Thursday, February 5, 2015

JJCM : Restoran Chengal d' Garden Cafe

Salam Khamis kawan-kawan!

Eh, dah hari Khamis? Cepatnya..... ! Tak puas pulak rasanya bekerja minggu ni ~_^

Kita dahulukan entri JJCM lah ya....

Balik dari bercuti of courselah takda mood nak memasak. So, puaslah kami menggoogle nak cari tempat makan. Terjumpa beberapa restoran sekitar KL yang tergerak hati nak mencubanya tapi tetiba my sister beri cadangan. Mulanya kami nak ke Wangsa Maju, nak mencuba di satu restoran ni. Quite famous katanya....

Dah sampai depan restoran tetiba pulak berubah hati. Biasalah ni. Bukan tak biasa buat perkara macam ni. Masuk balik dalam kereta bila again, my sister beri cadangan untuk makan malam di Restoran Chengal d' Garden Cafe ni. Beliau  pernah ke sini bersama dengan anak dan my another sister. For us, inilah kali pertama.

Yang memandu arah sepatutnya my Hubbydearie tapi dek kerana my sister katanya tahu jalan (ingat-ingat lupa actually...) makanya kita beri peluang pada my sister ni tunjuk arahlah. Aduhai...silap arahlah jawabnya! 

Sebenarnya Hubbydearie dah lalu di depan restoran ni (kebetulan bertentangan arah laluan kereta) tetapi my sister kept saying yang kami dah silap jalan kerana masa first time beliau ke sini, it's quite sunyilah tempat tu....

To cut it short, akhirnya kami pun sampai. Sedang elok sangat untuk makan malam, around 8 lebih. Tempat ni agak tersorok sebenarnya walaupun di tepi jalan dan kelam suasananya *_*  Kalau berhajat nak candle light dinner memang sesuai betullah tapi macam I ni, tak mungkinlah berkesempatan nak bercandle light bagai, mahu terbakar candle tu dikerjakan my superheroes!

Macam biasa kita pesan minuman dulu - milo ais untuk superheroes, iced lemon tea untuk Hubbydearie, sirap untuk myself dan orange juice untuk my sister (tetiba superheroes sibuk nak rasa minuman MakNgahnya, sedap sangat kata mereka!) 

We ordered Black Pepper Chicken Chop for Bubbly Abang. Maaflah tak sempat nak snap gambar kerana Abang duduk jauh sikit from me, di depan my sister. I tetiba je rasa malu melanda diri nak snap itu, ini. Lagipun Abang dah lapar maka tak sempat nak 'serah' hidangan kepada Mommy untuk disnap gambarnya!

Abang ni sejak dua menjak selera makan memang menakjubkan sungguh. Adakalanya dia cerewet sangat sampai makan pun ikut suka apa mahunya. Kalau tak kena selera, memang tidaklah dia makan sangat. Ada masa pulak, dia akan makan tak berhenti sampai sihat macam juara je I tengok. Takut juga bila tengok badannya naik semula tapi bila tengok dia berselera nak makan tanpa memilih sangat, rasa bersalah pulak kalau menghalang. Oh, susah!

Untuk kami berempat termasuk Adik Cute, kita ambil hidangan nasi putih, tomyam ayam, kailan ikan masin, udang salut tepung dan ikan siakap sweet sour. Sebaik makanan sampai, Hubbydearie terus tanya kat I,

You tak nak snap photo ke?

Oh, alahai....tebal 18 inci tetiba make up di muka I....

Maka dapatlah ambil gambar ~_^





Udang salut tepung sampai lambat makanya takda gambar jugalah sebab sibuk melayan anak tekak *_*

Mulanya kami nak pesan semangkuk bubur nasi untuk Adik kerana tomyam yang ada quite spicy. Kesian pulak si Adik ni walaupun dia tak cerewet tapi bila ditanya nak makan lagi ke tidak, dia geleng kepala pulak. Tetiba Abang kata dia lapar lagi. Diambilnya baki nasi putih Adik dan habiskan. Bila dah selesai makan, boleh pulak tu sibuk tanya kalau-kalau boleh bungkuskan bubur nasi untuk dirinya!

Dek kerana anak nak makan, I pun pesanlah bubur nasi minta bawa balik....

Secara keseluruhannya boleh tahan hidangan makanan di sini. Waktu menunggu pun tak lama. Harga pun berbaloi. Ikan siakap yang dihidangkan punyalah besar tapi jangan bimbang, licin kami kerjakan *_* I tukang kutip nenas dan isi ikan manakala Hubbydearie tolong langsaikan mana yang patut! Masa kami datang pun takdalah ramai sangat pelanggan yang ada. Mujur juga, kalau tidak sure agak lama kena tunggu makanan sampai. Dahlah perut sikit punya berkeroncong lagu untuk Ana!

Oh, lupa pulak! Sebagai penutup cerita, inilah alamatnya :-

Restoran Chengal d' Garden Cafe
Jalan Chengal (Setapak Garden)
Medan Idaman
53000 Kuala Lumpur

Okey, nak bagi sikit hint untuk entri seterusnya ....


P.S. Aktiviti terdelete komen berlaku lagi *_* Sorrylah, Nur. Saya dah kopipes komen Nur tanpa apa-apa penambahan ya even noktah dan koma semuanya seperti asal ~_^








54 comments:

  1. Ohhh kita pernah makan dekat sini looooonnngggggg time ago. Masa tu baru baru buka. Ate kedai family ex boifren kite. Wakakakaka ! Tapi now dah ex , tak kose la nak pegi Setapak tu nak makan. Eh boleh gitu ? :P

    p.s : next entry cepat kak. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....kedai family ex boyfriend dia rupanya :) Makanannya not badlah, sedap. Harga pun murah. Sampaikan kat bekas boyfriend ya! Errkk....lupa plak... bekas boyfriend dah :)

      Kalau akak pun gitu juga Nadia. Dah ex-ex ni, memang tak kuasa nak jenguk-jenguk. Byebye forever ajelah udah!

      P.S. Akak masih terkial-kial watermark gambar ni, Nadia. Entah up ke tidak esok ni *_*

      Delete
  2. Puas makan kalau hidangan macam ini. Ini style kakak bila makan luar juga. Nasi putih berlauk ala-ala di rumah barulah selera. Adik jenis tak memilih tak macam si abang dan mummynya... Senang macam adik ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, kak. Kalau makan berhidang macam ni, lagi nikmat terasa. Saling berkongsi, takdalah membazir namanya. Si Adik memang takda masalah bab makan ni walaupun dia lebih suka makanan yang berkuah macam sup-sup tu semua. Selalunya kalau nak makan, saya kenalah fikirkan Adik sebab kami berkongsi makan. Kalau terlalu pedas, kesian pulak kat dia. Boleh taulah kan bila dia sibuk minum air je banyak :)

      Delete
  3. Kitaorang kalau makan memang pergi kedai mana yg dekat ketika itu dan waktu itulah..... Kalau nak pergi jauh jauh memang tak dilayan dengan org yang tukang bayar...

    HD tu betul betul ikhlas ke tanya pasal snap gambar tu? hihi.....Tau juga dia akan minat bini dia tau...
    Adoiii sedapnya tengok tomyam tu.... slurp...slurp...Minggu ni lum makan tomyam lagi ni kat kedai tomyam belakang, kena cari jugak ni ...
    Bubur tu akhirnya abang makan tak Kak Ton? Ke buang ?

    Eleh...... gambar bawah tu kat PD..... nak buat entri PD lah tu.... taunyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Mak eksyen sangat kata pandai drive.... balik-balik pergi kawasan sekitar jerk. Kalau PakJilap tak bawa, memang kempunanlah nak trykan, Mak. Kalau baik dengan jiran sebelah, dah tentu boleh tumpang sekaki ronda-ronda sekitar KL, dengan supir lagi tu :)

      HD dah tau saya memang suka snap gambar masuk blog. Ada kalanya dibaca blog ni lepas tu mulalah dok menyakat. Sakit hati den ni tau! Pasal insiden pagi tu saya boleh terlupa nak bagi tau HD dan HD tau sebab entri kat bloglah. Balik-balik ditanyanya saya apa berlaku pagi tu :) Caring juga laki den ni *_*

      Mak tau tak siapa yang sibuk nak ajak makan nasi putih dengan tomyam dan siakap sweet sour ni? Hubbydearie ler .....

      Bubur tu kita buat breakfast, adalah juga Abang merasa walaupun tak habis. DBKL kat rumah tu kalau tak Mommy dah tentulah Daddy *_*

      Delete
  4. waahh ada hint untuk n3 seterusnya ye MD.
    acik kalau makan dikedai..selalu mintak ikan tiga rasa MD..sebab nak ada pedas2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak-agak kat mana tu, Acik *_*

      Saya pun tekak Melayu juga, Acik. Kalau tak nampak yang pedas-pedas, kurang selera nak makan tapi habis tetap habislah. Hahaha....

      Delete
  5. Hahahaa.tak cakap nak pergi amkan dekat situu kalau tahu nani pun pergi jugak boleh arsa akak belanjaaaa. Hahahah.kalau nani pantang pergi kedai makan semua benda nak snap. Tapi kalau mood ke laut tu nan hadoo nya nak snap snap gambar, makan je terus :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....itulah siapa suruh en random tak pilih akak. Kalau tidak, akak dah roger Nani suruh datang duduk makan bersila bersama-sama. Aduhai...tak habis-habis lagi dengan en randomnya :)

      Akak tengok keadaan juga, Nani. Kalau ramai keluarga yang makan di tempat tu, mulalah akak terasa malu-malu kucing. Kalau orang tak ramai, okeylah akak snap secepat mungkin lepas tu MAKAN!

      Delete
  6. Tu lah kesian pada anak2 kalau lauk pedas kan MD.. akak pun macam tu jugak.. kalau mereka kurang mkn akan minta mereka oder lain .. takut nanti lapar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak saya boleh tahan pedas tapi kita ni kadang-kala jadi kesian kalau asyik tengok mereka makan bersulam air. Adik ni ikut mood, kadang-kala dia nak makan yang pedas-pedas tapi kadangkala tak suka. Saya pulak kalau order mesti nak kena consider si Adik sebab kami berkongsi makanan. Takdalah merasa masakan yang pedas-pedas sangat :)

      Delete
  7. hamboi, hamboi Encik HD perli..tak baik tau.kak MD tangkap gambar demi peminat-peminat blog ni.ni entry paling sikit gambar dari kak MD...hahahaha.

    tak sabar nak baca next entry..gi Miami? ke Gold Coast? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke Sal paling sikit? Kalau tengok entri dulu-dulukan Sal, langsung takda gambar. Kalau ada pun, copypaste pakcik google jerk :) Sawan gambarlah ni agaknya.... Ish, takut pulak tersawan gambar selfie. Risau *_*

      Amboi, Sal... tak habis lagi mimpi Ostolia dia tu.... Cuti dua hari jerk tak akanlah akak terlepas gi Gold Coast! Gold Coast Morib tu maybelah *_*

      Delete
    2. haha..saya teka yang kat Morib lah kak.

      tak salah pun berselfie, barulah kita boleh berkenalan, takdelah jumpa kat luar berselisih bahu pun tak sedar...hihihi.lainlah kalau ada budak berdua tu..wajah dah terpahat di hatiku.

      Delete
    3. Akak memang tak biasa selfielah, Sal. Ambil gambar pun jarang. Sejak kemunculan 'semakphone' pun akak lagi kerap ambil gambar anak-anak. Muka sendiri kalau cari dalam album, pun tak jumpa. Hahaha!

      Erk, Sal... anak jiran sebelah tu pun 'terpahat dalam hatiku' juga ke? Sahlah ni... memang sah playgirl alam maya. Kah3x!

      Delete
  8. Untuk tengahari ini kakcik masak kailan goreng belacan (orang masak kailan ikan masin atau kangkung goreng belacan), tapi apa yang ada sajalah kita manfaatkan...

    Seronok juga ada suami yang sporting. Suami kakcik pun macam tu. Kadang2 siap tahan anak2 dari ambil makanan dulu sebab katanya 'mak nak ambil gambar'...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah tak kisah, Kakcik. Kita yang masak, kita yang nak makan. Saya kat rumah tu kalau ada apa barang, walaupun dalam resepi tak sebut, saya main campak baling campurkan aje jadi sebati. Lepas tu suruh HD test makan, okey tak. Hahaha!

      Sekarang ni dah sportinglah. Kalau dulu tengok saya nak snap gambar je, membebel-bebel katanya memalukan ajek!

      Delete
  9. setapak garden? ermm nak survey nanti la ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tahan makanannya. Next time kalau tersesat kat sini, saya terus singgah makan lagilah!

      Delete
  10. I is lagi teruja tgk next entry tu..hehehe..tasaba ok.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...yang itu kena tunggulah sebab tak habis-habis dengan watermark gambarnya :)

      Delete
  11. MD, you pernah try pergi restoren Me'nate Steak House tak kat Ampang? Kalo tak pernah, I request u pergi makan kat situ. Nanti bleh buat review. Heheh., *Request ye bukan suggest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang I tau dekat ngan KL Festival tu. Dah dua kali kita orang nak singgah tapi tak jadi. Nampak dari luar memang ohsem sangat. Eh, awat you gumbira sangat nak request I makan kat situ? Memang gosip kata sedap eh makanannya? Nanti I pergi of course I tempek dalam blog khas buat you, Lyd :)

      Delete
  12. next time ambik gambar depan restorem sekali, baru lengkap review JJCM...hahaha..

    photo yg bawah tu, macam kat marina PD?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba malu bertandanglah, DZ. Tergamam terus tak sempat nak snap gambar depan restoran. Ingatkan nak kopipes kat google je tapi malas pulak! Next time kalau datang mai lagi nak try western food, saya snap siap-siap. Kali ni dengan my sisterlah, I is pemalu tetiba :)

      Delete
  13. Replies
    1. Menu biasa-biasa bila makan nasi putih. Ni HD lah teringin sangat nak makan tomyam. Kita okey jerk makan apa pun asal takda sayur :)

      Delete
  14. untunglah kan akak kerja 3 hari je kan... syok lah..
    ermmmm holiday yer.. ok.. tak sabar nak tunggu entry :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kalau cuti bersambung ni. Dahlah tak perlu ambil cuti. Rasa tenang kepala otak tengok leave form tak bergerak :)

      Short getaway je, Lyn. Bawa anak-anak mandi pantai *_*

      Delete
  15. Nmpk sedap dan menarik hati bila dgr tak perlu tgu lama. Jenuh nk tgu lama2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... tetiba teringat kedai makan yang menyakitkan hati LM tu :) Servis not badlah kat sini. Makanan pun boleh tahan sedap. Tapi kalau dah lapar, apa pun masuk sedap je :)

      Delete
  16. Ohh entry makan2 lagi..klu tengah kebulur mmg tak kisah dah nak ambil gambar..terkam makan duly bagi kenyang..tp dah alang2 HD bagi green light..adalah jugak modal gambar masuk blog ye tak,hahaha...

    Abang kuat makan jugak ye, samalah macam si chubby aiman.susa nk tgok dia tak berselera.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai pun PK buat tanggapan. Kalau makan di luar ni, kadang-kala malu bila tengok ramai keluarga lain yang ada. So simpan je niat nak snap gambar tu. Tapi adakalanya bila ada peluang, dah tak dan pulak nak ambil sebab nak kena layan anak tekak :)

      Sekarang ni tengah mode kuat makan. Lepas makan, makan dan makan lagi. Badan pun dah bambambam sungguh!

      Delete
  17. Komen Nur yang terdelete *_*

    Bukan main supportive lagi HD kat bininya yang bergelar blogger katanya..

    But, tu perli ke mmg ikhlas MD?
    hahahha
    Kalau masukkan alamat dan poskod guna GPS, agak2 sampai tak ke kedai ni MD? Nanti bolehlah drive sendiri kalau tok laki tak nak bawak... hhahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau guna GPS dari Bradford memang lambat sampainya, Nur :) Tapi kalau dah sampai KL nak guna waze ke gps ke apa sajalah, Insya Allah akan ketemu... Eh, macam dah nak balik sangat ke Malaysia je ni ^_^

      Delete
  18. Replies
    1. Hujung minggu je JJCMlah, Mar apatah lagi minyak dah turun :)

      Delete
  19. saya klu pi makan kat luar , lebih suka cari menu yg tak pernah rasa n cuba . restoran lak , yg saya blm pernah pergi ... mcm cerewet je bunyinya . saya ada gi satu restoran kat tmn equine . restoran baru buka . menu banyak ala thai lah . rasanya mmg nice . x lebh n x kurang . harga pun sedrhana je . ntah bila nak up entir pun x tau . kena tunggu giliran rasanya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya terbalik pulak Vee. Menu yang saya suka sangat, itu yang saya cuba. Nak tengoklah sedap ke tidak. Kalau sampai saya jilat jari (erk.. ya ke ni?) maknanya tu sedaplah kena pi lagi dan lagi. Lepas tu baru boleh cuba menu lain pulak :)

      Ahah... bila nak habaq pasal restoran tu? Mana tau saya boleh JJCM juga... Saya ni you just name it, I ll go... Ahaha gitu kononnya :)

      Delete
  20. kami mmg makan luar. asal weekend... jjcm la. kikiki. sbb rajin sgt memasak! dulu2... x buat entry makan. entry jalan pun x buat. even muka pun x pernah masuk blog. sbb papa adam x kasi.

    katanya, lebih selamat kalao entry di rumah tanpa org tau location kita. zaman sekarang kan bahaya. mcm2 kes.

    bila dh dpt green light, kawan2 opis gelak guling2 sbb siap selfie setepek dlm blog. tapi.... entry i kebanyakannya auto publish. jadi... cerita2 byk dh berlalu. kalau entry adam/aleesya demam, dh baik demam baru keluar entry tu. kikiki.

    gian gamaknya.. pasni nk kontrol la selfie tu. kikiki...

    owh... selain papa, adam juga jadi finas blog i. enyry dia x suka, dia bgtau. huuu... tapi... sejak masuk sekolah, penat. adam x tengok dah my-adam. so... boleh tulis sesedap rasa :p

    saya pun, mmg mkn licin. kepala ikan pun di kokak. sayang oooo... isi banyak. kalau sedap, boleh la menjengah. kikiki.

    ahaaa.... panjang pulak membebel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita, Ida. Saya pun weekend malas nak masuk dapur. Suami pun kalau lama tak keluar mulalah sibuk ajak kita keluar sama. Ada je alasanlah senang cerita untuk kami makan di luar di hujung minggu!

      Biasanya apa yang masuk blog lepas kejadian berlakulah. Saya pun tak pernah inform nak buat apa, nak pergi mana sebelum kejadian *_*

      Hahaha! Itu yang saya tak sanggup bila kawan-kawan, saudara mara tau kita ada blog. Nanti diulangtayang jerk apa yang kita tulis. Letihlah nak dok gelak bersama-sama dan kena gelak nih :)

      Anak-anak dah tau saya ada blog tapi mereka tak baca. Merekakan 'malas' membaca! My husband adakalanya terlepas tengok juga... lepas tu dok gelak, ulang ayat kita. Sakit hati. Masa tulah saya merajuk :)

      Delete
  21. ni semua kat area rumah nenek mertuakujer..
    tapi kalau pergi ke sana slalu tak tau nak gi makan kedai mana ...
    oh ok yerk kedaini.. bolehler dicuba kot2 tak tau nak makan kat mana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya pernah duduk kat area ni sekejap tapi tak tahu pun ada restoran ni masa tu. Tak pastilah bila restoran ni dibuka. Kalau tak kakak yang beritahu, saya pun mungkin tak sampai ke sini lagi :)

      Delete
  22. hahah.. HD tu cam tau2 je kan..
    lya pon skmo kena perli gitu..klo makanan smpai.. bila asya nk ambik je, msti papa dia kata.. jgn lagi..mama nk ambk gambo dlu.. haha...

    rsa tebal muka.. perli lettewww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang kalau keluar ke mana memang HD dah tahu ketaksuban akak nak snap gambar. HD dah tak melarang lagi macam dulu. Kalau dulu, sibuk HD membebel kata memalukan aje dok snap sana-sini :)

      Delete
  23. Haha.. salah jalan tapi sampai masa yang ok lagi tu.. yang penting hasilnya sedap dan abis dimakan.. untung ada ramai adik beradik tinggal dekat2 ni. Senang rojer2 dan boleh pergi makan sama2. Alahai rasa bslaah pula, dah buka sekolah ni dah lama tak jenguk kekanda kat ampang.. sibuk memanjang je kejenya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami keluar rumah biasanya lepas Maghrib. Tapi tau ajelah Hubbydearie ni, jalan kat KL macam jalan kat kampungnya di Tashkent. Cakap je celah mana, semua boleh redah. Dah jumpa restoran ni tapi kakak saya tak cam pulak. Itulah yang tersesat sekejap!

      Delete
  24. Alahaiiii...;lapar plak tengok ikan tu. Rajin uolls JJCM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh hari-hari nak gantung kuali dan manggakan pintu dapur, Fiza *_*

      Delete
  25. Rasa macam dah lama tak makan malam kat luar.. eemm.. lepas ni kalau hubby ajak makan kat luar waktu malam.. bertabahlah ye mak budak.. sesekali abaikan diet.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pulak rasa macam dah lama tak masak kat dapur rumah sendiri tau! Cuti CNY yang baru ni kita asyik menternak kolesterol kat restoran je. Sedaplah chef masakkan *_*

      Delete
  26. saya pula dah lama tak makan luar
    memang kerap sangat masak sekarang walau tak lalu nak
    masakan sendiri, rasa tak sedap sangat sendiri masak
    nak juga makan orang lain masak
    tapi gagah jugalah masak demi insan tersayang katanya

    tapi MD saya tengok kerap jugalah
    tak kira, nak jadi juga part of your family
    boleh tiap minggu makan kat kedai tu, kedai ni, order tu, order ni.
    part bayar, jeling pada MD n HD..wahhh...bahagianya hidup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah masalahnya. Kalau sendiri masak, memang tak lalu. Lepas tu bila tak habis, kena jadi DBKL lagi. Nak ikut selera anak dan suami di rumah aduhai, siksalah. Setiap kali nak masak boleh pulak lama berfikir apa nak masak!

      Hahaha..langkah bijak. Tolak duit hantaran dan mas kahwin Aisyah okey *_*

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...