Wednesday, June 3, 2015

Mitsui Outlet Park

Salam kawan-kawan!

Hai, kawan-kawan!

Nama saya Upan!

Nama saya Ipan!

Dan saya, Mak si UpanIpan ni! Penulis blog sampingan jerk ~_^

Awat penuh ke-ceria-ness aje ni, MD? (Dah, dah...Cik Kiah bergetah dah tamat tempoh pinjam nama...) 

Mestilah.... Jumaat ni I cuti lagi! Yeah! Cuti sekolah bestnya! padahal dah nak susut nilai dah cuti tahunan awak tu, MD

Ini entri kedua hari ini. Makanya, sila jangan corner baring lebih-lebih sangat time menaip entri ni, MD. Simpatilah kat kawan-kawan yang datang dua, tiga kali dok menongkat dagu. Kalau bulan puasa buat gaya gini, memang malang sungguh nasibmu kawan-kawanku ~_^

Meh kita kembali kepada tajuk hari ni....

Macam biasa Hubbydearie dah suruh 'kosongkan jadual merewang' pada hari Sabtu, 30hb Mei yang lalu sempena pembukaan Mitsui Outlet Park. Ini bukan reminder baru. Sejak tahun lepas HD dah dok ingatkan I setiap kali kita lalu area KLIA nih. Teruja betul alahai nak tengok apa ada kat Mitsui Outlet Park ni.  I macam biasalah. Setakat pembukaan shopping mall ni, I memang takda hairan. Kat KL pun banyak, macam-macam ada tapi kalau balik BP tetap juga nak jalan jalan kat Aeonbig katanya!

Sebelum sampai ke sini, kami berhenti brunch dulu kat RnR Dengkil ke apa. Lupa pulak ah kak nak take note hari tu *_* I tengok punyalah ramai orang berhenti kat sini makanya I pun tanyalah kat my beloved Hubbydearie,

Dear, kenapa ramai sangat ni? Mereka nak ke KLIA ke?

You tak tahu ke highway ni boleh terus ke Seremban. Orang dari Shah Alam dan sewaktu dengannya lalu highway nilah kalau nak ke KLIA ke, Seremban ke....

Oh, ya ke... Barulah I tahu! Walaupun I rajin jenjalan, I tak hafal nama highway makanya kalau I pandu kereta memang sesat aje memanjang ~_^

Bila perut dah kenyang barulah best jalan-jalan. Barulah boleh berlama-lama di luar rumah *_* 

Kami sampai di Mitsui Outlet Park ni lebih kurang pukul 12 tengahari. Matahari tengah mencanak. Tapi takpa, itu semua bukan penyebab kita hilang mood! Marilah kita masuk tengok apa ada di sini....





Banyak lagi outlets yang belum buka. Pesanan penaja kata lebih baiklah datang sini membeli-belah bulan Julai nanti. Datang sekarang pun takda faedahnya....








Harga tu adalah juga murah-murah-murah tapi biasa ajelah. Kat KL ni melambak sale sana, sini, sinun makanya takdalah hairan bin ajaib pun kalau katanya murah luar biasa ~_^

Belanja satu lagi gambar superheroes bila dah penat meronda...

 
 Paling tak boleh blah, hari pertama pembukaan dah dikenakan caj untuk parking ~ RM2 setiap jam ya *_*

Kalau dah kata nak membeli-belah tu, tak mungkinlah 1 jam aje. Makanya tak perlu sediakan duit kecil. Siap-siapkan duit RM10 dalam 2 keping cukuplah!

By the way, kami tak berlama-lama pun di sini. Membeli belah lah sikit, tak banyak pun! 

Ingatkan lepas tu nak terus ke PD, bermandi-mandian anak beranak di tepian pantai. Pakaian pun dah siap bawa dalam beg, dalam bonet kereta. Tapi cancel itu plan kerana tak tahan cuaca panas. Tan pulak kang kulit memasing *_*

Superheroes dan Daddynya kata nak pergi memancing lepas ni. Tapi tak tahulah kat mana....
 

 
 

39 comments:

  1. jangan review Mall boleh tak.. tak menahan nak bersedekah kat situ katanya hahahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, mana ada akak review mall? Ini cuma cerpen pendek tentang pembukaan shopping outlet jerk. Eh, takda beza ek?

      Delete
    2. dia tengah review ke ni? laaaa
      awat tak rasa cam nak join sedekah sama

      Delete
    3. Hahaha... korang berdua ni tak tahulah siapa yang nak kena ketuk dulu tau @_@ Mentang-mentanglah kita bukan ratu review apa-apa pun katanya....

      Delete
  2. hari pun tengok Doktor Daddy g berjalan kat sini..tapi sama macam review kak MD..banyak kedai x bukak lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah tu. Semalam akak baca kat blog DZ. Tapi akak menanglah! DZ pergi 2nd day, akak 1st day dah parked kereta kat Mitsui tu ~_^

      Delete
    2. kalau pergi hari sama ada yg terserempak..kantoi lah identiti misteri HD

      Delete
    3. Dah banyak kali pun hampir kantoi, Dik Sal ~_^

      Delete
  3. Amboi2 dah berabuk entry bulan Jun ni.. saya tak mula satu pun lagi..penat baru sampai dr kampunh lewat malam td. Haha..

    Kemain saya jeles nk ke sini sb geng2 kat sekolah berapa ramai yg duk update g sini masa saya jat kampung.. bila MD kata banyak tak buka lagi, takla rasa terkilan snagat.. haha, ayat macam banyak je nak borong je..

    Kalau xbanyak yg buka tu, agaknya yg dah buka tu ada ke kedai yg berpotensi utk anak2 minta kita laburkan duit? Penting maklumat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry tertulis ayat kelate pulak.. berabuk tu org kg saya maksudkan banyak dan cepat

      Delete
    2. Hahaha... nasib baik ada penjelasan. Saya pun pelik apanya yang berabuk sebab entri ni baru aje up sekejap tadi. Takpalah, kitakan manusia biasa aje. Kalau nak royak (betul ke?) Kelate dengan saya, kena warning siap-siap. Kalau tidak, terpinga-pingalah tak faham apa pun orang cakap!

      Tak banyaklah yang dah buka. Kalau tanya saya memang saya tak akan bagi pergi sekarang. Nanti-nantilah bulan Julai ke baru pi meninjau. Itu pun kalau nak shoppinglah. Kalau nak window shopping, sekarang pun boleh.

      Saya tak jenjalan tawaf keliling sebab asyik dok nampak 'opening soon' memanjang. Tak nampak pulak ada tempat-tempat untuk pelaburan duit anak-anak :)

      Delete
  4. Pantang ada mall baru cepat aje nak terjah. Kalau kakak perhati ada ala-ala JPO belakang rumah kakak. Tapi JPO tu org kaya yg mampu. Kakak ni dekat pun nak beli kena berkali-kali tengok purse asyik tak cukup aje... Tengok-tengok bolehlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JPO tu pun saya dah pernah pergi, Kak. Tapi sebab jauh di selatan takdalah masa pembukaan terus menerjah. Kalau dekat-dekat ni okeylah lagi. Anak-anak pun dah terikut perangai makbapak. Asal seminggu tak pergi mall dah komplen dok tanya kita tak pergi shopping ke....

      JPO tu pun bukannya up to date barangnya. Ada jugalah kak barang murah yang dalam kemampuan kita. Kalau tak percaya, akak pergilah terjah sekali *_*

      Delete
  5. Baru ni ada event kan dekat Mitsui Outlet ni. Dekat mana baru ni nani baca. Muehehhe. Nani pun tak penah sampai lagi sana. Kalau mall memang sokmo buat sales tapi nyaa tetap harga tak mampu milik. Hahahah. Mahal :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada bloggers kat sana. Masa akak pergi tu mereka ada event pukul 2 petang tapi tak kuasa akak nak menunggu bloggers jemputan tu. Akak pun blogger juga walaupun pi-ci-san jerk!

      Shopping malls kan kalau sebulan takda sale, macam tak banyak profit depa ni. Kena sale kan aje apa barang ada supaya ramai yang meroyan nak pergi termasuklah yang menjawab komen Nani ni ~_^

      Delete
  6. first sekali, daku tidak tahu pun mana tempat ni walau sejak dari tadi terbaca orang bercite
    secondly, apa yang bestnyer...tak pahammm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini macam Johor Premium Outlet di JB nun yang menjual branded products, YY. Ada barang yang murah tapi takdalah up to date sangat barangnya. Kalau pencinta shopping mopping, memang rasa heavenlah juga dapat membeli-belah di sini. Janji keluar dari Mitsui Outlet ni kiri-kanan tangan penuh beg shopping. Barulah terasa gah gitu *_*

      Oh, ya... tempat ni on the way ke KLIA nun. Don't ask me how to go there. You better googlelah, tak pun guna waze. Kalau suruh saya tunjuk jalan, sesat sampai ke Changlon, Kedah baq hang....

      Delete
  7. adoi pantang ada pembukaan mall dia dulu tuju..benda baru memanglah still kosong.tp tgok outlet semua barang2 brand je..mahal2 ni Bukan standard saya.hahaha..

    minat mancing ke bubbly Abang n daddynya..aiman n abahnya selalu aktiviti depa berdua pi tengok wayang je..pastu pergi mall Cari DVD or game CD..pastu makan.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, kali ini bukan kita yang mengajaknya! Hubbydearie tu bukan main teruja sejak tahun lepas lagi dok beritahu Mitsui Outlet ni nak buka. Saya biasa-biasa aje feelingnya ~_^

      Kadang-kadang tu tengok aje dah cukup, PK. Tak beli pun takpa. Saja berjalan. Kalau dah asyik tengok pandang-pandang aje, memang hilang sudah keterujaan nak membelinya! Percayalah cakap saya!

      Delete
  8. Amboiiii 2 entri nampak......
    Si Daddy Ziyyad pun ada buat entri pasal Mitsui ni....terbelit menyebut Matsushita pulak mak hihi...

    Yelah .....baru bukak mmg le byk yg rongak rongak. Awat HD beriya sangat nak pergi ngalahkan Kak Ton pulak. Ada benda yg nak dicari ler tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, Mak tak perasan lagi ke? Sejak awal Jun kita dah bersiaran dua kali sehari, Mak. Memang pengsanlah Mak telan air liur sambil membaca. Itu pun kalau Mak datang singgahlah ~_^

      Hahaha... Mak ni jauh sungguh Mitsui dengan Matsushita tau!

      Hari tu kita pergi pun, HD yang membeli-belah, bukannya Kak Ton. Kak Ton setakat mall ni, takdalah hairan sangat. Kak Ton kan ada KLCC *_*

      Delete
  9. Mall kat KL tu lagi murah-murah ye dak,..hehe..
    parking mahal lah..taknak la pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... memang betul! Tak payah susah hati nak memandu ke KLIA nun. Parking pun RM2 sejam. Barang pun biasa-biasa aje walaupun katanya ada jenama!

      Delete
  10. ni yg org duk ckp2 ni lah erkk mitsui outlet park..
    best tak kak?? mcm nak pergi jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eloklah orang macam Lyn ni pergi meninjau. Tapi jangan pergi sekaranglah, Lyn. Banyak lagi outlets tak buka. Nanti tunggu hujung bulan Jun ke, atau awal bulan Julai sebelum raya barulah meriah bershopping!

      Akak tak beli apa pun first time ke sini. HD pulak yang lebih-lebih.

      Delete
  11. Tak de acara menarik ke masa hari pembukaan tu?/artis2 ke...hehhe..
    ke pergi semata2 tolong bagi ramai je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nampak ada dua blogger (Chinese tak silap) yang dijemput ke stage pukul 2 petang tapi saya takdalah tunggu. Malaslah setakat blogger aje pun. Kita pun blogger juga walaupun orang tak kenal. Hahaha....

      Delete
  12. CH ni golongan marhein MD..
    Layak gi BATA jer beli kasut..
    Kalau gi beli baju Mydin jer huhuhu..
    pagi tadi CH pun dah terkena..
    tak tahu minyak petrol dah naik harga..
    confident jer ckp dgn Adik kaunter tu..
    minyak 25 litre dik.. Ron97 ye..
    pastu hulur note rm50..
    Pastu Adik tu kata tambah lagi rm1.25 kak..
    ehhh tak cukup ke..
    minyak dah naik kak rm2.05..
    Huhuhu... Kalau camtu 20 litre je lah..
    tengok CH ni kan .. harga minyak naik pun tak tahu MD..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.... CH ni! Ada je barang murah kat sini, CH. Percayalah cakap saya, di dalam kemampuan kita insan marhaen juga.

      Eh, saya pun rajin ke BATA. Pendekata, asal namanya kedai, saya memang rajin pergi!

      Oh, CH beli petrol guna liter yerk instead of RM? Saya pun beria-ia nak cuba tapi tak juga buat. Saya sendiri baru tahu harga minyak bulan ini RM2.05. Maklumlah tak rajin baca news lagi sekarang nih!

      Delete
  13. Samalah kita, lebih banyak sesat kalau saya yang pandu jalan. So kesudahannya, my hubby bawak kereta tak tanya-tanya saya dah. HAK3. Tak beri kesan, katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang tak sesuai jadi pemandu pelancong. Eh, apakah relevannya statement ini *_*

      Senang kalau suruh suami bawa kereta. Memang tak pernah sesat pun. Kita rileks jerk duduk dengan anak kat belakang tu. Gaya pun macam artis Hollywood pakai driver gitu. Hehehe....

      Delete
  14. mommy kalau ada mall baru buka confirm awal aje sampainya kan..
    cepat dapat info ni..
    ntah bila blh ke sana..hahhaa.mcm jauh je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... teruja katanya, Ciksu. Tapi percayalah, ini bukan kemahuan saya. Suami saya tu yang teruja lebih daripada isterinya. So, dapatlah juga kita pergi opening ceremony Mitsui ni katanya ~_^

      Delete
  15. acik nampak juga mitsui ni masa lalu tu MD..tapi katanya semua barang mahal..tak sanggup la acik nak singgah..tengok pun tak mau he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katanyalah barang-barang berjenama tapi ada juga jenama yang biasa-biasa aje, Acik. Kalau tak minat shopping, lebih baik tak payah pergi Acik. Buat penat kaki aje berjalan dari satu tempat ke satu tempat. Besar juga tempat ni. Parking pun RM2 sejam. Kalau tak membeli, lagi haru-biru rasanya!

      Delete
  16. Wah,,,,dah sampai mitsui lah, Ramai komplen pasal parking. Patutnya bagi lah free parking untuk awal2 pembukaan kan. Ok lah...kita tunggu bulan julai nanti baru dtg sini. Mesti ada sale raya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal. RM2 sejam tu. Patutnya hari pertama pembukaan, bagilah parking percuma. Dahlah banyak outlets yang tak buka lagi. Kalau buka semua tu lainlah cerita. Kena bayar RM10 pun takpa, mengeluh dalam hati aje *_*

      Masa nak dekat raya patut singgah sini, tinjau-tinjau apa yang ada ^_^

      Delete
  17. bab tongkat dagu tu , saya mmg sdg tongkat dagu membacanya ... shoping di bln julai , di mana pun mmg heaven . nak raya lah katakan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datang sini memanglah kena tongkat dagu. Kalau tidak, penat membaca *_*

      Dah nak raya, shopping apa pun macam best aje. Semangat nak raya tu kan...

      Delete

Lada

Salam kawan-kawan! Nampak tak moodnya ke mana? Pilih tajuk pun bukan main senang cerita 😊 Tapi, jangan bimbang! I bukannya nak men...