarang ni tak suka short pants, dia suka jeans tiga suku macam si Bubbly Abang. Semua nak ikut macam Abang katanya. Maka baru-baru ini, Mommy yang clever telah membeli t-shirt sama warna dan pattern untuk kedua-dua superheroes. Macam best pulak tengok mereka pakai 'pakaian seragam' *_* 

Kadang tu nak duduk kat rumah pun memilih baju apa nak pakai. Boleh pulak tu cakap,

Ni je baju? Takda baju lagi ke??? Mommy tak basuh baju eh?? Alaaa....Adik tak suka baju nih!

Suatu hari I sapu Yoko Yoko di bahu tetiba Adik Cute datang meluru nak sayang Mommy katanya. Bukan main erat dipeluknya Mommy sambil berkata,

Hmmmm....wanginya armpit, Mommy! Macam bau ayam goreng!

Errrkkkk... biar betul ni, Adik! Sapu Yoko Yoko kat bahu boleh pulak dikatanya bau datang dari armpit!

Aduh! Biar benar ni, Adik! Takkanlah bau Yoko Yoko sama macam bau ayam goreng! Seingat I tak pernah pulak I gorengkan ayam untuk superheroes I letak setitis dua minyak kapak ke, Yoko Yoko ke apa!

Sekarang ni pulak kalau apa-apa berlaku je mesti nak beristighfar dulu. Kalau  tengah sepahkan mainan lepas tu disuruh kemas, mulalah beristigfar. Kalau kita tinggi suara sikit, mulalah dia beristighfar lepas tu kata,

Mommy! Jangan jerit! 

Mommy ni suka mayah macam Kak Ghoslah! (Kak Rose dalam Upin Ipin)

Time kita baik disuruhnya kita datang padanya sambil mendepa tangan,

Come to papa. Come! Come!

Adakalanya Adik ni pun rajin terutama masa nak tidur. Dialah yang rajin sediakan tempat tidur dan kalau dipuji mulalah dok kata,

Good boy! Bagus anak Mommy nih! 

Mommy, mari Adik matat Mommy! (massage)

Dekat rumah I ni memang tak pernah senyap ya sampailah mereka berdua masuk tidur. Memang hiruk pikuk sepanjang masa. Walaupun Abang sekarang ni very protective, bergaduh mulut dengan Adik memang kerap juga terjadi. Lepas tu berlarilah si kecil ni nak mengadu,

Mommy, Abang dahat (jahat)! Abang takap tenyaplah(senyaplah)! Abang mayah Adik!

Kalau mood mengganasnya datang, memang dibelasahnya Abang cukup-cukup. Menjerit-jerit Abang mengaduh sambil nak libas Adik tak dapat-dapat. Hahaha....

Nickname pun kena ikut situasi Adik Cute ni. Kalau dulu digelar diri sendiri 'Cat'. Kita panggil Adik dia tak menyahut tapi kalau kita panggil 'Cat' cepat je dia jawab 'Meow' sambil merangkak ala-ala kucing manja.

Sekarang ni sebab tengah minat Oggy dan Upin Ipin, dia gelar dirinya Mail. Kalau tidak pun dialah Oggy.

Pernah suatu hari I suruh dia datang dekat, dia pun kata...

Mommy ni bukan Adik. Ni Mail lah!

I pun pura-pura menangis, Mommy taknak Mail. Mommy nak Adik. Mail, baliklah rumah dia!

Alaa.....tak boleh! Mail takda tempat nak balik...... sambil lari-lari peluk I sebab I dah menangis. 

Adik ni dia alergi kalau nampak Mommy menangis. Laju je datang peluk sambil usap-usap belakang tak kasi nangis-nangis *_* 














38 comments:

  1. alolo comel je.haha...teringin nak borak-borak ngan Adik Cute ni.citer yang Jin tu paling best..cam orang dah besar, tau seluar dah tinggal satu je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik ni kalau orang tengok memang fikir dia dah 5 tahun padahal baru je masuk 3 tahun Nov lepas. Seluar 'jin' nya 5 helai tak boleh muat pakai lagi padahal akak beli untuk umur 4-5 tahun. Sekarang kena beli untuk 5-6 tahun pulak walaupun umur baru nak jejak 4 tahun in 2015 ni.

      Kalau jumpa kena pandai tackle dia, barulah mulutnya tak henti-henti bercakap. Kalau tidak, dia bantai malu memanjang sebab dia tahu kot dia jejaka idaman. Hahaha....

      Delete
  2. adik ni tembam..bak kata MD cam 5 tahun, betul lah tu..hehe..lakonan berjaya MD di perenggan last..kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin tembam dah sekarang ni, Mar. Anak-anak saya ni makan ke tidak, memang menonjol-nonjol pipinya. Entahlah baka kot *_*

      Dia memang alergi kalau saya pura-pura menangis. Segera datang menyelamatkan sambil peluk-peluk tak bagi kita menangis!

      Delete
  3. Oh.. adik suka berimaginasi.. adik ikut bangla cakap ke.. e jadi i. hehehehe.. Seronok kan dengar anak2 petah cakap. alahai tak sabar rasa tunggu saat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah, ikut siapa belajar tatabahasa sendiri nih! Eh, anak Suria sebaya Adik Cute kan? Belum 'petes' bercakap lagi ya? Yalah, budak-budak walaupun sebaya tapi tak sama. Nantilah bila dia dah petes bercakap, terpengsan-pengsanlah nanti Suria nak mendengarnya. Kelakar sebenarnya *_*

      Delete
  4. Memang nampak besar Adik ni MD macam umur 5 -6 tahun gitu.. rajin juga MD melayan dorang bercakap ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang CH. Kalau tengok orang fikir dia dah 5 tahun. Sama macam si Abang dulu. Baru 4 tahun orang boleh tanya tak pergi tadika ke bila dia ikut saya shopping pepagi hari *_*

      Anak-anak ikut baka HD kot. Kalau ikut keluarga saya semuanya 'merendang' aje :)

      Seronoklah CH melayan mereka ni berbual. Kadang tu kita pun terpelat sama walaupun takda niat nak tiru gaya mereka. Kalau bercakap tu, macam faham perbualan je gayanya padahal entah apa-apa!

      Delete
  5. Teringin ar nak tengok kak Ton belit shawl....mesti comey ek...

    Mak dapat bayangkan macamana hiruk pikuk nya rumah jiran sebelah dengan keletah anak anak dengan mulut adik yg dah semakin pandai cakap tu....

    Adik ni mmg pandai betul mengampu mommy yek....bau yoko yoko pun dikatakan ayam goreng....hish hish....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ton dah kata Kak Ton tak seawet muda, Mak. Kak Ton ikut arus deras level umur Kak Ton. Hahaha.... Shawl biasa-biasa je, OKje. Saya suka half moon sekarang ni. Tak kiralah trend ke tidak!

      Kecoh rumah ni kalau dua-dua bercakap termasuk Mommynya. Pening kepala nak dengar siapa dulu. Biasanya Adiklah yang suruh semua orang stop sebab dia nak takap!

      Hilang terus sakit bahu bila dia kata armpit Mommy wangi macam ayam goreng ^_^

      Delete
    2. Ni nak hint ke apa ni sebenarnya....half moon....haha... Tulah cari half moon corak tak de yg berkenan di hati semua corak ngarut ar....

      Delete
    3. Saya suka yang plain aje. Saya ni simple sebenarnya walaupun nampak macam gah jer. Hahaha....Tetiba rasa macam nak down to earth pulak!

      Delete
  6. hahah...pandai pulak tu siap jadi mail..mesti peminat Mail nih.mail kan jenis selamba,petah bercakap..macam adik jugak la..

    Mujur jadi mail..kalau jadi Elsa.parah la...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peminat tegar Mail lah saya rasa. Kalau kita sebut Upin ke Ipin, dia tetap 'berkeras' nak jadi Mail. Hari tu ada disebut-sebut 'anak jantan'. Bila tanya siapa ajar katanya 'Mail yang cakap!'

      Wah, sekarang ni baru minat lagu Pozen tau! Kalau tengah dengar lagu janganlah tukar channel, pengsan dijeritnya kita!

      Delete
  7. Alahai adik macam manalah agaknya mummy/daddy kalau adik tak ada rumah sehari. Sunyi sepilah termasuk mummy sekali tak keluar suara sebab tak ada kawan nak lawan cakap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pergi kerja pun rindu kat anak-anak, kak!

      Anak saudara saya nak ke Kuwait, nak pinjam Adik tidur dengannya seminggu. Aduh, pening kepala saya memikirkannya. Bukan Adik tak boleh pergi, Mommy yang tak boleh tidur malam nanti!

      Delete
  8. alah.. tak puas pulak baca entry ni.. best pulak sambil membayangkan aksi dak adik.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhuh...dah panjang dah ni, nak panjangkan lagi ke? Hahaha....

      Seronok ni di rumah melayan keletah superheroes. Feeling-feeling full time housewife sungguh tau ^_^

      Delete
  9. keletah betul ye adik..budak baru pandai cakap ni mmg comel..apa je perkataan keluar dari mulut dia jadi lawak..pandai ye dia jadikan abang sebagai mentor..semua nak macam abang..pengaruh abang besar betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah, maybe mak-mak memang macam ni kot! Semua keletah mereka pun nampak comel je di mata. Sekarang ni memang penat sikit berlawan cakap dengan dua-dua serentak. Adik Cute ni memang suka nak imitate Abangnya. Kalau nak suruh dia pandai buat apa-apa sekalipun kena suruh Abang tunjuk contoh.

      Delete
    2. takdelah budak besar adik ni memang comel.lagi2 cakap dengan pelatnya tu mmg sweet sgt la...mak2 dah tentu nmpk kecomelan anaknya 8kali ganda dr org lain.itu pasti!hehe

      Delete
    3. Hahaha... betul tu, PK. Kalau dah orang rasa anak kita comel, kita lagilah rasa memang anak kitalah yang paling comel di seantero dunia. Hahaha...

      Mak-mak memang cam ni kan. Yalah, siapa lagi nak puji anak over-over kalau bukan mak sendiri!

      Delete
  10. molek jer bahasa dia . yg murah jadi mahal . yg dia nak , mahal pun x pe ya ... dlm usia dia ni yg suka cakap , mommy n dady nya kena toleh kiri kanan klu nak sembang . kang tak pasal2 ada gak citer tuut yg sampai kat mak ngahnya ... hohohoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, pernah kenalah Vee.....

      Sejak tau dia pandai elaborate cerita ntah apa-apa, kita berbincang dalam bilik ajelah hal rumahtangga. Kalau tidak, mahu pengsan orang tau!

      Delete
  11. Seyum sorang baca cerita adik..rasa macam ada depan adik je..tengok gelagat dan dengar suara adik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni dah jadi penakut di khalayak ramai tak tahulah kenapa. Tengah cuba kuatkan semangatnya sebalik supaya jangan lembik lagi. Abang pun sama. Dua-dua ni dalam rumah bukan main keletah tapi depan strangers kena ambil masa baru boleh the true colourslah!

      Delete
  12. Salam rindu MD. Sorry ye dh agak lama akak xdtg brtandang kt sini w.pn rindu membuak2. Skrg emosi xstabil....hati sgt2 risau ttg keselamatan mama/abah n family di kelantan. Dh 4hr Lost contact...apapun trhibur hati yg lara akak bila baca n3 MD...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu juga kat akak ni tapi dah hujung tahun macam ni, blogwalking tergendala. Banyak acara sampingan pulak nampaknya. Kalau di rumah, lagilah jangan harap nak duduk depan komputer. Ada je yang mengganggu.

      Insya Allah, kak... takda apa-apa yang berlaku. Moga mereka sentiasa dalam peliharaan-Nya.

      Delete
  13. Hehe... Geram tgk adik...comel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin montel sekarang ni. Apa makan pun tak tahulah. Kalau saya ada di rumah, takdalah nampak dia ni 'pemakan'.

      Delete
  14. ha... ha.. kelakar..MD memang pandai mengarang.. buatkan kita tak sabar nak membacanyer.. nak pozen yerk...
    oooo nak jadi master chef jugak yerk... okler tu senang mak dia nanti...
    memang pun kat rumahni pun kalau der budak dua orangtu tak sunyiler rumah asyik memekakjer.. tapi kalau diaorang takder pun tak best rindu bangat nak dengar bunyi bising2tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puaslah dok fikir dia nak buat apa dengan pinggan plastik tu. Rupanya nak main masak-masak *_*

      Itu baru dua ajekan, Cho. Kalau ramai anak tak tahulah saya macam mana rupa rumah jadinya. Sakit jiwa jiran tetangga dok dengar anak-anak kita je yang buat bising!

      Delete
  15. Hehehe...adik suka ngan mail erk ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peminat si Mail ni. Dia pernah kata Daddynya potong rambut dia macam Mail! Aduhai...

      Delete
  16. usia tengah suka membebelkan MD
    time ni yangs onok nak melayan walau kekadang pening...hehe
    anak dara saya pun pelat, kadang langsung tak paham butir bicara
    tapi tu lah penawar hati
    confirm hilang penat kalau dapat dengar celoteh diorang berdua beradik

    aisyah kalau saya menangis pun dia asyik dok kata
    cayang mama, dia buat sama macam saya buat...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik ni kadang pelat sikit, kadang tu okey dia berborak. Memang pandai reka cerita juga ni, ikut siapa kalau bukan Mommynya. Hahaha...

      Waktu macam ni memang sangat best melayan mereka. Masa Abang dulu pun keletah yang amat. Macam-macam idea timbul bila dia start buka mulut. Ingatkan Abang sahaja macam tu rupanya si Adik pun sama je bila dah pandai bercakap. Kena hantar pergi debate nih.....

      Delete
  17. alahaiii cutenya dia... pandai dia borak2 dgn mummy nya dgn bahasa pelatnya.. keletah..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dua-dua telinga kena dengar kiri kanan serentak. Kalau tidak, ada yang merajuk dan melalak *_*

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...