Wednesday, September 9, 2015

Bila Abang Sado mengigau dan Adik Cute melatah...

Salam  25 Zulkaedah kawan-kawan!

Aduhai, tak sabar rasanya nak tunggu hari Khamis tau ~_^

Kenapa?

Nak menakutkan oranglah tu ^_^

Ini kisah anak-anak lagi. Yalah, kalau tak berkisah tentang mereka, nak cerita apa lagikan. Nak review produk, tak pandai. Takda siapa pun offer (kah3x). Nak bergosip dunia hiburan, tak expert pulak. Selalu aje ketinggalan kisah retis-retis yang hangat di pasaran tempatan ni. Nak berkongsi ilmu, pakcik googlekan ada ^_^


Tetiba teringat tentang salah satu entri kakak senyum-senyum tentang penulis jemputan gitu. Macam seronok aje. Eh, kalau buat pun bestkan! Jemputlah I, jemputlah I jadi penulis jemputan ~_^ Bagus juga idea tu kalau kekeringan idea nak update blog duplohlapankali seharikan! Tapikan bila fikir balik, taknaklah jadi famous. Nanti banyak langau berkeliaran. Penat arghh hari-hari nak halau langau. Setakat jadi diva daerah macam ni pun jadilah. Kui3x...

Marilah kita bercerita pasal my superheroes aje ya... ^_^


Ada suatu malam tu I kerahkan si Bubbly Abang membaca buku. Maka sebab Mommy 'berkawal' di sebelah, siksa sikitlah sesi belajar tu. Asal bangun aje dari kerusi belajar, Mommy dah bising tanya 'nak ke mana tu?' Nak ke bilik air kena report, nak minum air pun kena report. Memang tersiksalah jiwa raga bila datang kerenah Mommy buat macam ni ~_^



Tekunlah membaca nampak gayanya. Kejap duduk tegak, kejap lagi tengok dah melepek. Tapi okeylah, tak kisah asalkan niat utama suruh membaca tu dilakukan ^_^ Mommy ni adakalanya cikgu disiplin kat sekolah pun kalah!

Tapikan sebaik I tinggalkan aje, terus landing atas katil! Baca masih lagi tapi bersantailah atas katil tu, berkuak lentang sesaja! Okey, Mommy tabah lagi hati ni! Takda niat pun nak bertempik. Yalah, penat belajar ni sebenarnya apalagi kalau dipaksa. Yang tak penat masa main game aje. 24 jam sehari pun tak cukup! Maklumlah niat hati nak jadi hacker katanya... 

Dalam pada tu I menguruskan si bujang kecil pulak. Yang ini lagilah teruk. Walaupun takut sangat kalau dengar Mommy bertempik (sampai disuruhnya Daddy marah sikit Mommy supaya Mommy berhenti membebel...), dia memang lagi malas daripada si Abang. Bila buka buku mewarna for example suruh warnakan kapal terbang, dia warnakan bahagian sayap sebelah aje. Yang lain-lain semua disuruhnya kita 'tolong warnakan' sekali supaya cepat siap!

Kalau disuruh juga, memang sah-sahlah sayap tu tak berwarna, 'sayap' tangannya yang nak patahlah, terkehellah, sakit nak kena jumpa doktorlah! Memang banyak betul alasan. Nak tak nak, Mommy terpaksa mengalah pilih jadi ibu mithali instead of bini Tarzan tau!

Itu belum suruh buat A,B,C. Baru dua, tiga kali buat A dah penat, lain-lain suruh Mommy uruskan! Belajar membaca tak payah ceritalah. Kita diajar membaca instead of kita mengajar dia! Kalau dah dia yang baca tau ajelah... memang lari tajuklah. Semua keluar dari kepala sendiri entah apa-apa. Satu pun tak sama dengan ayat-ayat dalam buku!



Adik Cute ni kan kalau dengar I suruh Abang belajar, dah tentu dia akan  tanya,

Alaaa..... Adik pun kena buka buku juga ke, Mommy?

Mommy sayang Adik lagi tak kalau Adik tak belajar?

Memang letihlah nak 'bergaduh' dengan si kecil ni. Buat penat badan aje!

Jadinya dalam masa I sibuk dengan si Adik, si Abang buat hal dalam bilik. Bila jenguk semula, eh bukan main sedap alahai dia tidur! Okeylah, penatkan belajar! Mommy pun faham. Takdalah I nak kejut suruh bangun!

Tengah I bersantai menonton drama Korea tetiba Abang meluru keluar dari bilik!

Dipandangnya muka Mommy dengan penuh kehairanan. Terkejut sungguh mukanya. Tak berkata sepatah pun. I pun tanyalah mengapa. Adik pun ternganga tengok reaksi si Abang. 

Kejap-kejap dia tengok jam. Lepas tu diam aje macam orang berfikir masalah serius sangat!

Mommy, Mommy.... tak sekolah ke hari ni?

Nak sekolah apa pulak ni? Kan malam ni....

Pukul berapa sekarang ni? (tengok jam lagi.... pandang Mommy lagi... kelu lidah lagi....)

Nak dekat pukul 10 malamlah, Abang!

Bila dengar begitu, barulah dia duduk kelegaan di sofa. Baru sedar mungkin...

Mamai tu, baru bangun tidur. Itulah belajar lagi sambil baring lepas tu tertidur! Kan dah mengigau! Bak kata Adik,

Apalah Abang ni...malam-malam nak pergi sekolah ke???

Dan pada malam yang lain pulak...

Tengah I sibuk nak suruh mereka tidur, tetiba Adik Cute minta selimutnya. My anak-anak ni memang tiap malam tidur tak pakai selimut walaupun dalam aircond. Bukan itu sahaja, mereka tak suka pakai seluar panjang. Jangan harap nak pakai pyjama ke apa yerk, memang tak suka betul dua beradik ni. Lagi pendek seluar lagi best kot. I pun tak tahulah ketebalan kulit mereka ni takat mana. Tak rasa sejuk langsung. Hari hujan pun nak pasang aircond.

Jadinya peliklah sangat kalau Adik Cute nak berselimut pulak! Tapi ini jawapannya...

Tidur kena pakai selimut! Kalau tidak nanti kena denggi!

Siapa kata?

MakNgah kata!

Oh.. okey! Tapi cara cakap tu macamlah dia tahu denggi tu apa ~_^

Selalunya selagi dia tak  tidur, I kenalah menemani di sebelah. Adakalanya sampai I sendiri tertidur dan dikejut HD suruh masuk bilik. Ada masa juga I dah tertidur, Adik Cute masih tak tidur-tidur lagi. Dah tentu-tentu dikejutnya  I suruh bangun sebab dia takut ada 'hantu putih, hantu black, hantu yellow' Pendekata semua hantu ada. Kita ni jadi suspiciouslahkan tapi bila tanya balik boleh pulak dia giggle kata dia tipu aje!

So, nak dijadikan cerita malam tu memanglah dia tidur dan I berjaga di sebelahnya. I memang confidentlah dia dah tidur. Baru I nak bangun tetiba si kecil ni bangun dan duduk atas tilamnya sambil kata...

Ayokkk... Mommy tak pakai selimut. Nanti kena denggi!

Lepas tu tau apa berlaku?

Immediately habis je cakap terus dia baring sambung tidur semula!

I ni baru aje nak feeling terpegun tengok dia tiba-tiba duduk teruslah gelak bila dengar dia kata begitu. Lagi seoranglah ni mengigau. Itulah kalau tidur tak sempat nak baca doa makan ^_^

Kerenah anak-anak ni walaupun dah besar, tetap juga mencuit hati. Aduhai,  tentu I akan merindui saat-saat begini bila mereka dah besar panjang nanti! Anak pun dua orang aje. Lepas habis ditackle orang, pandai-pandailah Mommy ni nak bawa diri. Janganlah nak menggantung harapan tinggi sangat anak-anak akan sayang kita ni emaknya aje selamanya! Ramai lagi perempuan lain nak menumpang kasih katanya  ^_^

Oh, tetiba mood sedih datang menghinggap macam 'denggi' tadi !

 

 

 

 

 

 

 









43 comments:

  1. hehe...kelakarlah. dapat membayangkan
    kata orang benda tu jadi apabila kita terlalu memikirkan
    tapi yelah kan MD kan...bila anak buat something yang cuit hati tu
    terus terbayang camnelah keadaan kita bila diorang dah beso
    sebab tu time ni lah saya gomol habis diorang
    moga anak-anak kita semua, anak-anak yang baik
    yang akan ingat pada mak bapak...insya allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul. Nak pasti sangat tu taklah tapi memang tau kalau terlalu memikirkan terus jadi! Dalam mimpilah selalunya kalau saya ni. Anak-anak masa mengigau tu kadang rasa kelakar tapi adakalanya kesian pulak tak lena tidur mereka ni.

      Oh, tak boleh bayangkanlah, YY! Kalau bayangkan aje, bergenang air mata. Sedihlah...Saya dulukan suka sakat Abang tau. Bila saya cakap kalau saya dah tua nanti dan dia dah besar, macamanalah nasib saya. Jangan-jangan terabai, asyik kena marah anak aje! Kalau macam tu saya kata tolonglah hantar aje saya ke rumah orang tua. Biarlah takda anak nak jaga, biarlah saya sedih sampai mati!

      Aha... anak beranak emosi sampai nangis-nangis berpelukan. Kalaulah sayangnya pada kita sama macam sayang kita pada mereka, selama-lamanya, alangkah indahnya hidup sebagai seorang ibukan, YY...

      Oh...sedih balik...sedih dah ni balik.....!

      Delete
  2. Moment indah ini akan dikenang sampai bila-bila MD. Nanti bila dah besar macam anak kakak bila bersembang sama-sama pasti cerita ini akan timbul semua dan akhirnya berderai dgn ketawa besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah, kak. Kadang-kadang bila dikenang balik, jadi sedih. Yalah, momen ni semua mana mampu diulangtayang semula. Bukan macam movies kat Astro tu kan... Sekarang ni pun anak-anak belum besar lagi, belum panjang akal lagi tapi saya dah terasa kehilangan. Saat-saat masa mereka lebih kecil daripada sekarang pun dah jadi kenangan indah dalam hidup kita ni. Sedihnya kalau diimbau semula. Itulah, kenapa masa berlalu terlalu pantaskan, kak...

      Delete
  3. Hahahha, comel je adik cute mengingau macam tu :P Alaaah, lambat lagi ada orang nak menumpang kasih dengan diorang. Hihi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat nak terpegun Nani tengok dia tiba-tiba aje duduk! Memang tau budak kecil seorang ni. Dialah penglipur lara, dialah sahabat & seteru abangnya nombor satu. Tiada yang lain!

      Alaaa...lambat-lambat pun masa tu akan tiba. Itu yang sedih tu.... Tapi entah kita ada lagi ke tidak masa mereka dah pandai sayang kat perempuan lainkan, kan, kan..... Fikir ajelah supaya runsing sikit kepala ni ~_^

      Delete
  4. anak saya pun tak suka berselimut. dia tak suka berselimut dengan kita2 sekali dia tak bagi selimut. memang masih tidur dengan saya sebab anak pun sorang tu je setakat ni. anak yang speech delay ni mengomel pun bahasa dia rojak lagi.. so takde la sepetah si adik cute tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah-entah budak-budak Gen Z ni memang begini kot! Anak-anak akak memang tidur tak berselimut. Bukan itu aje, sejak-sejak kata dah berakal dan pandai bercakap masing-masing, terus tak nak pakai baju tidur lengan panjang & seluar panjang kalau nak tidur malam. Rimas. Kalau boleh nak buka baju sambil aircond terpasang. Akak ni tiap-tiap malam dah menggigil bawah selimut dek aircond. Tapi nak buat macamana, 'bunga' sekuntum aje di rumah, yang lain-lain semuanya 'kumbang'! Kulit tebal memasing!

      Delete
  5. Macam kakcik sekarang, dah mula sunyi duduk sorang-sorang...

    Dlu masa mereka masih kecil berleter sampai tak sempat nak tumbuh janggut! Sekarang nak cakap sepatah pun macam dah susah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah, Kakcik. Kalau baca pengalaman mak-mak yang lain, yang dah ada anak besar panjang memang terasalah sunyi tu semula ya, Kakcik! Sekarang ni pun saya dah pandai berkecil hati dengan anak-anak padahal anak-anak saya tu berapa ajelah usia mereka. Tetiba aje tau rasa sensitif!

      Delete
  6. Tau dah HD kejut sebab apa....hikhikhikhik....

    Kak Ton....mungkin sebab keturunan abang dengan adik cute ngigau tu .....biasanya kalau keturunan sebabnya mmg menurun ibu. So Kak Ton ni sure rajin mengigau hahaha.... Jap...jap ...nak bayangkan kalau Kak Ton ngigau .....mesti comel jer yek

    Gitulah mak dengan anak....apa pun depa buat mesti comel dan suwit di mata kita..... Cer satu hari nanti kita yg ngigau....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi, mendalam maksudnya statement yang pertama tu ^_^

      Mak ni kan kalau tak corner baring dalam kepala, memang tak sah tau!

      Chewah,chewah, salahkan keturunan emaknya pulak! Eh, Mak..kita jarang mengigaulah. Setahun 2,3 kali aje. Yang selalu kena hempap aje! Menyampahlah orang ngigau pun nak bayangkan. Orang berdengkur nak bayangkan tak? Huahahaha....

      Anak-anakkan buat apa pun sweet aje di pandangan mata kita. Tapi kalau kita yang dah tua ni buat-buat sweet, memang tak sweet pun Mak. Contohnya macam gila selfie! Hahaha!

      Delete
    2. Singgah subuh sini.....
      Mak aiiii ... pepagi subuh dah nak mengenakan mak nampak!!! Ceh.....potamayo!

      Delete
    3. Tunggu simpang ompek ha.....den lamo tak belasah orang

      Delete
    4. Hai, kenapalah blogspot takda butang 'like' ni... ~_^

      Eleh, Mak tu nak ajak gusti tepi jalan. Tak glamourlah....Gusti mestilah atas katil. Barulah best.

      Err..Mak kat area rumah kita semua simpang tiga jerk...simpang empat takda... Hahahah!

      Delete
  7. hahahahaha terhingut2 badan autie ni ketawakan korang tau tak. tu nasib pkul 10 jaga. buatnya terjaga pukul 7 mesti dah mengagau capai towel masuk bilik air nak mandi tu kihkihkih. adoiiiiiii sakit perot ni haaaaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baiklah dia tak menangis tersedu-sedu sebab jam dah 9 lebih tapi tak bersiap nak ke sekolah lagi! Abang tu bukan boleh kalau lambat ke sekolah, sama aje kalut macam Mommynya lambat bangun pagi!

      Puaslah kita dok tengok kenapa dia ni terpinga-pinga macam hilang anak kucing hello kitty, rupanya mengigau!

      Tapikan ni nak pecah rahsia..akak dulu pun pernah mengigau siap mandi pagi lagi. Sempat 'sarapan' lagi. Padahal mak kejut suruh makan jemput-jemput jerk!

      Delete
  8. Ya Allah..saya pun pernah alami benda yang jadi kat abang tu..masa tu tingkatan 3..bantai tidur jam 4 petang..terjaga dekat jam 7 petang..kelam kabut bangun pi cari bekas air nak bubuh air..
    nak pi sekolah..siap tanya adik yang tengah tengok tv.."kenapa hang tak pi sekolah?hang ponteng ka?"

    Yang si adik boleh bantai mengigau asal denggi tu sah2 la benda tu dia dok fikir sampai tertidur..lepas tu terbawak2 sampai mengigau..hahah
    heheheh..tercengang2 dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya saya pun pernah mengigau nak pergi sekolah, Diana! Macam ni jugalah, sekolah pagi tapi bantai tidur sampai ke petang. Bila dah Maghrib emak kejutkan mulalah 'jalu' jadinya...

      Entahlah si kecil ni. Siap tetiba bangun duduk tu yang tak tahan. Habis statement terus bantai tidur balik! Nak berdekah saya tengok!

      Delete
  9. Semua jenis kulit tebal ye sama la aiman afia pun tak suka selimut..aiman klu sejuk selimut jugak..afia tak pernah kot.

    Kerenah ank2 mmg menghiburkan..abang mengigau adk pun mengigau..adoi

    Sebenarnya untung MD anak dua2 lelski..girl klu kawen kna ikut suami..tp ank lelaki apa pun kena dahulukan ibu dr isteri tau..sbb syurga dibawah telapak kaki ibu..harap2nya anak2 kita tak jadi lupakan kita la bila dh dewasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahulah budak-budak zaman alaf baru ni memang tahan sejuklah kulit mereka kot. Anak-anak saya sejak kebelakangan ni memang tak mahu langsung pakai baju dan seluar panjang malam hari. Panas ke, hujan ke, ribut ke, tetap juga nak tidur dalam aircond.

      Walaupun anak lelaki ada lebih tanggungjawab pada ibubapa, perasaan terasing tu saya rasa tetap akan muncul juga nanti, PK. Lebih-lebih lagi kita yang dah tua ni kena berkongsi kasih anak-anak lelaki dengan orang lain. Harunya....

      Delete
    2. Over la awak ni..kongsi kasih sayang dengan menantu pun tak boleh..cmna la klu krna kongsi kasih syg dengan madu.muahahaha..jangan marah

      Delete
    3. Wah, mentang-mentanglah dia ada anak perempuan! Gelak besarlah tu bila orang beremosi. Nantilah kalau jadi besan, balik rumah mak dia pun kita tak benarkan! Hahaha...padan muka! Nangis-nangislah yerk depan pintu rumah di hari tua mu nanti. Kah3x.

      Delete
  10. Hehehe.. anak ai dak Kakak, kalau dia letih sgt2 then tidur.. tetiba sedar, potensi bukak pintu nak keluar rumah tinggi.. huhuhu.. sebab tu tak bagi dia hyper active smpai tgh mlm..
    Dak Adik dgn dak Nuha sama macam your son.. tidur tak reti nak berbaju bagai walau dalam bilik aircond..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, bahaya tu kalau sampai nak buka pintu keluar rumah. Sleepwalking ni nak kena jaga-jaga jugakan. Manalah tau terlepas sampai keluar rumah. Maklumlah dia tak sedar!

      Ahah, bab Dak Nuha tidur tak bagai baju tu yang seksi! Kalau sampai ke besar, alahai...alahai... Hahahaha!

      Delete
  11. Salam MD, dah lama tak singgah sini...ternyata MD masih menten bersemangat sharing story psl anak2 bujang u yg hensem gebus tu.. salute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, Syida!

      Lamanya menyepi. Sibuk berniaga ke ni?

      Yalah, saya masih lagi maintain merapu dalam blog. Hujan idea tak berhenti-henti you. Dah naik banjir dah ni ~_^

      Delete
  12. Aip..ada niat nk jadi penulis jemputan ke? Meh la htr ke blog saya, memang di mood malas menulis yg ketara ni. Kena bayar kot? Haha.. tak mampu la kalau gtu... biar ajelah blog saya suam2 kuku kalau gtu..

    Ai..comelnya gelagat mengigau si abang ni.. boleh lak gitu ya.. pasti gelak besar kalau saya yang alami gitu..setakat ni anak2 saya tak ada lagi buat mcm tu..Kedua2 jenis payah tidur, mcm mana nak mengigau.. selagi tak kena marah, tak ada nak tidurnya..

    Setuju dengan ayat2 terakhir MD ni.. kita doa dan didik anak baik2 tp bab mengharap bila diorang dah besar tu kenala berpada.. bimbang kita kecewa nanti. Mana boleh kita ramal apa akan berlaku nanti.. tp moga2 anak2 kita ni jenis yang mengenang jasa dan berjasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, bab menulis tak bayar pun takpa. Hahaha.. Tapi lainlah dah memang glamour macam retiskan, kenalah bayar 'habuan' ^_^

      Anak-anak saya pun kalau tak dipaksa tidur, tak tidur juga, AN. Selalunya saya bertempik, barulah semua takut dan masuk tidur. Dan selalu juga kalau Adik Cute tak tertidur sendiri by 10pm, memang saya kena menemani sampailah mereka tertidur. Silap haribulan dengan saya-saya sekali tertidur!

      Itulahkan... berdasarkan pada pengalaman sendiri (sebagai menantu) sedikit sebanyak tu cemburu ada juga apatah lagi bila kita rasa suami tak melebihkan kita bila emaknya ada (kah3x) Jadinya bila tiba saat kita yang merasa jadi ibu mertua, pandai-pandailah bawa dirikan. Dulu kita merasa sekarang kita terkena pulak kalau tak betul-betul ^_^ Bumi kan bulat. Keh3x...

      Delete
    2. Haha.. semasa blm jadi mentua orang ni, bolehla fikir gitu.. harapnya nnati buat yg sama.. kot lain jadinya bila dah tua.. (peringatan utk saya sdiri, agar tak lupa diri) hahaha

      Delete
    3. Tau tak apa saya cakap kat Abang? Dia selalu tanya saya tak suka ke kalau dia layan saya macamana Daddy layan buvijonnya? Saya jawablah emak mana yang tak suka kalau ada anak sayang macam tu sekali tapi kalau boleh, berpada-padalah sayang emak. Jangan terlebih menunjuk, jangan sesekali tak sayang pulak. Jangan juga sebab kita sayang sangat emak kita, hati orang di sekeliling kita disakiti. Tanggungjawab tu betul, tapi just berpada-padalah sebabnya Mommy mereka ni tak mahu timbul pulak rasa cemburu pada bakal menantu perempuan kalau diri terasai terlalu diabaikan bila anak-anak melayan Mommy mereka berlebih-lebihan ~_^

      Delete
  13. hahaha..kat part mengigau sebab mummy tak pakai selimut memang comel tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahulah macamana dia boleh mengigau bab ni tau. Nak gelak rasanya. Akak dah nak masuk bilik tetiba tengok dia duduk. Siap tunjuk tangan tu cakap aiyok.... blahblahblah. Habis je cakap terus baring sambung tidur. Aduh, alahai anak... memang nak gelak!

      Delete
  14. Geram betul lah tengok anak MD nih.. Hehe .. Sesempurna kejadian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... terimakasihlah, Maria.... Budak-budak berdua ni memang attention seeker tak macam Mommy mereka ^_^

      Delete
  15. Itulah kenangan dgn anak sewaktu kecil.. yang akan teringat hingga mereka dewasa.. kekadang boleh jadi bahan utk mengenakan mereka..
    Mcm en suami CH.. marah anak dok basuh kaki jer kerjanya.. pastu mak andak en suami pun cakap... lahhh ikut perangai ko kecik2 dulu.. suka benor basuh kaki hehehe.. tak boleh nak kata apa lah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, CH. Sekarang pun dah terbayang-bayang syahdu saat mereka lebih kecil daripada sekarang ni. Itu pun dah meleleh air mata sedih...Nanti bila dah besar panjang, entah macamanalah agaknya perasaan jadi emak nikan, CH. Tentu syahdu macam emak-emak kita merasa bila tengok kita dah besar panjang!

      Itulah, kalau kita ada tabiat yang sama janganlah suka hati nak menegur anak. Tak pasal-pasal orang yang tahu mengungkit balik kisah silam kita ^_^

      Delete
  16. advance sungguh adik.. mcm dia plak skrg yg byk mulut dari abg nya..
    rasa nak cubit2 jer.. hehehe
    takpe bila anak2 byk soal.. esok dia dah besar, kita plak rindu moment mcm tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, sekarang memang masanya dia yang membebel banyak kat rumah tu. Hari-hari pun ada aje benda nak dikomplennya. Ikut siapa? Aha, tak payahlah teka. Buat buang air liur aje. Betullah tu tekaannya ^_^

      Delete
  17. Ayay last tu mmg touching giler MD... Saya pun selalu terpikir, apa akan jadi pada saya bila anak2 dah besar... kalau pikir mmg boleh buat smpi nangis2 tau... hahahah

    Cute betul la adik tu.... kemain ngigau dlm tidur, cakap pasal denggi pulak tu... hahahah

    Si abang pun sama... hahahaha anak sulung saya pun selalu gitu.. kalau suruh baca buku atau buat kerja sekolah macam2 aksinya.... smpi la lastnya landing a.k.a tidur! Kalau tgk tv tu bileh je tahan mata berjam-jam! Geram betul dibuatnya ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... sekarang pun dah terasa sedih bila mengenangkan anak-anak semakin membesar. Itu belum membesar lagi. Macam itulah agaknya emak-emak kita dulu merasa bila melihat kita semakin membesar. Ya, gembira anak-anak dah besar dan sihat tapi sedihlah juga dalam hati. Takdalah lagi saat terindah semasa melihat keletah mereka membesar depan mata! Sob.Sob.Sob.

      Entahlah dalam banyak-banyak topik, boleh topik denggi yang diigaukan. Nak gelak rasanya bila ingat balik!

      Delete
  18. Hehehehe...macam² kerenah anak² ni. Tapi bab ketebalan kulit tu memang betul lah. ANak2 kita pon sama gak. Kekadang todi tak pakai baju. Si adaik pakai pampers ker kekadang. Bila selimut memang memasing menolak. Dasar kulit beruang tau. Tahan sejuk ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Mereka ni memang dilahirkan tahan sejuklah. I ni tetiap malam tarik selimut tebal. Tak tahan rasanya menahan sejuk, gigil-gigil dah kaki! Tapi budak-budak berdua ni memanglah berseluar pendek aje. Itu pun sesekali Abang kata nak buka baju, tak mahu tidur pakai t-shirt! Aduhai...

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...