Thursday, July 2, 2015

Kad Raya Pertama

Salam 15 Ramadhan kawan-kawan!

Baru-baru ni ada seorang rakan blogger yang menghantar kad raya to me. Hebat betul si blogger ni sebabnya kad raya tersebut sampai betul-betul on my birthday! Walaupun bukan kad harijadi tapi kad raya sebenarnya, I memang terharulah kerana itulah kad raya pertama yang I dapat untuk tahun ini ~_^ Rasa nak menangis melalak-lalak bawah meja pejabat aje tau!

Kad raya tersebut telah dihantar oleh isteri 'MyChintaHati' merangkap ibu kesayangan Afif dan Aisyah; siapa lagi kalau bukan salah seorang bakal besan, Cik Puan YanaYani ~_^  (PK, you jangan tetiba sentap, I memang tak boleh tahan berbesan dengan orang yang kuat sentap macam I)



Sebenarnya I minta YY hantarkan sebiji kek (gambar Elsa gitu) dan satu set cawan dan pinggan plastik sebab kebetulan pada hari tersebut pili di rumah I tak berair ^_^ Tapi malangnya, lambat pulak buat permintaan.

Namun begitu, takpalah! Yang dihantar oleh Cik Puan YY kita ni lagi hebat... Memang calang-calang oranglah boleh buat ~_^



Walaupun I tak pandang lagi pada kad kredit dan dah lama tak menggunakannya, kira yang ini memang betul-betul uniklah. Mana ada bank hantar kad kredit macam nikan? 

Yang pertama sebab ianya bukan plastik tapi kertas dan keunikan yang kedua, sebab kalau nak pakai, kenalah potong dulu siap-siap barulah muat masuk dalam purse! Kalau tidak, bikin aniaya merchant aje nanti nak swipe kad tu tak lepas. Siapa yang malu? Kita jugalah....

Terima kasih tak terhingga pada YY kerana sudi menghantar kad raya merangkap kad kredit with unlimited amount ni buat I di Kuala Lumpur (Oh, must mentionlah sebab YY di Selangor nun, jauh tu ~_^) Macam tau-tau aje yang raya nanti I tak bergaji. Kami di sini gaji tetap 25hb setiap bulan, tak kiralah tsunami ke, ribut taufan ke, jerebu ke, tetap duit ada dalam akaun bank pada 25hb ^_^ Jadi, kenalah berjimat nak raya ni kalau tidak, lepas raya nanti kalau nasib baik dapat makan serdak kuih raya dengan air paip jerk!

Tapi, sebab YY memang merenung jauh ke depan, didatangkan bantuan khas berbentuk kad kredit macam ni *_* Nanti bila ada bil  tertunggak yang tak mampu bayar, I akan hantarkan statementnya ke rumah YY yerk, nak minta tolong bayarkan pulak (Itu pun kalau kad ni laku di pasaranlah ~_^)  

Apa-apa pun, terima kasih ya YY. Untuk Hari Raya Haji nanti hantarlah yang canggih sikit yerk macam daging korban 10 kilo ke .... *_*








36 comments:

  1. hamboi2 permintaan dia, kemain...
    haha, kalau dapat 10kg daging tu kang darah tinggi lak lepas tu...
    apa pun YY ni bagus tul, rajin dia tulis kad raya banyak2..
    oklah tu dapat kad kredit unlimited, saya lak dioffernya biskut kering...ai YY ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... saya ni suka menyakat kawan-kawan, AN. Padahal nasib baiklah orang dah bagi kad. Kalau tidak memang tiada istilah kad raya bulan puasa tahun ni ~_^

      Rajinlah YY siap tulis tangan lagi. Kalau saya, saya taip siap-siap lepas tu paste dalam kad. Tapi, bab ke pejabat pos tu saya memang malas sungguh. Tak kuasa!

      YY pun bijak. Dia tengok kesukaan kita. Kalau tak silap pernah terbaca AN bercerita pasal biskut kering ke apa dulu kalau saya tak silaplah! Alah, pasal kesukaan anak-anak. Saya pun dah lupa entri tu!

      Delete
    2. ooo....korang ngumpat ye...hehe
      ada cerita disebalik semua ni tau
      pergi blog saya, nanti tau

      Delete
    3. OO..kat saya tak de pun kredit card.. mentang2 saya tak de masalah bekalan air dan sebagainya..kan??hehhe

      Delete
    4. Ini bukan mengumpat, YY. Ini memuji sepenuh jiwa raga tau ~_^ Kalau tak percaya, tanyalah pada AN. Oh, lepas baca komen YY ni saya dah pun terjah blog. Saya dah tahu kisahnya mengapa tapi pada kami yang menerima, okey apa kad raya tersebut. Munge-munge ni tak mainlah!

      Delete
    5. Diana tak payahlah bekalkan dengan kad kredit. Awak bukan suka bershopping. Awakkan suka memasak... Eh, Diana dapat apa ek? Belum terjah lagi blog glamour tu. Nanti sat kita pi mengomen!

      Delete
  2. Eh nape mak nye tak de kredit card? Ni mesti kes balas dendam, jeles tak dapat tudung ni haha....
    Mak tak jeles hokay......sebab mak pun dapat....
    Hepy Bezday Kak Ton .....moga kak Ton sentiasa dalam rahmat Allah.
    Double celebration ler bezday tahun ni, potong kek disamping ibu mertua tercinta kan Kak Ton... Jangan nerbes lak tau hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kata Mak tak suka shopping ~_^ Semua pun PakJilap yang handle. Lagi pun sebab Mak suka rentungkan masakan, itulah pasal YY tanya soalan macam tu *_*

      Mak ni memang tertinggal flight tau! Apa-apa pun, terima kasih sebab buat ucapan double untuk Kak Ton walaupun terlewat. Nasib baik di bulan Ramadhan yang mulia ni Kak Ton tak mudah kecil hati dengan kawan-kawan tau ~_^

      Delete
  3. amboi-amboi, dapat kad raya..jelesnya I.dahlah tajuk entry sama dengan best pren..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah akak dah kata bukan senang nak dapat kad raya sekarang. Bukan macam dulu-dulu boleh tampal kat dinding, buat perhiasan bagai. Nak dapat satu ni pun susah!

      Oh, kamikan jiran...haruslah citarasa lebih kurang sama jerk ^_~

      Delete
  4. Huntunglah orang tu dapat kad raya. Siap dengan credit card tu. Tak der sapa pon yg sudi bagi kita kad raya :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siapa nak bagi kad raya dengan credit card sekalikan? Kira memang pemurahlah si YY ni tau....

      Alaa...janganlah sedih! Saya ni kalau rajin beli kad dan pos, dah lama saya buat.Tapi masalah negaranya, saya malas ~_^

      Delete
  5. unlimited tu.. boleh belanja ai sekali.. kihkihkih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh apa salahnya. Tapi kalau merchant swipe card banyak kali tak lepas, I cabut dulu and you tunggu tau kat situ ~_^

      Delete
  6. dah lama kaknoor tkdpt kad raya best jugak kan sesekali dpt kad sama hari dgn birthday kan MD tapi kannnn kalau dpt kek alngkah bagus nya kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaulah dapat cheese cake sedap sempena hari jadi memanglah best, KakNoor. Ada sebab tak dapat kek tahun ni *_* Kad raya pun bukan senang nak dapat sekarang ni. Dapat satu ni pun rasa bangga sangat!

      Delete
  7. hehe...tak sangka MD pun nak publish cite ni
    jadi malu pula saya ni..hehe
    anyway, untuk pengetahuan..u satu2nya yang dapat kad kredit tu
    tu tandanya nak bodek bakal besan tau...hehe

    maaf haiwan tidak dibenarkan dipos oleh pak pos! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang nak dimalukan tu, YY? Kawan-kawan semua happy dapat kad raya daripada awak. Okeylah tu ~_^

      Ohhhh... nak membodek rupanya! Kalau macam tu jomlah kita keluar makan, tak pun pi buffet Ramadhan. Tapi cari tempat yang boleh swipe card credit tau! Nak cuba kad ni ~_^

      Itu bukan haiwan... saya minta daging lembu aje ^_^ Saya dah check dengan poslaju katanya daging korban okey aje boleh seludup hantar by PosLaju ~_^

      Delete
  8. Comel2 la kad raya yang YY bagi..anak saya siap puji2 cantik comel sayang bagai bila tengok kad raya YY ni..hahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni siapa yang lebih teruja dapat kad raya? Emaknya ke atau si Maisara ni? Hehehe...

      Kesiankan budak sekarang, tak lama lagi kad raya pun tak pernah jumpa. Bagi ajelah Maisarah simpan kad raya dari YY tu, Diana!

      Delete
  9. hahaha tak sentaplah MD..jodoh pertemuan ditangan Allah..Lagipun my doter tu ramai peminatnya..klu u tak sudi jadi mak mertua ramai lag yg nak.muahaha...


    wah jeles ada org dpt kad raya siap kredit card.apa brg kredit card..debit card ada duit berjuta lemon baru solute.kahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi, bukan main lagi aksyennya ~_^ Yalah, yalah! Anak perempuannya ramai peminat. Kena akurlah :)

      Itulah, bangga sangat ada kawan nak bagi kad raya siap dengan kad kredit lagi. Cuma balance dalam akaun kosong. Itu ajelah masalah nak belanja guna kad plastik ni. Eh, bukan... kad kertas ni ~_^

      Delete
  10. ada juga dpt Kad raya..
    CH ni setengah pun tak ade huhuhu..
    beli Kad raya sendiri..
    pos kat diri sendiri boleh gak kan MD ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan senangkan CH sekarang ni nak dapat kad raya. Kalau takda yang teringat nak bagi, memang jangan haraplah. Kalau nak juga kumpul, beli sendiri lepas tu pos ke diri sendiri :) Hahaha!

      Delete
  11. Wahhh. Bestnyaa dapat kad raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan senangkan sekarang ni nak dapat kad raya. Kalau dulu, boleh gantung kat dinding. Sekarang ni nak gantung pun buat malu aje, itulah satu *_*

      Delete
  12. amboi dapat gak kad raya.. akakni memang tak dapatler.. rasa cam tahunni nak bagi kad raya cam orang lain gak tapi eh eh.. cam tak jumpajer kad raya ker akak yang tak melawat pasarayani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapatlah satu, Cho ~_^ Itu pun senyum tak lekang dari bibir. Nak gantung kad kat dinding macam dulu-dulu jangan haraplah. Takda harapan lagi rasanya kecuali sendiri beli, sendiri pos untuk diri sendiri ^_^

      Betullah tu kot sebab pagi tadi dengar dalam HotFM pun dok cerita susah nak pi cari kad raya sekarang ni!

      Delete
  13. bestnya dpt kad raya. comel plak tu siap ade cc semua..
    ermm tradisi kad raya ni dah takde lah. skrg semua di hujung jari jer. miss those moments

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu ajelah satu, Lyn. Kalau dulu-dulu ni, penuh satu dinding. Bangga diri betul. Tapi la ni, nak dapat satu pun payah. Nasib baik ada yang mengingati macam YY.

      Delete
  14. adoii sabaq je la
    saya thn ni bekalan air tiada halangan mcm last year
    cmanya sabtu ni letrik je akan ditutup smntara
    cdngnya nk bmlm dihotel area jln tar.leh cuci mata.. jom mommy.. dah siap ke persiapan keluarga ?

    kad raya menggamit nostalgia kan.
    mmg puji la geng blogger yg mnghidupkan kembali suasana ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda api tu boleh tahan lagikan Ciksu walaupun kepanasan katanya. Tapi kalau air takda, habis segala rutin tergendala! Tension betul. Apalagi kalau berlaku di bulan puasa. Selalunya bila takda(air atau api) masa itulah kita beria-ia nak buat itu, ini. Selalu tau macam tu!

      Memang susah nak dapat kad raya sekarang. Saya pun tak tahu ada lagi ke orang yang seronok menjual kad raya ni. Macam tak laku aje sekarang ni. Tapi kalau pupus tradisi ni, lagi sedihkan!

      Delete
  15. nanti boleh gantung kat dinding mcm zaman dlu2 tu hihihihihi. kira konon macam bersemangat lah nak bg kad raya kat kawan blogger hurmmm punnahhhhhhh kalau dah dasar pemalas hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak gantung apanya, Kira. Itulah satu terkontang-kanting kalau gantung tau ~_^ Rasanya akan datang takda dah tradisi hantar kad raya ni. Pupus terus. So, sebelum pupus rasanya kena framelah kad raya yang datang dengan kad kredit ni ~_^

      Delete
  16. masih dapat kad rayaa.. untunglah kann hehehe
    best bile dapat kad raya nihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan senang nak dapat kad raya sekarang. Kalau ada pun WA ke, FB ke. Itu yang dapat dua keping pun bukan main seronok alahai!

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...