Monday, January 12, 2015

Bermulalah rutin harian....

Salam Isnin kawan-kawan!

Hari ni dan esok I bercuti. Maklumlah anak naik sekolah maka Mommynya yang satu ini haruslah kena jaga pagar sekolah supaya jangan roboh! Oh, bukan, bukan.... Bubbly Abang bukan baru nak masuk sekolah, dah masuk Tahun 3 pun this year. Tapi being a superfreaking Mommy macam I ni, tak complete hidup kalau tak menyibuk kat depan kelas anak on his first day persekolahan ~_^

Gambar lama. By yesterday, rambut dah dipotong pendek sempena nak naik sekolah *_* Besar dah anak Mommy, dah masuk 9 tahun dah. Huhuhu *ngengada*

Mulai tahun ini Abang bersekolah di sesi pagi. Maka mulai hari ini juga, time table I sebagai ibu bekerjaya (chewah....gempak je bunyi macam CEO company pulak!) bermula setengah jam lebih awal iaitu pukul 5.30 pagi. 

Betul, betul... nothing new for most mothers yang ada anak-anak bersekolah. Tapi I ni kan sebelum ni rajin juga lompat katil ^_^ Dah time tidur pun kadang-kala kedaung, pukul 1,2 pagi pun tak tidur lagi nak buat macam mana?

Semalam I cuba juga pejam mata seawal pukul 11 malam. Habis semua jam loceng, he-ho, tab dan jam dinding (melampau nih...) I set pukul 5.30 pagi. Cuak oi kalau I terlambat bangun. Dahlah ini first day persekolahan my Bubbly Abang. Kesian my superhero kalau lambat sampai sekolah on his first day tau!

Yang lagi best, buku-buku dan persiapan sekolah semua dah ready. Lepas Maghrib semalam baru I teringat nak tanya Abang sebab ada certain buku yang semuanya dalam Bahasa Mandarin. Walaupun I dah 'mahir' mana nak tulis nama, kelas dan sekolah tapi I tetap kurang konfidenlah kononnya. In another words, siapa yang nak naik sekolah ni sebenarnya? I ke atau Bubbly Abang? Semua Mommy yang buat dari mula tulis nama, sampul buku, pilih pensel, pembaris, pemadam, pengorek mana satu nak bawa dan check segala persiapan nak ke sekolah. My son main tanya je - Mommy, everything's ready right?

Aha, bagusnya Mommy ni, ke tak bagus ni? Hahaha.....

Oh, ya sambung story! Lepas Maghrib tu I pun suruhlah Abang tengok-tengokkan buku-buku latihan, bukukerja, dan buku aktiviti Mandarinnya sama ada betul ke tidak apa yang I tulis (Patutnya Abang yang kena tulis dalam Mandarin tapi Mommy mengada tolong tulis semuanya) Masa itulah baru Abang perasan ada satu buku ulangkaji akhir tahun untuk Tahun 2. Huahaha.... lintang-pukang Abang duduk kat meja belajar bersilat menyiapkan the whole buku. 

Tahu apa Abang kata?

Mommy kenapa tak beritahu ada buku Tahun 2 kena buat homework?

Apa? Eh, ni Mommy yang sekolah ke atau Abang? Abanglah yang patut check buku-buku semua masa dapat! Tahun lepas pun ada jugakan dapat buku macam ni! Mommy manalah tahu tulisan Cina semua!

Alah, kan ada tulis 2 tu. Takkan Mommy tak tahu itu untuk Tahun 2! Selalukan Mommy pandai je agak....

Buat ajelah senyap-senyap! Kalau tak siap Mommy tak peduli! Malam ni paling lewat pukul 10 kena tidur!   

Eh, eh.... nak salahkan Mommy! Salahkan dulu diri sendiri yang sibuk menggoogle depan komputer sampai buku sekolah pun tak pandang sebelah mata. Merengek jugalah si Abang ni nak kena siapkan kerjarumah tu. Tapi seingat I lahkan, last year punya bukukerja cikgu tak ambil pun. Dah siap bayar masuk dalam pakej yuran sekolah, makanya bagi ajelah kat murid-murid dengan harapan mereka akan belajar lagi semasa cuti sekolah hujung tahun yang panjang itu ~_^

Apapun, Abang berjaya menyiapkan misi last minitnya. Oleh kerana itu sebatang pensel telah dikorek sampai pendek hanya nak buat kerjarumah satu buku ni aje. Manalah tak pensel berlori-lori I beli buat stok. Belum start sekolah, dia dah habiskan sebatang pensel. Lepas Abang siap segala,, dia terus masuk tidur. I terpaksalah check balik bekas pensel dan beg sekolah Abang. Top up balik apa yang dah 'dikerjakannya' masa buat homework tadi.

Oh, ni lagi satu masalah negara! Yang ni memang sah salah Mommy! I hantar seluar sekolah Abang ke tailor untuk dipotong sikit dan baju sekolah untuk tampal lencana sekolahnya. Bukan baru semalam ya, seminggu yang lalu punya cerita. Masa nak hantar baru I perasan stok lencana sekolahnya cuma ada 2 sahaja. Baju baru ada 3 helai. Maka suruhlah tailor tu jahitkan lencana sekolah untuk 2 helai baju dulu. 

Name tag kali ni I jahit sendiri, okey (yabedabedu!). Tahun 1 dulu hantar tailor. Tahun 2, Mami tolong jahitkan ^_^ Sebabnya, I ada order name tag baru tapi of course belum dapat, maybe hari ni atau esok baru cikgu bagi pada Bubbly Abang. So, untuk tidak membazir kos, I jahitlah name tag lama kat baju baru Abang. Nanti dah dapat name tag baru kita hantar tailorlah. (But then I rasa macam jahitan I tu cantik dan kemas jer, maka maybe nanti I jahit sendiri jugalah kot ~_^)

Sabtu baru ni barulah I pergi ambil pakaian sekolah Abang di kedai tailor walaupun patutnya dah boleh ambil hari Ahad minggu lepas lagi. Bila I nak gosok baju baru nampak besi magnet yang kat kedai tu masih ada lagi, si salesgirl kat Aeon ke Sogo tak bukalah tu. Jenuh I dok fikir mana nak 'pecahkan' benda tu. Dahlah dalam rumah ni bukan ada magnet. Any ideas geng nak buat macam mana? Takkan I nak pergi Aeon suruh mereka bukakan nanti dituduhnya I mencuri pulak! Huahaha.....

Makanya kalau I tak sempat basuh dan keringkan baju Abang hari ni, kenalah Abang pakai baju satu lagi yang belum berjahit lencana sekolah dan name tag.  Jahit name tag tu macam easy peasy ler (hahaha...) tapi lencana tu macam kalut pulak I menengoknya! Tengoklah nanti datang ke tidak malam ni skil menjahit I yang luar biasa itu ~_^

Back to hari ini punya cerita, pukul 4 pagi tadi I dah tersedar. Tengok jam di dinding macam awal lagi tapi mata dah tak boleh tutup. I pun bangunlah mandi dan buat kerjarumah apa patut. Tepat pukul 5.30 pagi, rasa nak pecah gegendang telinga ni semua alarm berbunyi serentak! Itupun takda siapa yang terjaga, okey!

Dalam pukul 6.20 pagi I kejutkan Bubbly Abang. Suruh dia mandi, solat, bersiap dan sarapan pagi. Bekal hari pertama macam biasalah dia nak sosej je, adalah 2 keping sosej dipotong enam. Senang Bubbly Abang ni. I offer juga kotnya dia nak bawa nasi goreng ke, mi goreng togel kegemarannya ke tapi Abang jawab leceh nak makan nanti! Hehehe... selamat Mommy yang ini *_* Jimat satu task nak menyediakan sarapan anak-anak.

6.45 pagi kami dah keluar rumah. Sekolah Abang jauhnya dalam 2 km aje dari rumah tapi seperti yang dijangkakan, memang jem teruk. Pukul 7.05 pagi baru dapat masuk kawasan sekolah. Mommy pun dok bertapa depan kelas bila tengok makpak yang lain pun buat 'kerja' yang sama. Loceng berbunyi pukul 7.20 pagi. Sebaik cikgu beri arahan supaya makpak 'tolong'lah jangan menyemak depan kelas anak-anak beredar kerana anak-anak nak memulakan kelas, barulah kita blah *_* 


Walaupun di Tahun 3, untuk sesi pagi ni batch Abanglah yang paling junior. Tahun 1 dan 2 di sesi petang sekolah ni. Makanya, adatlah kalau makpak budak Tahun 3 menyibuk je kat pintu kelas tu termasuk I ni *_* Sebenarnya anak-anak tak kisah pun, maklumlah dah Tahun 3 tapi makpak ni memang over-over tau! Hahaha....

I ni kan siap ada feeling-feeling sedih lagi tengok anak masuk kelas cari tempat duduk *_* Abang okey aje. Yang I nampak tahun ni, ada 4 budak perempuan Melayu dan 5 lelaki Melayu (termasuk Abang) dalam kelasnya. Okeylah tu nak buat kawan masa terdesak. Dok juga tengok bakal menantu si Auni tu. I masih tak cam tapi rasanya dia duduk di depan Abang kali ni. Kalau di'kenen'kan berdua lagi dek guru kelas, memang ohsemlah Abang tahun ni - dok berborak dan bergaduh ajelah mereka berdua ni. Memang banyaklah nama si Auni ni masuk blog Mommy ~_^

Okeylah, I nak sambung jadi surirumahtangga hari ni. Pukul 1.20 petang baru Abang tamat sesi pagi. I dah boleh agak macam mana haru-birunya kawasan sekitar sekolah tengahari nanti. Maklumlah, makpak budak Tahun 1 nanti tentu nak berjaga dok mengawal anak masing-masing kat kelas sambil feeling-feeling terharu lagi sebab 'dah besar dah anak aku!'. Isk, isk, isk.....

I know, I know sebabnya I pun over juga masa hantar Abang first day Tahun 1 dulu. Masa tu takda blog kalau tidak, dah melimpah-ruah air mata kegembiraan bila bercerita dalam blog ni ~_^






 




50 comments:

  1. Hehehe... kebanyakan ibu begitulah.

    Anak masuk sekolah, ibu yang terlebih keeksaitedannya (hentam je lah...kehkehkeh). Tapi sepanjang anak-anak masuk sekolah, suami kakcik selalu uruskan dan dia kata kakcik tak payah cuti sebab nanti cuti nak guna untuk hal lain...

    Sekarang dah tak perlu fikir pasal cuti lagi ...lalala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...pandai dah Kakcik bina perkataan baru :)

      Saya ni memang semua kerja rumah saya yang monopoli. HD goyang kaki je. Bukannya HD tak mahu tolong tapi saya yang mengada-ngada kononnya tak percaya pada orang lain hatta suami sendiri. So nasib badanlah....

      Abang tak suruh pun Mommynya ni keluar terpacak kat depan kelas tapi Mommynya over protective tak memasal, Kakcik. Nak buat macam mana!

      Jealousnya dengan orang yang tak payah pergi kerja lagi macam ni *_*

      Delete
  2. Bravo!! Tahun ni jahit name tag sendiri. Okay la tu, kalo dpt nametag yg betul2 pun jahit jgk la sendiri, takyah hantar tailor. Yakin lah pada diri mu MD. *ni kata2 kus semangat i bagi ni.*

    MD, bila dgr kisah kena bangun pagi buta mcm tu utk prepare ank gi skolah, saya plak yg rasa mcm malas nak gi skolah. Pdahal lagi 5 tahun kot Luth nak masuk skolah, dan yg penting, bukan mama pun yg kena gi skolah. Itu pun mama dah rasa mcm liat nak gi skolah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time, Lyd :) I jahit 4 penjuru jer. Bila Abang balik sekolah, dia cakap -' Mommy, rasanya name tag ni nak tertanggal lah!' I jawab - ' Taklah, itu style Mommy jahit...' Hahaha....

      I rasa macam cun pulak I jahit name tag tu mungkin kalau mood baik dan ada orang yang boleh tolong cucukkan benang ke lubang jarum, I buatlah kot :)

      Serius, takut I tau kalau terlewat bangun. Kalau I lewat maknanya seluruh isi rumah akan terlewat sama. Besarnya tanggungjawabkan... Hahahah...

      Eleh, lama lagi Luth tu nak sekolah. Yang dok fikir sekarang buat apa. Esok dia nak sekolah, hari ni baru you pasang azam nak jadi ibu sejati okey *_*

      Delete
  3. tulah kan..masing2 cuti bila anak naik sekolah ni..beri perhatian kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau anak baru nak masuk sekolah tu, boleh fahamlah, Mar. Ini anak dah masuk Tahun 3 tapi masih nak menyibuk cuti sama dok depan kelas, itu susah nak faham. Hahaha....

      Delete
  4. nani dulu pun masa hari first sekolah abah akan tunggu sampai habis sekolah. hahah. makan dkat kantin pun abah teman lagi. hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ni sejarahnya Nani, dari first day sampai complete 365 hari mak kena tunggu kat kantin sekolah. Kalau masa rehat tak nampak muka mak, haruslah merembes air mata. Cengeng ya amat!

      Delete
  5. yang ni acik tak sama dengan MD..acik tak pernah tunggu nak disekolah..hantar je balik..habis sekolah pi ambik..tadika pun tak tunggu tau MD..kot ada pun masa datang nak ambik kol 11 masa tadika tu..acik datang awal setengan jam..boleh la nampak macam mana dia dalam kelas tu je..tadika je..dah darjah satu tak de dah..tu pun masa yang bongsu je..sebab kerja shif..dapat la peluang hantar ambik anak sekolah masa off..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni jenis tak reti nak lepaskan anak-anaklah, Acik. Siksa rasanya dalam hati. Ada je yang tak kena. Anak dah masuk Tahun 3, dah boleh lepaskan dah tapi saya ni macam-macam fikir tau! Hari ni first day Daddy pulak kena ambil anak kat sekolah. Haru-biru hati saya ni takut Daddynya terlupa ke apa!

      Delete
  6. Kakak rasa homework tahun 2 tu memang cikgu tak tengok punlah. Tapi tak tahulah sebab abang sekolah jenis kebangsaan.

    MD tu bercuti kakak rasa bukan abang yg perlukan tapi saja aje kot nak cari peluang duduk rumah ada reason anak baru naik sekolah hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ambil pun bukukerja tu, kak! Abang beria-ialah menghabiskannya malam tu :) Hahaha... pandai akak meneka. Bukan Abang yang perlukan saya tapi saya ni gatal saja je nak menghabiskan cuti. Anak-anak okey je. Mommy yang rasa tak okey kalau tak hantar anak ke sekolah!

      Delete
  7. tu dia.. mommy yg sgt penyanyang.kita dulu arwah ayah hantar hari pendaftaran tahun 1 jer.. lepas tu bangun sendiri,siap sendiri, naik bas sekolah dengan kakak2 jer.. Tapi budak2 dulu x blh compare dengan budak sekarang. Saya pun jenis overprotect mak jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...ni bukan kes penyayang tapi tahap bimbang yang amat! Susah juga tau kalau jadi macam ni. Tak percayakan orang lain hatta suami sendiri. Nak tengok anak masuk kelas depan mata. Nak tengok gelagat anak dengan mata kepala sendiri. Kalau tidak, tak senang duduk. Tak keruan jadinya!

      Akak dulu lagilah teruk. Mak kena duduk kat kantin sampai waktu rehat. Kalau tak nampak mak, mahu menangis. Bukan sehari je ye, ni cerita 365 hari di Darjah 1 *_*

      Delete
  8. zee amek halfay jer arini ngan besok..hooo kita hati tak berapa nak kental..bab2 gini bagi ayahnya yang handle..kejap boleh la..tapi alhamdulillah yang tengah tu tak buat hal plak..hairan bin ajaib ni..heheheee..
    yang abang dah darjah 3 takde buat hal dah..time darjah 2 dulu pon kitorang tak tunggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni tak keruan kalau tak tengok anak masuk sekolah, duduk dalam kelas yang betul. Even hantar anak kat depan pintu gate aje buat saya tak tentu arah. Sanggup tu park kereta lepas tu bawa anak tu masuk ke compound sekolah. Kalau cikgu bagi masuk sampai ke kelas, memang setiap pagi pun saya pimpin tangan anak sampai depan pintu kelas. Hahaha....

      Delete
  9. mmg mak2 yg over excited bila anak2 nak mulakan persekolahan...
    tapi pd yg bujang ni, tgk pengalaman org2 jer lah.. mcm my niece siap sound daddynya.. tak yah nak intai2 kat sekolah.. dah darjah 3 dah katanya... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tak tahu, Lyn. Beginilah gaya emak-emak yang overprotective. Kalau ada peluang, ratelah diri sendiri kat level mana. Hahaha....

      Akak memang jenis tak percaya memanjang. Kelmarin pun ada insiden berlaku. Wah, berdas-das Abang kena dengar ceramah dari Mommy. Padahal benda kecil aje tapi taulah Mommynya ni macam mana punya gaya!

      Delete
  10. Sampai cikgu halau balik ye..hehhehe..Abang masih sekelas dengan Auni ,maknanya semangat untuk kesekolah tu tak kan luntur la buat masa nih..eheheh...Dia ok ke kalau kenen2kan dengan Auni..pernah tak dia naik angin??ada budak2 marah kalau kita cakap2 gitu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah, sampai cikgu suruh balik anak-anak nak start belajar *_* Nak buat macam mana dapat makpak penyayang semuanya. Hahaha!

      Auni tak duduk dengan dia kali ni. Jauh kedudukan mereka this time. Okeylah tu. Kalau tidak, dah memang confirm kena ambil jadi menantu. Hahaha!

      Delete
  11. Selamat kembali ke sekolah untuk anak2.... gitulah kalau masuk tahun baru... mak bapak lah yg paling bersilat kalau anak2 baru nak masuk sekolah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makpak over je tau masa anak-anak naik sekolah. Padahal mereka dah independent pun :)

      Delete
  12. kat sekolah my anak buah lak , thn 1 sesi pagi manakala thn 2 n 3 sesi petang . si kecik dah msuk thn 1 hari ni tapi si abahnya yg jadi jaga kat depan kelas sbb my kakak kena layan nazir yg dah terpacak seawal pagi sbb nak join meeting !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua Tahun 3,4,5,6 sesi pagi. Memang tensionlah nak cari parking. Main double park masing-masing. Lepas ambil anak, siksanya alahai nak keluar dari kawasan sekitar sekolah tu!

      Delete
  13. mula tahun ni abang dah sesi pagilah ye.makanya mommy pun kena bangun lebih awal,tu yg segala gadget pasang alarm tu.macam2.haha

    mommy bubbly abang dah tau dh cmna peel,selagi tak kena halu dok bertapa kt kelas abang la kan.hehe

    sebut pasal auni dan2 nak gelak.muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena bangun setengah jam awallah, PK. Kalau dulu, set lah alarm macam mana sekali pun, boleh matikan alarm sambung balik tidur. Agak-agak Subuh dah nak habis, lintang pukang terjun katil :) La ni tak berani buat style gitu. Takut anak lambat sampai sekolah. Kesian pulak kat dia. Kalau kita lambat sampai office, itu perkara biasa *_*

      Abang okey je sebenarnya tapi tau ajelah saya ni kan, memang over-over melampau gitu!

      Delete
  14. ada lagi kisah auni.hihi
    stand by la mommy dgr citer dr abg nnti kan
    mana mana mak pon pasti akan tunggu
    kemahen mommy sedia alat bantuan hayat bagai takut x terjaga ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, dah nama satu kelas, memang ada lagilah kot. Tapi kali ni mereka duduk jauh-jauh. Abang kena duduk dengan Chinese girl.

      Kena ada bantuan hayat sebanyak mungkin, Ciksu. Takut kalau tak sedar juga. Masa depan anak ni bukan Mommynya. Hehehe....

      Delete
  15. life as mom ni mmg unique.. mulai dari awal pagi sampai lah ke tengah malam.. tiap hari sama je..

    anak2 membesar sangat cepat.. tak tanggung - tanggung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang tu kak, masa tidur pun boleh mimpi pasal life as a mother ni :)

      Rutin memang sama. Kalau kerja pejabat yang sama, memang naik jemu. Tapi bila membabitkan hal keluarga, rasa seronok pulak walaupun kepenatan juga selalunya!

      Itulah yang sedih... cepat sangat mereka ni besar. Kita cepat tua takpa, tapi anak-anak cepat besar ni rasa sayu pulak hati!

      Delete
  16. X bolh byng kena bgun pepagi seawal 5.30..
    Ishk biar luth lewat sikit besar bulih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama lagi Luth tu nak masuk sekolah, PB. Ada time untuk terjun tiruk, lewat pi kerja bagai :)

      I pun sebenarnya tak boleh membayangkan kena bangun seawal pagi tapi bila dah 2,3 hari ni tengok macam okeylah. Demi anak-anak. Kalau tidak memang layu je mata ni kena bangun pagi!

      Delete
  17. Teringat zaman sekolah dulu.. arwah wan siap berkampung kat sekolah hampir 2 minggu sebab hari2 saya menangis nak balik.. kehkehkeh.. nasib baik dak Kakak dengan dak Adik tak mewarisi sikap saya masa 1st day sekolah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ni setahunlah mak tunggu kat kantin sekolah. Makanan pun nak mak yang masakkan. Punyalah manja dan cengengnya. Nasib baik Abang tak ikut style Mommy. Tak terkata nanti :)

      Delete
  18. hehe..sekolah Cina memang gitulah kak, time cuti panjang pun kena buat kerja sekolah ye..huhuhu.adoi kak MD, mana ada budak darjah 3 mak ayah dok tunggu lagi.malu Abang dengan Auni nanti..hehe.

    p/s:aktiviti melepak di jusco di petang hari tak dapat diteruskan ye tahun ni... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kena submit pun kerja rumah tu. Setakat semalam tak banyak lagi kerja rumah tapi kat sekolah siap ada satu waktu untuk 'Homework' dan 'Science Homework'. Macam-macam budak sekarang ni :)

      Hahaha...akak kan ngada-ngada. Anak tak apa-apa, akak aje yang melebih-lebih. Kalau tidak kesian pulak kat cikgu tak pening kepala memikirkan hal makpak yang degil nak duk depan kelas ni *_*

      Itulah, Sal yang akak susah hati sangat ni.... Takda dah me-me time lepas waktu pejabat. Terus kena balik rumah dan masak!

      Hadiah pengomen tegar ni pun belum berhantar dok fikir bila boleh terjah pos office!

      Delete
  19. Bab ni saya cukup jeles.. mak orang lain boleh teman anak walaupun dah tahun 3.. naim nazif nanti harapkan bapaknya je.. pgtua xgalakkan sgt cikgu2 cuti hari ptama ke sekolah anak.. alahai..berdikarila nampaknya anak2 saya nati..

    Ai..bangun 5.30 pagi tu masak kemas tu ok ke? Haha.. bagus2.. makin sihat dan bersemangat la nanti sb bangun dan aktif sejak awal pagi..

    Gaya MD ni saya teringat Aliy Wafiy..murid saya 2 tahun.. mak dia memang rajin ke sekolah dna rajin call cikgu tanya pasal anak dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat macam mana, AN. Dah namanya cikgu sekolah terpaksalah akur. Serahkan pada Papa N ajelah, dia pun dah mahir bab-bab begini :) Sayakan teringin nak dengar kisah dari cikgu sekolah pulak esp. sekolah rendah macam Bubbly Abang ni; apa persepsi cikgu bila nampak makpak yang kalut kat sekolah on first day anak masing-masing. Hehehe....

      Pagi takda apa yang nak dikemas. Setakat masak sikit-sikit untuk breakfast Abang di rumah, HD dan si kecil tu je. Tapau makanan pun tak banyak mana, Abang bukan nak bawa bekal yang heavy. Jemur baju itu memang rutin jugalah :)

      Saya ni memang super worried tak kena tempat, AN. Kalau drop anak kat depan pintu pagar sekolah tu pun saya gusarnya setengah nak mati sebab tak dapat tengok anak masuk dalam kawasan sekolah! Nak buat macam mana dan kereta berderet-deret menunggu giliran nak drop anak masing-masing. Nak parking memang takdalah tempat langsung!

      Delete
  20. Perghhhh....meleleh ayaq liuq baca karangan tau, kejap gostan kejap gospan haha......

    Apa yg sampai kedaungnya tu ....mak kekadang ada gak tak boleh tidur tp tak delah sampailah kedaung....kejap jer dah tergolek haha....yer ar kalau kita berjaga jaga nak bangun mmg tak boleh tidur nyenyaklah gamaknya....

    Biasalah spesis mcm kak Ton anak masuk sekolah pun terharu ek...mcm sama spesis jer haha.....Tp bab yg mcm mak terlebih nak pergi sekolah tu, mak tak yehhhhh.....mak layan sikit sikit jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai Mak ni.... macam tak biasa tau! Cubit kang pipi tu :)

      Saya kalau dah lepas time table untuk tidur menonggeng, memang tak boleh nak tidur Okje. Guling-guling sampai jatuh katil pun tak boleh tidur. Pernah aje dua hari tak tidur :)

      Hahaha...nasib baik Mak mengaku kita sama spesies. Yalah, Mak brutal sikit. Asal hantar anak je tak toleh belakang lagi. Kak Ton ni tak boleh, Mak. Dapdupdapdup jantung kalau tak nampak anak betul-betul dah masuk dalam kawasan sekolah.

      Lagi satu, Kak Ton memang ada sawan peralatan sekolah dari sejak kecil sampailah ni. Kalau pergi Popular tu, Kak Ton yang lebih-lebih tau *_*

      Delete
  21. Hihi ingatkan LM je kalut sket ank nk naik sekolah. So apa cerita kes baju ada magnet tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai sekarang belum cari jalan nak buka magnet tu, LM *_* Arghhh...tensionlah malas nak fikir. Tapi sayang sehelai baju kalau tak buat apa-apa :)

      Delete
  22. budak2 sekarang sgt berdikari.. dh jrg y menangis ..
    cuma kita mak-mak je over sokmo.. risau kat anak lah..takut nangis la.. haha

    sejak sekolah buka ni..tiap2 hari bngun kul 5.15 am.. tdur biasanya kul 11-12 mlm keatas..huaaa..letih sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya mereka tak menangis. Tapi, janganlah biar budak menangis, yang cekal hati pun tetiba jadi sedih :)

      Mak-mak memang macam nilah, Lya. Over sepanjang masa. Anak-anak cool aje *_*

      Hahaha...welcome to the club! Marilah kita membina gegelang hitam keliling mata dek tak cukup tidur :)

      Delete
  23. Blh agak cmne sibuknya tu... Huhu... Bkl berdepn dgn rutin tu juga nnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik tahun ni masih seorang je yang pergi sekolah. Ingat nak hantar si Adik pi playschool tapi bantalkan niat. Ikut Abang jelah, 5 tahun nanti baru pi tadika. Nanti belajarlah sampai lebam!

      Delete
  24. Betul tu. Rutin harian dah bermula. 1st day memang excited mak pak hantar anak skolah. Buku pon tak habis balut tu. Suma memang mak lah yg buat dari balut buku, print nama, tampak nama...serah kat kita jer lah. Lencana pon tak sempat nak hantar kedai, jadinya jahir sendiri. Cukup lah 1 tu jer. Yg lain hantar kedai. Hazab nak jahit lencana kat poket baju tu. Name tag nama plak lagi best, tiap² tahun lain kaler. Ikut darjah berapa gamaknya.. Kan bagus kalau sama jer kalernya.

    Tapi yg bagusnya bila anak dah start skolah, si ibu boleh sampai awak dari biasa ke pejabat khenn ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekdahnya memang mak-mak yang super teruja nak pi sekolah hari pertama tu:) I pulak tau excited nak letak pensil warna ni, pemadam macam tu, pengorek style ni. Naik menyampahlah si anak ikut kata Mommynya. Nak melawan takut menderhaka. Hahaha!

      I jahit nametag satu itu je. Lain-lain hantar kedai. I rabun dekat, tak boleh nak masukkan benang dalam jarum. Itu jelah alasan yang boleh digunapakai. Dulu-dulu tak rabun pun sama juga kekdahnya :)

      Betul, betul, betul.... tak payah nak sms bos kata lewat sebab jalan jem. Alasan tu bos pun dah bosan dengar!

      Delete
  25. tu dia, sikit punya panjang cite pasal bubbly abang
    padahal dia relax aje, mummy aje lelebih nampak gayanya
    tapi saya pun sama...wahahha
    maklumlah first day sekolah kan, pengalaman pertama pula tu
    mau tak over excited

    saya cuti the whole week tau, mychintahhati kata
    cam saya plak nak sekolah, padahal afif first day tu dah relax aje
    tak payah berteman langsung, mama dia aje ngengada =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik anak saya dah masuk Tahun 3. Tak boleh ingat kisah masa di Tahun 1. Haru-biru. Kacau-bilau. Mommy je lelebih feeling macam baru masuk sekolah tapi anak biasa aje. Abang tu menangis teruk masa di Smart Reader jerk. Lepas tu dah okey. Tapi anak saya ni suka berkawan dengan kawan yang dah biasa. Kalau tidak, memang dia jadi anti-sosial kadang-kadang. Itu yang lagi risau!

      Hahaha... itu tak hairanlah, YY! Saya ni anak masuk Tahun 3 pun saya yang meroyan cuti sampai 2,3 hari!

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...