Monday, June 22, 2015

Buah tangan dari buah hati ^_^

Salam 5 Ramadhan kawan-kawan!

Macamana puasa dan ibadah di bulan Ramadhan kali ni? Okey lagi? Harapnya takda yang culas berpuasa dan beribadah sepanjang 5 hari kita di bulan Ramadhan ~_^

Hari ini I lambat bersiaran kerana banyak sangat kerja. Terlanjur lunch time tak boleh makan dan tak ke mana-mana, maka I pun mulalah menaip. Ada 30 minit aje ni lepas tu nak pergi 'dunia lain' pulak. Yalah, bulan Ramadhan ni elok sangat upgradekan mana yang patut *_*

Hari Jumaat lepas tetiba dapat panggilan dari security guard di pejabat. Katanya ada bungkusan baru sampai. I pun angguk ajelah suruh tolong tandatangan nanti I keluarlah pergi ambil. Tengahari time break barulah pergi tengok apa yang sampai. Nak kata penghantaran kurma percuma setiap bulan Ramadhan tak mungkinlah. Kurma percuma tak guna Poslaju *_* Nak kata penghantaran sempena hari raya pun tak mungkin juga. Sebab guard kata kecil aje bungkusan Poslaju tu, adalah juga disebut isi dalamnya seperti yang tertulis di atas bungkusan. 

I pun mulanya pelik juga. Takda pulak beli apa-apa secara online. Dalam hati terfikir juga tentang seseorang sebab sibuk bertanyakan alamat si cikgu nun di Putra Heights sana, mungkin kot ada tempias nak bagi kuih rayakan.... Manalah tau datang rajin membuat kuih di rumah sejak masuk Ramadhan ni.... Eh, rajinkan tak kira waktu, ya tak jiran?

Ini bungkusannya.... 



Tengok tu, ada orang nak bagi I apron rupanya. Ni mesti kes nak suruh I lebih rajin memasak di dapur sepanjang bulan Ramadhan ni sampai sanggup cari apron khas buat jiran katanya.... 

Ya, ya... betullah tu! Jiran I yang kuat selfie tetiba teringatkan jirannya yang kuat berceloteh ni.... 

Nah, siap dibungkus lagi....



Nasib baik kain hijau kalau kain kuning buat macam ni, ah kak terus campak masuk bakul sampah. Takut weyh jiran, manalah tahu dia suka sangat kat kita ni sampaikan dijampi 'sampah'nya kita. Hahaha... *_*  ( Jiran, I gurau kasar aje jangan menyesal hantar 'pakej apron' ni kat kita pulak!)

Siap dengan 'nota cinta'. Ini mesti terasa hati sebab dah dua kali dapat nota cinta daripada I makanya, dia pun nak mengasah bakat juga. Tapi yang paling I salute, my jiran tersayang busyuk-busyuk manja awet muda selalu ni sanggup menulis sendiri nota ya. I sendiri pun tak rajin. Tak kuasa nak tulis tangan. Taip guna komputer lagi afdal. Jari-jemari tak sakit. Maka, oleh kerana itu... I sangat salute pada my jiran ni. Rasa nak menitik air mata bila mengenangkan kepayahannya menulis sekajang nota cinta buat I yang tak jauh mana pun dari rumahnya ~_^

Tapi percayalah, jiran I ni pun pandai buat kelakar. Hasil jangkitan daripada I jugalah tu. Dulu I letak 'lotion' atas bungkusan sebab abe poslaju tu sibuk betul suruh I letak isi kandungan apa dalam bungkusan. Makanya, I geram semua pun I letak lotion jerk senang padahal isinya berbeza. Senang nak tulis. I kalau menulis duplohlapankali benda yang sama, terus gigil tangan! Sebab itu I tak suka menulis zaman sekarang ni. Tapi tengoklah, cantikkan tulisan my jiran ni! (Eh, lepas kena crop nampak ke tulisan tangan jiran I yang molek pekertinya ni???)

Ini sebenarnya isi di dalam bungkusan...



Cuba  teka apa yang diberi oleh my jiran ni? Cantikkan warna purple. Macam tau aje isi hati I. Katanya dah duplohlapankali baling dadu, balik-balik warna ni juga yang kena! Okeylah, I suka ~_^ Sengih I sorang-sorang depan komputer tatkala menatap isinya...

I tak boleh tunjuk dalam blog sebab kalau nak pakai I kena berposing jadi Muslimah sejati~_^ Nak minta anak-anak tolong beri pose istimewa, macam tak sesuai pulak dah anak-anak I dua-dua pun lelaki. Tak akanlah nak pakai gaya gini....

I tinggalkan kawan-kawan berteka-teki hari ni ya *_*

Eh, awak tu... yalah awak yang bagi hadiah apron ni, tak payahlah susah-susah nak meneka sama! Ada kang kena siku dengan den! 

Hah, kan dah keluar sifat-sifat 'kejantanan' pulak ^_^ 

Apa-apa pun, MakJilap  Arjuani, terima kasih banyak-banyak. Jangan serik hantar hadiah lagi. Kalau teringat semasa membeli apa-apa tu, lebih afdal kalau belikan I sekali lepas tu terus pi jumpa abe poslaju. Hari ni hantar, esok dah mari depan tangga pejabat den ~_^ 

Gamsahapnida, Eomma ^_^

 





32 comments:

  1. Replies
    1. Hahaha... cubalah lattalipattamplong dulu yerk....

      Nanti saya bagi jawapan *_*

      Delete
  2. Cantik warna purple tu MD..
    Menjadi teka teki pulak ye..
    CH cuba teka TUDUNG ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, CH ni macam tau aje isi hati jiran sebelah saya ni tau.... Tak, dia memang hantar apron suruh saya rajin-rajinkan diri ke dapur. Tak kotor pakaian kalau pakai apron katanya.... Hehehe!

      Delete
  3. dapat tudung ke? murah rezeki kak MD..hihihi.rajin tak saya mai lepak sini.nak update blog sendiri malas..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nak, nak raya ni mestilah nak bagi something sesuai untuk dipakai di hari raya. Eh, apron pun sesuai juga petang raya nak buat memasak lemang dan kacau dodolkan, Sal ~_^

      Nak buat macamana Sal... orang busy (bukan busybody) macam kita memang kalau sekali datang, melepak sampai tak sanggup nak halau balik. Hahaha....

      Delete
  4. Hahhah...apron dia tuis ye...kita kejutan la tu..buka2 tengok2 tudung..Boleh pakai raya...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah, kalau tak mengusik memang tak sah jiran sebelah ni, Diana....

      Pandainya.... dah nak raya ni memang orang sibuk cari tudungkan ~_^

      Delete
  5. wah..seronoknya dapat hadiah..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dapat hadiah memang seronok rasanya, Kniedaz. Rasa macam dihargai sangat-sangat *_*

      Delete
  6. Mesti dapat shawl kan MD.sebab AN pun dapat shawl..tak syak lagi..takde hadiah ke teka betul ni?hahaha..

    Alhamdulillah dah rezeki..orang memberi kita merasa.betuah dapat jiran mak jilap yg pemurah.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... pandainya! Sekolah kat mana dulu? Hahaha... takda hadiah untuk tekaan yang betul. Tak tahulah kalau OKje bermurah hati nak sponsor hadiah untuk peneka hebat pulak ~_^

      Oh, kami jiran tetangga memang mengamalkan sikap saling memberi dan menerima. Tapi memberi alam maya ajelah.... itu pun kutukan dan umpatan aje yang rajin beri *_*

      Delete
  7. Sah2 jiran suruh tunjuk muka tu MD.kalau gitu gaya tulisannya dah tentu la jiran bagi tudung ke instant shawl ke namanya tu.. tak pandai nak sebut.
    Abang dah ok ke MD..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, Abang dah sihat sekarang. Terima kasih kerana ambil berat ya, Acik ^_^

      Yalah betul tu, Acik. Memang instant shawl warna purple lagi diberinya saya. Maklumlah katanya jiran dekat, tahulah apa suka apa tak suka ~_^

      Delete
  8. hadiah raya tu ... alhamdulillah ada la juga ... boleh je gayakan MD tapi tutuplah tang muka tu dah katanya pemalu kan ... hiks .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenalah cari pakaian baru sedondon dengan warna tudung. Hahaha....

      Kalau dah macam tu lebih baik tak payah masuk blog. Sama aje gayanya, Vee tak nampak muka. Hahaha!

      Delete
  9. tudung kot kak.. klu yer boleh pakai raya nnti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul pun instant shawl. Saja suka-suka dia kata nak beri apron. Eleh, dia pun bukan rajin sangat ke dapur (macam kita) Hahaha... sempat lagi mengutuk jiran. Buat katanya tak mahu bagi souvenir lagi, akak juga yang rugi guling-guling merana bawah meja !

      Delete
  10. Replies
    1. Pandai! Betul pun tekaan tu. Instant shawl warna purple. Dia suruh pakai masa main masak-masak kat dapur sebab itulah letak 'apron' kat bungkusan tu ~_^

      Delete
  11. Diam2 ye okje ni.. update blog sekarang versi limited edition, sekali sekala dia nak je, tapi tup2 ada bungkusan dikirimkan .. wah.. hebat gitu kan.. ha, mana nk dapat kalau bukan daripda Hainom Oje.. ok sokmo.. hihi..lawalah Kak Ton pakai shawl purple tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje ditimpa perasaan malas membuang masa kot. Tau ajelah kalau dah start berblogging dan blogwalking. Boleh leka berjam-jam kalau tak pandai kawal *_*

      Eh, mana AN tau saya lawa pakai shawl warna purple ni? Belum tunjuk lagi tau....

      Delete
    2. eleh...orang dah puji tu
      terimalah seadanya
      saya pun lawa juga tau cikgu AN...tak nak puji ke

      Delete
    3. Ada hati juga nak kena tempias ni....

      Biasalah orang tak pernah dilihat, mestilah sekali berimaginasi tu kalah Angelina Jolie gambaran rupanya *_*

      Delete
  12. shawl ye? cantiklah warna dia
    saya tak dapat ke? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul! Instant shawl. Soalan yang itu kenalah tanya pada tuan punya body yang mengirim hadiah, YY. Saya tak dapat nak bagi jawapan *_*

      Delete
  13. Replies
    1. Mak kenapa ni? Mak dah bisu ke? Hahaha!

      Delete
  14. hihi.....Baru terfikir, mcm bungkusan jampi serampah ek hihi......Tu kain hamper Pak Jilap tahun bila entah....sayang, mak simpan sampailah hari tu, dapat idea buat bungkus tudung haha.... lupa lak nak sembur perfume hihi...

    Sori ler kalau tak senonoh rupanya yer....maklumlah mak nikan dah kilauan, gitulah kalau kilauan buat kerja hihi...

    Ohhh rupanya ada hati jugak nak terperasan dpt hadiah....hihi nasib dapat kalau tidak? Mesti bopeng hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah nasib baik Mak bijak sikit. Mak guna kain hijau. Kalau kuning tak da jaring-jaring, memang Kak Ton takut nak buka walaupun tertera nama Mak di sampulnya. Maklumlah, jiran-jiran ni suka tau jampi serapah. Hehehe...

      Okeylah tu Mak. Siap berbalut lagi. Cuba tengok kalau Kak Ton yang menghantar, sampai dah give up baru jejak pejabat pos. Lepas tu tak kuasa eh nak balut-balut. Niat je dalam hati, dah dapat pahala *_*

      Ish, Mak... kita sebelah rumah takkan sampai hati Mak tak bagi. Yang jauh kat Putra Heights, kat Pahang semuanya dapat, takkanlah Mak sanggup tengok Kak Ton terlentang penuh kekecewaan diabaikan oleh Mak!

      Ni pasal apa sebenarnya Mak bagi sobenear ek? Curious nak tau, tau tak!

      Delete
  15. Buat saspens jer....hehehe

    Bestnyer, dekat nak raya ni dapat hadiah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siapa tak suka bila dapat hadiah. Memang best aje rasanya *_*

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...