Thursday, December 11, 2014

Taman Rama-rama

Salam kawan-kawan!

Akhirnya, selepas 'dicantas' oleh entri yang tidak berkenaan, sampai juga ke destinasti terakhir kami setelah ke sini , sana dan sebelum ke situ ^_^

Hujung minggu pun dah sampai kembali, haruslah selesaikan semua cerita berkaitan sebelum berhujung minggu sekali lagi. Wah, ramai kawan-kawan dah mula melenjan berjalan makan angin, cemburu pulak rasanya dalam hati!. Kami sekeluarga memang tak reti nak plan, main terjah aje bila mahunya. Asalkan ada tempat penginapan, kami on aje walaupun tengah malam baru buat decision ^_^

Kami ke Taman Rama-rama kerana memang belum pernah sampai ke sini bersama superheroes. Walaupun dalam hati feeling biasa-biasa sahaja, I tetap tunjuk senyum lebar pada anak-anak dengan harapan mereka akan suka 'mengembara mencari rama-rama' di dalam ni nanti.

Surprisingly, Adik langsung tak takut ya. Maybe sebab dia rasa macam tourist je dengan binokular di leher, di celah-celah tourists yang ramai di sini. I cuma bayar RM10 aje for myself and with my Aeon member card, superheroes dapat tiket percuma ^_^ (Buy one ticket for adult, free two tickets for kids under 12 years old *_*)

See, bijak tak ah kak dalam bab macam ni? Hubbydearie tak mahu turut serta sebab beliau dah biasa ke sini bersama rakan-rakan senegara. Lagipun kalau Hubbydearie nak masuk, charge lebih sikitlah sebab non-Malaysian. Huahaha....kesian bapaknya! Dok ajelah tunggu kita orang kalau tak mahu posing pegang-pegang pinggang dengan I kat dalam tu! Kalau Hubbydearie masuk sekali, tentu beliau yang akan lebih-lebih 'mengomel' kat dalam instead of me. My job part ngomel ni, janganlah you dare to kacau daun ya darling ^_^

By the way, my Hubbydearie ni dah macam tourist guide tau kalau ada je kaum kerabat, handai taulan datang melawat Malaysia!

Layanlah 31 gambar yang ada dari tangan ketar jurugambar low class ni ~_~

Adik macam biasalah susah nak snap fotonya. Asyik melilau. Binocular tu baru beli kat Muzium Negara. Sekali rembat sampai dua! Tak sempat sampai rumah dah lompong kanta binoculars bagai!

Masih sibuk dengan binocularnya. Mencari butterflies yang entah ke mana menghilang masa kami di sini. Malu kot macam blogger MD tu *_*
Berusaha si Abang memegang kepala Adik. Susah sangat nak suruh tengok Mommy kat depan tu!

Cantik, kan! Kalaulah buvijon ada di sini bak kata Abang....

Herot berot muka Abang dek kerana Adik yang tak reti diam. Abang kata, 'Adik diamlah, biar Mommy ambil gambar kita banyak-banyak masuk blog. Kalau tidak, sampai malam pun kita akan duduk kat sini!'
Ambil gambar Abang jelah senang. Si kecil tu ada dekat-dekat I. Don't worry, walaupun Mommy mereka sakan snap photo, kebajikan dan keselamatan anak-anak terjaga. Kalau tiada sisi, memang Mommy menjerit jerk! 
Eh, eh, tetiba ada seekor 'rooster' sesat
'Tolonglah kesian kat Abang ni, Dik.... Janganlah lari lagi!'   



Mana pi semua butterflies cantik-cantik ni? Tension jiwaraga I tau, dahlah sakit tengkuk dok mendongak. Jauh benar dok kat atas nak watpa. Orang nak buat photoshoot nih!
Asyik  tak nampak je butterflies yang cantik-cantik, akhirnya kami redha dengan nasib dan terus masuk ke dalam. By the way, nak mengajar sikit ya kalau tak tahu! Yang cantik, cun melecun dan berwarna-warni menarik itu namanya kupu-kupu (butterfly). 

Adik angkat tirinya lain family pulak si rama-rama (moth), biasanya satu tone je warna, tak cun! Surname rama-rama dan kupu-kupu sama yek - Lepidoptera. Rama-rama kalau tengah rileks sayapnya merentang (yalah dia sedar diri tak berapa cun) manakala si kupu-kupu pulak akan melipat tegak sayapnya sebab malu semua orang dok memuji 24-7. Serius ni ah kak mengajar fakta, tak tipu. Silalah percaya sekali ni aje....

Gambar yang macam di bawah ni banyaklah sebab semua rama-rama dah kena 'frozen'. Keh3x.



Tetiba teringat zaman di universiti. Ah kak zoologist ni memang excited bila nampak hidupan dalam hutan. Naik sampan dok kat pulau. Jatuh dari jambatan gantung pun pernah duk excited over-over bila nampak keindahan alam semulajadi nih!


Padanlah kurang 'kumbang' di luar sana, dah habis kena tangkap dok dalam 'penjara' rupanya *_*

Siapa pandai dan tak rabun, cari cepat kat mana walking stick tengah lepak!
Awat buat muka senyum tak jadi ni, Abang? Bulat aje Mommy nampak si Abang ni. Hari tu rasanya dah susut sikit. Sekarang ni dah kembali 'menonjol' isi perut nampaknya. Kena diet baliklah ni sayang!
'Sekarang ni sayalah botanist & zoologist yang bertanggungjawab di sini' 
Apa masalah dunia ni, Adik? Tak reti diam langsung!
Ini namanya Giant Millipede. Kawan baik ah kak dulu-dulu *_*
 
Ini namanya Palamnacus fulvipes atau nama kampungnya kala jengking ^_^
The most handsome beetles in the world (Lucanidae). Tak tipu *_*
 
The largest rhinoceros beetles (Caucusus and Hercules)   

Nampak tak betapa happynya Abang kat dalam ni? Kembang kuncup hidung! Adik Cute tak payah tanyalah, sampai balik sibuk dengan binocular yang tak boleh nampak apa-apa pun tu *_*
Alamak! Mana pulak pergi gambar pakcik gacko bermata hijau ni... For sure dah terdelete. Takpa, takpa... bukan handsome mana pun!

Hujung minggu ni sebenarnya takda plan lagi. Malam Jumaat nanti baru kita fikir mana nak tuju. Kalau dah satu hari punya cerita sampai empat entri, entahlah nak kata macam mana. Eh, memang tak reti tau nak pendek-pendekkan ayat nih!

Ada sesiapa nak mengajar I ke?

Hahaha!


50 comments:

  1. oh..akak MD dulu belajar ilmu haiwan ye!hehe.mana gambar akak dengan rama-rama atas bahu ala-ala Snow White?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak belajar ilmu dalaman haiwan dan tumbuhan tapi entah mengapa akak tergolong dalam carnivor bukannya omnivor. Ada paham little-little tak Sal apa yang akak nak sampaikan? Takpalah..... kalau tak faham :)

      Delete
    2. hehe..faham-faham don't worry.

      Delete
    3. Pandai pun, Dik Sal ni. Bukan senang nak cari orang yang 'memahami' sekarang ni :)

      Delete
  2. macam kita jugak la nak kemana mana susah sangat nak buat plan.. tup2 siap2 sampai jer.. hahahaha adik ni macam anak saya susah nak ambil gambar & duduk tak diam. beza anak saya gugirl jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami memang adhoc je, Suria. Kalau plan mesti tak jadi. Baru semalam akak kata nak pi Legoland nak menghabiskan segala 'Kids Go Free' yang akak kumpul selama setahun lamanya tetiba HD kata tunggu! Tunggu sampai adiknya datang bersama keluarga tahun depan!

      Arghhhhh..... nak sewel rasanya!

      Delete
  3. Kakcik tak pernah masuk pun ke Taman Rama2 ni...lalu je... :)

    Pagi tadi puas nak scroll blog ni tapi macam tersekat je...sudahnya kakcik keluar tanpa jejak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pagi tadi blog ni ada masalah 'dalaman', kak sebab tuan blog yang katanya bijak pandai tu telah berjaya menggodeh entah apa-apa. Kalau takda yang hint, saya pun tak tahu ada masalah!

      Terima kasihlah kat Kakcik sebab sudi datang semula. Datang banyak kali pun takpa. Nak komen berpuluh kali pun saya open arms ajek ^_^

      Delete
  4. OOoo..kala jengking...saya tak baca lagi caption bawah tu saya kata.."jentik2 pun adA?"..ekekek...gelojoh tak hengat.,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...nak buat apa bela jentik-jentik! Tak bela pun dah berleluasa nyamuk aedes ni membiak! Setakat bekas kecil tu tak cukup nak upkan rating denggi *_*

      Delete
    2. Kot la dia bela jentik2 nak buat rama2 tu perasa2 cam dok hutan betul..wakakakka

      Delete
    3. Hahaha...nasib baik aedes betina tak suka hisap darah rama-rama. Kalau tidak, pupus dah rama-rama kena denggi. Eh, ada ke? Hahaha....

      Delete
  5. seronok kan pegi taman rama-rama.. 2 jam kat dalam tu pun saya tak rasa..
    yang walking stick tu kami tak jumpa hari tu..rupanya tengah melekat kat sebelah atas..puas cari2 kat bawah.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menyelit celah daun manalah nak nampakkan kalau tak tengok betul-betul. Saya tak lama pun di dalam sebab suami tunggu di luar. Kira okeylah juga dapat jalan-jalan tengok rama-rama di dalam tu. Saya silap sikit pi pakai kasut tinggi dahlah susah asyik nak menggelungsur je, jalan licin!

      Delete
  6. Abang nampak macam dah semakin tinggi dan adik biasalah semakin tembam dan pipi semakin labuh...haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu Abang dah susut sikit sebab saya kawal makannya. Ni tengok dah membesar bagai johan semula! Kalau kita leka aje, memang dia kerja snacking tak berhenti! Adik pun sama naik sekarang ni badan tapi makan tak banyak mana pun!

      Delete
  7. lama dah tak masuk taman rama-rama....comeynya si abg dan adik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali masuk memang best apatah lagi kalau bawa anak-anak. Mommynya memang semua benda pun excited lebih-lebih *_*

      Delete
  8. wah, patutla lama ditangguh2 nak buat netry ni.....jeles kami pergi Taman Rama-rama Penang ke ni? haha... baca kisah MD ke Taman Rama-rama ni memang best, panjang dan lebar penerangannya... bagusnya abang ingat kat neneknya masa tengok keindahan alam kat situ, good boy !!
    Adik pun tak takut rama-rama? Syokla MD snap beratus-ratus gambar tu, eh...berapa jam menjelajah kat situ? Alang-alang dah HD bagi keizinan, maka takkan masuk kejap je kan? Mesti berbaloi harga tiket RM 10 tu...mana tahu pasal boleh guna Aeon kad untuk bayar anak-anak punya entry fess? Diorang tanya ke?

    Akhir sekali nak puji korang, hebatla korang... banyak tempat jelajah minggu lepas ni.. minggu ni lagilah kan? ai, saya tunggu baca sahajalah... Tak leh keluar kawasan sebab MIL menyinggah lagi malam esok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak gambar itu pun masa transfer ada juga yang tertinggal. Malaslah nak upload lagi, entri pun dah siap. Itulah, kalau takda gambar senang sikit cerita. Lagi laju menaip *_*

      Adik okeylah dalam ni, tak takut pun rama-rama. Cuma Abanglah rama-rama hinggap atas bahu sikit punya minta tolong. Kena gelak dek tourists yang ada kat situ jerk! Harapkan badan besar, hati kecil ya amat!

      Sia-sialah AN kalau saya dok menghadap AEON member privilege booklet siang malam tapi tak tahu *_* Dari situlah saya tahu ada kids free ticket ni. Khatam dah saya mana tempat yang ada privilege dengan AEON Member Card tu ^_^

      Minggu ni takda plan lagi tapi rasa macam nak pi mandi-manda. Entahlah tengok apa cerita malam ni....

      Delete
  9. pgi time zaman2 sekolah dulu ler..
    pernah pgi yg cameron highland dulu klu tak silap...
    skrg klu sorg suh pergi pun, baik takyah lah..
    but for kids oklah lah bagi dorang explore lebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ni sebab anak-anaklah rajin. Kalau tidak, tak sampai juga. Taman Orkid tu masa Mami ada barulah jengah. Mami pun pelik - korang ni memang tak suka hidupan semulajadi ke apa! Kalau tak kerana Mami, taman-taman pun kita tak mainlah. Buang peluh je ^_^

      Delete
  10. yelah samalh kita main terjah juga.. kang plan2 tk jdi.. ada hikmah tu.. Allah t ahu apa yang kita tahu,
    byr rm10, mcm2 dpt, ilmu dpt.. anak2 pun happy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu macam tu. Bila plan je adalah yang menghalang. Kalau tetiba terjah, okey je. Itu yang lagi seronok tak berplan bagai ^_^

      Delete
  11. Ni penyakit berjangkit dari jiran sebelah lah ni.... Kalau jiran sebelah cerita pasal nutrisi pisang kaki, jiran lagi satu ni rupanya pakar pasal rama-rama.. Ok ok, saya percaya 100%... no worries ^___^

    Alahai, comel jer si abang teringatkan bujivonnya.... Rindu lah tu nak jumpa nenek dia lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni bukan penyakit berjangkit! Ini namanya cemburu buta, Nur *_* Eh, baru perasan entri saya ada sedikit berilmiah pulak. Not so MDkan....

      Sibuklah Abang ni tanya kat Daddynya bila buvijon nak datang. Suruh datang cepat-cepat. Saya ni kalau boleh nak lambatkan lagi mak mentua datang. Hihihi...dasar menantu tak gunakan *_*

      Delete
  12. hujung minggu ni meh datang putrajaya kak ade pesta lampu heheehhe...lieya ni ajak jek org tapi lieya sendiri tak pergi ....org dtg putranaya lieya plak lari keluar putrajaya hahaahah sebab tau dah sure jem sane sini kat sini nanti....

    kak, mmg abang lagi senang nak bergambar kak...tegak berdiri laksana askar hah...si adik jek main2 ...siap kene pegangkepala...tapi percaye la kak, pic tu paling comel to the max hahaahaha

    kak!! jgn kedekut sgt...cepat tunjuk pic en hubby hahaahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pesta lampu tu maknanya kena pi malam ke apa ni, Lieya? Nantilah akak google info. Lainkali kalau ada apa-apa yang havoc kat Putrajaya tu, beritahulah kat akak. Boleh akak tumpang menyibukkan diri sekali!

      Abang akur je kehendak Mommy. Lebih lagi bila tahu Mommy ada blog. Posing-posing lepas tu gambar masuk blog tapi dia tak heran pun nak check blog sebab dia malas membaca! Hahaha.

      Adik ni memang payahlah nak photoshoot. Melibas sana sini tangan, merayau sana sini kaki tu. Penat nak suruh posing. Lainlah kalau tetiba mood berposingnya datang, dia akan suruh kita snap foto cepat-cepat!

      Ish, permintaan tak dapat dipenuhi! Dah kata macam TMJ tu faham-faham ajelah. Esklusif ^_^

      Delete
  13. tak boleh cari la kat mana walking stick melepak.sama je nengoknya

    tak pa la mommy dekat dekat nk hbs cut bawa la dua beradik tu ke legoland ke.. sure seronok adik nnti..

    ini sekadar panas panas badan je ni hihi..

    ada taman rama rama blh la nengok kan.
    kt kg jrg nk npk dh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat celah daun tu, Ciksu tergantung di situ ^_^ Cuba tengok betul-betul *_*

      Bapaknya dah habaq, Legoland kita simpan tahun depanlah bila adiknya datang ke Malaysia bersama mak mentua saya. Aduhai, penat saya kumpul segala kupon nak ke Legoland tu. Dahlah semuanya expires sampai akhir Dis ni....

      Delete
  14. Taman rama rama ni y dekat taman burung n muzium islam tu kan?? Klo situ la... lyq pnh smpai.sini dlu.. tp mcm dh brubah byk sgt. Nnti bwk pi tmn burung.. lg best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Lya. Kawasan sekitarlah tu. Muzium Islam tu tak masuk lagi. Rasa macam nak juga bawa superheroes pergi suatu hari nanti but not this timelah kot. Cukuplah kembara muzium kami kali ni ^_^

      Delete
  15. Malas ar nak gi Taman Rama rama ni...
    Tunggu beranak kecik dululah haha.....

    Tp kan Kak Ton...best jugakkan ambik gambo dlm taman ni, bolehlah pegang tengkuk pegang pinggang baring atas dada dlm taman...nampaklah lomantik hoho....

    Baru tau mak, kak Ton bez,a rama rama ngan kupu kupu...tak sia sia tau ada kawan mcm kak Ton....clever pasal rerama ngan kekupu...

    Senang jer nak buat entri Kak Ton jadi pendik ni....injek jer pil khayal haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu bercuculah, Mak. Nanti mesti seronok pergi dengan cucu. Terasa sangat tuanya kita. Hahaha....

      Orang tak ramai Mak dalam taman ni bolehlah nak posing peluk pinggul bagai. Tapi nak main posing landing-landing tu mungkin taklah kot. Manalah tahu kena serbu dengan Jawi. Intimate sangat in public katanya. Hahaha...

      Itulah Mak, Kak Ton pun teringin nak letak bahan berilmiah tapi Kak Ton malas nak fikir bila tengah menulis entri. Tak macam Mak, rajin alahai ^_^

      Sampai hati Mak nak suruh Kak Ton injek pil khayal. Kalau Kak Ton khayal, Mak nak tolong taipkan entri kat sini? Nanti rindu bedo'oh macam mana? Ahah, Mak juga susah asyik skodeng pintu bilik Kak Ton *__*

      Delete
  16. samalah kita tak reti nak plan bercuti..sebenarnya sy boleh je plan..tp en suami tu susah la sikit nak ikut my plan..kena la ikut cakap boss.huhu..

    taman rama2 baru haritu tgok AN sekeluargha ke png..taman rama2 jugak.dan2 ckp kt en suami blik kmpg ni p png nk p taman rama2..dia bley buat derk je.benci!haha..

    tahan juga abang jadi model taman rama2.adik cute biasalah mana pandai fokus bab ambik gambar..sama macam afia.stress je nk snap pic dia..aiman plak bergambar ikut mood.klu mood tak elok,muka kena paksa je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah betul nak plan ni, PK. Saya ni hujung tahun cuti. Tapi itulah kalau plan sudah tentu tak menjadi. Hajat nak ke Legoland tu pun takda approval lagi. HD suruh tunggu Adiknya datang in Feb nanti. Boleh pergi sama-sama. Habislah semua kupon Legoland kids go free saya tu. Huhuhu....

      Delete
  17. Gitu la yg tak bestnya masuk taman2 mcm ni. Yg real hidup tak berapa nak nampak. Hanya yg kering letak dlm muzium je yg tinggal. Abang rindu kat bonjovi ye. Bila bunjuvi dia nak dtg Malaysia lg?

    MD, i rasa weekend ni punya aktiviti, tahun depan baru u akan habis cerita. itu pun kalo minggu baru ni u ada pegi mana2. You mmg detail la orgnya. Bagus apa macam tu. Takyah la nak belajar pendekkan entry. Ni kalau buat laporan eksperimen kat skolah, mesti berkajang2 explanation dia. Kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang lain masuk bukan main lagi gambar reramanya, colourful and beautiful. I masuk, macam nilah jadinya. Ke I yang memang tak pandai snap foto yerk? Dah kata masuk Taman Rama-Rama, haruslah ada gambar rama-rama kalau tidak terkeluar tajuk pulak. Hahaha....

      Eh, weekend ni tak banyak sangat aktivitinya tapi itulah, I nak start tulis je, benda lain I terfikir so kenalah tunggu ikut turutan idea yang datang ^_^ I rasakan kalau I masih belajar di bangku sekolah sekarang ni dan dapat cikgu zaman sekarang yang sibuk memanjang selain daripada mengajar, kalau tak dibaginya terus A, mesti F lah. Senang esei I ni sebenarnya nak khatam. Tak payah baca langsung. Hahaha!

      Delete
  18. mmg menarik kat sini kan, kalau bawak adik kat sini aduhai memang pening ler melayan soalan2 dier tu... ! itu ini itu ini sampai BP leh naik tinggi hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersedia dengan perisailah KA kalau nak bawa si Suffiya tu. Kalau tak reti jawab, lebih baik suruh dia masuk sendiri je. Takda soalan nak ditanyanya dah kita tak masuk sama. Bernas tak idea saya ni? Hahaha!

      Delete
  19. Tak pernah lagi kot masuk taman rama² ni. Tak ingat plak nak menyinggah weekend haritu. Cuma gi tasik perdana. Marathon anak beranaknaik bukut turun bukit sampai ketibas ketibus. Boleh kurus lah di buatnya. Pastu masuk taman kancil & rusa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, ni mesti dah berkilo turun nih ^__^ Jealous I tau. I kalau pi Tasik Perdana naik trem jerk. I memang malas bakar lemak dan kalori. Sayanglah takut kesejukan nanti musim hujan. Hahaha....

      Delete
  20. jawab dulu untuk soalan akhir tu
    saya pun tak reti camne nak pendekkan entry
    memang dah jenis terpanjang juga kalau menulis =)

    cantik ye tempat tu, bila pula saya dapat pergi ni
    aritu lalu depan dia aje, tak menyinggah =)
    okaylah juga gambar tu MD, cuba dok tercari juga gambar MD
    for sure kempunan tengok gambar MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pergi jangan lupa bawa Aeon Membership Card tu. Bayar RM10 je, anak-anak percuma!

      Bab entri pendek-pendek ni memang bukan kelas kitalah, YY. Kita kalau disuruh tulis entri pendek, mahu terkebil-kebil tak tahu nak tulis apakan. Kalau tulis entri panjang tu best sikit, berkepul-kepul idea merapu keluar dari dalam otak. Eh, sayalah tu! Awak reporter, takda maknya nak tulis bukan-bukan nih....

      Delete
    2. hehe...istilah ni sapelah mula dulu ni
      saya tak ada qualification jadi reporter
      saja aje menulis ayat kasi baik punya! hehe
      tak reti nak meraban sangat sebab karakter memang bukan gitu

      Delete
    3. Saya kalau suruh tulis esei Tingkatan 5 mahu parah yang membacanya nanti. Tapi kalau suruh meroyan ni, serahkan ajelah kat I. Sapsapsoi I kasi you senyum sumbing 24-7.

      Delete
  21. cantik juga suasananya ye..macamana nak pendek kan entry? emm tulis apa yang penting jela kot..tapi dah tak jadi membebellah..atau pun dah takleh letak nama MD>.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu perkara yang sukar dilakukan oleh saya ni, Mar. Kalau entri dalam blog ni pendek, memang confirm salah masuk blog lah tu *_*

      Delete
  22. abang memang sangat memahami mommynyer yerk.. kah.. kah.. samalah anak CZ... layanjerler mak kitatu dik ... nanti tak pasal dia tak bagi kita makan... ha..ha...
    posing terpaksalah....
    banyak gak tempat MD pergi cuti sekolahni... kiranya cuti berfaedah pulaktu... tahun depan rancang lagi ... KLpun banyak yang best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik dalam keterpaksaan tu sanggup lagi diri diperlakukan. Hahaha... Nasiblah dapat Mommy macam ni, nak buat macam mana. Tapi Abang rajin dengar kata Mommy sebab Mommy pun rajin dengar kehendaknya *_*

      Pergi dekat-dekat aje sebab HD sebenarnya kalau cuti sekolah bukan suka jalan-jalan sampai kena tidur bermalam. HD tak suka tempat crowded so kita trylah plan tak pergi tempat-tempat yang ramai orang.

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...