Wednesday, December 10, 2014

Murni Discovery

Salam kawan-kawan!

Eh, eh, jangan terpedaya dengan tajuk ya! Itu bukan nama salah satu program Discovery Channel. Kita bukan nak discover siapakah si Murni itu! Ingat, dalam dunia ni cuma tinggal satu je gadis perempuan Melayu - ah kaklah tu ^_^ Kenapa menjuih? Cemburu ke? Sukahatilah kalau nak cemburu pun....

Ini nak cerita JJCM hujung minggu. I rasa ramai yang tahu tentang Murni Discovery ni. Ada banyak cawangan kalau tak silap tapi I pergi yang berhampiran dengan rumah kamilah!

Nama Murni Discovery ni sekali kilas ikan di laut nampak macam bunyi 'disco' pulak. Oh, tidak... seumur hidup I ni tak pernah masuk disko apatah lagi kelab dangdut ya! 

Eh, apa tadi nak cerita? Oh, alamat si Murni Discovery ni ya.... 

Kalau ikutkan websitenya ada 8 cawangan (SS2, Aman Suria, USJ, Sunway Mentari, Kepong, Bukit Jalil, Bandar Sri Permaisuri, Shah Alam) tapi I beri alamat yang I dapat ajelah ya ^_^

Cawangan SS2
53, Jln SS 2/75, Taman SEA, 47300 Petaling Jaya
Tel : 018-383 3385

Cawangan USJ
USJ 9/5P, Subang Jaya
47620 USJ
Tel : 03-8081 8102

Cawangan BSP
Block A, Jalan Danau Lumayan 1
Pusat Perniagaan Danau Lumayan
Pusat Tasik Permaisuri
56000 Cheras, KL
Tel : 03-9191 0033

Cawangan Bukit Jalil
No. 41, Jalan 16/155C
57000 Bukit Jalil
Tel : 03- 8999 1936

Nah, sekarang cuba teka cawangan manakah yang I pergi? ~_~

Tekalah, I tak nak bagi hadiah pun....

Sebab dah kepenatan makanya kami tak makan di sini. Kita tapau bawa balik. Adik dah terlelap dalam kereta dan Hubbydearie pulak malas nak keluar lagi. Dah penat pak supirnya memandu ke sana ke sini, maka mahu beristirahat dalam kereta sahaja.

 I dengan si Bubbly Abang yang pergi membuat pesanan. Selalunya Murni ni penuh memanjang. Setiap kali kami lalu je mesti penuh sampai ke luar. Memang masyuklah kalau buat bisnes macam nih....

Sementara menunggu order, kita basahkan tekak minum air dengan nama entah apa-apalah...


Si Bubbly Abang order air Ribena biasa sahaja tapi Mommynya nih alahai bukan main nama minuman yang dipesan....

'Mommy nak masukkan dalam blog eh? Abang senyum macam ni, boleh?


Actually, I don't like you. I don't even know you how to love you? But again, I wanna try this. So, dengan muka tak malu I tercakap these to you Mat Bangla...


Oh, tak rela I! Kalau Hubbydearie ada, tentu I tak order minuman ni. Apa rasanya? Pi baca kat menu yang I captured di atas tu! Tapi..... sedap gak ^_^ 

Ribena biasa (Medium) harganya RM4 dan ' I Love You' ni pulak RM5.

And, inilah hasil tapauan (eh ada ek perkataan ni?) kami untuk santapan di rumah....


Mi Raja Special berperisa Tomyam (RM9)

Mi sup untuk Adik (RM6)

Nasi Goreng David Beckham (RM7)

Ini takkan tak kenal siapa punyakan... si Bubbly Abanglah. Nasi Lemak Ayam Goreng nama diberi ^_^ (RM7)

Si Beckham tu kepunyaan Hubbydearie manakala Mi Raja Special ala Tomyam tu tuan punya blog yang makan....

Portionnya besar ya, kecuali si David Beckham yang habis kena tibai dek Hubbydearie, yang lain-lain kita simpan untuk sambung makan esok paginya. Abang jangan cakaplah, sedap sesaja kalau diberi ayam goreng.... 

Rasanya?

Uhuh.... nak kata macam mana ya? Tanya kat Hubbydearie katanya so-so aje hidangannya, nothing special walaupun dah habis si Beckham tu kena makan!

Tanya kat MD.... pun okeylah rasa Mi Raja Special ala Tomyam tu. Katanya itu salah satu signature dish di Murni Discovery tapi I rasa biasa je, again nothing special sangat feelingnya masa makan!

Nak datang lagi ke MD lain kali? 

Maybelah.... banyak signature dishes tak order lagi. Itu I  tengok dalam menulahkan... 

Servis pun not bad. Mencanak laju aje order sampai atas meja. Hahaha....

Pada yang nak mencuba, silakan jangan malu-malu keluarkan duit *_*

Tahun depan ada GST, kalau tak sedap mahu terjun dari katil ke lantai tau! Baiklah cuba sekarang mana yang berkenan dan kepingin nak makan *_*

P.S. Patutnya hari ni kena keluar destinasi ketiga yang kami terjah tapi ah kak sibuk buat pesanan McD untuk seluruh wargakerja ya! Makanya malas nak menaip entri panjang berjela, mengwatermark gambar dan upload sini. Entri makan ni senang sikit, gambar tak banyak ^_^ Esok-esok jelah kita sambung lagi sebab hujung minggu dah nak sampai. Akak teruja dah nih .... *_*








 


























48 comments:

  1. pengsan abang bangla tu kalo cakap i love u kuat2.. hahahahaa..
    tetiba plak kena order camtu..
    nama kedai pon cam pelik murni discovery... sekali dengar memang tak terlintas itu kedai makan sebenarnya..
    yang mi raja tu awat cam bihun jer MD bentuknya? style gitu ehh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sopan-sopan tau saya order air tu. Merah padam muka. Hahaha....

      Saya pun sebenarnya pelik juga. Ingatkan mi raja mestilah guna mi kuning tapi yang ni bihun pun bukan juga. Lebih besar dan kenyal dari bihun tau. Entahlah apa nama mi jenis gini. Rasa boleh tahanlah sebab ambil perisa tomyam.

      Delete
  2. hahaha...apa ke hal nama air camtu..bikin mat bangla tu kembang hidung je hari-hari ada org kata 'i love you' kat dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal! 'I love you' lah, 'I miss you' lah, 'Sweety Special'lah, 'Your Lady' lah, pendekata semua ada yang boleh menyebabkan konflik dalam jiwa abang bangla tau! Hahaha...

      Delete
  3. Sengaja owner restoran bagi nama special macam tu bagi menarik pelanggan. Macam-macam cara kan. Adik mestilah tak habis, sedangkan abang yg suka ayam pun tak habis. Ok jugalah dgn harganya yg standard dgn portion yg banyak lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam nak menarik pelanggan 'wanita' je ni, kak. Yalah, wanita lah senjata utama kalau nak suruh menghabiskan duit kat kedai makankan. Hahaha....
      Portion mi sup Adik tu banyak betul. Simpan dalam esbok untuk dipanaskan keesokan paginya. Pepagi dah makan mi sup ^_^ Kelas betul Mommy mereka nih! Hahaha!

      Delete
  4. Dah katanya dekat ngan rumah mestilah kat restoren yg kat Tasik Permsisuri tu....mcm tak tau....elehhhh.....

    Itulah untungnya org yg jadi tukang beli...selalunya dpt lebih dpd org lain....hihi.... Air lap u lagi nyah!!!! Haha....

    Eh tapi nampak sedap ar mee tomyam tu....tetiba mak teringin nak makan kedai .....
    Weyh...abg tu mmg dah tau mak dia mmg kemaruk blog haha...siap posing dulu tak yah kena suruh dah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, betul! Ini hadiahnya ........

      'I lap you shoooo much! Muahhhhhhhhhhh!'

      Hahaha.... sure tepis dengan dua belah tangan nih! Tau pun takut!

      Boleh tahanlah mi raja special tu. Sebab rasa tomyamnya masih kena di lidah mat saleh saya ni *_* Ingatkan mi kuning tetiba dapat mi entah apa tak tahu spesies asalnya!

      Mak, bukan ke Mak setiap hari Jumaat makan kat kedai? Huhuhu.......

      Delete
    2. Sajalah tu kan....kekonon lap kita tp dlm masa sama mcm kena halau jer mak tang ' shoo ' tu

      Tulah.....jenuh tengok...rupanya bukan mee kuning ..... mcm yee mee ...yer ke?

      Delete
    3. Eh, mak suka rupanya kata-kata 'I lap you' tu. Ingatkan tak suka, geli geleman.... Hahaha....

      Mungkin kot. Tebal banyak dari bihun!

      Delete
  5. Dah penat mengorder tu.....eh? Kak Ton ni mmg muka kaki order yek? Haha.....So..... awak pilih berger apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak, dengar betul-betul penjelasan daripada Kak Ton nih! Kak Ton bab-bab duit ni memang mahir menghabiskan. Dah katanya bos nak belanja, apalagi, marilah kita berjemaah order sesungguh hati, sepenuh jiwa raga. Kak Ton order Spicy Chicken McDeluxe, Mak! Kak Ton kan walaupun omputih celup tapi tekak ni minat yang pey-das, pey-das tau ^_^

      Mak, Kak Ton dah jadi Angry Bird ni! Kak Ton cakap kat McD hantar tepat pukul 12.30, mereka pi hantar 11.30 pagi. Sejuk kaku dah makanan kita orang, Mak ooi!!!!!

      Selamat kerjakan duit bos RM245 aje ^_^

      Delete
    2. Nak makan Mc D ar esok....tp minggu lepas baru makan kat IOI... GCB...

      Oit cepat pun marah?? Makan jer ler sambil menaip tu....time rehat boleh mengular!

      Delete
    3. Bos tak kasi makan waktu bekerja sebab dia nak kita semua makan bersama-sama macam keluarga. Mencik tau...Keras kejung fries!

      Time rehat tak leh mengular. Kalau tak gosip berjemaah, kena blogwalking. Hahaha....

      Delete
  6. La..ingat hari ni dia nk tulis pasal tempat ketiga, ghupa ghupanya pasal makan.. kasi orang tertanya2 pulak..
    masa saya dengar murni discovery, ini masa saya mula pindah sini, saya ingatkan kedai apalah.. rupanya glamer jugak ye. Tapi dah 4 tahun duduk kat selangor pun masih tak jejak kaki kat mana mana cawangannya..
    unik nama2 menu kat situ..
    Sekali sekala terfikir pasal GST next year ni, risau pun ada. Bagi golongan marhein bandar macam saya ni, risau kot menjejaskan perbelanjaan mampu bayar.. kerajaan pasti ada rancangan nak hadapi dan tolong kot? Bersangka baik.. kalau tak, meh la kita buat bantahan beramai ramai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...tak dan nak menaip entri panjang siap dengan gambarlah, AN. Buat yang ini dululah, senang sikit kerja. Lagipun pagi ni selain sibuk mengorder McD, banyak pulak kerja atas meja ni. Berpinau mata....

      Makanannya so-so ajelah. Nak kata tak sedap pun tak juga. Kalau lapar, boleh ajelah....

      Entahlah ye macam mana nak menghadap GST tahun depan ni. Takut peniaga ambil kesempatan atas kelekaan kita. Barang takda GST pun ditibainya charge lagi mahal. Parahlah macam tu, kan.....

      Delete
    2. Awat xleh komen di entry knock2?

      Delete
    3. Aduhai... minta maaf! Maybe sebab youtube tu kot. Itulah orang cerdik kalau buat lain macam sikit memang parahlah! Hahaha...

      Dah buang youtube. Maybe dah okey kot. Silalah komen ^_^

      Thank you so much for telling me! Kesian AN.....

      Delete
  7. hehe...camne nak order air tu
    mesti terasa malu sendiri, kalau sama jantina okay lagi
    lain jantina, ishhh...tak dapat membayangkan order i love you =)

    emm, nampak sedap menu
    tapi rasanya kalau ajak en suami, dia lebih rela makan warung tepi jalan =)
    wah, ke mana hujung minggu ni
    saya ada kenduri kahwin nak kena attend
    besok cuti sampai ahad, best! jangan jealous ye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakap je lembut-lembut sambil mata berkelip-kelip sampai nampak bintang - I lap you!

      Laju je Mat Bangla tu ambil order dan hantar air nanti. Kesian juga tau. Hari-hari mereka ditimpa perasaan dek konflik nama menu nih!

      Nyampahnya! Nyampahnya! Esok dah cuti....Eh, buat apa habiskan cuti setakat nak pi kerja kahwin hujung minggu nih!

      Ish, rasa nak amend je komen ni. Buang pasal cuti tu!!!

      Delete
    2. hehe...yes...yes! berjaya buat besan to be jealous
      besok selangor memang cuti, bday sultan selangor
      ambik cuti jumaat aje, tu yang jadi panjang cuti
      sengaja aje cuti selain dari membakar jiwa besan to be
      kenduri pun datang makan aje..hehe
      nak cuti ari lain dah fully booked, tak apalah, janji cuti =)

      have i told you that i will have a long weekend?
      ayat sengaja bagi lagi panas...wahahaha

      Delete
    3. Oh, niat dengan sengaja rupanya! Nasib baiklah tangan ni tak gigil-gigil nak approve komen. Kalau tidak, boleh je kata tak nampak komen ni ke, terdelete ke....

      Takpa, takpa. Cuti kita dah habis sebenarnya tapi kita dah berniat nak unpaid leave dua hari. Tunggu jelah... Legoland aku datang!

      Hahahaha....bagi lagi jealous! Padan muka terkebil-kebil dah tu!

      Hahaha... *kuatlagigelakbuatsakithatiorang*

      Delete
    4. setakat legoland saya tak kisah lagi
      tapi kalau universal studio ke, disneyland ke
      memang bikin berapi jugalah...hehe

      dah tu dah pergi ke belum legoland nya
      tak jumap cite pun pasal tu

      Delete
    5. Saja je nak mendengki hati orang tu. Hahaha... Kalau dah pi mesti dah ada cerita. Alkisahnya mungkin terpaksa diabaikan aje hajat dua beradik ni sebab bapaknya kata tunggu bila adiknya datang satu famili barulah meriah pi legoland. Saya tak percaya kata-kata HD ni. Kupon saya semua habis 31 Dis ni, sayang sungguh. Adik tak payah ceritalah sampai ngigau Legoland dah... Kalaulah saya boleh drive turun ke JB tu, dah lama saya bawa anak-anak dan tinggalkan HD dengan Kuala Lumpur kesayangannya ni!

      Delete
    6. laaa...sayangnya
      sedekah ajelah sesapa kupon tu
      minggu depan dah expired tu, sayang
      tapi tulah MD, mak ni lain sikit. tak macam bapak
      level kesian kat anak tu, tinggi semacam

      Delete
    7. Sekarang ni memang tengah peak seasonlah. Mesti macam ulat kat sana tu. Kalau nak pi akhir tahun nanti pun rasanya macam tak puas je superheroes berdua ni nak main lenjan-lenjan dek ramai orang.

      Mak kan memang lain banyak daripada bapak! Mak kalau boleh semua hajat nak dipenuhi tapi bapak ni tak kisah je memanjang!

      Delete
  8. Tempat ni mmg sesuai utk org yg suka makanan yg portionnya besar. Berbaloi makan. I love tu mcm ribena longan, tapi ada letak lemon terus je rasa mcm, pelik je combination tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap Lyd. I suka I lap you tu walaupun teragak-agaklah nak mengorder. Kalau waiternya ganteng, okeylah lagi sesekali tersasul. Ini waiternya lain macam jerk....

      Delete
  9. mesti abam bangla sengih sampai tak tidur malam kalau MD sebut nama air tu..hahaha..Abang ni sama macam anak saya la.makan mesti nak ayam..kenapa budak2 sekarang suka makan ayam ye??orang tua2 pulak suka daging tak pun ikan masin..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang memang suka sangat ayam goreng. Kalau pergi makan, mesti-mesti nak nasi lemak ayam goreng. Tak kiralah siang ke malam. Kalau makan western, tak sudah-sudah dengan chicken chopnya.

      Delete
    2. Boleh jadi duta produk ayam goreng la kalau gini..

      ehem..orang kata kalau benda tu anak suka makan ,mesti maknya teror masam benda tu..Maknanya MD ni kalau buat ayam goreng kompem pejam mata je dah siap..kan??

      Delete
    3. Tak payah tengok resepi dah! Hahaha.... Memang almost everyday ada ayam goreng, Diana. Kalau tidak, memang suram je si Abang ni menghadap makanan. Kalau keluar makan, dah makan ayam goreng pun boleh lagi nanti sebut nak ayam goreng. Naik muaklah tengok ayam. Tapi kalau setakat KFC ke, McD tu memang dia dah tak heran. Pandai pun muak.

      Delete
  10. woo tempat makan mati2 ingat nak cerita pasal diri i..nama sy kan ke murni.muahaha...

    tempat ni mmg sesuai sgtlah dengan famili kami yg semuaya perut besar2 belaka..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah agak dah! Teringat juga nak 'mengata' pasal awak, PK tapi entah kenapa hilang pulak statement nak mengata kawkaw tu.

      Portion besar, kalau macam Aiman tu, mesti 18kali dia ucap terimakasih kat awak suami isteri PK sebab bawa dia makan kat sini. Hahaha.

      Delete
  11. haih..terliur tengok mee raja masak tomyam tu. nampak sedap...

    anyway, mula2 baca murni tadi teringat Cekgu Murni makwenya si Haji Bakhil...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....memang nama restoran ni special sikit kan. Silap dengan macam program TV. Dua kali silap macam pi disko pulak ^_^

      Boleh tahanlah mi raja special perisa tomyam tu. Signature dish di Murni. Ada perisa lain juga tak silap saya bbq dan satu lagi lupa pulak!

      Delete
  12. pernha pergi kat aman suria punya outlet.. makan chicken chop mmg byk portion nya.. sorang pun tak habis makan.. sampai sengkak perut.
    ni kt s alam dah bukak dah, tapi tak pernah singgah lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyakkan portionnya! Memang senak perut kalau nak menghabiskan sorang-sorang. Boleh makan untuk dinner, breakfast and lunch keesokan harinya *_*

      Delete
  13. pestime dengar nama nya.
    semuanya jauh jauh
    gagah pon bukit jalil je la, boleh?
    comfirm mommy pergi cheras kan. betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai pun! Tapi takda hadiah. Lagipun ini orang kedua yang meneka betul. Hehehe...sajalah tu kedekut tak mahu bagi hadiah. Saya sebenarnya teringin nak ke Bukit Jalil tu tapi HD kata yang dekat ada, nak pergi yang jauh buat apa!

      Delete
  14. Nama2 menu dia sgt curlaas..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal kita teruja nak mencuba.Tapi ada juga yang buat rasa segan pulak nak mencubanya. Hahaha....

      Delete
  15. dasyat nama2 menu tu eh..tak leh blah ayat MD..nama ntah apa2..kih2 baca sambil sengih2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayangkan ajelah kalau depan suami kita nak order kat MatBangla tu air 'I love you' sambil senyum sumbing. Mahu terbakar hati suami kita, ya tak? Haahaha....

      Delete
  16. dah agak dah nasi goreng beckham tu HD punya . dah byk entry HD mkn nasi goreng . klu camtu , HD bad mood , masak jer nasi goreng MD ... heh heh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. HD memang favoritenya nasi goreng dan tomyam. Kalau lama tak makan masakan Malaysia, mesti tetiba aje HD nak nasi goreng ataupun tomyam. Memang his favoritelah tu.

      Delete
  17. ni dekat ngan ofis lama CZ.. selalu gak pergi situ.. tapi kalau waktu lunch emamng ramai orangler ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dengar selalu tapi pergi tak pernah lagi sehinggalah hari itu. HD memang dah lama ajak tapi saya malas sebab orang sentiasa memenuhi restoran. Okeylah, nak kata sedap sangat pun tak juga!

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...