Friday, December 12, 2014

Mimpi mainan tidurku....

Salam kawan-kawan!

Seperti tajuk yang tertera di atas, sudilah kiranya tuan puan berfikir pernah atau tidak dalam jangkamasa yang singkat, tuan puan asyik bermimpi?

Ke I seorang aje 'tak basuh kaki' sebelum tidur ni?

Pelik tau! I ni asyiklah bermimpi lately. Bukan mimpi ngeri. Bukan mimpi indah. Mimpi I susah nak dikategorikan tau. Lite-lite mimpilah tapi I boleh ingat most of the story dalam mimpi.

Kalau mimpi berat, sampai hantuk kepala kat dinding pun tak boleh ingat apa bila dah tersedar di pagi hari tau! Tension sekejap!

Sebelum ni I ada cerita tentang mimpi berpegang tangan, lovey dovey MDHD di Sogo. Siap sempat lari ke Jalan TAR sekejap sebab nak memborong barang tanpa pengetahuan suami yang kutinggalkan terpinga-pinga di dalam Sogo. Kes penipuan terhadap suami ni sebenarnya ^_^

Tak lama lepas tu dek kerana excited tengok drama Korea, tetiba aje dalam mimpi kami suami isteri 'replaced' hero heroin Korea tu dalam cerita yang sama. Siap ada orang ketiga tu yang paling tak menahan. Dahlah pilihan warganegara pun sangatlah aduhai...Indon kupilih jadi heroin nombor dua, nak buat apa? Serius teruklah mimpi kelakar I ni tau! 

Dua tiga hari yang lepas, mimpi I jadi lagi best dan kelakar. I bermimpikan seorang blogger ni datang ke rumah makabah di kampung nun di BP tu, okey. Siapakah gerangan si blogger ni, I tak payah reveal lah. Malu I *__*

I bagi clue ajelah ya. Dia ni pernah jadi pengomen tegar kat my blog. Ada seorang anak lelaki. Suaminya not bad, hensem macam Mat Yo katanya. Hahaha....

Unfortunately, dalam mimpi tu si suami blogger ni rupanya keponakan my father. So mereka ni datang rumah I untuk melawat my father (my late father actually....) I nampak suaminya masuk rumah bersalaman dengan my parents. Masa tu I baru bangun tidur dengan my superheroes. Kelas okey pakai baju kelawar buruk je kat rumah parents I. Yang pelik, awat hang datang rumah orang pepagi buta kak oi, ke I yang kesiangan dalam mimpi tu?

Tahu ajelah bila baru bangun tidur dan tak make-up setebal 18kilo, mahulah nak melarikan dirikan. Takda confident gitu! I pun segeralah tutup pintu bilik. Blogger tu tak perasan sebab sibuk tersengih berborak dengan my parents. Tapi belum sempat tutup pintu bilik, my superheroes dah berlari keluar. Of courselah blogger ni kenal mereka, dah asyik superheroes je berposing dalam blog ni!

I dengarlah blogger ni kata, 

Eh, ni macam anak-anak MD! MD tinggal kat sini ke????

Terus my eldest sister yang ada berborak sama menjawab, 

Oh, blogger MD tu adik akak yang bongsu!

Aduh, matilah macam ni! Pecah rahsia ke-lowprofile-an gua tau! Apa punya kakaklah ni tak boleh simpan rahsia!

Tetiba the next thing I know, I ada dalam sebuah rumah lain. Dapdupdapdup dah jantung. Lepas tu dengar orang ketuk pintu rumah. My sister pun kata dari luar,

Buka pintu ni! Ada orang nak jumpa nih!

I pun pecut 100m masuk bilik touch up apa yang patut!

Bila I buka pintu, my sister pun terus perkenalkan,

Nilah dia adik akak yang bongsu, si MD tu! (sambil sengih bangga mengalahkan adiknya blogger jutawan pulak!)

Once si blogger ni nampak I, terus dia menjuih mulut! (Hah, berani hang juih mulut dalam mimpi kita ekkkkkk......)

I terus tutup pintu tau dan lari masuk bilik, nak tengok muka kat cermin!

Padanlah....

Bukan macam tepung komak lagi, dah macam heroin wayang cina zaman dinasti apa ntah!


Kenapa ya I mimpi pasal ni? 

Sebabnya.......

Pasal komen Kakciklah.....

Kakcik kata macam pernah nampak je muka superheroes! Hahahaha.....

I tak fikir apa pun tapi kotnya masa sibuk baca komen entri yang itu, membuatkan ia masuk terus dalam mimpi.

Kakcik tinggal kat Cheras Baru ke? ^_^

Tak heranlah kalau macam pernah terserempakkan. Tapi, jangan juih mulut tau kalau nampak!

Hahahaha....

Semalam I mimpi lagi. The latest edition untuk himpunan mimpi seminggu I ni! Aduh, tak sudah-sudah mimpi kelakar ni mengganggu tidur I tau ^_^

I pergi butik pakaian dengan Hubbydearie dan Adik Cute. Abang takda pulak masuk mimpi... Punyalah tension dengan Hubbydearie. Kejap nak beli, kejap tak nak. Dah ambil masuk bakul, lepas tu letak balik. Gitu-gitu aje. Hubungan 'tegang' ni dari gaya mimpilah. 

Jadi bila malas nak ke hulu ke hilir, I pun keluar dari butik. Butik ni macam satu rumah banglo besar pulak. Ada bangku kat luar. I pun duduk. Tetiba nampak Hubbydearie keluar. Kononnya I ni merajuklah masa tu. HD keluar menonong je pegang tangan Adik, langsung tak peduli pun I duduk kat situ. Tak pastilah HD tak perasan I di situ ataupun tengah marah.

I pun apa lagi merajuklah tapi bila tengok HD makin laju berjalan, I pun terkial-kial cari kasut (masuk butik tak boleh pakai kasut) Eh, bukan kasut tapi selipar jepun warna merah yang selalu tersadai kat luar rumah I dalam alam nyata tu!

Cari punya cari tak jumpa. Yang jumpa selipar kelabulah, selipar penuh lumpurlah tapi selipar merah I takda. I pun apalagi, teruslah berlari, berkaki ayam nak mengejar Hubbydearie. Lagi dikejar lagi jauh perginya.

I pun terduduk tepi jalan menangis sebabnya 1) takda duit (handbag dan dompet pada Hubbydearie) 2) takda handphone (pun tertinggal tak tahu mana) 3) takda kasut 4) tak tahu jalan pulang ke rumah!

Tak tahu apa endingnya. Tau-tau alarm pagi dah berbunyi *_*

Kelakar okey mimpi I ni semua! Walaupun I tokok tambah ayat menyedapkan entri ni, fakta tu semua betul. Yang lagi tak boleh tahan, boleh pulak I ingat jalan cerita ni.

Weyh, mimpi tu kejap je tapi bila ah kak menulis wajiblah jadi panjang macam cerita sinetron gitu *_*















34 comments:

  1. Hahaha... seronok juga mimpi MD ni...

    Cemanalah gaya rupa kakcik juihkan bibir tu ya? Ke bukan kakcik yang masuk dalam mimpi tu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Komen Kakcik jadi penyebab mimpi tau tapi yang saya jumpa tu blogger lain, kak.... Nantilah kalau dia ada datang mengomen. Dia mesti tahu siapa yang saya maksudkan. Dah beritahu kat dia pun saya termengumpat dia dalam mimpi!

      Delete
  2. macam mcam la. mmm, sapa erk.
    lyd ke?

    bertuah le dia masuk dlm mimpi md..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun Lyd. Entah macamana baca komen Kakcik tapi Lyd suami isteri pulak yang muncul. Pelik sungguh! Nak kata rindu, jumpa pun tak pernah! Hahaha....

      Delete
  3. Hahahah... Terbawa2nya sampai ke dalam mimpi. Sampai hati i juih bibir kat u. Nanti i nasihatkan roh yg masuk ke dalam mimpi u tu lenkali kena bersopan. *marah le hasben i nanti kalo dia tau org samakan dia dgn matyo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, itulah siapa suruh you cakap you miss me? Kan I dah terperasan sampai bawa dalam mimpi! Hahaha....

      Entahlah kotnya muka I dah macam pelakon bangsawan Cina kot... Maklum bedak sejuk sekilo tempek kat mukakan...

      Eh, bukan ke you yang kata orang cakap Mat Azghul macam MatYo? I ingat dia bangga orang kata gitu. Atau, dia rasa dia lebih hensem dari MatYo ke?

      Erkkk...watpa you ngaku kat sini? Habis dah rahsia I tak rahsia lagi. Kalau you tak ngaku, takda siapa pun tahu you muncul dalam mimpi. Jadi keponakan lagi tu, memang tak boleh blah tau! Hahaha.....

      Delete
  4. Haha
    Mcm2 mimpi MD.. y x tahan tu blogger dtg rmh. Siapakah dia???? Hihi.. tp y tjumpa bligger tu x mustahil.mjd realiti
    Tp.. xdela smpai juih mulut. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah, sangka yang indah-indah je tapi bila jumpa tak seindah yang diharapkan. Hahaha....

      Tak tahan betullah boleh siap touch up macam bangsawan Cina tu memang tak boleh blah!

      Delete
  5. Waduh.. kok mimpinya selalu gitu ? Haha.. apa2 pun gelak dulu sebelum komen.. mimpi boleh ingat dan berkali pula mimpi dalam masa seminggu.... banyak dok merangka entry blog la tu kot, sampai otak masa tidur pn masih lagi bekerja keras..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mimpi kartun macam ni boleh pulak ingat sampai akhir. Kalau yang serius berat (dah macam genre drama dah ni) langsung tak boleh ingat hujung pangkal tau. Memang tak boleh blah betullah otak saya ni berfikir masa tidur!

      Part jadi hero-heroin drama Korea tu penangan geram tengok jalan cerita Only My Lovelah *__*

      Delete
  6. Seronok apa mimpi.....kalau tak mimpi hambar weyh....
    Mentang mentang ler Kak Cik dah tukar header .....terus terlekat muka KC dlm mimpi yek....

    Yang tak suka kalau mimpi sedih, siap boleh cakap lagi dlm mimpi banyak kali ' ni tak betul ni kan, ni mimpi jer ni ' takut weyhh ....kalau betul betul berlaku...

    Abah okje pernah ckp kalau mimpi org yg dah mati, kononnya kita akan dpt kesusahan sementara, mcm anak demam....kononnya tak boleh percaya pun.

    Tp yg tak bestnya .....kebetulan pulak berlaku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, bukan Kakcik yang keluar dalam mimpi. Sebab komen Kak cik je tu tapi yang keluar dalam mimpi si Lyd. Hahaha... Nasib baik bukan besan mahupun jiran Kak Ton. Kalau tidak, mahu bercakaran dalam mimpi lagi!

      Orang kata kalau mimpi tak baik, jangan bercerita pada orang. Ada tu siap suruh ludah bila tersedar. Kita takdalah percaya pada mimpi. Mimpi kan mainan tidur. So, biar ajelah apa pun mimpinya. Tapi kalau mimpi seseorang yang kita kenal meninggal dunia, katanya panjang umurnya. Aha, yang itu macam nak percaya je *__*

      Delete
    2. Sunnah rasanya tu berludah sebagai syarat ke kiri , kalau mimpi tak baik

      Delete
    3. Oh, ya ke? Saya ni pulak kalau mimpi tak baik memang tak ceritalah. Kalau mimpi merapu habislah memang masuk blog punya. Maklumlah blogger katakan *__*

      Delete
  7. blogger yg dimimpikan tu kompem lyd mama si luth kan..bagi hint je dah tau sapa..sy pun pernah mimpi jumpa md..tp dah lupa jalan cerita mimpi tersebut..:)

    dh namanya mimpi kan kompemlah merapu meraban..kata org kecantikan sesorang tu dilihat masa waktu bangun dari tidur..itu paling natural..klu smp menjuih bibir tu apa kes.muahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...dah dua kali saya dengar orang bermimpikan saya. Ni kes teruja nak taulah tu sebab saya ni low profile gitu. Hahaha..... Nasiblah kalau terjumpa di luar, tak saya sembunyi bawah meja, saya aksyen-aksyen je dpn orang tak tahu jalan cerita!

      Mimpi yang merapu memang ingat sesaja sampai ke scene yang terakhir tapi kalau mimpi drama berat memang confirm lupa!

      Delete
  8. ni akibat addicted kat blog tu yg smpai mmpi blogger dtg rumah tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, kalau fikir sangat memang bawa ke tidurlah. Hahaha....

      Delete
  9. saya suka mengingat mimpi . bila bangun tidur jer , fikir jap , mimpi apa mlm tadi ... paling tak best kalau mimpi kena kejar dan main hide n seek . perghhh sakit jiwa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama berat saya tak boleh ingatlah, Vee. Kalau drama merapu selalunya sampai habis jalan cerita ^_^ Mimpi sadis memang tak cerita kat oranglah takut jadi kenyataan kononnya. Hahaha....

      Delete
  10. seronok betul mimpi2 ni yer MD, kalau mimpi jumpa kawan2 blogger lagi bestlah ceritanyer yer !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok betul sampaikan entah apa-apa yang dimimpikan, KA. Hahaha....

      Delete
  11. Hahaha...detail sungguh mimpi mu itu MD. I plak bebaru ni mimpi bersalin. Macam bagi hint nak soh memboyot lagi jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yang I pelik tau. Boleh ingat A-Z. Biasanya memang tak ingat apatah lagi kalau mimpi ngeri ke, mimpi indah ke. Aha, I ada baca pasal mimpi you bersalin tu. Hihihi...Kalau I yang mimpi memang I tak cerita kat orang. Orang kata kalau takut jangan cerita mimpi tu. Den tak sanggup nak tambah bilangan ahli keluarga. Den dah terlebih umur. Hahaha!

      Delete
  12. hahahha.. siap ingat story line erh.. boleh buat drama ni.. slot akasia pun boleh.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Story line memang boleh buat skrip drama pukul 7 malam, Lyn. Tak pun boleh join sekaki drama Korea beratus episod. Hihihi!

      Delete
  13. OO...baca komen lain baru tau blogger tu Lyd..tapi kan bab suami ensem tu macam betul je..kan??sebab dulu saya pernah juga bagitau dia suami dia muka cam artis AF..hahhaah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suami Lyd memang comel, macam Mat Arab tapi sila jangan cakap dengan Lyd. Hahaha.... Entah macamana Lyd boleh masuk dalam mimpi pun tak tahulah, ni mesti gara-gara 'I miss you' punya pasal *_*

      Delete
  14. masa baca tak boleh agak lyd, tapi bila baca komen barulah tahu
    aritu tengok gambar hubby dia memang tak nafilah, good looking suami dia
    tapi of course handsome lagi suami kita walau ada yang kata dia mat bangla...hehe

    anyway, mimpu you ni kan MD boleh tahanlah
    ingat pula tu tiap kejadian, kalau saya ni, lupa punya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sampai hati siapa yang kata suami YY tu macam Mat Bangla. Kalau sayalah, saya jirus dengan minyak panas tau. Hahaha....

      I pun pelik tau, macamana boleh ingat details mimpi mengarut ni. Memang tak boleh blah langsung ler....

      Kalau yang serius, konpem saya dah lupa. Kalau yang sedih, saya nangis siap-siap dalam mimpi sampai kena kejutkan. Biasanya mimpi serius takda ending sebab sibuk cari jam loceng dalam mimpi!

      Delete
    2. hehe...tak apalah MD, mat bangla pun, tetap pujaan hatiku!
      walau tak sama levellah dengan TMJ =)

      hebat cara you memorized MD, nal belajar jugalah =)

      Delete
    3. Hahaha... tak kiralah serupa dengan siapa yang penting suami kita, memang paling handsome pada pandangan mata kita ni. Kalau tidak, tak akanlah kita pilih dia, betul tak?

      Nanti-nanti saya ajar macam mana nak memorize ya. Yang penting jangan cuba cari punca bunyi (jam loceng) dalam mimpi ^_^

      Delete
  15. betul ke mimpi ni MD?dah macam sinetron pulak baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main point mimpi tu dah betullah. Pagi-pagi bangun terus simpan draft point penting gitu. Hahaha... Yang jadi macam sinetron indon ni sebab MD yang mengaranglah. Apalagi....

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...